Srpanj 23, 2025, 20:37:01 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: maleni ciklid usporenij od ostalih, skriva se...  (Posjeta: 1623 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tania

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
maleni ciklid usporenij od ostalih, skriva se...
« u: Listopad 05, 2011, 22:11:50 poslijepodne »
Pozdrav!
Radi se o jednom malom ciklidu,koji se ponaša drukčije...
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža - 200 l
-   temperatura - 27
-   parametri vode: pH - 8.4, NO2 - 5, NO3 - 50, GH - 21 i KH  - 15
-   vrijeme od pokretanja akvarija - cca mjesec dana  
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - 2 tjedna    
-   koliko često i koliko mijenjate vode - 2 puta tjedno oko 30 posto
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    - unutrašnji, 1600 l/h Atman 883
-   način i periodi čišćenja filter materijala  
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) sve osim ugljena  

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? ne
-   grijač
-   pumpa za zrak   da
-   CO2 sustav – kakav  
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) easy life od ffm-a

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka, synodontus eupterus, labidochromic caeruleus, metriaclima lombardoi, ornatus, polit, saulosi, 24 ribice
-   starost ribica male su, na nekih 3 cm  
-   ima li potencijalnih „terorista“   ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - 2 puta na dan, male količine  

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - ribica se uglavnom izdvaja od drugih, cijelo vrijeme otkad su zajedno svi u akvariju (oko tjedan dana), nema jedno oko, uglavnom se skriva negdje iza stijene, na dnu ili pri vrhu akvarija, tu i tamo zapliva sa svima ali se brzo izdvoji, manje jede od ostalih
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... ribica nema jedno oko
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - sakriva se, uzima malo hrane (pošto ne vidi kako treba, od ostalih ne stigne do hrane)
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - uočila sam bijeli duži izmet
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  - prije tjedan dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   samo ona, nije bilo uginuća
-  stanje ostalih stanovnika - normalno

Dakle problem je samo ta ribica, izgleda mi kako da se ˝muči˝ sa ostalima, počne plivati sa njima pa se odvoji, sakrije negdje... I cijele dane tako... Nije živahna kao ostale...
Ako hoćeš - naći ćeš način, ako nećeš - naći ćeš razlog...

Offline tania

• Punopravni član
Odg: maleni ciklid usporenij od ostalih, skriva se...
« Odgovori #1 u: Listopad 05, 2011, 22:26:29 poslijepodne »
Upravo sam našla drugog ciklida na dnu, uginuo  :'(
A na njemu nisam zapazila prije nikakve simptome... Sad sam ga promatrala kad sam ga izvadila iz vode, nije imao nikakvih vanjskih simptoma...
:(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Listopad 06, 2011, 09:36:36 prijepodne »
Pozdrav tania.

Riba ti je uginula zbog trovanja sa nitratima!

Naime, NO2 treba biti 0 a NO3 maksimalno do 50 pa se postavlja pitanje u čemu je problem:

U filter materijalu - vjerojatno u njemu imaš VATU koja se začepila pa je tako smanjila protok vode u filteru a s time i mogučnost da denitrificirajuće bakterije smanje NO2 i NO3...

Filter materijal trebaš obavezno jednom mjesećno proprati u vodi izvađenoj iz akvarija, ako imaš vatu baci ju a prostor u filteru gdje je ona bila popuni sa akvarijskom spužvom.

Dakle, jedna je riba uginula zbog trovanja a ova riba bez oka je općenito smanjenog imuniteta pa je i ona u fazi trovanja ili je već započela bakterijska infekcija.

Trebaš ODMAH naopraviti slijedeće:

1. Odmah napravi promjenu 30% vode uz usisavanje podloge i pranje akvarijskih stakala i operi u izvađenoj akvarijskoj vodi spužvu te ulij duplu dozu Easy Life FFM-a
2. slijedeći dan uspi duplu dozu vitamina na litražu akvarija (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
3. dan ništa ne raditi
4. dan promijeni 15% vode i ulij duplu dozu FFM-a
5. dan propisana doza vitamina
6. dan ništa
7. dan promjena 30% vode i propisana doza FFM-a
8. dan propisana doza vitamina

Sa ovom jednotjednom terapijom čemo popraviti kvalitetu vode te ribama podiči imunitet.

Ubuduće radi slijedeće:

1. vodu mijenjaj jednom tjedno cca 30% uz usisavanje podloge a sa vodom približno slične temperature te ulij propisanu dozu FFM-a na litražu akvarija
2. spužve i filter materijal peri jednom mjesečno u izvađenoj vodi iz akvarija
3. vodu održavaj na 26C
4.ribe hrani samo jednom dnevno po vrlo malo tako da za 30 sekundi pojedu svu hranu
5. ribe jedan dan u tjednu trebaju biti bez hrane
6. ribe hrani sa raznovrsnom hranom pa ih jedan dan hrani samo sa kuhanom isjeckanom blitvom, drugi dan sa kuhanim špinatom, treči sa granulama, četvrti sa spirulinom, peti sa ljuspicama, šesti sa kuhanim tikvicama i dr.

Drugi problem koji čemo možda morati rješavati jesu unutrašnji paraziti, najvjerojatnije nematode (crvi) a simptom je bijeli tanki končasti izmet pa prati da li ga imaju i ostale ribe.

Naime, takav končasti bjelkasti izmet pojavljuje se i kada su ribe pod stresom pa zato pusti da vidimo da li će se pojavljivati i nakon ovih sedam dana terapije za popravljanje imuniteta a ako se pojavljuje i dalje najvjerojatnije ćemo morati liječiti cijeli akvarij.

Za sada toliko, javi što si poduzela i kako su ribe, pozdrav.

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 06, 2011, 10:25:32 prijepodne »
Zahvaljujem se na odgovoru, postupiti ću kako je napisano pa javiti kako se situacija odvija...
Nego me zanima još jedna stvar - ako bacim toliko hrane koliko mogu pojesti u 30 sekundi, ovi najmanji (oko 2 cm) niti ne stignu na red od velikih (4 cm), a promatram da vidim da li svatko bar malo pojede.
Također, somića hranim tabletama za ribe dna, ali niti on od njih ne stigne na red, čim se tableta spusti na dno, ciklidi ju potamane! Bojim se da mi je somić gladan, jer niti malo hrane nije na dnu, a pojedu i njegovu tableticu. Probala sam i po noći mu baciti, kad je ugašeno svjetlo, pa ne znam da li ju barem onda on stvarno pojede. Jer počeo je češće izlaziti van iz spilje, puno puta preko dana ga vidim kako zuji po akvariju.

U filteru nemam vatu, nego samo jednu spužvu, 2 reda keramike i 2 reda nekih crnih kuglica...
Ispirem ju u akvarijskoj vodi. I također sam filter uključila na najjaču aeraciju. Sinoć sam promijenila 50 % vode i dodala ffm-a. Evo sad sam izmjerila vrijednosti: NO3 - 25  , NO2 - 2.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Listopad 06, 2011, 10:43:10 prijepodne »

Ribe hraniš tako da im istovremeno ubaciš hranu na tri mjesta u akvariju pa onda svi dođu do hrane. Somića hrani samo po noći. Somići ne idu u ciklidni akvarij jer vole mutiti vodu i slično pa ga se rješi.
Ja bih ostavio samo jedan red keramike i red kuglica a u ta preostala 2 reda ubacio bih spužvu.

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 12, 2011, 12:00:02 poslijepodne »
Samo da javim da su sve ribice super  :up:
Nije bilo više ugibanja, radila sam svaki dan po uputama i nitriti su pali na nulu  :)
Zahvaljujem se puno na savjetu!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Listopad 12, 2011, 12:02:41 poslijepodne »
Hvala na odgovoru i sretno ti plivanje u akvarijskim vodama.

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 12, 2011, 12:05:19 poslijepodne »
Hvala na odgovoru i sretno ti plivanje u akvarijskim vodama.

Hvala  :)