Srpanj 31, 2025, 01:44:37 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: gljivična upala  (Posjeta: 1139 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline biosvera

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
gljivična upala
« u: Siječanj 05, 2012, 20:32:02 poslijepodne »
dogodila se i meni nesreća pa se i moja ribica razboli  :'( tj moj skalar dobio je gljivičnu upalu na rani pa me zanima sa čime ga lječiti  -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: gljivična upala
« Odgovori #1 u: Siječanj 09, 2012, 09:17:56 prijepodne »
Pozdrav biosvera,

Gljivične upale su jako, jako rijetke a pojavljaju se samo nakon dužeg liječenja jakim antibioticima...

Dakle vjerojatno se radi o bolesti Columnaris ali to je samo nagađanje. Kako bismo mogli točno znati o čemu se radi moraš ispuniti Upitnik o bolestima riba (link se nalazi ispod moga posta) i obavezno postaviti nekoliko što oštrijih fotografija.

Čekamo Upitnik, pozdrav.

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 09, 2012, 13:19:03 poslijepodne »
AKVARIJ:
akvarij 120 l
temperatura 27 stupnjeva
parametri pH 7.5 , NO2 je 0.3 mg\l ostalo neznam
pokrenut prije godinu i 4 mj
prve ribice su useljene 3 tjedna nakon startanja akvarija
mjenjam vodu svaka 2 tj kad je škola pod praznicima svaki tjedan
da usisavam dno akvarija prilikom mjanjanja vode
FILTER:
filter vanjski tetratec ex 600 ima ako se nevaram 600 l\h
filter marerijal čistim svakih mj dana i tada mjenjam aktivni ugljen perem u vodi koja odstoji u kanti 3 dana
od filter materijala imam aktivni ugljen, keramiku ,3-4 vrste spužva, nekakvu vatu(koju mjenjam ko aktivni ugljen) i neke loptice
OSTALA OPREMA:
grijač ,diy CO2 i poklopac
imam i kamenčiće 5 mm, 2 panja i bilje
ne dodajem nikakve druge kemikalije za bilje i slićno jedino sam prije otp 7 mj stavljao nekakve tabletice za biljke
STANOVNICI:
skalar,3 ancija,8neonki,5corydorasa,sijamski algojed i cc 25 gupija
gupyji su stari 7 mj, skalar cc godinu i pol ,ancitrusi godinu ,neonke isto ko i ancitrusi, corydorasi neznam jer sam ih kupovao u više tura jer su znali krepat kud koji tariji
nema terorist zapravo upala se dogodila kad su mis se 2 skalara zakačila jedan je ostao drugi je darovan mom susjedu
hranim ih svim od smrznute hrane do žive ,lističima,granulama i nije prošao rok 
PROMJENE:
nema ih u zadnja 2-3 tjedna
nema promjena mirisa , boje
da biljke su trunule zato što sam ih premjestio prije cc mjesec dana i sad se uspješno oporavljaju
SIMPTOMI:
jednostavno mu se poslje borbe na dnu oka pojavila ta gljivica koja lići na pahulju
nema nikakvih promjena na njemu
normalno jede i ponaša se normalno
ovisi im boja o boji hrane kakvu dobe
uočeni su simtomi prije cc tjedan i pol
nisam pokušavao lječit jer me strah da ne zabrljam
nije bilo uginuća i samo je on bolestan
zdrave su

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Siječanj 09, 2012, 14:06:38 poslijepodne »
Da li postoji mogučnost da postaviš oštru fotografiju te "bijele pahulje".

Jer sada kada spominješ bijelu pahulju može biti bakterijska bolest Columnaris koja se liječi ili antisepticima ili antibiotikom u kombinaciji sa nejodiranom soli a može biti i kožni parazit tipa Glossatela ili Cryptobia ili... a u tom se slućaju liječi sa antiparaziticima u kombinaciji sa soli.

Evo ti par primjera kako izgleda koja bolest pa ako ne možeš ovdje postaviti fotku probaj usporediti.

Predlažem ti da aktivni ugljen izbaciš napolje i koristiš ga samo nakon liječenja a prostor gdje je on bio zamijeni sa akvarijskom spužvom.
VATA također treba iči napolje ili ju mijenjaj svakog 5-og dana sa novom jer se ona zaštopa već nakon nekoliko dana i znatno smanjuje protok filtera a s time i biološku filtraciju a što sve skupa utjeće na kvarenje kvalitete vode.
Također radi redovite tjedne promjene vode...

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 09, 2012, 16:01:17 poslijepodne »
nemogu oštru fotku jer mi fotić nije baš nešto pa ispadne mutno i da ova gljivica kakva je kod mene je baš ko pljesan i ne lići ni na jednu od ovih ovjdje vrlo je ima malo i jako je gusto zbijena na nekim mjestima je sivkasta  -? i da ta nejodirana sol je onakva kakva se koristi kod pripreme morske vode u morskim akvarijima ???

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Siječanj 09, 2012, 16:12:00 poslijepodne »
Gljivične infekcije se javljaju samo nakon dugotrajnog liječenja antibioticima a pošto ti nisi liječio ribe nikako ne vjerujem da se radi o gljivicama. Možda se radi čak o gnojnom čiriću?

Nejodirana sol se kupuje gotova u Pet shopu "Sera Ectopur" a može se koristiti i jodirana ali mora biti kamena sol, recimo Tuzlanska sol a nikako morska sol.

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 09, 2012, 16:39:22 poslijepodne »
ja onda tu sol imam jer sam je kupio u petshopu kad sam htio kraljevskog raka pa ga nikad nisam našao za kupit ali nema veze

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Siječanj 10, 2012, 09:05:55 prijepodne »
Hajdemo za početak ribu par dana kupati u solnoj kupki jer ako se radi o maloj bijeloj pahulji ispod oka za koju ne možemo utvrditi što je a nema tendenciju širenja i uvećavanja tada možda nema potrebe za liječenjem pa može pomoči i sol.

Predlažem da ribu okupaš u solnoj kupci koju češ napraviti prema slijedećem:

U posudu od 5 litara usipat češ pola vode iz akvarija a pola vode iz slavine, promiješaj i ostavi da stoji cca 10 minuta (voda u posudi treba biti iste ili približno iste temperature kao i u akvariju)
Ulij 3 čajne žličice soli Ectopura a može i kamena (ne morske već kuhinjske kamene soli-Tuzlanska ili himalajska sol), dobro promiješati i čekati da se sva sol otopi
ribu unutra držiš najviše 10 minuta ali promatraj je pa ako se nakon nekog vremena počne dizati prema površini, prevrće se ili se čudno ponaša, tada ju izvadi napolje u veliki akvarij
(inače predlažu da ide jedna čajna žlica soli na 1 litru vode ali ja mislim da je to previše jer sol izgrize rožnicu oka i škržne resice pa riba može i uginuti)
Ovaj postupak ponavljaj kroz 3 dana po jedno kupanje dnevno.

Javi što si poduzeo i kako je ribe, pozdrav