Sto god da je u ovom slucaju, uopce nije bitno, ako nesto drasticno ne promjenis, tim ribama se dobro ne pise....
25 litara ti nije dovoljan prakticki ni za jednu zlatnu, a kamoli za 3. One mozda trenutno jesu male, ali to em nece tako ostati, em to nije okolina u kojoj ce se one pravilno razvijati i rasti.
Temperatura vode od 25 je previse. U idealnim uvjetima, nekakav maksimum bi bio 22C, eventualno 24, ovisno o kojem varijetetu se radi. Ako uzmemo obicnu zlatnu, 22 je vec "topla" voda za nju. Nadalje, ono sto je jos bitnije, da je temperatura konstantna, dakle, da nema prevelikih oscilacija (zagrijavanje po danu, hladjenje po noci). Dakle, nekakva ideala bi bila 19-21C, bez probijanja gornje i donje granice.Riba ce se navici i na visu temperaturu, kao i na oscilacije, medjutim te stvari utjecu na njeno zdravlje i metabolizam, dakle, nije nesto sto bi trebalo dopustiti, ako se ikako moze sprijeciti. Nekako me vuce da imas grijac u tom akvariju, a on ti je totalno nepotreban.
Jos bitnija stavka ti je pravilna filtracija. dakle, veci protok, veci filter sa dosta filter materijala. Pogadjas da je to prakticki neizvedivo u 25 litara vode.
Kad bi rezimirali, dosli bi otprilike do ovoga, pa ti pogadjaj sto je izazvalo bolesti, mozda nista od navedenog, mozda sve po redu, kako bilo, niti jedna od ovih stvari nije pomogla tvojim ribama, vec im steti....
Drzis ih u premalom akvariju, s preslabom filtracijom, na prevelikoj temperaturi vode.
Isprobala si manje vise sve sto si negdje procitala - od podizanja temperature vode na 28C (procitaj ponovo na kojim temperaturama se te ribe drze), pa si onda spricala ribu sa hidrogenom, pa si solila vodu, onda si trpala costapur.
Da me krivo ne shvatis, sve su ovo ok akcije i postupci, jedino me malo brine jer mi se cini da si ti sve ovo odradila u jako kratkom periodu, i ocekujes poboljsanje istog trenutka. A to tako ne ide. Osim sto isprobavas nesto sto u biti nisi sigurna hoce li djelovati, na sve to jos izlazes ribu(e) dodatnom stresu stalno nesto trpajuci u vodu, vadeci je, gurajuci ruke unutra......
Ako ides lijeciti sa medazolom, NE povisujes temperaturu vode. Ostale savjete o lijecenju ces vec dobiti od nekog pametnijeg, ono sto ti ja stvarno i najozbiljnije predlazem - prestani muciti ribe.
Akvarij od barem 100 litara, ako mozes i veci jos bolje. Kvalitetan unutarnji filter jaceg protoka, sa vecom "zapreminom" i vise filter materijala. Pronadji mjesto u kuci koje ce omoguciti da je temperatura koliko toliko konstanta, npr., da vodu po danu ne grije nekakva pec, radijator i sl, a onda se ta ista voda po noci hladi, jer ti vise ne grijes tu prostoriju. naravno, veca litraza ce ti svakako pomoci u ocuvanju konstante temperature jer vise vode se teze ugrije, ali i teze ohladi. Nikakve umjetne biljke i slicno, uzmi obicnu zemlju za cvijece (potrazi na forumu kako se ista "priprema"), sljunak, nabavi koju pravu bilju, posadi, stavi kakav panj, kamen, nesto, dok god je prirodno. Umjetni ukrasi i bilje mogu biti potencijalno opasni za njezne repove i peraje kod riba.
Ako nemas gdje s ribom, imas bilo kakvu teglicu, plasticnu posudu od par litara, bilo sto, nista joj nece biti kraci period, ni bez filtera, ni u manjem prostoru..... I sretno!