Kolovoz 05, 2025, 14:35:36 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Molim preporuku filtera  (Posjeta: 4546 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Molim preporuku filtera
« Odgovori #25 u: Veljača 03, 2012, 18:24:28 poslijepodne »
Ovo neka vatrogasna pumpa  :D

@ stomed OK u pravu si. Ja sam jednom mjerio pa mi je razlika bila nikakava. Mozda 1W. Ali valjda zato jer su filteri opcenito male snage pa zapravo sam to pripisao jeftinom instrumentu. I zbog te male potrosnje to mi je potpuno zanemarivo da li mu se potrosnja smanji ili ne. Reduciranje broja okretaja je nebitno zapravo jer to ne mozes izvesti. To je posljedica smanjenja protoka na ulazu/izlazu pumpe/filtera. I zapravo nisam siguran koliko se to u postotku smanji. Jer on se stalno vrti u vodi, a sad da li ta voda prolazi ili stoji, ovako na ruku i uho rekao bih da je to jednako ili tu negdje.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #26 u: Veljača 03, 2012, 18:44:15 poslijepodne »
:up:
nije ni mala razlika bas.. koliko si zacepio ulaz, skoro sve? ova ima i regulaciju na ulazu? to je zato jer je dosta sirok, problem nastaje je kada se blokira ulaz na uskim cijevima. a jesi primjetio kad mjehure u vodi kad se ulaz zacepi?

Razlika u potrosnji izmedju blokiranja ulaza i izlaza je u tome sto je blokiranje ulaza puno lakse i kompletnije jer sam ulaz zbog usisa ruke potpuno blokirao. Izlaz nisam mogao tako dobro blokirati jer je ipak pumpa 1800L/h a i postoji onaj izlaz na koji se spaja crijevo za zrak pa je i tamo izlazilo. Vjerujem da bi sa potpunim blokiranje izlaza i tu potrosnja pala kao i na blokiranju ulaza.
Pumpa ima regulaciju na ulazu tj kao nekakvu kruznu resetku s kojom reguliras protok ali to sam za potrebe testa skinuo.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #27 u: Veljača 03, 2012, 18:56:28 poslijepodne »
Ovo je jedna asinhrona pumpa za ribnjak

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Veljača 03, 2012, 19:08:23 poslijepodne »
Ovo neka vatrogasna pumpa  :D

@ stomed OK u pravu si. Ja sam jednom mjerio pa mi je razlika bila nikakava. Mozda 1W. Ali valjda zato jer su filteri opcenito male snage pa zapravo sam to pripisao jeftinom instrumentu. I zbog te male potrosnje to mi je potpuno zanemarivo da li mu se potrosnja smanji ili ne. Reduciranje broja okretaja je nebitno zapravo jer to ne mozes izvesti. To je posljedica smanjenja protoka na ulazu/izlazu pumpe/filtera. I zapravo nisam siguran koliko se to u postotku smanji. Jer on se stalno vrti u vodi, a sad da li ta voda prolazi ili stoji, ovako na ruku i uho rekao bih da je to jednako ili tu negdje.

a gle, svejedno je meni tko je u pravu samo nevolim kada me se optuzuje da bljezgaram bezveze i ispada da muljam ljude. ja sigurno nisam strucnjak i niti zelim to biti niti mi se da strucno objasnjavati jer se ovdje dodem opustiti a ne naprezat mozak. zato i nemam volje googlati samo da nekome nesto dokazem i radije govorim laickim jezikom..ali ako vec kazem to je bilo u dobroj namjeri a ne da zahebem nekoga, i tako nemam nikakvog interesa sto ce covjek kupiti, samo sam mu rekao da se protok da smanjiti i da taj dio nepredstavlja nikakav problem.
-broj okretaja bi se trebao moci mjenjati, ne elektronski kao na dc motorima vec mehanicki. voda se neda sabijati i stvara veliki otpor ako ima blokadu na protoku vode, a ako ima veci otpor teze ce se elisa okrenuti, ne? zato imam razliku u potrosnji. isto kao sto ce se lakse vrtiti i trositi manje ako je rjeda supstanca unutra poput zraka kao sto se desava u skimerima.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Veljača 03, 2012, 19:16:04 poslijepodne »
killawatt, to svi ameri koriste za mjerenje :) 
volio bi i ja jedan takav motorcic imati, ali kostaju...
-neznam za ulaz ali vjerojatno je rjedi fluid pa zato padne potrosnja, ali isto tako dolazi do pregrijavanja motora zbog nedovoljnog hladenja pri brzini na kojoj se vrti. mislim, negovore svi proizvodaci da se to nesmije raditi bezveze. a mjehuri se pocnu stvarati kada propeler velikom brzinom udara po vodi i pocne ju razdvajati.. strucno objasnjnje je na netu koje zbog moje ljenosti necu potraziti :) ali tu je negdje ako kog zanima..davno sam to citao pa se nesjecam bolje objasniti zasto.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #30 u: Veljača 03, 2012, 19:27:25 poslijepodne »
-neznam za ulaz ali vjerojatno je rjedi fluid pa zato padne potrosnja, ali isto tako dolazi do pregrijavanja motora zbog nedovoljnog hladenja pri brzini na kojoj se vrti. mislim, negovore svi proizvodaci da se to nesmije raditi bezveze. a mjehuri se pocnu stvarati kada propeler velikom brzinom udara po vodi i pocne ju razdvajati.. strucno objasnjnje je na netu koje zbog moje ljenosti necu potraziti :) ali tu je negdje ako kog zanima..davno sam to citao pa se nesjecam bolje objasniti zasto.

Superkavitacija mozda?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Veljača 03, 2012, 19:38:10 poslijepodne »
e stvarno neznam, ali usljed toga se stvara onda ta pojava mjehurica u vodi.
-posto smo kod dc motora a znam da ti je ribnjak u planu - http://aquarien-anlagenbau.de/index.php/cPath/27
digitalni regulator, prikaz brzine i temperature, zatvoreni propeler od aluminija i sve ostale divote...cijena, prava sitnica :)

Offline tonkovic.kreso

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #32 u: Veljača 03, 2012, 23:00:49 poslijepodne »
i na kraju koga da sluša g.Gumby šta da si priušti i koga da posluša naše inovatore ili švabe koji su koliko ja znam no.1 u svjetu aq.tehnici očito njihova računica za npr.fluval 205 do 200l nije dobra ajde ljudi smirite strasti i mjerenja okretaja i wata ostavite za neku drugu temu a čovjeku dajte kompetentan odgovor!!

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Veljača 03, 2012, 23:40:51 poslijepodne »
normalno da su no.1 kad su oni izmisli modernu akvaristiku  ;)
tesko ti je dati kompententan odgovor kada svatko misli da je najbolje ono sto on koristi, a kakav filter je njemu dobar ja neznam jer to ovisi o puno faktora. deklaracija po volumenu akvarija nije najtocnija zato sto nepostoje dva ista tanka, mogu ja u 100l imati vise riba i/li otpada nego netko u 500l, pogotovo ako samo pocetnik. a racunaj da i firme to i malo vise deklariraju nego sto je istina, tj, maximum u idealnoj situaciji, samo kada neocistis filter koji se previse zapusio vec je piz..protok padne, bakterije dobivaju manje kisika a sav otpad se fino raspada sve vise.
-da je za mene ,ja bih isao na jedan od ovih, najveci koji si mogu priusti. eheim 2073-2075, fluval 305-405

Offline Gumby

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #34 u: Veljača 04, 2012, 14:42:38 poslijepodne »
Ideš, razvila se rasprava! :)
U svakom slučaju hvala svima. Sad trenutno čeprkam po netu i prikupljam podatke o modelima koje ste spomenuli. Imam dovoljno vremena za odluku, obzirom da ću ga kupovati kroz mjesec dana.

Recimo da su u uži izbor ušli (barem na prvu ruku) Eheim 2073, Fluval 305 i JBL e900.

Još jednom hvala i vjerojatno će biti još pitanja na ovoj temi.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #35 u: Veljača 04, 2012, 16:44:01 poslijepodne »
kako god okreneš uvijek uzmi donju granicu a ne gornju i nećeš pogriješiti :)

Offline Gumby

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #36 u: Veljača 17, 2012, 20:21:58 poslijepodne »
Još jedan savjet bih molio...
Kako izvesti uvođenje novog filtera u sustav? Pretpostavljam paralelnim radim sa starim filterom? Treba li koristiti kakva sredstva za startanje u tom slučaju?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #37 u: Veljača 17, 2012, 21:05:47 poslijepodne »
a gle, ako ubacis nesto tih bakterija, brze ce ti se naseliti. Svakako nece skoditi.

Offline Gumby

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #38 u: Veljača 17, 2012, 23:18:42 poslijepodne »
A paralelni rad? Koliko dugo, dali je potreban period kao za cikliranje akvarija ili može biti kraće obzirom da je ipak uhodan akvarij?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Veljača 17, 2012, 23:47:43 poslijepodne »
prije hoce, ali koliko je to u praksi vremena nebih znao. ti vec imas bakterije u filteru i podlozi, i nesto sto pluta a i po ostalim povrsinama, a koliko brzo da ce filter naseliti zbog toga... bolje dio medija preseli u novi filter ako imas priliku