Kolovoz 05, 2025, 16:38:03 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Šta se događa??  (Posjeta: 1498 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tania

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Šta se događa??
« u: Listopad 20, 2011, 12:09:57 poslijepodne »
Plavi pomaži!  :'(
Odjednom su svi ciklidi nekako usporeniji, ne plivaju kao prije, jedan evo leži na dnu, mislim da će uginuti :(
Neznam šta se desilo!!
Parametri svi ok, redovito mijenjana voda, temp 26 stupnjeva, nema fajta među ribama...
Stavit ću sliku čim uspijem
Ako hoćeš - naći ćeš način, ako nećeš - naći ćeš razlog...

Offline tania

• Punopravni član
Odg: Šta se događa??
« Odgovori #1 u: Listopad 20, 2011, 12:11:15 poslijepodne »
Sinoć sam im prvi put davala kuhani grašak,ali ne vjerujem da može biti od toga??

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Listopad 20, 2011, 12:12:20 poslijepodne »
Hajde brzo ispuni Upitnik sa što više podataka.

Grašak može uzrokovati probleme jer sadrži puno bjelančevina koji se u probavi prerade u amonijak i nitrate pa postoji mogučnost da su povećane razine istih u akvariju.
« Zadnja izmjena: Listopad 20, 2011, 12:16:49 poslijepodne od 985plavi »

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 20, 2011, 12:27:19 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža  - 200 litara
-   temperatura - 2l6 stupnjeva
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH   - sve je ok, mjerim redovito
-   vrijeme od pokretanja akvarija - mjesec ipo dana 
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - cca 2 tjedna
-   koliko često i koliko mijenjate vode - svaki tjedan 30-40 posto, iz dodatak ffm-a
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)     - unutranji, 1600 litara na sat (bar mislim)
-   način i periodi čišćenja filter materijala   - još nisam
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   - spužva, keramika, kuglice

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?    - pojavilo se nešto smeđe na kamenju koje je skroz osvijetljeno
-   grijač - da
-   pumpa za zrak  - sa filterom
-   CO2 sustav – kakav   
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) ffm i vitamine za ribe

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   - careleusi 7 kom, lombardoi 5 kom, ornatusi 4 kom, politi 5 kom, saulosi 4 kom
-   starost ribica - večina ih je na cca 3 cm
-   ima li potencijalnih „terorista“  - ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   - svaki dan druga hrana, sera flora, tetra pro vegetable, dajana tablete za ribe dna (jer uzmu od soma), te samo jednom tjedno jbl grana discus, sinoć sam im prvi put dala grašak kuhani. hranim ujutro i navečer, ali male količine, da pojedu u par sekundi

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - nove 2 ribice
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - nema
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - par listova ali ih odmah odrežem i izvadim iz akvarija

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma  - unazad par dana ženka lombardoi se skriva po kutevima akvarija, ima tanak končasti izmet
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - ne
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - kod nekih sam primijetila tanki končasti
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  - prije par dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   - nisam pokušala liječiti
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  - 2 ribice uginule jer su zapele iza filtera, a jednu sam našla na dnu iz neutvrđenih razloga prije  20-ak dana
-  stanje ostalih stanovnika - od danas nekako sve ribice mirnije, povučenije, a 2 ornatusa se ˝vuku˝ po dnu akvarija... Ne jedu, ne plivaju... Ženka lombardoi i dalje odbija hranu, također se zavlači u kuteve,a mužjaci su naglo narasli ( zato me i vuklo na pomisao malawi bloat-a...)

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 20, 2011, 12:29:20 poslijepodne »
Dakle, za sada navedene simptome primjećujem kod lombardoi-a i ornatusa... Ostale ribice su ok, uzimaju hranu ,iako su danas sve nekako općenito mirnije, ubrzano dišu...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Listopad 20, 2011, 12:42:51 poslijepodne »
Ovako tania,

Danas je vrlo nizak tlak a to se odražava kao na raspoloženje ljudi tako i na raspoloženje svih životinja a uz nizak tlak vrlo je mračno pa i to utjeće na ribe.

Međutim, opčenito, kada se ribe odjednom umire pa miruju na mjestu ili pri površini ili se skrivaju tada je prvo što moramo napraviti djelomična promjena vode uz dodatak FFM-a. Sukladno navedenom predlažem da napraviš isto te da ubaciš jednu žličicu nejodirane soli na 50l vode (Sera Ectopur a ako ju nemreš nabaviti može i kuhinjska sol- kamena-Tuzlanska ili Himalajska a nikako morska).

Uz navedeno, pročitao sam podatak da nisi nikako oprala filter materijal pa predlažem da i to napraviš (proprati spužve i filter materijal u vodi izvađenoj iz akvarija)

Očito je da tvoje ribe imaju crijevne parazite (pošalji mi pp ako si ribe kupila od nekog člana sa foruma ili napiši u kojem si ih Pet shopu kupila radi kolega koji čitaju ovaj post).

Kada se vračaš sa puta ? zanima me radi početka liječenja te također ako ideš u inozemstvo tada kupi proizvod koji se zove Sera "Nematol" jer čemo sa njim provesti liječenje protiv parazita.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Listopad 20, 2011, 19:46:38 poslijepodne »
Ako nisi mjenjala filter, imaš blumodular od 900 l/h, a mislim da je taj filter stvarno preslab za Malawi. A još ga nisi ni čistila.
Zato sam ti još prije rekao da ti treba vanjski filter s većom količinom filter-materijala i dobrim protokom plus nije na odmet dodatna pumpa za cirkulaciju vode.
A sad niš, slušaj plavog i radi kak ti kaže jer taj je već tolko riba spasil da bi mu ove da mogu vjerovatno digle spomenik.  :)

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 20, 2011, 22:50:55 poslijepodne »
Ako nisi mjenjala filter, imaš blumodular od 900 l/h, a mislim da je taj filter stvarno preslab za Malawi. A još ga nisi ni čistila.
Zato sam ti još prije rekao da ti treba vanjski filter s većom količinom filter-materijala i dobrim protokom plus nije na odmet dodatna pumpa za cirkulaciju vode.
A sad niš, slušaj plavog i radi kak ti kaže jer taj je već tolko riba spasil da bi mu ove da mogu vjerovatno digle spomenik.  :)

Mijenjala sam filter, sad imam Atmanov - 883 :) Da, onaj je bio preslab.
Ribice su ok, opet kao prije... Filter sam očistila jutros, još jedan dio vode zamijenila, i evo plivaju, jedu...  :)
Hehe, istina ovo što kažeš za Plavog  :up: