Srpanj 18, 2025, 13:25:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ph vode 8.0 KONSTANTNO???!!!  (Posjeta: 2333 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline forser

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
Ph vode 8.0 KONSTANTNO???!!!
« u: Siječanj 23, 2012, 13:12:49 poslijepodne »
Dakle ovako, molio bi vas za pomoć!!!
U aq od 125 litara mi je konstanto ph vode 8.0 ili 7.9 a uopće neznam zašto (mjereno digitalnim ph metrom sa ebya- kalibriran je)..imam i treset u vanjskom filteru (šaku i pol) i diy co2 koji bi sami po sebi trebali spustiti ph vode, no meni se to ne događa..svo kamenje je sa sljemena, zeleni kamen..od podloge imam zemlju za cvijeće Magma supstral ( koja je prethodno pripremljena) a šljunak iz pet centra..brdo bilja, 6 corya, 15 neonki, 2 trihogastera, i 25ak kozica...sa biljem i ribama nemam nikakvih problema..
tester za tvrdoću vode nemam pa neznam reć koliki je..
neznam jel bi još kaj trebao navesti da bi vam pomoglo u odgovorima..
P.S. napravio sam jedan test, a to je da sam iz pipe nalio vodu u čašu i testirana vrijednost ph je bila 7,3-7,4, a nakon što je voda odstajala 24 h, ph vode je bio 8.0..
Molim vas za pomoć!!??

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Ph vode 8.0 KONSTANTNO???!!!
« Odgovori #1 u: Siječanj 23, 2012, 13:29:46 poslijepodne »
Zagrebačka voda je tvrda i to je normalno za vodu visoke tvrdoće. Razlog zbog kojeg je voda iz pipe menjeg pH može biti u sadržaju plinova koji preko noći ispare (Cl, CO2). Tvrdoj vodi ne možeš lako smanjiti pH jer se karbonati ponašaju kao pufer, odnosno drže određeni "svoj" pH.

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 23, 2012, 13:35:07 poslijepodne »
Zagrebačka voda je tvrda i to je normalno za vodu visoke tvrdoće. Razlog zbog kojeg je voda iz pipe menjeg pH može biti u sadržaju plinova koji preko noći ispare (Cl, CO2). Tvrdoj vodi ne možeš lako smanjiti pH jer se karbonati ponašaju kao pufer, odnosno drže određeni "svoj" pH.
što znači da nemogu smanjiti ph..kaos..
1) a reci mi ovako, ako bi prethodno prokuhao vodu dali bi onda smanjio njenu tvrdoću? pa tek onda pokušao smanjiti ph?
") a ako bi pomiješao pipovaču sa ro vodom ili destiliranom, dali bi stime kaj postigao?
hvala ti na odgovorima

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #3 u: Siječanj 23, 2012, 14:43:52 poslijepodne »
1) a reci mi ovako, ako bi prethodno prokuhao vodu dali bi onda smanjio njenu tvrdoću? pa tek onda pokušao smanjiti ph?
2) a ako bi pomiješao pipovaču sa ro vodom ili destiliranom, dali bi stime kaj postigao?

1. ne
2. da,postigao bi puno i to ti je jedini pravi nacin da nesto napravis sta se tice smanjivanja tvrdoce pa onda i ph
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Siječanj 23, 2012, 16:07:16 poslijepodne »
1. Donekle, smanjila bi se privremena a time i ukupna tvrdoća. Istaložili bi se karbonati -  kalcij i magnezij vezani na CO2 koji bi ispario, a one u obliku sulfata i klorida bi ostale (trajna tvrdoća). Ukupni efekt na kemiju i organizme mi nije poznat.
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2012, 16:10:18 poslijepodne od Marko_Sp »

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #5 u: Siječanj 23, 2012, 16:34:10 poslijepodne »
Dakle ovako, molio bi vas za pomoć!!!
U aq od 125 litara mi je konstanto ph vode 8.0 ili 7.9 a uopće neznam zašto (mjereno digitalnim ph metrom sa ebya- kalibriran je)..imam i treset u vanjskom filteru (šaku i pol) i diy co2 koji bi sami po sebi trebali spustiti ph vode, no meni se to ne događa..svo kamenje je sa sljemena, zeleni kamen..od podloge imam zemlju za cvijeće Magma supstral ( koja je prethodno pripremljena) a šljunak iz pet centra..brdo bilja, 6 corya, 15 neonki, 2 trihogastera, i 25ak kozica...sa biljem i ribama nemam nikakvih problema..
tester za tvrdoću vode nemam pa neznam reć koliki je..
neznam jel bi još kaj trebao navesti da bi vam pomoglo u odgovorima..
P.S. napravio sam jedan test, a to je da sam iz pipe nalio vodu u čašu i testirana vrijednost ph je bila 7,3-7,4, a nakon što je voda odstajala 24 h, ph vode je bio 8.0..
Molim vas za pomoć!!??

Istu takvu stvar imam i ja, voda iz pipe 7.4 -7.5, a kad je ulijem u akvarij poraste nakon 24 sata na 8.0-8.1, isto imam treset i mandrov panj , ali nista ne pomaze.
Ja sam recimo skuzio da mi zracna pumpa izbacuje co2 iz vode , pa sam je izvadio , sad mi je ph malo manji, ali svejedno veci nego kad tek ubacujem pipovacu.

Probao sam sa mjesanjem sa destiliranom , ali previse ima posla oko toga svega i morao sam svaki tjedan kupovati 30-40 L destilirane, sto je dosta skupo.

Pa sam se vratio samo na pipovacu, ph mi je 7.9 , tvrdoca oko 350 ppm , ali moje ribe i biljke se ne zale, pa sam ostao pri pipovaci.
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 23, 2012, 16:44:10 poslijepodne »
pa na ebayu ima i jeftinih ro uredaja, to je bolja investicija nego taj ph metar. ne samo zbog tvrdoce vec ce voda biti neusporedivo cisca i laksa za odrzavanje. ako ga nemozes kupiti, ni nije toliko bitno, da se ribe i biljke nemogu adaptirati na drukcije zivotne uvjete odavno bi izumrle, kao i svi mi uostalom.
-vodi se moze malo smanjiti tvrdoca kuhanjem ali to je tezak posao s malo efekata..sto se prokuhavanja tice jedino je efikasna prava destilacija ali to malo tko ima uvjete raditi

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 23, 2012, 17:11:09 poslijepodne »
pa na ebayu ima i jeftinih ro uredaja, to je bolja investicija nego taj ph metar. ne samo zbog tvrdoce vec ce voda biti neusporedivo cisca i laksa za odrzavanje. ako ga nemozes kupiti, ni nije toliko bitno, da se ribe i biljke nemogu adaptirati na drukcije zivotne uvjete odavno bi izumrle, kao i svi mi uostalom.
-vodi se moze malo smanjiti tvrdoca kuhanjem ali to je tezak posao s malo efekata..sto se prokuhavanja tice jedino je efikasna prava destilacija ali to malo tko ima uvjete raditi
hvala vam svima na odgovorima  :)