Srpanj 28, 2025, 17:33:52 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Opet bolesna zlatna ribica  (Posjeta: 3550 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline anida

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Opet bolesna zlatna ribica
« u: Prosinac 23, 2011, 17:22:01 poslijepodne »
Moja zlatna ribica je opet bolesna, evo i podataka:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža - 60 l
-   temperatura - oko 23 stepena
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH - nije bilo kupit katalizator pa ne znam 
-   vrijeme od pokretanja akvarija - cca 11 mjeseci
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, - nakon mjesec otprilike   
-   koliko često i koliko mijenjate vode - svakih 15 dana oko 25%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - DA

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)  - unutrasnji, ne znam protok, kupljen kao komplet sa akvarijem (juwel)
-   način i periodi čišćenja filter materijala  - isperem ga u vodi koju izvadim iz akvarija prilikom promjene, svakih 2 mjeseca mozda
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - spuzva

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  - imam panj, nema sluzi, ali kao da ima neka smjedja prasina.
-   grijač - imam
-   pumpa za zrak  - imam
-   CO2 sustav – kakav  -nemam
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - dodam rijetko sredstvo za pripremu vode

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - dvije zlatne ribice (fantail) i jedan cistac(onaj svijetlo smedji som koji ima usta da se moze priljepit za staklo)
-   starost ribica  - zlatne ribice oko godinu dana, a cistac je beba i kupila sam ga prije 15 dana
-   ima li potencijalnih „terorista“  - nema
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  - jednom do dva put dnevno - oni suhi listici izmedju prstiju, kuhani grasak jedan dan u sedmici, jedan dan i h ostavim da gladuju svakih 10tak dana...

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  - kupila sam cistaca (mali som)
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - nema
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - jedna je biljka propala prije mjesec dana, ali je vec dugo bila nikakva. prodali su mi je prije godinu dana kao anubias nanu, ali definitivno nije bila (jer sam vidjela slike na netu). prava anubias nana se dobro drzi.

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - ribica je jako smrsala, upao joj je trbuh odmah iza skrga i kao da ima oblik osmice kad se gleda odozgo. tijelo joj je duplo manje od tijela druge zlatice koja je lijepa i okruglasta a bile su identicne kad sam ih dobila. Ribica danima miruje na dnu akvarija, vec duze vrijeme je plivala povremeno naopacke a jutros sa, je nasla na boku na dnu. jos je ziva.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - oci su nekako kao 'poluztvorene', sva ribica izgleda slabasno
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - ne uzima hranu, dise jedva i nekako sitno.
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - ovu nisam vidjela da ima ikakav izmet vec sedmicama
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  - od samog pocetka sam imala slicne probleme s ovom ribicom. A druga ribica sasvim lijepo napreduje u akvariju.
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  - ranije bih ju izdvojila u mali akvarij, nekad sam joj davala antibiotik, nekad samo grasak dijetu (zavisi kako su mi kad ovdje svajetovali). obicno je bila ok poslije toga, ali cim je vratim u akvarij nakon 2-3 sedmice opet isto. Sad je opet sama u malom akvariju, dala sam joj grasak koji nije pogledala, i miruje na dnu i jedva dise.
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  - samo ova, i nije.
-  stanje ostalih stanovnika - somic je nekako nestao, nigdje ga nema, mislim da se krije negdje u panju. druga zlatica je super fino napreduje i vesela je. Jedino sto mrze kad im upalim svjetlo. al morala sam pocet zbog smedjih algi.

Offline anida

• Punopravni član
  • **
Odg: Opet bolesna zlatna ribica
« Odgovori #1 u: Prosinac 26, 2011, 09:57:47 prijepodne »
Zar bas nijedan odgovor? Trenutno lezi na dnu na boku, nece vise ni da jede, mislila bih da je uginula samo joj se skrge micu polako pa znam da nije jos...

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Prosinac 26, 2011, 12:38:29 poslijepodne »
 :uptnik:  Da nije progutala kamenčić , znaju uzimat kamenčiće pa ih pljuckat okolo, tako su moje radile ,dok sam ih imo.

Offline anida

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Prosinac 26, 2011, 14:06:50 poslijepodne »
I meni je to palo na pamet, al ne znam kako da to provjerim? uspjela sam je pogledat sprijeda kad otvara usta i ne vidim nista neobicno unutra, standardno roskasto narandzasta boja...ima li neka metoda kako da provjerim/reagujem?

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 26, 2011, 14:36:53 poslijepodne »
Probaj lagano stiskat trbuščić ,  neznam kak,  nekad sam to tuj pročito

Offline anida

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Prosinac 27, 2011, 19:45:10 poslijepodne »
Eh  da se 'zahvalim' svima na brzoj pomoci, uginula je ribica danas. Pretpostavljam da je generalno misljenje da ako je uginula za par dana - i nije se mogla spasit...al dobro whatever makes one feel better  :up:
znam da ovdje vise necu ispunjavat ni kojekakve upitnike o simptomima, nit cu pomoc vise trazit. pozdrav.

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 27, 2011, 21:44:47 poslijepodne »
Ja bih ju secirao da vidim ak nema kamenčič u tribi

Offline anida

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Prosinac 27, 2011, 23:13:18 poslijepodne »
joj to mi je nekako okrutno :( a zasto mislis da bi bio kamencic u utrobi uzrok ovome? ja sam mislila da bi to eventualno mogao bit uzrok da joj se zaglavi kamencic da ne moze gutati ili tako nesto...al ako ga vec proguta...ma nemam pojma...nije ni vazno gotovo je sad :(

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 28, 2011, 17:09:44 poslijepodne »
Bio bih 100 % siguran da  nije kamenčić razlog ugibanja, no šta je tu je , život ide dalje

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Siječanj 03, 2012, 14:50:57 poslijepodne »
Pozdrav anida,

ja se ispričavam jer se nisam javio prije ali bio sam u selidbi...

Riba je imala zastoj u probavi i to u stražnjem dijelu crijevnog trakta. Zbog plinova koji su se nakupljali u crijevima došlo je i do poremećaja sa zračnim mjehurom a s obzirom da nije imala stolicu najvjerojatnije je došlo do sepse te konačno i do smrti. Žao mi je ribe.

Da li se pojavio somić? Ako nije moraš ga potražiti i provjeriti da li je živ jer uginula ribica može jako zagaditi vodu.

S obzirom da držiš zlatne ribice savjetovao bih ti da obavezno mijenjaš cca 30% vode svakih 7 dana jer one jako prljaju vodu a spužvu iz filtera peri jednom mjesečno.

Pozdrav i sretno.

Offline anida

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Siječanj 09, 2012, 14:17:40 poslijepodne »
Pozdrav,
ne znam da li je bio u pitanju zatvor, jer podjednako hranim te dvije zlatne ribice i jedna nema nikad nikakav problem, a ta druga je non stop bila lose (imala sam nekoliko tema o njoj i prije).
Prosla je grasak dijetu, odvojila sam ju bila u poseban akvarij, dodavala sam i gorku sol...ovaj put jednostavno nista od tog nije pomoglo.

Somica sam nasla ubrzo nakon pocinjanja ove teme, on je uginuo jer se zavukao iza filtera i pretpostavljam da se zaglavio, a ja to nisam mogla vidjet dok nisam skinula filter kad je dolo na red pranje spuzve. Tako da je mozda onda zatrovana voda bila u pitanju, ali ne znam...ova druga zlatica je super i odlicno napreduje.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Siječanj 09, 2012, 15:05:01 poslijepodne »
Žao mi je ribica i nadam se da se takvo što više neće ponavljati.

Pozdrav i sretno.