Pozdrav svima!
Evo danas sam otkrio da mi jedna pandica ima nateknuto oko i crvenilo oko njega. Pretpostavljam da je riječ o bakterijskoj infekciji (na temelju guglanja) i pise da se tretira s lijekovima protiv gram negativnih bakterija.
Pa ako netko ima iskusta iz prve ruke...
evo info:
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža: 63l
- temperatura: 26
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH: ocitanja u zelenom prema JBL easy test
- vrijeme od pokretanja akvarija: 2 godine
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: mjesec - dva
- koliko često i koliko mijenjate vode: 1 mjesecno oko 15%
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat): juwel 63 filter unutrasnji
- način i periodi čišćenja filter materijala: u vodi iz akvarija, ovisno o sloju ovisi i vrijeme (najcesce bijeli sloj, manje cesce nize slojeve)...
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...): juwelov filter sa spuzvama
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?: nema sluzi imam vazicu
- grijač: da
- pumpa za zrak: da
- koju kemiju dodajete u akvarij? samo ciscenje vode + vitamini tu i tamo
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: 6 pandica, 2 gupija, 1 kozica
- starost ribica: cca 2 godine
- ima li potencijalnih „terorista“: nema
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja): 6 puta tjedno
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): povecala se kolicina plutajucih biljaka
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): ne
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke: da
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma: crvenilo oko ociju i nateknuce oka
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...): normalno ponasanje
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...): normalan
- kad su se simptomi prvi puta uočili: danas
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima: ne volim dodavat bezrazlozno kemiju, pa prvo pitam
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća: 1 bolesna, sada izolirana. nije bilo uginuca
- stanje ostalih stanovnika: zdrave
unaprijed hvala!