Srpanj 15, 2025, 01:24:44 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ribe su mi problijedile  (Posjeta: 1385 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline juja

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 31
Ribe su mi problijedile
« u: Veljača 04, 2012, 22:25:18 poslijepodne »
U akvariu imam 5 udovica,1ancistrusa i 2 serpa tetre . Prije par tjedana sam primjetio da mi obje serpa tetre mjenjaju boju, ponekad su normalne crvenkaste boje,a ponekad skros izgube boju. Akvari je 45L,grijač 50 W,temperatura vode 25°. Trenutno mislim da mi ribe imaju bakterisko raspadanje peraja al mislim da je to nije razlog da mi mjenjaju boju. Već prošli tjedan sam započeo s liječenjem raspadanja peraja sa Tetra Medica General Tonic al nisam siguran da su ribe ozdravile.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Ribe su mi problijedile
« Odgovori #1 u: Veljača 04, 2012, 22:43:48 poslijepodne »
To je znak da su pod stresom. I bakterijsko raspadanje peraja obično počne zbog loših uvjeta, odnosno pada imuniteta. trebao bi ispuniti upitnik zalijepljen na početku Ribljih bolesti

Offline juja

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Veljača 05, 2012, 14:09:57 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 45L
-   temperatura,25°
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH, ne mjerim 
-   vrijeme od pokretanja akvarija, 6 mjeseci 
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, 7 dana   
-   koliko često i koliko mijenjate vode, svaka 2 tjedna oko 30 %
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija,da

FILTER:
-   način i periodi čišćenja filter materijala,svaki mjeses u akvariskoj vodi   
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...),spužva i keramika   

OSTALA OPREMA:   
-   grijač,50W
-   pumpa za zrak,7W   
-   CO2 sustav –nemam 
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)Tetra Vital i Tetra Aqua Safe

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka,    5 udovica,1ancistrusa i 2 serpa tetre   
-   ima li potencijalnih „terorista“ ,neke od udovica mi se kao grizu 
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) 2 puta dnevno   

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) nove ribice 5 udovica   
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris), nema promjene
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke, da

SIMPTOMI:
-  ribama mi je poblijedila repna peraja i počela im se raspadati a  serpa tetre mik katkad promjene boju,vrhovi leđnih peraja su im zamućeni i propadaju, ribice mi redovito uzimaju hranu i imaju apetita
Imaju normalan izmet sve osim ancistrusa koji ima končasto bijeli izmet.
Simptome sam uočio prije otprilike 7 dana
Liječio sam ih sa Tetra Medica General Tonic
Uginuća n ije bilo, simptomi su vidljivi na svim ribicama

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Veljača 05, 2012, 14:26:53 poslijepodne »
kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, 7 dana  - puno prerano, možda je došlo do trajnih oštećenja organa uslijed trovanja nitritima
koliko često i koliko mijenjate vode, svaka 2 tjedna oko 30 % - trebao bi mijenjati 1 tjedno
način i periodi čišćenja filter materijala,svaki mjeses u akvariskoj vodi - prečesto, smanji na 2 mjeseca,
hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) 2 puta dnevno hrani ih 1 dnevno i to koliko ribice mogu pojesti za par minuta, ancistrusu dodaj tablete i neki mali mangrov panj - treba mu za probavu
da li vam trunu (propadaju) neke biljke, da[/b] sve trulo odreži i baci
Liječio sam ih sa Tetra Medica General Tonic loš lijek

za početak promijeni vodu, usisaj dno, makni trulež, očisti filter i stavi svježi aktivni ugljen

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Veljača 06, 2012, 10:20:37 prijepodne »
Pozdrav Juja,

Ribe su ti problijedile i počele su im se raspadati peraje zbog loše kvalitete vode. Zbog toga si trebao samo napraviti promjenu vode te dodati Easy Life FFM u duploj dozi a slijedeći dan vitamine.
Nepotrebno si išao liječiti ribe sa vrlo jakim "lijekom" koji zapravo nije lijek već miks kemikalija koje mogu pomoći u bakterijskom raspadanju peraja a koje u tvom slučaju uopće nije niti bilo. Naime, bakterijsko raspadanje peraja (opširan članak je napisan na našem portalu: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=708:-bakterijsko-raspadanje-&catid=33:bolesti&Itemid=117), ima mali crvenkasti rub a što je znak upale a kod tebe nevjerujem da se radilo o tome.

No, brzopleto si reagirao i sada si na žalost napravio veliku štetu i svojim ribama i akvariju zato jer si liječenjem tim "lijekom" poubijao sve dobre bakterije pa sada na brzinu moraš isciklirati akvarij kako bi ribe uopće preživjele.

Što napraviti:

Odmah napraviti izmjenu najmanje 50% vode a najbolje 70% uz usisavanje podloge a u filter potom staviti aktivni ugljen i ostaviti 24 sata. Nakon toga aktivni ugljen izvadi iz filtera a u vodu uspi duplu dozu Easy Life FFM-a a filter materijal natopi sa Dobrim bakterijema (Easy Life EasyStart ili neke druge), slijedeći dan ulij duplu dozu vitamina (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin).
U razdoblju od 4 tjedna svaki peti dan mijenjaj 20% vode uz usisavanje podloge te dodaj FFM a slijedeći dan vitamine. Svaki sedmi dan dodaj dobre bakterije kako je propisano u uputstvu.

Savjeti za ubuduće:

vodu mijenjaj svakih 7 dana po cca 30% uz usisavanje podloge
ribe možeš hraniti 2 puta dnevno ali vrlo, vrlo malo toliko da u roku od desetak sekundi pojedu svu hranu koju im daješ a naveće ancistrusu daj 1 tableticu ili malo skuhane blitve, špinata, kelje ili tikvice
nije zgorega da ribe jedan dan u tjednu poste a također nije zgorega kako je savjetovao kolega da nabaviš mangrov panj
jednom tjedno dodati propisanu dozu vitamina
filter spužve peri jednom mjesečno zato jer imaš mali akvarij
trule listove redovito sječi i vaditi napolje.

Požuri i napravi kako sam napisao ako želiš spasiti ribe, pozdrav i sretno.

PS ispuni ostale podatke u svom profilu (datum i godina rođenja, mjesto u kojem živiš i dr.) a radi lakše komunikacije.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2012, 10:47:05 prijepodne »
Juja, što si poduzeo i kakva je situacija u akvariju?

Offline juja

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Veljača 18, 2012, 14:45:41 poslijepodne »
pozdrav sori kaj nisam odmah odgovorio al napravio sam kak ste mi rekli rebe su mi sad ok samo sam primjetio da su nekim ribicama jedva vidljivo ostecene peraje al to nestane za par dana isto sam primjetio da mi se ribice ganjaju po akvariu pa me zanima moze li to btti da si grickaju peraje? Isto sam danas primjetio da mi se na glavi jedne ribice pojasvljuje kao neka bjela  izraslina

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Veljača 18, 2012, 20:51:29 poslijepodne »
Hajde napravi novu izmjenu vode uz usisavanje podloge te ulij duplu dozu FFM-a i jednu punu čajnu žličicu soli a drugi dan uspi duplu dozu vitamina.

Bilo bi dobro da vidimo fotografiju te bjele pjege na glavi.

Offline juja

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Veljača 19, 2012, 08:20:48 prijepodne »
ovo je najbolje sto mogu poslikati

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Veljača 19, 2012, 14:03:59 poslijepodne »
Hajde dobro pogledaj da li i na drugim ribicama ima tih bijelih točkica ako ima radi se o bolesti Ich i u tom slučaju trebaš odmah početi liječiti cijeli akvarij sa lijekom Sera Costapur uz dodatak 1 čajne žličice soli na 50l vode.
(pročitaj na internetu i pogledaj fotografije o Ich-u da budeš siguran da li je to)

Ako je ova bijela točkica samo na jednoj ribi tada se vjerojatno radi o kožnom čiru koji će puknuti i riba će biti ok a tome će pridonijeti kombinacija soli, FFM-a i vitamina.

Javi se, pozdrav.

Offline juja

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Veljača 20, 2012, 13:56:20 poslijepodne »
pozdrav, mislim da se radi o kožnom ćiru, danas sam primjetio da se točkica skoro vise ni nevidi, sve ostale ribice su mi ok.
hvala vam na savjetima  :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Veljača 20, 2012, 14:09:15 poslijepodne »
Odlično, sada samo redovite izmjene vode, FFM, vitamini raznolika prehrana i sve bude ok.

Pozdrav i sretno.