Srpanj 30, 2025, 19:08:37 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mozdani udar? Infarkt? ....?  (Posjeta: 1227 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pandorica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Mozdani udar? Infarkt? ....?
« u: Rujan 28, 2010, 11:48:11 prijepodne »
Koliko je moguce da skalar dobije nesto od navedenog?

sinoc sam hranila ribe, svi skalari jedu, njih 8... i odjednom se jedan pocne prevrtati, padati na dno i ugine...  :dead:

AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža - 150x50x65v, cca 430l
-   temperatura - 27
-   parametri vode (ako se znaju)
-   vrijeme od pokretanja akvarija - 1god i 2mj
-   kad su useljene prve ribice - preseljene su zajedno s vodom iz starog aq i zacikliranim filterom i filter materijalima
-   period i količina mijenjanja vode - 30-35% vode tjedno

FILTER:
-   tip i marka filtera - 2x wave unutarnji filter 700l/h i 1x eheim 2215
-   način i periodi čišćenja - svaki tjedan mijenjam vatu na wave filterima, jednom u 2mj ih operem, eheim filter cistim 1x u 4-5mj
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) - bioballsi, spuzva, lava kamen, filterska vata

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje - da, grane vrbe i mangrovina
-   grijač - da
-   pumpa za zrak - ne
-   CO2 sustav – kakav - ne
-   kemija? - EC i profito, povremeno sulfati i fosfati

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka:
7 skalara
25-28 udovica
45-50 hasemania nana tetri
2 platija
1 platydoras
5 botia macracanthi
1 lohachata
1 kubotai
4 ancistrusa
2 corydorasa

-   starost ribica - od 5mj do 5-6god
-   ima li potencijalnih „terorista“ - ne, jedino drugi skalari - no nemam mrijesni par
-   hranjenje – koliko i što - 2-3x dnevno SAK mix, SAK green, SAK energy, tabletice za ribe dna, listici

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - prije 2 mj 20 hasemania nana i 15 udovica
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) -ne

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima - promjena nije bilo, samo je skalar poceo cudno plivati, zabijati se u sve predmete u aq i naposlijetku nakon 7-8min RIP
-   kad su se simptomi prvi puta uočili - 10 min prije smrti
-   pokušaj liječenja, čime - nicim, nije bilo vremena
-   koliko je ribica bolesno, uginuća? - niti jedna
-   stanje ostalih stanovnika - dobro, jedna hasemania nana se napuhnula (dropsy), trenutno je u karanteni

HELP...  :(

« Zadnja izmjena: Rujan 28, 2010, 11:55:16 prijepodne od Pandorica »
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Mozdani udar? Infarkt? ....?
« Odgovori #1 u: Rujan 28, 2010, 12:24:25 poslijepodne »
Draga prijateljice, na žalost meni se dogodio isti ovakav slučaj ali sam ja nakon smrti ženke skalara stare oko 2 godine koja se redovito mrijestila napravio post mortalnu sekciju i tada sam uočio uzrok smrti. Naime, ženka se zbog nekog razloga nije mogla izmrijestiti na vrijeme tako da je došlo do zastoja ikre u jajovodima a sve je dovelo do upale istih ali bez ikakvih vanjskih simptoma bolesti. Ženka je naveče nakon hranjenja odjednom počela divljati, zalijetati se po akvariju i odjednom je bila mrtva - STRAVIČNO-.

Pretpostavljam da se kod tvoje ribe dogodila ruptura (pucanje, cijepanje) želuca zbog prejedanja suhom granuliranom hranom ili pak ruptura nekog drugog organa a sve skupa izaziva brzu smrt zbog izlijeva krvi (iskrvarenja). Manje hrani ribe, dovoljno je jednom dnevno...

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 28, 2010, 12:28:10 poslijepodne »
pa ne dobiju tako puno hrane, i ne dajem odjednom svu tu hranu nego kombiniram...  -? ne znam, vidljiv mrijesni par nemam - jedino ako se nisu spremali na polaganje jajceka.. barem se nije dugo patio/patila... bilo je sve relativno brzo...  :'(
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 16, 2012, 22:12:53 poslijepodne »
opet ista situacija... kad sam došla s posla nahranila sam ribe i sve ok... nakon jedno 2h prolazim i vidim da se jedan skalar nekontrolirano zaliječe u staklo... i odeeee...  :nerv:

jeli su namočene vitakraft granule za ciklide i malo hrane u listićima koju uvijek ubacim radi hasemania nana...
Zagreb / Sveta Nedelja

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Srpanj 17, 2012, 16:16:00 poslijepodne »
da to nije ipak nešto neurološki?
nekako mi čudno da se nakon dvije godine ponavlja ista priča...

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 17, 2012, 16:20:17 poslijepodne »
nemam pojma, moguće je i to pošto se radi o varijetetima koje je malo teže dobiti...

ali eto, što je tu je... sad opet imam 8 komada, ovaj je bio kržljav iako je bio među starijim jedinkama (cca 3god)- bio je veličinom kao mladac, špičast, krupnih očiju... baš kržljo...  :punch:

sad se samo nadam da ću negdje uspjeti naći 2 takva malca...
Zagreb / Sveta Nedelja