Moja zlatna ribica je opet bolesna, evo i podataka:
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža - 60 l
- temperatura - oko 23 stepena
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH - nije bilo kupit katalizator pa ne znam
- vrijeme od pokretanja akvarija - cca 11 mjeseci
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, - nakon mjesec otprilike
- koliko često i koliko mijenjate vode - svakih 15 dana oko 25%
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - DA
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - unutrasnji, ne znam protok, kupljen kao komplet sa akvarijem (juwel)
- način i periodi čišćenja filter materijala - isperem ga u vodi koju izvadim iz akvarija prilikom promjene, svakih 2 mjeseca mozda
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - spuzva
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? - imam panj, nema sluzi, ali kao da ima neka smjedja prasina.
- grijač - imam
- pumpa za zrak - imam
- CO2 sustav – kakav -nemam
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - dodam rijetko sredstvo za pripremu vode
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - dvije zlatne ribice (fantail) i jedan cistac(onaj svijetlo smedji som koji ima usta da se moze priljepit za staklo)
- starost ribica - zlatne ribice oko godinu dana, a cistac je beba i kupila sam ga prije 15 dana
- ima li potencijalnih „terorista“ - nema
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - jednom do dva put dnevno - oni suhi listici izmedju prstiju, kuhani grasak jedan dan u sedmici, jedan dan i h ostavim da gladuju svakih 10tak dana...
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - kupila sam cistaca (mali som)
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - nema
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke - jedna je biljka propala prije mjesec dana, ali je vec dugo bila nikakva. prodali su mi je prije godinu dana kao anubias nanu, ali definitivno nije bila (jer sam vidjela slike na netu). prava anubias nana se dobro drzi.
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma - ribica je jako smrsala, upao joj je trbuh odmah iza skrga i kao da ima oblik osmice kad se gleda odozgo. tijelo joj je duplo manje od tijela druge zlatice koja je lijepa i okruglasta a bile su identicne kad sam ih dobila. Ribica danima miruje na dnu akvarija, vec duze vrijeme je plivala povremeno naopacke a jutros sa, je nasla na boku na dnu. jos je ziva.
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - oci su nekako kao 'poluztvorene', sva ribica izgleda slabasno
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - ne uzima hranu, dise jedva i nekako sitno.
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - ovu nisam vidjela da ima ikakav izmet vec sedmicama
- kad su se simptomi prvi puta uočili - od samog pocetka sam imala slicne probleme s ovom ribicom. A druga ribica sasvim lijepo napreduje u akvariju.
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - ranije bih ju izdvojila u mali akvarij, nekad sam joj davala antibiotik, nekad samo grasak dijetu (zavisi kako su mi kad ovdje svajetovali). obicno je bila ok poslije toga, ali cim je vratim u akvarij nakon 2-3 sedmice opet isto. Sad je opet sama u malom akvariju, dala sam joj grasak koji nije pogledala, i miruje na dnu i jedva dise.
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? - samo ova, i nije.
- stanje ostalih stanovnika - somic je nekako nestao, nigdje ga nema, mislim da se krije negdje u panju. druga zlatica je super fino napreduje i vesela je. Jedino sto mrze kad im upalim svjetlo. al morala sam pocet zbog smedjih algi.