ja je ne držim u kući ni stanu nego u velikom vrtu(ona je tu sama dosla,a poslje toga sam je zagradila).nekidan sam je pustila da malo razgleda prostor izvan ograđenog.malo je pogledala i opet se bacila u ograđeni dio(to je uspjela jer zemlja s druge strane pregrade dopire do vrha).to dakle dokazuje da joj se tu sviđa.ponavljam da je prostor ogroman tako da rijetko kad uopće i dođe do pregrade a nekad je čak i po par dana ne uspijem nać.ima pravilnu i raznovrsnu prehranu i lijepo se razvija.nisam tražila napade nego odgovore na pitanja.ovo je forum i nas okuplja ljubav prema životinjama i to je mjesto da se jedni druge savjetujemo.ako itko zna odgovor na moja pitanja molim lijepo da mi na njih odgovori jer ne želim da moja životinjica pati
Da kornjaca zivi slobodno u tvom vrtu i moze otici kada god pozeli tu nema niceg ilegalnog, ali cim si je ti prebacila u ograđeni prostor krsis zakon: otuđila si zivotinju iz prirode, zatocila ju i omela ju u njenom slobodnom razvoju. Uvjeri se sama:
LINKKoliko je tocno velik taj ograđen prostor? Sigurno nije dovoljno velik da unutra sadrzi oko 200 vrsta bilja i trava sto ta zivotinja treba za pravilnu prehranu kroz godinu dana...
imam čančaru staru oko dvije godine a vrijeme hibernacije se bliži.prvu godinu je nisam pustila jer je bila jako mlada i krhka pa sam se bojala da joj se nebi sto dogodilo. ovo mi je prvi put da ju puštam.neznam kako da to napravim.neki kažu da ih treba prestati hraniti 2 tjedna prije hibernacije ali neznam jeli to istina jer ne želim da gladuje ako nije.ako je kako odrediti kad će ona u hibernaciju pa da je prestanem hraniti.odlučila sam da će prezimiti u podrumu u maloj kutijci sa zemljom i slamom.molim odgovore
Ti si sa podrucja gdje kornjaca zivi u svom prirodnom stanistu. Nema razloga da se uplices u prirodni ciklus hibernacije. Kada dovoljno zahladi kornjaca ce sama polako prestajati jesti i isprazniti probavu na vrijeme. Ako ti dodadno hranis kornjacu vocem i povrcem to i onako nema sta raditi na njenom jelovniku...
Prikladna temperatura za hibernaciju je negdje 4-6 stupnjeva, sto je za to podrucje neki prosjek tijekom zime. Split je zbog utjecaja covjeka cak i topliji od prirodnog stanista. Kada bi kornjacu stavila u podrum temperatura bi vjerovatno bila pre visoka za pravilnu hibernaciju. Kornjaca ne bi mogla uci u pravu hibernaciju niti bi mogla ostati aktivna, a to je idealno stanje da se razboli. Spremanje zivotinja u podrum samo vrijedi za sjeverni dio Hr. gdje klima nije suptropska/mediteranska. Jedino sto mozes napraviti za kornjacu je pustiti je da se ukopa u vrtu i eventualno je zastititi od glodavaca da je ne izgrizu tijekom hibernacije.