Srpanj 19, 2025, 19:09:28 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: U koju banku uložiti?  (Posjeta: 7589 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vuky

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: U koju banku uložiti?
« Odgovori #75 u: Veljača 24, 2012, 14:16:33 poslijepodne »
@noel

Velika - mala banka. Velika - mala svota za isplatit. Na to sam mislio. Rezervacije, ali kolike? A plus tome vjerojatni domino efekt. Ali u propast neke velike banke ne vjerujem.

@Pancho_Villa

DPS nije garantiran. Kako ga je drzava smanjila tako ga moze i potpuno ukinuti.

O odabiru financijskog instrumenta. Manji rizik manja zarada ali i manji eventualni gubitak. Svakome na izbor.

Igrajte za nju, nasu voljenu,
Nek\' jace kuca to
Srce vatreno.

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #76 u: Veljača 24, 2012, 14:20:20 poslijepodne »
@noel

Velika - mala banka. Velika - mala svota za isplatit. Na to sam mislio. Rezervacije, ali kolike? A plus tome vjerojatni domino efekt. Ali u propast neke velike banke ne vjerujem.

@Pancho_Villa

DPS nije garantiran. Kako ga je drzava smanjila tako ga moze i potpuno ukinuti.

O odabiru financijskog instrumenta. Manji rizik manja zarada ali i manji eventualni gubitak. Svakome na izbor.

Kako to misliš da DPS nije garantiran?

http://www.mfin.hr/hr/stambena-stednja

Offline vuky

• Punopravni član
« Odgovori #77 u: Veljača 24, 2012, 15:03:59 poslijepodne »
Pretpostavljam da bi isao na stednju od 5 godina. Za sad ti zakon garantira max 750 kn. Isto tako je prije zakon garantirao 1250 kn. Tko ti garantira kakav ce zakon biti iduce godine?

Provjeri u uguvoru sto ti tocno pise.
Nek\' jace kuca to
Srce vatreno.

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #78 u: Veljača 24, 2012, 15:28:24 poslijepodne »
Pretpostavljam da bi isao na stednju od 5 godina. Za sad ti zakon garantira max 750 kn. Isto tako je prije zakon garantirao 1250 kn. Tko ti garantira kakav ce zakon biti iduce godine?

Provjeri u uguvoru sto ti tocno pise.

Pitanje je ako ukinu DPS (što je manje vjerovatno, mislim da će ga prije smanjiti) da li ga mogu za ugovore potpisane npr. 2010 retroaktivno skidati, mislim da ne mogu ali nisam siguran.

Osim toga zašto ne iskoristiti DPS koji je za sada siguran prinos dok je još tu u postotku u kojem je.
Znači možemo reći da za 0% rizika dobijemo DPS koji je 15% za uplaćeni iznos 5000,00 kn, ne vidim gdje se može sigurnije uložiti odnosno uštedjeti.
« Zadnja izmjena: Veljača 24, 2012, 15:40:26 poslijepodne od Pancho_Villa »

Offline vuky

• Punopravni član
« Odgovori #79 u: Veljača 24, 2012, 16:38:31 poslijepodne »
Nije to retroaktivno. Ako imas ugovorenu stednju procitaj ugovor.

A zasto ne iskoristiti. Evo primjer. Uplatis stednju i nakon godine, dvije oni ukinu DPS ili ga brutalno smanje. I ostaje ti samo neka sitna kamata. HOces prekinut ugovor - penali (odose DPS dosad uplacena i kamata od banke, + mozda i naknada za prijevremeni otkaz ugovora). Nista nema rizik 0%.

Ne kazem da je stambena stednja losa. I sam sam imao ugovor prije par godina. Ali uvijek postoje rizici.
« Zadnja izmjena: Veljača 24, 2012, 16:42:50 poslijepodne od vuky »
Nek\' jace kuca to
Srce vatreno.

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Veljača 24, 2012, 16:50:46 poslijepodne »
Nije to retroaktivno. Ako imas ugovorenu stednju procitaj ugovor.

A zasto ne iskoristiti. Evo primjer. Uplatis stednju i nakon godine, dvije oni ukinu DPS ili ga brutalno smanje. I ostaje ti samo neka sitna kamata. HOces prekinut ugovor - penali (odose DPS dosad uplacena i kamata od banke, + mozda i naknada za prijevremeni otkaz ugovora). Nista nema rizik 0%.

Ne kazem da je stambena stednja losa. I sam sam imao ugovor prije par godina. Ali uvijek postoje rizici.

Uzevši u obzir da nema retroaktivnog skidanja DPSa, za ono šta si uplatio dobiti češ DPS za razdoblje dok ga je bilo, ako ga kojim slučajem ukinu ne moraš prekidati štednju, jednostavno prestaneš uplaćivati. Po isteku štednje uzmeš ono što si uplatio sa DPSom dok ga je bilo + kamata - troškovi vođenaj računa i eventualna ulazna naknada ako si je platio.

Osim toga kada sam spomenuo rizik 0% to se je odnosilo na mogući gubitak koji se ovdje ne može desiti...jedina mogućnost je da ako koji slučajem prekineš štednju prije kraja ugovora, u tom slučaju opet nečeš izgubiti odnosno platiti češ neku manju izlaznu naknadui izgubiti češ DPS, ali češ dobiti kamatu od cca. 3% i biti češ na otprilike na onome što si uložio. Možda par eura minusa zbog izlazne naknade.
« Zadnja izmjena: Veljača 24, 2012, 16:56:02 poslijepodne od Pancho_Villa »

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #81 u: Veljača 25, 2012, 11:11:23 prijepodne »
Mislim da se zakoni namjerno pisu neodredjeno da se u slucaju potrebe mogu svakako tumaciti i primjeniti kako kome odgovara (naravno , ne kako nama malim ljudima odgovara). Nekoj normalnoj osobi se taj zakon cini kao da se primjenjuje kada direktno sa bankom dogovaras neku specijalnu kamatu ali ajd ti znaj kad/ako banka prdne kako ce se sto tumaciti i koji ce financijski "strucnjak" proglasiti kamatu od 5.5% krivom za probleme.

Tako se i meni čini. Kao što kaže Fox Mulder ne vjeruj nikome - to pretpostavljam uključuje i banke, zakonodavce, DAB-u i državu
Što se tiče dionica nedavno sam naletio na ovaj tekst http://www.kenrockwell.com/tech/how-to-afford-anything.htm dio o dionicama je dole nakon podnaslova Avoid Addiction ako koga zanima malo drugačiji pogled od uobičajenog

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #82 u: Veljača 25, 2012, 11:25:06 prijepodne »

Mislim da se zakoni namjerno pisu neodredjeno da se u slucaju potrebe mogu svakako tumaciti i primjeniti kako kome odgovara (naravno , ne kako nama malim ljudima odgovara). Nekoj normalnoj osobi se taj zakon cini kao da se primjenjuje kada direktno sa bankom dogovaras neku specijalnu kamatu ali ajd ti znaj kad/ako banka prdne kako ce se sto tumaciti i koji ce financijski "strucnjak" proglasiti kamatu od 5.5% krivom za probleme.

Tako se i meni čini. Kao što kaže Fox Mulder ne vjeruj nikome - to pretpostavljam uključuje i banke, zakonodavce, DAB-u i državu
Što se tiče dionica nedavno sam naletio na ovaj tekst http://www.kenrockwell.com/tech/how-to-afford-anything.htm dio o dionicama je dole nakon podnaslova Avoid Addiction ako koga zanima malo drugačiji pogled od uobičajenog

Izgleda dobar tekst, malo dug al ovaj dio o ženama je dobar. :D

I got lucky with my wife. She's even cheaper than I am, but she's rare.

Want to know how cheap she is? She hates flowers because she can't bear knowing that they die in a week and then the money is gone. She'd rather just have the money. I sometimes leave a $20 on the counter. When she asks "what's this?" I respond "flowers." She then gets all smiley. Marriage is weird.

Lucky bastard. :D

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Veljača 26, 2012, 12:49:20 poslijepodne »
Nađe se još takvih tekstova kod njega samo baš i nema nekog indeksa kako doći do njih, site je uglavnom o fotografiji (i opremi) i tako je i uređen
Pogledaj još i npr. "Everything new sucks" i "Business is booming" ukucaj naslove u njegovu tražilicu

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #84 u: Travanj 03, 2012, 21:18:00 poslijepodne »

Pa ti bi kao stanovnik Kutine trebao reklamirati najperspektivniju hrvatsku dionicu - PTKM-RA!

Cuj ja znam kako se radi u Petrokemiji pa ne bih da mi netko dolazi doma s letvom radi preporuke za PTKM-RA  :D

Pratiš burzu zadnjih dana?  :D

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #85 u: Travanj 03, 2012, 21:20:27 poslijepodne »
Samo sam cekao :D
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #86 u: Travanj 03, 2012, 21:48:21 poslijepodne »

Pratiš burzu zadnjih dana?  :D

To nase trziste dionica je , ono, da te Bog sacuva. Kao da je sve puno nekih spekulanata  koji nisu reagirali na

http://www.vecernji.hr/vijesti/stvorio-400-mil-kn-gubitka-otisao-otpremninom-665-000-kuna-clanak-393908

ali jako i brzo reagiraju na eventualnu mogucnost prodaje rusima.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #87 u: Travanj 04, 2012, 10:39:44 prijepodne »
Taj link samo ide u prilog razlozima zbog čega PTKM treba privatizirati (a to su prepoznali i premijer i prvi potpredsjednik vlade):

1. Država je uvijek lošiji gazda od privatnog vlasnika koji je direktno zainteresiran za profitabilno poslovanje (primjer s malverzacijama i manipulacijom uvoza sirovina zbog čega je Mesarić "otprdio". Firma godinama generira gubitke, a prošle godine ostvaruje dobit od svega 3% ukupnog prihoda).

2. Kako bi bila konkurentna na tržištu Petrokemija nužno traži ulaganja, kako u unapređenje proizvodnih kapaciteta, tako i u ekologiju (EU nas prisiljava na to).

3. Država je na rubu bankrota i nema novaca za navedene zahvate.

4. Ulazak strateškog partnera je nužan ukoliko tvrtka poput Petrokemije želi opstati (potvrda u izjavama Milanovića i Čačića).

5. Postoji jasan interes više vanjskih investitora (Yara, Gazprom, Zarubežnjeft, EBRD,...)

Investitori (ili špekulanti  :D ) koji su "nanjušili" ovo mogli su i lijepo zaraditi: Na dan kada sam napisao ono o PTKM-R-A cijena na burzi je bila oko 190kn, a danas se trži po 350. Špekulativno ili ne, prinos prelazi 80% u samo mjesec dana.

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Svibanj 10, 2012, 09:08:04 prijepodne »
Na kraju smo uložili u banku Kovanica 5.5% za oročenje na godinu dana ako koga zanima zasad nisu propali (smajli koji kuca u drvo). Sad bih premjestio i neke svoje novce u drugu banku pa me zanima zašto toliko preporučuju da se ulaže u eurima(imam i nešto eura u čarapi) gledao sam kamate i za eure su svuda manje a odnos kuna/euro je manje više stalan iako se održava umjetno? - možda link na neki grafikon ili članak koji objašnjava "stvarnu vrijednost novca"