Krizat ce se, itekako.
A logicno objasnjenje je jako jednostavno, bez obzira sto svaka vrsta ima svoje zenke, imas premali broj pripadnika svake vrste. Druga logicna pretpostavka je ta da ti ribe nisu jednake velicine-stupnja agresivnosti.
I onda ti se desi sljedece, zenka je spremna za mrijest, muzjak dodje, i u pola akcije naidje veci, jaci i agresivniji, otjera tog muzjaka i obavi svoje. zenka proguta nazad ikru, i eto ti, za neko vrijeme imas male mjesance.
Kad je vise primjeraka iste vrste, 10-tak i vise komada, i kad se radi o ribama slicne velicine, onda su ovakve situacije jako rijetke, iako ni onda nisu iskljucene.
Desi se to, ne vrijedi ti se sekirati, a posebno ne rjesavati vrste zbog eventualnog mrijesta, jer trziste je vec ionako zatrpano losom ribom i kojekakvim miskevima. Generacije krizanja bliskog roda je jednostavno dovelo do toga, prema tome mrijest u smislu neke daljnje prodaje iz tih divljih, kucnih uzgajalista je onako, pomalo besmislen i bespotreban, jer tu stradavaju i kupci te ribe, a onda u konacnici i same ribe, kad kupci shvate.
To je barem moj zakljucak, ako se mrijest desi,ostavi ribe sebi, a ako te zanima neka daljnja distribucija i prodaja, nabavi kvalitetne primjerke, po mogucnosti zenke s jedne strane, muzjake s druge, i da nisu u rodu, osiguraj im uvjete gdje ne moze doci do krizanja, i onda ces imati kvalitetnu ribu za prodaju,mjenjanje i slicno.
Opet, samo moje misljenje, ali s obzirom kako sam ja prosao u nabavljanju malawaca, jedino razumno.ja sam od poznatog uzgajivaca uzeo mainganose velicine 6-7cm, dakle nisu male ribe, na kraju je ispalo da to uopce nisu mainganosi, vec neki mjesanci, moja pretpostavka ili mu se desio mix mainganosa i interuptusa, ili mainganosa i johhaniia, ili ni on u startu nema ciste mainganose. Usporedba sa slikama je teska, ali kad vidis jednog prosjecnog pripadnika vrste uzivo, ili jos bolje, stavis ga kod sebe u akvarij, onda skuzis koliko losu robu dilaju kod nas. Od istog uzgajivaca nabavljena druga vrsta, 1 muzjak i 3 zenke, uz tvrdnju kako su ribe velike i mogu se razlikovati spolovi, ja dobijem 3 muzjaka i 1 zenku, i cudim se kao lud kako se ne mrijeste, zasto je jedna uvijek nosom zabijena u pijesak i slicno...
Od slijedeceg uzgajivaca, ista stvar, od kupljene 2 vrste - obadva corka, opet mjesanci. tek sad polako uspostavljam ravnotezu, i nabavljam kvalitetne primjerke tih vrsti, jer je akvarij sa 20-30 mjesanaca izuzetno blesavo odrzavati, ulagati i investirati u njega.
Isprike na dugackom postu, samo sam ti htio reci, mrijesti za sebe, pa ces vidjeti, ako sto uleti, rjesavas to kako znas i umijes. ako dobijes kvalitetne malce, ostavi ih sebi. A neka daljnja distribucija, mislim da ce nanjeti vise stete nego koristi.