Kolovoz 07, 2025, 16:03:08 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolesne pajčolanke  (Posjeta: 3644 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gumby

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 56
Bolesne pajčolanke
« u: Travanj 27, 2012, 10:44:10 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,  - stakleni akvarij 75litara
-   temperatura, - 22,5
-   parametri vode: pH=8, NO2=0, NO3 oko 25-30, GH=16,  KH=10
-   vrijeme od pokretanja akvarija 10 mjeseci 
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - 4 tjedna
-   koliko često i koliko mijenjate vode – jednom tjedno 30%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)   - bluewave 03
-   način i periodi čišćenja filter materijala - klasično, ispiranje spužvi u akvarijskoj vodi, otprilike svaka 3-4 tjedna
-   što imate od filter materijala u akvariju - spužva, keramika

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?    - panjevi, kamenje, bez primjetne sluzi
-   grijač – da
-   pumpa za zrak   - da
-   CO2 sustav – ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - JBL Biotopol, JBL Balls

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  - dvije pajčolanke, jedan zlatni misgurnus, jedan ancistrus, 3 jabučara
-   starost ribica  - kupljene prije 9 mjeseci
-   ima li potencijalnih „terorista“   - ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  - 2 x dnevno, 1 x tjedno bez hrane, nije prošao rok trajanja, različita hrana Tetra, Nutrafin, svježa hrana (salata, grašak)
PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   - panj vinove loze i mopan
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke – limun, redovito odstranjujem otkinute listove

SIMPTOMI:
Djelomično sam promijenio setup akvarija u ponedjeljak (23.04.). Izbacio sam stari panj kojki mi je bio prevelik i ubacio dva manja od kojih je mopan kupljen u trgovini, a vinova loza iz vrta (nju sam prokuhavao dva puta po pola sata). Oba nova panja su bila potopljena u vodi duže od mjesec dana prije stavljanja u akvarij.
Tu večer sam ukapao 10 kapi Fishtamina u akvarij. Slijedeći dan sam primjetio da se jednoj pajčolanki zamutilo jedno oko (bijela mrena koja je izraženija na samoj zjenici, ali čitava površina oka je bila prekrivena). Druga pajčolanka je imala po rubovima repne peraje imala bijeli obrub. Mislio sam da je to možda posljedica stresa obzirom da su se prestrašile dok sam premještao stvari po akvariju. Napominjem da ribice ne gube apetit i stolica je uredna kod pajčolanke s oštećenim perajama, dok je bila bijela, končasta kod pajčolanke s zamućenim okom.  Jednako tako, nema promjena na ancistrusu i misgurnusu. Dan nakon tog učinilo mi se da se popravlja stanje s okom tako da nisam ništa drugo poduzimao. Danas ujutro vidim da se mrena navukla preko oba oka, a drugoj pajčolanki su jako oštećene repne peraje.

Molim pomoć i savjet. Hvala

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Bolesne pajčolanke
« Odgovori #1 u: Travanj 27, 2012, 12:39:38 poslijepodne »
Jel je vinova loza bila špricana otrovom?

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 27, 2012, 12:49:44 poslijepodne »
cekaj plavoga da odgovori naj bolje zna al mislim da je isto kao i kod mene
loša kvaliteta vode uglavnom svoj sam problem rjesio s soli al cekaj plavoga naj bolje zna

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Travanj 27, 2012, 13:18:34 poslijepodne »
Vrlo vjerovatno da se radi o nekoj bakterijskoj infekciji, sad ima li to kakve veze s novim panjevima ili ne, tesko je reci.

Ja bih samo savjetovao da malo smanjis temperaturu vode, 18-20 stupnjeva ti je i vise nego dovoljno, konstantne temperature, nemas potrebe za drzanjem na 22,5 stupnja. S obzirom da je akvarij ipak nesto manji od pozeljnog za te ribe, poboljsanje filtracije je isto vrijedno spomena.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Travanj 27, 2012, 13:50:44 poslijepodne »
mislim da je stres i ne-kvaliteta vode uzrokovala pad imuniteta a sve to dovelo do pojave simptoma koje opisuješ
ali me zbunjuju te bijele navlake ...
možeš li ih ikako poslikati?
naime, nisam sigurna radi li se o bakterijskoj infekciji, gljivičnoj infekciji ili alergijskoj reakciji na eventualne otrove iz loze (ako nije dobro prokuhana, namočena, oprana)...
tako da bi slika neizmjerno mnogo pomogla da ti bilo tko (i plavi) postavi dijagnozu!

do tada, ako panj loze nije prokuhan/namočen jako dugo, izvadi ga van, promijeni barem 50% vode, daj ribicama pojačano vitamine
i hranjenje razdijeli na što više puta na dan...da kontaminacija vode bude svedena na najmanju moguću mjeru
ako te bijele prevlake nastave jačati .... ma ne znam, ne bih se igrala sa savjetima za liječenje bez slike .... no, s obzirom na široki spektar djelovanja, bactopur bih dala
( tek kao antiseptik), točno po uputama!

ne kažeš ništa o drugim ribicama?

i da, temp. vode je za pajčolankice ok jer one vole malo višu temperaturu, no nemoj dozvoliti da prijeđe preko 23 (osim ljeti kad baš nemremo previše djelovati na to)!

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Travanj 27, 2012, 14:12:37 poslijepodne »
pajcolanka je meni stvarno ok ribica....ali..uvijek to ali....gdje god sam vidjeo po zoo trgovinama,sve su u nokautu manje vise....
niti jedna ne izgleda svoja....inace ih nikada nisam imao....nemam s njima iskustva...ali po videnom u zoo-u...dali su zapustene,ili je zbog prevelikog broja na malom prostoru neznam...ali sto je zanimljivo sve ostale ribe su ok....pa me zanima posto ih nisam proucavao,dali su bolezljive vise od ostalih srodnih vrsta
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #6 u: Travanj 27, 2012, 14:21:26 poslijepodne »
nisam primjetio da su ista bolezljivije ili osjetljivije od bilo koje druge ribe, ako se drzi u pravilnim uvjetima. 50 riba u 60-70 litara vode koliko imaju one kocke u zoo shopovima nikako nisu pravilni uvjeti, cast izuzetcima, ali shopovi u pravilu ribe drze onako kako mogu, a ne onako kako bi trebalo.

Za svaki broj koji je veci od 2 ribe, akvarij ispod 100 litara nikako nije rjesenje. zlatne ribe, svih varijeteta, se nazalost prodaju lopatama po shopovima, a 99% njih zavrsi u premalom akvariju, s nekvalitenom i nedovoljnom filtracijom, i onda pocimaju problemi.

Nazad na temu, poneku sitnu ozljedu ljusaka i peraja ti moze nanjeti i misgurnus. jer on kad navali na zlatnu u pokusaju da sisa sluz s nje, nije nimalo njezan, pa je zna malo i oguliti, ali te ozljede obicno jako brzo prodju. ovo je vise usputno, jer mislim da se tu ipak radi o nekoj infekciji, barem ove s ocima.

Babyboom> je, izvini, temperatura je ok, malo visa po mom ukusu, ali jos uvijek ok za te ribe.... :-[

Offline Gumby

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Travanj 27, 2012, 14:36:54 poslijepodne »
Hvala na odgovorima.

Ovako, panj loze nije tretiran nekom teškom kemijom, koliko znam. Prokuhan je dva puta, prvi put 30ak minuta, drugi put oko 1 sat. Naravno, kora je skinuta i izriban je pošteno. Nakon prokuhavanja je odstajao u vodi više od mjesec dana prije stavljanja u akvarij (namakan je u 15l kanti u kojoj je svakodnevno mijenjana voda).

Temperaturu držim takvu zbog ancistrusa, do sad je sve štimalo (10 mjeseci). U planu mi je nabavka većeg akvarija, ali za sad će se morati stisnuti u ovom. Isto tako očekujem dolazak vanjskog filtera koji bi trebao obavljati posao puno bolje od Bluewavea 03.

Misgurnus i ancistrus su skroz OK, tako da ne znam što da mislim. Nemam iskustva, jesu li pajčolanke osjetljivije od njih?

Spominjete kvalitetu vode, na što točno mislite? Po testeru je voda OK, odnosno u granicama normale. A takva je (mislim na parametre) već 10 mjeseci u akvariju i sve je funkcioniralo dobro.

Kad ulovim vremena poslikat ću ih.

Offline Gumby

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Travanj 27, 2012, 15:19:51 poslijepodne »
Evo i slika...
Sorry, ovo je prvi put da uploadam slike, drugi put ću ih smanjiti

Offline ante78

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 27, 2012, 18:21:41 poslijepodne »
mislim da imas bakterijsko raspadanje peraja Tail Rot,sto zbog vode sto zbog ko zna cega

1. Stadij ubrzanog razvoja
Ribe liječimo antisepticima „Bactopur“ (Sera) ili JBL Ektol fluidom uz dodatak nejodirane soli Sera „Ectopur“.
2. Zadnji stadij bolesti
Ribe liječimo antibioticima „Bactopur Direct“ (Sera) ili JBL Furanol 2 uz dodatak nejodirane soli Sera „Ectopur“.

znaci JBL Furanol 2 ili  bactopur direct +sol obicna ili serina Ectopur
Furanol 2 ti je bolji

sam sam imo isti problem i ni pomoglo s obicnim bactpurom

Offline Gumby

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Travanj 28, 2012, 10:37:44 prijepodne »
Ribice imaju ponovno normalnu stolicu. Osim toga, nekih značajnijih promjena nema. Krenut ću s izmjenom vode i tretiranje Bactopurom.

Offline ante78

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 28, 2012, 15:22:51 poslijepodne »
Ribice imaju ponovno normalnu stolicu. Osim toga, nekih značajnijih promjena nema. Krenut ću s izmjenom vode i tretiranje Bactopurom.

on ti je vise antiseptic probaj doc do JBL Furanol 2

Offline Gumby

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Travanj 28, 2012, 21:25:41 poslijepodne »
on ti je vise antiseptic probaj doc do JBL Furanol 2

Već sam stavio Bactopur, jedino su njega imali u obližnjoj trgovini. Stavio sam i Ectopur. Nadam se da će to možda biti dovoljno, ribice su inače u dobroj kondiciji pa se nadam da će se izvući i ovako.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Svibanj 03, 2012, 11:45:53 prijepodne »
Pozdrav Gumby,

oprosti što se prije nisam javio ali bio sam na putu...

Ovako, kada si vadio napolje panj naglo se zaprljala voda, odnosno naglo su porasle razine nitrata i nitrita koje su izazvale oštečenje površinskog epitela oka, peraja i škrga.

Trebao si napraviti ponovnu promjenu vode uz dodatno usisavanje podloge te dodati 1 čajnu žličicu Ectopura+ dupla doza Easy Life FFM - ovo bi bilo dovoljno da se situacija popravi.

S obzirom da si započeo tretiranje sa antiseptikom uz dodatak soli tada liječenje porvedi do kraja (4 dana) a nakon toga promjena što više vode+1 dan filtriranja preko aktivnog ugljena a slijedeči dan dodati propisanu dozu dobrih bakterija + 1,5 žličicu Ectopura+ dupla doza Easy  Life FFM a slijedeči dan duplu dozu vitamina. Obavezna promjena vode jednom tjedno a slijedeća 3 tjedna jednom tjedno dodaj propisanu dozu dobrih bakterija.

PS. končast izmet je u tvom slučaju bio znak strese.

Pozdrav i sretno.

Offline Gumby

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Svibanj 03, 2012, 19:37:37 poslijepodne »
Jos jednom, hvala na savjetima. Na zalost, morao sam otputovati jucer tako da su ribice prepustene same sebi do nedjelje. Uglavnom, dovrsio sam jucer lijecenje Bactopurom. Stanje ribica se popravilo, izmet je uredan, ribice su zivlje (apetit nisu ni gubile), oci su u boljem stanju iako ne potpuno OK, zaustavljeno je propadanje peraja kod druge pajcanke.
Izmjenio sam 60-70 % vode, u svjezu vodu sam dodao ponovno Ectopur, ovaj put u manjoj kolicini.

Nadam se da nece biti komplikacija dok se ne vratim.

Ovo s povisenom razinom nitrata nakon vadjenja panja zvuci logicno, ali testirao sam vodu nakon promjene setupa i rezultati su bili u granicama normale. S druge strane, mislim da sam napravio glupost s lozom. Prvo sam je kuhao, a zatim namakao jos mjesec dana umjesto da napravim obrnuto tako da se u tih mjesec dana stiglo svasta nakotiti na njemu, bez obzira na izmjene vode u kojoj se namakala. Trebao sam je prokuhati jos jednom, na kraju.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Svibanj 03, 2012, 20:54:50 poslijepodne »
Ovo si u pravu da si trebao prokuhati još jednom prije stavljanja u akvarij jer se na njoj vole nakupiti kolonije bakterija u obliku sluzi koja kada trune stvara opasne spojeve sa metanom i sumporom koje također truju ribe...