Srpanj 22, 2025, 11:32:56 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: mikro i makro elementi  (Posjeta: 6799 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline suabhiz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 69
mikro i makro elementi
« u: Siječanj 31, 2012, 09:03:14 prijepodne »
Ja tu niš ne kužim.
Zar nije dovoljno ubacivati tekuće gnojivo ili pak u tabletama za ispod korijena?
Na pakovanju piše da je to kompletno gnojivo za rast biljaka?
A vi stalno spominjete mikro i makro elemente?

Akvarij RIO 180 sa original filterom i dvije lampe T5 od 54W u pogonu 10 mjeseci
Stavila sam Nutrafin CO2 sistem, zelene alge bujaju sa i bez CO2 i bojim se dodavati puno gnojiva da još ne pogoršam situaciju.
Svjetlo gori 4-2-4
Promjena vode svakih 10 dana 1/3
Bljke cryptocoryine, echinodorus, jedna nova crvena, vallisneria, anubias - sve puno algi 
Riba imam dovoljno - možda i previše, hranim ih jedamput dnevno.
Stalno režem listove biljaka, čistim staklo, povremeno podlogu.

Šta da radim, koliko i čime da gnojim? Bojim se dodavati puno gnojiva, da ne pogoršam stanje.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: mikro i makro elementi
« Odgovori #1 u: Siječanj 31, 2012, 09:33:27 prijepodne »

Akvarij RIO 180 sa original filterom i dvije lampe T5 od 54W u pogonu 10 mjeseci

Imas 2x54W? Koliko su te lampe dugacke (jer RIO je oko 100cm duzine)?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Siječanj 31, 2012, 11:32:38 prijepodne »
vjerojatno tipfeler  :) mislim da ima 2x45W

a inace, alge se javljaju i kad imas premalo gnojiva.
Koje gnojivo dodajes? I koliko?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Siječanj 31, 2012, 11:35:26 prijepodne »
zašto uvijek treba ponovo pitati za dropchecker i kakve je boje?

Offline suabhiz

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 31, 2012, 11:47:11 prijepodne »
Imam lampe 2x45 i jedan reflektor, prije sam se zabunila
Pošto nemam zahtjevnih biljaka ne usudim se puno gnojiti zbog algi, možda griješim?
Gnojivo je od sere i na uputama piše da se na svakih 20 l vode dodaje 5 ml sedmično, to bi bilo negdje 80 ml - šta to nije previše?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 31, 2012, 12:02:04 poslijepodne »
Ako imas mogucnosti ugasi privremeno jednu lampu da malo dodjes do daha i da smanjis workload. Osobno imam 18W vise rasvjete od tebe na 420L. 
Provjeri si i kakvo ti je stanje sa tim co2 , 180L je puno za tu vrstu co2 proizvodnje.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 31, 2012, 12:06:17 poslijepodne »
Gnojivo je od sere i na uputama piše da se na svakih 20 l vode dodaje 5 ml sedmično, to bi bilo negdje 80 ml - šta to nije previše?
kakva je to matematika :question: :question: :question:
80/5=16
16x20=320
A ti imas pola od toga. Ili malo vise.  ;)

Offline suabhiz

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 31, 2012, 12:20:49 poslijepodne »
matematika mi je kriva  >:(
pretpostavka da imam 160 l vode onda ispada da mi treba 40 ml sedmično.
Ja stavljam nekih 10-15 ml, zelene alge bujaju.
Tako ja kombiniram i mijenjam količinu gnojiva već 10 mjeseci i uvijek je ista situacija.
Od kada sam stavila taj CO2 zelene alge još više bujaju.

Marko. sp. , a što ti je to workload?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 31, 2012, 13:05:26 poslijepodne »

To ti je kolicina posla oko necega. Ti sad uz redovito odrzavanje imas i dodatni posao s tim algama pa sam zato napisao da probas ugasiti jednu lampu jer sa manje svjetla je uvijek lakse

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 31, 2012, 13:58:09 poslijepodne »
matematika mi je kriva  >:(
pretpostavka da imam 160 l vode onda ispada da mi treba 40 ml sedmično.
Ja stavljam nekih 10-15 ml, zelene alge bujaju.
Tako ja kombiniram i mijenjam količinu gnojiva već 10 mjeseci i uvijek je ista situacija.
Od kada sam stavila taj CO2 zelene alge još više bujaju.

pa gle, ako ti treba 40ml a ti stavljas 10-15 imas puno premalo gnojiva.
A nakon uvodjenja CO2 to ti je jos vise doslo do izrazaja.
Iskreno, ne znam kakvo je to serino gnojivo i koliko je ucinkovito no cisto prema uputama imas svega premalo.
Isto tak, DIY CO2 na tu litrazu........ -? ne znam bas, po nekima moze zadovoljiti, po nekima ne. I kako ga otapas? Koliko se toga stvarno iskoristi? Nutrafin ljestve i nisu nesto ucinkovite. Pogotovo na tu litrazu gdje sa DIY varijantom tesko mozes zadovoljiti i uz 100% otapanje. No bez dropcheckera tesko ces znati kakvo ti je stanje.

Offline suabhiz

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 31, 2012, 14:52:21 poslijepodne »
1. Ne mislim kupovati više nikakvu opremu.
2. Na Nutrafin CO2 sistemu piše da je za akvarije do 180l.
    Mjehurići do vrha budu toliko sitni da se i ne vide, pa mislim da se CO2 otopi do kraja.

Molim prijedloge da li da gnojim i koliko i s kojim preparatom?

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #11 u: Siječanj 31, 2012, 15:35:17 poslijepodne »

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #12 u: Siječanj 31, 2012, 15:57:20 poslijepodne »
Ovako, za početak, rast algi ne možeš ograničiti smanjenjem gnojiva koje dodaješ u akvarij. Algama je i više nego dovoljno ono kaj ribe pokakaju i ono kaj dodaš zamjenama vode tako da ih se sigurno nećeš riješiti tako da dodaješ manje gnojiva nego što je preporučeno. Algi se generalno i trajno možeš riješiti samo na jedan način, a to je zdravim rastom biljaka. A za zdrav rast biljaka trebaš: svjetlo i "hranu". :)

Hrana se dijeli na mikroelemente (one elemente koje biljka treba u malim količinama - npr. željezo, magnezij, cink, mangan itd.) i makroelemente (biljka ih treba u velikim količinama, npr. ugljik dušik, fosfor, kalij, kisik, vodik...). Neki od njih su prirodno prisutni u vodi pa ih ne trebamo dodavati (npr. kisik, vodik, kalcij/magnezij ako imaš tvrdu vodu), a neke trebamo dodati - bilo kroz vodeni stup tekućim gnojivima bilo kroz podlogu. Imaš članak na portalu o tome, pa pročitaj ako te točno zanimaju svi detalji: Mikro i makroelementi.

Pretpostavljam da nemaš hranjivu podlogu ispod šljunka ili se ona potrošila s vremenom, a ne dodaješ makroelemente nego samo mikroelemente (ono od Sere su vjerojatno samo mikroelementi). Sve to znači da biljkama fali hrane da bi uspješno rasle i bile uspješan protivnik algama.

Biljkama CO2 koji dodaješ i mikroelementi ništa ne znače ako nemaju dovoljno ostalih elemenata, prije svega dušika i fosfora. Od tog CO2 onda profitiraju samo alge kojima treba puno manje N i P nego biljkama da bi uspješno rasle.  Uz to, s obzirom na izvor, vjerojatno ti razina CO2 stalno ide gore-dolje što isto odgovara algama (biljkama odgovara stalna koncentracija CO2).

Još imaš i puno svjetla, previše za tvoje biljke. Općenito, biljke koje rastu pod vodom jednostavno nisu sposobne iskoristiti toliko svjetla bez adekvatne razine CO2 u vodi. Dovoljno bi bile te dvije lampe bez reflektora i to najbolje tako da jedna gori 10ak sati, a druga 4 sata u sredini fotoperioda. Ne znam kak RIO ima sređenu rasvjetu, ali bilo bi super kad bi to nekak mogla izvesti. Ako ne, onda nek obje gore 9-10 sati, ali bez reflektora. I još u svakom slučaju na površinu stavi neke plutajuće biljke, tipa Lemna minor, Pistia stratiotes, Ceratopteris thalictroides (koje ćeš trebati redoviti prorjeđivati jer fakat brzo rastu). One mogu iskoristiti svu svjetlost jer uzimaju CO2 iz zraka pa rastu puno brže nego podvodne i na taj način mogu biti konkurente algama.

Po meni, najbolji način za riješiti tvoj problem bi bio reset cijelog sustava i promjena podloge, tj. dodatak dobre hranjive podloge. To će gotovo sigurno pomoći ako napraviš sve po uputama. Manji problem je ako nemaš kamo s ribama na par dana, ali nije nužno jer postoji način da se ribe odmah vrate u akvarij.
Po meni najbolja i najeftinija podloga za biljne akvarije je zemlja za cvijeće koja se stavi na dno akvarija u sloju od 1 cm naprijed i maksimalno 3-4 cm uz stražnje staklo. Na taj način ćeš omogućiti biljkama stalan i skoro beskonačan izvor ugljika, dušika, fosfora i većine mikroelemenata. A kako imaš biljke koje imaju jaki korijen, nećeš u vodu trebati dodavati skoro ništa ako nastaviš mijenjati po 1/3 vode svakih 10 dana. Alge naravno nemaju korijen i ne mogu iskorisiti hranjive tvari iz podloge. U OVOJ temi sam detaljnije napisao na što treba paziti kad se dodaje zemlja u akvarij pa to pročitaj ako se odlučiš na to.

Ako ne želiš mijenjati podlogu, opet smanji rasvjetu, dodaj što više raznih nezahtjevnih biljaka tipa ove koje imaš i plutajuće biljke i počisti fizički što više algi. Poanta je što više podloge prekriti s biljkama. Onda prestani usisavati podlogu jer biljke moraju nešto jesti, hrani ribe kao i obično i još malo više jer ono kaj ne pojedu ribe, ostaje biljkama. Mijenjaj vodu kao i do sada, ili malo manje, tipa 40 litara svakih 10 dana. Probaj složiti CO2 tako da imaš uvijek jednak broj mjehurića, tj. da mijenjaš smjesu čim vidiš da mjehurići idu sporije. Serino gnojivo dodaj npr. četvrtinu doze svakih tjedan dana (ovo je sad napamet jer ne znam o kojem se točno gnojivu radi nego samo pretpostavljam da su u pitanju mikroelementi, najbolje bi bilo da napišeš kak se točno gnojivo zove). Na taj bi način trebala riještiti alge kroz mjesec-dva, ali velim, po meni bi bilo dugoročno najbolje da staviš dobru podlogu.

Pitaj ak ti kaj nije jasno, tu smo da pomognemo. :)

Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 31, 2012, 16:00:25 poslijepodne »
Joj, sad tek vidim da je ovo f***ing esej. Sori, nemojte čitati ak vam se ne da :D
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline suabhiz

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 01, 2012, 09:21:50 prijepodne »
zahvaljujem wickerman999
Prije skoro godinu dana stavila sam u podlogu Tetra complete supstrat - ispalo je oko 0,5 cm po cijeloj podlozi i na to šljunak.
Gnojivo je Sera florena i imam sera florenette tabplete. Ako stavim tablete onda mislim da nesmijem stavljati tekuće gnojivo.
Echinodorus je počeo brže rasti, listovi su nekako počeli žutiti po rubovima i uvijaju se. Cryptocoryna usteriana
isto se listovi uvijaju prema dolje.
U RIO obje lampe su spojene na jedan kabel tako da moraju biti upaljene obje.

Ako netko ima neke plutajuće biljke slobodno mi može ponuditi.

Napominjem da mi je teško sve sada izvaditi, očistiti i početi ispočetka.

Za početak ću izvaditi reflektor i možda bi bilo bolje da stavim sera florenette tablete u podlogu ?
Da li da stavljam i dalje pauzu za svjetlo od 2 sata?

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #15 u: Veljača 01, 2012, 11:11:26 prijepodne »
Tetra complete supstrat, sera florena i sera tablete su ti sve ista stvar, drugo pakiranje - mikroelementi. Trebala bi izmjeriti kolike su ti razine N i P, a vjerojatno ti fali i kalija

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Drveni kutak
« Odgovori #16 u: Veljača 01, 2012, 20:40:27 poslijepodne »
Hrana se dijeli na mikroelemente (one elemente koje biljka treba u malim količinama - npr. željezo, magnezij, cink, mangan itd.) i makroelemente (biljka ih treba u velikim količinama, npr. ugljik dušik, fosfor, kalij, kisik, vodik...).....

E ovo je meni trebalo i taman sam našo da je netko objasnio na jednostavan način što je što...  :up:
Uopce me ne zanima sto je esej, hvala na informaciji  ;)

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 02, 2012, 10:25:14 prijepodne »
Od te podloge sada vjerojatno nema ništa, sve su biljke iskoristile. Kao što Dellete veli, ti dodaješ cijelo vrijeme samo mikroelemente, bilo kroz podlogu ili tekuće gnojivo. A makro ništa osim ugljika (kroz CO2) i ono kaj uneseš s hranom za ribe - a to je premalo. Biljke slabo rastu i to je razlog zašto imaš alge.

Ako ne želiš sve mijenjati, možeš početi dodavati makroelemente kroz vodu ili na neki način kroz podlogu. Imaš za kupiti po poljoapotekama nešto što se zove Osmocote, to su granule za kopnene biljke koje sadrže makroelemente koji tebi fale. Ove na slici u linku su u obliku tabletica što ti je najzgodnije za doziranje, samo gurneš po jednu takvu tableticu pod korijen većih biljaka tipa Echinodorus/Crypte i ispod skupine manjih. Puno ljudi to koristi iako nije prvenstveno namijenjeno za akvaristiku, meni su neke biljke podivljale kad sam to stavio ispod njih. Ako ćeš ih koristiti, pazi samo da ih gurneš dovoljno duboko u podlogu, da ne vire u vodu.

Kroz vodu makroelemente možeš najeftinije dodavati tako da kupiš negdje/naručiš preko neta/nađeš negdje na forumu da netko prodaje kemikalije KNO3, KH2PO4 i K2SO4. Onda se to precizno izvaže, otopi u nekoj određenoj količini vode i dozira svakodnevno/više puta tjedno/tjedno u vodu, ovisi o tome koji sustav gnojenja odabereš. Znači isto dodaješ u vodu kao i ono gnojivo od Sere. S tim kemikalijama u vodu dodaješ nitrate - NO3, fosfate - PO4 i kalij - K, elemente koje biljke trebaju u velikim količinama. Postoji puno načina gnojenja koji propisuju koliko od svake skupine bi trebalo tjedno dodati u akvarij. Meni je član foruma gstaraz preporučio da nakon tjednog mijenjanja vode dodam 8 ppm NO3, 1,3 ppm PO4 i 12 ppm K  i to mi super funkcionira. Po njegovoj preporuci na jednom drugom forumu neke osnovne, početne vrijednosti za akvarij u koji se dodaje CO2 bi bile 7 ppm NO3, 1 ppm PO4 i 10 ppm K pa bi se ja za početak držao toga.

Sad, možda te malo zbunjuje ovo ppm, ali jednostavno je. PPM znači "parts per million", znači na svakih 1 milijun dijelova vode (u našem slučaju) ide 7 dijelova nitrata (NO3). To je slično postotku, npr. 7% bi značilo na svakih 100 dijelova nečeg ti dodaješ 7 dijelova nečeg drugog, samo kaj ppm znači da dodaješ na svakih milijun dijelova. Ustvati, 1 ppm=0.0001%, tak je možda najednostavnije. Naravno, ne moraš računati na pamet koliko KNO3 trebaš otopiti u koliko vode i koliko te otopine onda moraš dodavati u svoj akvarij od 200 litara da bi dobila 7 ppm-a nitrata - na netu ima puno kalkulatora koji to rade za tebe. Ako se odlučiš na takvo gnojenje, mogu ti točno opisati i pokazati kak se to računa.

Skuplje, ali jednostavnije rješenje bi bilo da kupiš makroelementarno gnojivo za akvaristiku - kod nas ima Nitro i Phospho od Easy Lifea, i onda to doziraš po njihovoj dozi uz ovo Serino kaj koristiš. Nikad nisam koristio to jer mi je puno skuplje u odnosu na mućkanje doma ovih kemikalija, ali vjerujem da su proizvodi kvalitetni kao i ostali do Easy Lifea. Sve ovisi koliko ti se da zezati sa svim tim. Ali nije sve skupa tako komplicirano kako se možda čini. :)

Možda bi bilo najbolje da prvo probaš sa prihranjivanjem preko korijena sa tim Osmocotom, pa da onda razmisliš o ovom gnojenju kroz vodu ako to ne pomogne.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #18 u: Veljača 03, 2012, 12:54:23 poslijepodne »
Ako ne želiš sve mijenjati, možeš početi dodavati makroelemente kroz vodu ili na neki način kroz podlogu. Imaš za kupiti po poljoapotekama nešto što se zove Osmocote, to su granule za kopnene biljke koje sadrže makroelemente koji tebi fale.

misliš na ovo?
http://www.cedar-agro.hr/index.php?page=shop.product_details&category_id=23&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=171&option=com_virtuemart&Itemid=169

volio bi i ja to probat, a ne čini mi se skupo, jer mi pojedine biljke odumiru/ne rastu, a nemam namjeru sve raskopat i mijenjati podlogu...

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 03, 2012, 13:03:29 poslijepodne »
imas tu i u baumaxu, itd..dobre tablete ali nemozes tocno odrediti koliko cega dodajes s njima i sprootpustajuce su, 6-12mj, kako koje. ako vec nemas bogatu podlogu bolje ti je kroz vodeni stup a ovo samo kao dodatak

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 03, 2012, 13:05:06 poslijepodne »

Imas 2x54W? Koliko su te lampe dugacke (jer RIO je oko 100cm duzine)?

neznam za ove, ali nema li juwel sada neku drukciju duzinu lampi? nije standard, vidio sam to negdje

Offline Zoomba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #21 u: Veljača 03, 2012, 13:12:25 poslijepodne »
vjerojatno ima puno slicnih, ali ja nisam nasao bolji kalkulator od ovoga ( http://calc.petalphile.com/ )

mislim da je odlican, pogotovo kad se covjek pocinje bavit s tim....mnogo stvari mi je postalo jasnije kad sam racunao na njega...

kako ispunjavas podatke, otvaraju ti se nove funkcije...cak ti pokaze i grafikon na kojem mozes vidjeti kolika ce ti kolicina gnojiva biti u akvariju za npr. mjesec dana, ako radis tjedne izmjene vode od npr. 50%...mozes izbrati i postotak gnojiva za koji pretpostavljas da ce potrosit biljke ( 25%, 50% itd. )...
uglavnom je vrlo jednostavan, a ujedno ima i vise funkcija...
nista te ne kosta  da ga isprobas :)
TikaTaka, MadaFaka

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #22 u: Veljača 03, 2012, 13:25:51 poslijepodne »
Ja imam RIO 180, 2xT5 45W, JBL Solar Natur T5 Ultra, 9000 K
Dole je vulkanit cca 2 godine star i gore je 1-3 mm šljunak. Odnedavno CO2 iz boce i DIY NPK + profito. Nešta raste ko mutavo ali neke kao nezahtjevne neće pa neće...

Offline Microsorium

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #23 u: Veljača 03, 2012, 17:56:05 poslijepodne »
ja gnojim po svojoj recepturi i neusporedivo s bilo kojim komercijalnim gnojivom. Sve bilježim i mijenjam omjere K - NO3 - PO4 - Mg - Fe i tako kad pronađem što najbolje radi onda se držim toga. Od komercijale koristim micro nutrafinov