AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, - stakleni akvarij 75litara
- temperatura, - 22,5
- parametri vode: pH=8, NO2=0, NO3 oko 25-30, GH=16, KH=10
- vrijeme od pokretanja akvarija 10 mjeseci
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - 4 tjedna
- koliko često i koliko mijenjate vode – jednom tjedno 30%
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - bluewave 03
- način i periodi čišćenja filter materijala - klasično, ispiranje spužvi u akvarijskoj vodi, otprilike svaka 3-4 tjedna
- što imate od filter materijala u akvariju - spužva, keramika
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? - panjevi, kamenje, bez primjetne sluzi
- grijač – da
- pumpa za zrak - da
- CO2 sustav – ne
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - JBL Biotopol, JBL Balls
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - dvije pajčolanke, jedan zlatni misgurnus, jedan ancistrus, 3 jabučara
- starost ribica - kupljene prije 9 mjeseci
- ima li potencijalnih „terorista“ - ne
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - 2 x dnevno, 1 x tjedno bez hrane, nije prošao rok trajanja, različita hrana Tetra, Nutrafin, svježa hrana (salata, grašak)
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - panj vinove loze i mopan
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ne
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke – limun, redovito odstranjujem otkinute listove
SIMPTOMI:
Djelomično sam promijenio setup akvarija u ponedjeljak (23.04.). Izbacio sam stari panj kojki mi je bio prevelik i ubacio dva manja od kojih je mopan kupljen u trgovini, a vinova loza iz vrta (nju sam prokuhavao dva puta po pola sata). Oba nova panja su bila potopljena u vodi duže od mjesec dana prije stavljanja u akvarij.
Tu večer sam ukapao 10 kapi Fishtamina u akvarij. Slijedeći dan sam primjetio da se jednoj pajčolanki zamutilo jedno oko (bijela mrena koja je izraženija na samoj zjenici, ali čitava površina oka je bila prekrivena). Druga pajčolanka je imala po rubovima repne peraje imala bijeli obrub. Mislio sam da je to možda posljedica stresa obzirom da su se prestrašile dok sam premještao stvari po akvariju. Napominjem da ribice ne gube apetit i stolica je uredna kod pajčolanke s oštećenim perajama, dok je bila bijela, končasta kod pajčolanke s zamućenim okom. Jednako tako, nema promjena na ancistrusu i misgurnusu. Dan nakon tog učinilo mi se da se popravlja stanje s okom tako da nisam ništa drugo poduzimao. Danas ujutro vidim da se mrena navukla preko oba oka, a drugoj pajčolanki su jako oštećene repne peraje.
Molim pomoć i savjet. Hvala