Srpanj 14, 2025, 00:41:16 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY CO2 pitanje  (Posjeta: 2031 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Corny12

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
DIY CO2 pitanje
« u: Veljača 12, 2012, 18:04:46 poslijepodne »
Dakle, napravljeno sve po uputama po članku s ovog portala, dvije boce, jedna velika jedna manja. U velikoj kvasac i šećer stvaraju reakciju, crijevo odvodi CO2 u manju bočicu, u prosjeku 2 mjehurića se u njoj pojave po sekundi. I onda nastaje problem, drugo crijevo koje bi trebalo odvodit CO2 u akvarij to ne radi, na kraju tog crijeva je stakleni difuzor, i iz njega ne izlaze mjehurići nikakvi već 2 dana.

Provjerio sam i dobro sve rupe zatvorio silikonom, nigdje ne pušta, u čemu bi mogao bit problem?

P.S. dužina crijeva nije prevelika da bi imala neki utjecaj na to po mom mišljenju, a smjesa i ta druga bočica su smještene u razini akvarija.

Mišljenja? Ideje?

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
Odg: DIY CO2 pitanje
« Odgovori #1 u: Veljača 12, 2012, 18:13:20 poslijepodne »
Da li baloncici idu iz velike boce u manju ? U manjoj moras imat 2 cijevi , jedna koja ide do dna i jedna koja je u zraku , jer kad balon izade iz cijevi u vodu ide i na povrsini se rasprsne , ako ne pusta onda se polako druga cjevcica puni baloncicima i co2 ide u akvarij ? Mozda smjesa nevalja ?

Offline Corny12

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 12, 2012, 18:16:27 poslijepodne »
A ne vjerujem da smjesa ne valja, stvara mjehuriće i šalje ih u manju bočicu bez problema.
Cjevčie su isto u redu, iz velike boce ide do kraja, a iz male nije uronjena u vodu nego poviše nje, međutim tu nastaje problem ...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #3 u: Veljača 12, 2012, 18:27:22 poslijepodne »
Možda difuzor nije za diy co2 nego za bocu gdje je veći pritisak? Probaj staviti filter od cigarete umjesto difuzora.

Offline forser

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
« Odgovori #4 u: Veljača 12, 2012, 18:38:57 poslijepodne »
A ne vjerujem da smjesa ne valja, stvara mjehuriće i šalje ih u manju bočicu bez problema.
Cjevčie su isto u redu, iz velike boce ide do kraja, a iz male nije uronjena u vodu nego poviše nje, međutim tu nastaje problem ...
možeš staviti umjestio staklenog difuzora kamen za zrak..meni odlično radi..
a jel imaš nepovratni ventil na crijevu koje ide u akvarij??

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Veljača 12, 2012, 18:49:21 poslijepodne »
Tako je diy co2 nema dosta jak pritisam da tera kroz difuzor

Offline Corny12

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Veljača 12, 2012, 18:51:13 poslijepodne »
Nemam nepovratni ventil, probam sa filterom od cigarete, a https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=69280.0 točno je ovaj difuzor u pitanju.
Dakle pritisak je preslab?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 12, 2012, 18:59:30 poslijepodne »
vecina difuzora i nije za diy, a pogotovo ne kvalitetni, sto sitnije pore ima to treba veci pritisak.
a di ti plin onda odlazi ako neizlazi van? dal se boca napuhnula/tvrda je? a ako negdje dihta onda ce prije tamo izlaziti nego na difuzor

Offline Corny12

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 12, 2012, 19:01:22 poslijepodne »
vecina difuzora i nije za diy, a pogotovo ne kvalitetni, sto sitnije pore ima to treba veci pritisak.
a di ti plin onda odlazi ako neizlazi van? dal se boca napuhnula/tvrda je? a ako negdje dihta onda ce prije tamo izlaziti nego na difuzor

da, logično, provjerim sve još jednom, iako sam poprilično siguran da je dobro zatvoreno, u svakom slučaju hvala na mišljenjima ;)

Offline grooverider

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Baška Voda/Zagreb
    • FullBusiness.hr
« Odgovori #9 u: Veljača 12, 2012, 19:28:03 poslijepodne »
Vrlo vjerojatno negdje pusta jer meni sa staklenim nano difuzorom radi...

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 12, 2012, 20:03:34 poslijepodne »
plin jos lakse curi nego voda, a ako ti boca nije otvrdnula sve mi se cini da curi..kako god da okrenes, mora ti negdje otici taj co2 sto se stvara. ili izlazi, ili si napravio diy petardu :)

Offline tvsb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Veljača 13, 2012, 09:56:53 prijepodne »
Najvjerovatnije da je pritisak slab ili negdje pušta kako su kolege rekle, ali ako si siguran u nepropusnost spojeva, mozes probati još jednu stvar.
Ako je taj difuzor bio upotrijebljen pa nakon toga stajao neko vrijeme na suhom, moguce da su pore zaštopane.
Uzmi varikinu ili domestos(izbjeljivač) i par kapi nakapaj na keramiku, ostaviš u vodoravnom položaju oko sat vremena, poslje toga ga treba dobro oprat i to po mogucnosti toplom vodom sa unutrasnje strane, samo uljevaš vodu unutra i spajas difuzor na zracnu pumpu da protjera vodu kroz pore prema van (difuzor ti treba biti okrenut naopako tako da voda prekrije cijelu površinu keramike) i tako nekoliko puta ispireš sa zracnom pumpom i vodom (skoro vrucom) dok ne budeš siguran da je domestos ispran.
Ovo je uobicajena procedura koju ces morat obavit svako malo, i kad ti to sve proradi.

Offline Corny12

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Veljača 13, 2012, 14:22:58 poslijepodne »
Dobra ideja, jer mislim da nema gdje puštat, sve je dobro zatvoreno, pokušam sa domestosom..
Zahvaljujem   :up:

Offline Renci

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #13 u: Veljača 13, 2012, 22:40:25 poslijepodne »
Ima ti još jedna bitna stvar,a to je temperatura.Ako ti je je hladno u prostoriji teže ti dolazi do reakcije kvasca i šećera.Probaj prije svih prepravka i ispravka svega malo zagrijati smjesu u boci (radijator,puhalica,fen za kosu...) Meni se to isto desilo ovih dana jer mi je u prostoriji u kojoj je akvarij pala temp zbog ovih abnormalnih hladnoća.

Pozz

Offline Mali Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Drveni kutak
« Odgovori #14 u: Veljača 14, 2012, 01:04:43 prijepodne »
Imam ja stakleni nano diffusor s DIY co2 sustavom i radi super. Jest da treba veci pritisak nego sa kamenom za zrak i da mu treba malo duze da protjera dok skupi pritisak ali kad proradi radi bez problema. Vrlo je vjerojatno da ti negdje pušta na jačem pritisku.