Srpanj 21, 2025, 14:02:39 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Geophagus - što mu bi? Chilodonella ili nešto drugo?  (Posjeta: 1505 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Geophagus - što mu bi? Chilodonella ili nešto drugo?
« u: Prosinac 15, 2011, 11:57:26 prijepodne »
eto još jedan novi podforum na kojem, ovaj put nažalost, moram otvoriti temu:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža - 120x50x50 / 300 lit
-   temperatura - 27 - 28 C
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  - pH: 7,5, NO2 - 0.0 mg/l, NO3 - <0.25 mg/l GH: 11 dH
-   vrijeme od pokretanja akvarija - 2 godine
-   koliko često i koliko mijenjate vode - 1 tjedno , 30 %
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    - vanjski 3 kom, 2 x fluval 204, 1 x fluval 304
-   način i periodi čišćenja filter materijala  - ispiranje u akvarijskoj vodi, svakih 3 mjeseca po jedan
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  - spužva, keramika, lava, gruba vata, treset

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  - panjevi, kamenje, pijesak nema sluzi
-   grijač - noname 300 W
-   pumpa za zrak  - NE
-   CO2 sustav – kakav - NE 
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - FFM

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  - 8 kom, Geophagus sp. Tapajos, 20 kom Limun Tetri, 13 kom Corydorasa, 2 kom Ancistrus
-   starost ribica   - ? 
-   ima li potencijalnih „terorista“  - nema
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  1 do 2 dnevno, granule, lističi, smrznuta + tablete za ribe dna

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  - sve ribe su nove, ubacivane u razmacima od tjedan dana, nakon 2 dana od ubacivanja svih riba upogonjem novi filter
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - NE
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - NE

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - Jedan geophagus se odvojio od jata, drži se u pozadini akvarija, potamnio je, zna se trzat tu i tamo
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - nisam uočio nikakve promjene
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - normalno jede, kada se hrani normalne je boje, te se normalno ponaša
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - normalan, nisam primjetio za sada ništa neobično
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  - jučer popodne,
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  - za sada ništa
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  - samo ta jedna za sada
-  stanje ostalih stanovnika - ostalo je OK, primjetio sam na jednoj Limun Tetri crvenilo oko škrga ali je s njom za sad sve OK

Riba je večinu vremena pozadi akvarija, tu i tamo se priključi jatu i onda izgleda normalno, onda opet ode iza kamena pa potamni, primjetio sam nekontrolirano trzanje, ali nikavu drugu promjenu na koži...

po ti simptomima koje sam nabrojao mislim da se radi o Chilodonelli, ali nisam ziher pa tražim stručnu pomoć...

kako liječiti i sa čime? Da li tretirati cijeli akvarij ili ribu odvojiti u karantenu?

fala :)
« Zadnja izmjena: Prosinac 15, 2011, 12:14:15 poslijepodne od Zeleni »

Offline mbogdan

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
Odg: Geophagus - što mu bi? Chilodonella ili nešto drugo?
« Odgovori #1 u: Prosinac 15, 2011, 15:57:18 poslijepodne »
Ako je Chilodonella mislim da je tu sera Protazol dobar izbor :up:

Offline Zeleni

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 15, 2011, 16:12:11 poslijepodne »
nisam siguran u to koja je bolest... mislio sam probati sa nekim lijekom širokog spektra djelovanja, sa kojim bi mogao liječiti u zajedničkom akvariju, jer mi je puknuo grijač u karanteni pa nemrem držat temp na 28 nikako...

Offline Zeleni

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 15, 2011, 19:48:17 poslijepodne »
kad sam došao sa posla, odmah pogled u akvarij, situacija je ista, svi lijepo plivaju osim njega drži se u pozadini i pliva kao da se gega onak trza se...
probao sam ubacit malo hrane da vidim kako če reagirati i on normalno izađe i jede, na koži i dalje nema nikakvih promjena osim kaj potamni kada ode u pozadinu akvarija...

e sad, imam doma lijek od easy life-a MULTICURA, neki lijek širokog spektra, protiv parazita, gljivica bakterija i kaj ti ja znam čega ne...

da li da probam sa tim ili da pričekam još dan dva pa krenut sa nekim direktnim lijekom?! Brine me samo da se stanje ne pogorša toliko da nebude kasno, a nitko mi nezna reč kaj je... :-[

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Prosinac 15, 2011, 20:43:09 poslijepodne »
jel ti treba grijač ?
javi mi se na pp, ak ti treba  :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Siječanj 03, 2012, 12:20:28 poslijepodne »
Pozdrav Zeleni,

oprosti što se javljam ovako kasno ali bio sam u selidbi...

Ako ova riba nije dominantan mužjak tada je normalno da je u strahu od dominantnoga i da se skriva od njega a riba potamni kada je pod stresom.

Ako riba nema končasti izmet, ako ne mršavi, normalno uzima hranu a na tijelu nema nikakvih vidljivih simptoma tada ne vidim razloga za bilo kakvo liječenje.

Da se radi o parazitu Chilodonelli tada bi na koži imala sluzave nakupine.

Predložio bih ti svaki puta kada vidiš da se neka riba povlaći u kut i miruje da odmah napraviš promjenu vode cca 40% uz usisavanje podloge i ulijevanje duple doze FFM-a a sutradan dupla doza vitamina a nije zgorega dodati i jednu žličicu kamene soli na 50l vode.

Nije mi jasno zašto koristiš 3 filtera jer trošiš 3 puta više struje?

Iz filtera izbaci vatu jer se ona već za nekoliko dana zaštopa i znatno smanji biološku filtraciju. Spužve treba proprati jednom mjesečno u izvađenoj vodi.

Kaqkva je sada situacija?

Offline Zeleni

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 04, 2012, 13:20:20 poslijepodne »
Več sam se pitao gdje si...  8)

na svu sreču, sve ribe su OK.... akvarij sam tretirao sa easylife-ovim multicura da malo podigne imunitet, riješi ribe stresa i sl. i nakon tretmana od 3 dana, promijenio sam 50 % vode, ubacio duplu dozu FFM-a i dodajem vitamine svaki 3 dan na hranu nakapam i mogu ti reč da su ribe totalno drugačije nego kad su došle, naravno na bolje :)

kaj se tiće 3 filtera ovako... prvo sam imao 2 x fluval 204 jer sam imao tanganyiku i bilo mi je za njih čist dosta, kako ovi vole jako čistu vodu tražio sam nešto da pojačam filtraciju i uletio mi je za malu lovu jedan fluval 304 kojeg sam ubacio uz ova dva...znam da troše puno, ali trenutno nemam love da kupim jedan kvalitetan koji bi zamijenio dva fluvala 204 a ovako super svaki odrađuje svoj posao :)

pozz

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Siječanj 04, 2012, 14:32:41 poslijepodne »
Odlično, drago mi je da su ribe dobro,

pozdrav i sretno.