Ovako, za početak, rast algi ne možeš ograničiti smanjenjem gnojiva koje dodaješ u akvarij. Algama je i više nego dovoljno ono kaj ribe pokakaju i ono kaj dodaš zamjenama vode tako da ih se sigurno nećeš riješiti tako da dodaješ manje gnojiva nego što je preporučeno. Algi se generalno i trajno možeš riješiti samo na jedan način, a to je zdravim rastom biljaka. A za zdrav rast biljaka trebaš: svjetlo i "hranu".

Hrana se dijeli na mikroelemente (one elemente koje biljka treba u malim količinama - npr. željezo, magnezij, cink, mangan itd.) i makroelemente (biljka ih treba u velikim količinama, npr. ugljik dušik, fosfor, kalij, kisik, vodik...). Neki od njih su prirodno prisutni u vodi pa ih ne trebamo dodavati (npr. kisik, vodik, kalcij/magnezij ako imaš tvrdu vodu), a neke trebamo dodati - bilo kroz vodeni stup tekućim gnojivima bilo kroz podlogu. Imaš članak na portalu o tome, pa pročitaj ako te točno zanimaju svi detalji:
Mikro i makroelementi.
Pretpostavljam da nemaš hranjivu podlogu ispod šljunka ili se ona potrošila s vremenom, a ne dodaješ makroelemente nego samo mikroelemente (ono od Sere su vjerojatno samo mikroelementi). Sve to znači da biljkama fali hrane da bi uspješno rasle i bile uspješan protivnik algama.
Biljkama CO2 koji dodaješ i mikroelementi ništa ne znače ako nemaju dovoljno ostalih elemenata, prije svega dušika i fosfora. Od tog CO2 onda profitiraju samo alge kojima treba puno manje N i P nego biljkama da bi uspješno rasle. Uz to, s obzirom na izvor, vjerojatno ti razina CO2 stalno ide gore-dolje što isto odgovara algama (biljkama odgovara stalna koncentracija CO2).
Još imaš i puno svjetla, previše za tvoje biljke. Općenito, biljke koje rastu pod vodom jednostavno nisu sposobne iskoristiti toliko svjetla bez adekvatne razine CO2 u vodi. Dovoljno bi bile te dvije lampe bez reflektora i to najbolje tako da jedna gori 10ak sati, a druga 4 sata u sredini fotoperioda. Ne znam kak RIO ima sređenu rasvjetu, ali bilo bi super kad bi to nekak mogla izvesti. Ako ne, onda nek obje gore 9-10 sati, ali bez reflektora. I još u svakom slučaju na površinu stavi neke plutajuće biljke, tipa
Lemna minor,
Pistia stratiotes,
Ceratopteris thalictroides (koje ćeš trebati redoviti prorjeđivati jer fakat brzo rastu). One mogu iskoristiti svu svjetlost jer uzimaju CO2 iz zraka pa rastu puno brže nego podvodne i na taj način mogu biti konkurente algama.
Po meni, najbolji način za riješiti tvoj problem bi bio reset cijelog sustava i promjena podloge, tj. dodatak dobre hranjive podloge. To će gotovo sigurno pomoći ako napraviš sve po uputama. Manji problem je ako nemaš kamo s ribama na par dana, ali nije nužno jer postoji način da se ribe odmah vrate u akvarij.
Po meni najbolja i najeftinija podloga za biljne akvarije je zemlja za cvijeće koja se stavi na dno akvarija u sloju od 1 cm naprijed i maksimalno 3-4 cm uz stražnje staklo. Na taj način ćeš omogućiti biljkama stalan i skoro beskonačan izvor ugljika, dušika, fosfora i većine mikroelemenata. A kako imaš biljke koje imaju jaki korijen, nećeš u vodu trebati dodavati skoro ništa ako nastaviš mijenjati po 1/3 vode svakih 10 dana. Alge naravno nemaju korijen i ne mogu iskorisiti hranjive tvari iz podloge. U
OVOJ temi sam detaljnije napisao na što treba paziti kad se dodaje zemlja u akvarij pa to pročitaj ako se odlučiš na to.
Ako ne želiš mijenjati podlogu, opet smanji rasvjetu, dodaj što više raznih nezahtjevnih biljaka tipa ove koje imaš i plutajuće biljke i počisti fizički što više algi. Poanta je što više podloge prekriti s biljkama. Onda prestani usisavati podlogu jer biljke moraju nešto jesti, hrani ribe kao i obično i još malo više jer ono kaj ne pojedu ribe, ostaje biljkama. Mijenjaj vodu kao i do sada, ili malo manje, tipa 40 litara svakih 10 dana. Probaj složiti CO2 tako da imaš uvijek jednak broj mjehurića, tj. da mijenjaš smjesu čim vidiš da mjehurići idu sporije. Serino gnojivo dodaj npr. četvrtinu doze svakih tjedan dana (ovo je sad napamet jer ne znam o kojem se točno gnojivu radi nego samo pretpostavljam da su u pitanju mikroelementi, najbolje bi bilo da napišeš kak se točno gnojivo zove). Na taj bi način trebala riještiti alge kroz mjesec-dva, ali velim, po meni bi bilo dugoročno najbolje da staviš dobru podlogu.
Pitaj ak ti kaj nije jasno, tu smo da pomognemo.