eto još jedan novi podforum na kojem, ovaj put nažalost, moram otvoriti temu:
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža - 120x50x50 / 300 lit
- temperatura - 27 - 28 C
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH - pH: 7,5, NO2 - 0.0 mg/l, NO3 - <0.25 mg/l GH: 11 dH
- vrijeme od pokretanja akvarija - 2 godine
- koliko često i koliko mijenjate vode - 1 tjedno , 30 %
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - vanjski 3 kom, 2 x fluval 204, 1 x fluval 304
- način i periodi čišćenja filter materijala - ispiranje u akvarijskoj vodi, svakih 3 mjeseca po jedan
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - spužva, keramika, lava, gruba vata, treset
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? - panjevi, kamenje, pijesak nema sluzi
- grijač - noname 300 W
- pumpa za zrak - NE
- CO2 sustav – kakav - NE
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - FFM
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - 8 kom, Geophagus sp. Tapajos, 20 kom Limun Tetri, 13 kom Corydorasa, 2 kom Ancistrus
- starost ribica - ?
- ima li potencijalnih „terorista“ - nema
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) 1 do 2 dnevno, granule, lističi, smrznuta + tablete za ribe dna
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - sve ribe su nove, ubacivane u razmacima od tjedan dana, nakon 2 dana od ubacivanja svih riba upogonjem novi filter
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - NE
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke - NE
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma - Jedan geophagus se odvojio od jata, drži se u pozadini akvarija, potamnio je, zna se trzat tu i tamo
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - nisam uočio nikakve promjene
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - normalno jede, kada se hrani normalne je boje, te se normalno ponaša
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - normalan, nisam primjetio za sada ništa neobično
- kad su se simptomi prvi puta uočili - jučer popodne,
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - za sada ništa
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? - samo ta jedna za sada
- stanje ostalih stanovnika - ostalo je OK, primjetio sam na jednoj Limun Tetri crvenilo oko škrga ali je s njom za sad sve OK
Riba je večinu vremena pozadi akvarija, tu i tamo se priključi jatu i onda izgleda normalno, onda opet ode iza kamena pa potamni, primjetio sam nekontrolirano trzanje, ali nikavu drugu promjenu na koži...
po ti simptomima koje sam nabrojao mislim da se radi o Chilodonelli, ali nisam ziher pa tražim stručnu pomoć...
kako liječiti i sa čime? Da li tretirati cijeli akvarij ili ribu odvojiti u karantenu?
fala