Srpanj 18, 2025, 13:23:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Dosta hitno, riba ne može plivati, nekoordinirana, leži na dnu  (Posjeta: 4906 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Meduza

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Dosta hitno, riba ne može plivati, nekoordinirana, leži na dnu
« u: Ožujak 08, 2012, 15:58:55 poslijepodne »
to je ova riba: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67185.0 tu pišu svi podaci o akvariju koji još uvijek vrijede. Nakon ovoga daval sam joj namočenu hranu i hranu u manjim obrocima i povremeno se izvrtala, ali mislim rjeđe. Pred par dana sam primjetila da se više zadržava pri dnu, što je malo neobično, jer je inače voljea plivati blizu površine. I evo stanje od sinoć je ovakvo:

-riba leži na boku na dnu. živa je, ali ne može plivati. Tijelo joj izgleda malo skvrčeno u obliku slova S. Kad ju pogurnem i kad pokuša plivati, automatski ju zanosi trbuhom prema gore, pliva spiralno i vidi se da je nekoordinirana i ukočena. Inače koža, peraje, škrge izgledaju normalno. Oči također (možda malčice ispupčene, nisam sigurna.) Inače diše normalno (malo usporeno možda), miče očima i povremeno zamahne perajama ali zaludno, stalno je na boku na dnu. Očito se uspijeva pogurati prejama jer je svaku puta kad je pogledam na drgom mjestu u akv.
-zapravo sinoć sam se pomirila s tim da je "gotova" i iskreno, iznenadila sam se kad sam vidjela da je i danas živa

Ima li pomoći?

Hvala

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Dosta hitno, riba ne može plivati, nekoordinirana, leži na dnu
« Odgovori #1 u: Ožujak 08, 2012, 20:34:56 poslijepodne »
Pretpostavljam da ni ne jede?

Nitko nije reagirao u onoj prvoj temi, da taj akvarij a ni filtracija nije bas primjerena za zlatnu ribicu, ali ok, necemo sad o tome, to je vise onako usputni komentar.

S obzirom da se ovo vuce vec neko vrijeme, neznam bas sto napraviti, ocigledno uzrok nije u nekakvom jednokratnom prejedanju ili neadekvatnoj hrani, ili je mozda sve to ostavilo nekakve dugorocnije posljedice.

Kakva ti je situacija sa vodom, redovno mjenjas, akvarij je cist? Isto usputno pitanje, ali eto, mozda za pocetak napravi promjenu vode, ako riba ne jede, stavi malo vitamina u vodu, nisam siguran da ista mozes poduzeti, barem ne ovako na brzinu.

Dijagnoza je vrlo vjerovatno upala ili nekakav poremecaj kod plivaceg mjehura, sto sad u ovoj fazi, jednostavno nisam siguran kako lijeciti i cime, ali 2 glavna uzroka su prisutna kod tebe - mali akvarij sa losom filtracijom, i neprimjerena ishrana sa listicima i ostalom plutajucom hranom. Drasticna mjera lijecenja bi bila mali ubod tankom iglom, radi "popustanja" pritiska, ali to je ono, krajnja mjera koja u svakom slucaju moze nanjeti jako puno stete, vise nego eventualne koristi, to je onako u teoriji, neznam dali je to itko u praksi isprobao da bi mogao potvrditi ili odbaciti tu teoriju....

Javljaj sto se dalje desava, a ako ne bude pomaka na bolje i riba ugine, imaj na umu da ne nabavljas sljedecu u taj akvarij, ali o tome cemo ako bude trebalo.....

Sretno!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Dosta hitno, riba ne može plivati, nekoordinirana, leži na dnu
« Odgovori #2 u: Ožujak 09, 2012, 10:23:29 prijepodne »
Hajde molim te napravi slijedeće:

1. postavi nekoliko fotografija bolesne ribe
2. da li riba ima nakostriješene peraje
3. da li ima ispupčene oči
4. da li se možda prejela i koje hrane
5. da li je na podlozi pijesak
6. koliko često mijenjaš vodu
7. koliko vode mijenjaš
8. kada je zadnji puta izvađen filter materijal i operan te da li je spužva oprana pod slavinom ili u izvađenoj akvarijskoj vodi

Za prvu ruku napravi kako je kolega preporučio - promjena cca 30% vode uz usisavanje podloge usisavaćem te pranje filter spužve ako nije oprana u posljednja 4 tjedna te ulijevanje duple doza Easy Life FFM-a a slijedeći dan dupla doza vitamina.