Pozdrav biljana,
vjerojatno se narušio kemizam vode a ako budeš radila ovako kako ću ti napisati u nastvaku ne bi trebalo više biti problema.
1. Promjena vode jednom tjedno cca 35% uz OBAVEZNO usisavanje podloge usisavačem
2. filter materijal prati u akvarijskoj vodi jednom mjesečno (iz filtera izvaditi vatu i aktivni ugljen i zamjeniti ga akvarijskom spužvom)
3. ribe hraniti jednom do 2 puta dnevno VRLO MALO a kada narastu dovoljno je jednom dnevno sa različitom hranom (ljuspice, granulice kuhana blitva, špinat, kelj, tikvica, spirulina i dr.)
4. jednom tjedno dodati propisanu dozu vitamina
5. vodu prije ulijevanja u akvarij tretirati sredstvom za neutralizaciju klora (AquaSafe ili Easy Life FFM ili dr.)
Pozdrav i sretno.
napokon netko! puno hvala na odgovoru!

no, nijedna riba mi od tada nije umrla, a sad je vec proslo 4-5 dana..
sve izgledaju zdravo (i ova je izgledala potpuno zdravo sat vremena prije nego sto je umrla), biljke rastu normalno, sve ribe vesele, prozdrljive i normalno plivaju...
evo ovako radim u vezi ovoga sto si napisao:
1. mjenjam 20% vode tjedno, tocnije 10 litara od ukupnih 42 litre koliko je u akvariju (s podloge dignem smeća koliko mogu crijevom, otpale listiće ako ih ima vadim/otkinem rukom, srezem neke listove biljki).. nabavit cu jos jedan kanister pa cu mjenjati 15 litara vode tjedno.. a kupit cu i neki usisavac za dno jer ovi moji DIY bas i nisu nesto uspjesni :/
2. filter perem kod svake izmjene vode tjedno u vodi koju ispustim iz akvarija u kantu (imam samo spuzvu unutra, to je mali filter)
3. ribe hranim vrlo malo s tek par listića (2 nekada i tri puta dnevno).. uvijek sve pojedu, mozda koja mrvica padne dolje ako kojoj bas ispadne komadić iz usta..
4. vitamine nisam do sada dodavala (ubacujem samo gnojiva za biljke i easy carbo i aquatan i nitrivec kod izmjene vode).. koje vitamine bih trebala dodavati?
5. vodu nasipam u kanistere dan prije i sipam u nju aquatan i nitrivec u propisanim dozama i tek onda u akvarij..
i samo jos jedno moje pitanje... jel moguce da je ta riba mozda onako prirodno umrla? mozda od rodjenja nesto nije bilo s njom ok? ili ju je mozda neka druga riba ozljedila? jer tu vecer sam ubacila mali komadic tabletice za ribe dna (za koridorase i cistaca), pa su se sve ribe sletile dolje (i zebrice i švertovi) da otimaju koridorasima taj komadic tabletice... mozda je ta zebrica nastradala u toj guzvi? nemam iskustva, smao pitam da li je tako nesto moguce mozda? jer zaista mi nijedna riba ne izgleda bolesno u akvariju...
jos jednom hvala na pomoći