Situacije je slijedeća:
Prije tri tjedna otišao sam na more tako da vodu nisam mijenjao niti filter čistio. Prva dva tjedna mi je majka hranila ribe, a zadnji tjedan ih nitko nije hranio.
Prekjucer sam se vratio s mora, stavio odmah vodu u karnistere i jucer popodne promijenio 40% vode sa usisavanjem podloge i očistio filter (Eheim PickUp 2008) i dodao propisanu dozu FFM-a na litražu akvarija.
I prekjucer i jucer sam ribe nahranio jednom dnevno s manje hrane nego sto ih inace hranim jer su gladovale tjedn dana pa da se ne prežderu.
AKVARIJ:
- Akvarij je 50x30x30, 45L,
- temperatura je 26C trenutno ali po danu se popne na 29C
- parametri vode ne znam,
- Akvarij je pokrenut prije više od godinu dana,
- Nakon mjesec i tjedan dana su stigle prve ribe (ne ove o kojima je riječ),
- Jednom tjedno mijenjam 30 % vode i prilikom izmjene usisavam podlogu.
FILTER:
- Filter je Eheim 2008, unutarnji.
- Filter materijal čistim u akvarijskoj vodi koju sam prethodno izvadio i to kad se protok kroz filter smanji, to je otprilike jednom mjesečno.
- U filteru nije original spužva jer je original popucala i promijenio sam ju prije jedno 3 mjeseca. Kad sam mijenjao spužvu u akvariju je bio drugi filter koji je bio zacikliran tako da sam to skompenzirao da se ne dogodi disbalans.
OSTALA OPREMA:
- Imam dva drveta iz pet centra i kamenje s jaruna. Jedan je s gornje strane pozelenio od algi i vidim sad upravo da je po vrhu jednog drveta isto malo zeleno, bice da ima algi i po njemu.
- grijač Elite 100W
- pumpu za zrak upravo stavio
- CO2 sustav nemam
- Prilikom izmjene vode dodajem FFM ali ne svaki put
STANOVNICI:
- 2 Otocinclusa, oba iz Aqua Terre kod mene vec godinu dana.
- 5 Ancistrusa, kupljeni preko foruma, odrasle ribe.
- 4 Hokejke (bilo ih je do jučer 5)
- Nema potencijalnih „terorista“
- Hrana za hokejke TetraMin
- Biljke: Vallisneria, sagitaria subulata, anubiasa 2
SIMPTOMI:
U 9h sam primjetio da je hokejka na površini (uginula). Ima debeli trbuh. Ostale 4 hokejke su bile na površini kao da nema kisika u vodi. Njihovo stanje je normalno, ne vidim nikakve promijene. Dok sam ih promatrao ancistrus se zaletio na površinu uzeo zrak i vratio se pod svoj panj.
Voda u akvariju je malo mutnjikava. Stavio sam zračnu pumpu da radi.
U 10h stanje se popravilo, Hokejke više nisu na površini, ancistrusi su počeli klopati okolo i malo su živnuli. U 9h su svi bili nekako nezainteresirani za ništa.
Jučer navečer sam za ancistruse stavio komad tikve u akvarij kojeg su klopali po noči. Prije mi se događalo da dok jedu tikvu ne pojedu koštice koje plivaju po akvariju a hokejke ih koji puta pokušavaju pojest ali su pre velike koštice pa im ne uspijeva progutat ju. Možda ju je ova uspijela nekako progutat pa se zaštopala s njom.
Evo slike: