Kolovoz 04, 2025, 15:04:24 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Tetratec APS 400  (Posjeta: 1204 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline riomabiker

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • BergZa Kvatrić
Tetratec APS 400
« u: Rujan 05, 2011, 11:32:13 prijepodne »
Evo imam navedenu manje od godinu dana i vec je drugi put na popravku. Prvi puta su otisle obe membrane, a sada je otisla jedna. Membrane su inace gumene i kod druge manje tetre koju imam, neki normalni period do izmjene je par godina . Ova sada se pokazala katastrofa, sva sreca da imam jednu kinesku u pricuvi, pa je mogu zamjeniti dok je ova na popravku. Sve u svemu zaobilazite navedenu u sirokom luku   

Offline Vipko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • http://www.NetEkipa.com
Odg: Tetratec APS 400
« Odgovori #1 u: Rujan 05, 2011, 12:53:14 poslijepodne »
Ja imam doticnu pumpu vec 3-4 godine na slatkovodnom akvariju od staraca, i meni se isto dogodilo nakon 6 mjeseci rada, membrana otisla i pumpa pocela slabije da puse. Otvorio vidio da su gume otisle, narucio zamjenski dio. Ono sto sam vidio kada sam stavio spare part da s mojim ventilima koji su prigusivali zrak (jer je bio prejak) pumpa je se konstantno mucila i radila povratni pritisak u pumpi. Imao sam na ona 2 izlaza od pumpe na svakom po jedan T (znaci imao sam 4 izlaza svaki s svojim ventilom) i iskoristavao sam 4 crijeva za rasprsivace.

I s time je se pumpa bas mucila jer je prejaka, a ja joj nisam dao da toliko mi puse zraka vani nego bi je prigusio s ventilima (jer ne zelim da mi akvarij izgleda ko da vrije od jacine zraka na rasprsivacima). Nakon toga sam napravio sljedece. Najprije sam dodao na sva 4 nepovratne ventile (tetrini, 10-15kn komad) da slucajno mi pri nestanku struje ne povuce vodu jer sam stavio pumpu ispod nivoa akvarija. I druga stvar sto sam napravio da sam na svaki izlaz od pumpe stavio jos jedan T, tako da mi svaki izlaz s pumpe ima po jedan T slobodan i njega bio ostavio prazan bez crijeva (on ima ventil na sebi). Tu nemoze nista biti s vodom jer je nepovratni ventil prije T-a, tako da se voda zaustavlja prije nego dojde do T.

Sad je bilo samo par minuta igre da namjestim tocan protok zraka u rasprsivace u akvariju, ali s sto vecim otvorom onog jednog praznog izlaza. Stos je da na to prazno crijevo u biti izlazi odusak zraka, koji je visak, a ne da kompletan zrak prigusimo pa da se pumpa ne gusi i s time ubije membranu jako kratko. Znaci pumpa uredno radi i magneti i membrane uvijek imaju isti i puni amplitudu djelovanja (sto je dobro jer to je pretpostavljeni nacin rada + ne radi se pritisak u pumpi) u tank mi idu 4 rasprsivaca s prigusenim koliko hocu izbacivanjem zraka, a sav ostatak neiskoristenog pritiska ide kroz onaj extra T (tzv. odusak :)) i sve super radi. Eventualno onaj odusak uvali u jedan prigusivac (ja sam napravio od one plastika od kinder jaja) tako da se ne cuje pssssssss kako izlazi zrak :)

Nakon sto sam to napravio pumpa radi vec preko 3 godine bez ikakvih problema niti mjenjanja mebrane niti buke niti vibracije. Pumpa je zakon :)

Offline riomabiker

• Novi član
  • *
  • BergZa Kvatrić
« Odgovori #2 u: Rujan 05, 2011, 13:42:13 poslijepodne »
Ti si cijelu nauku iz toga napravio  :). Kod mene su bila oba izlaza bez prigusnice preko T spoja spojena u jedno crijevo i onda direktno u aq. Ne vjerujem da bi to uzrokovalo bilo kakav kvar jer nema nikakvog prigusenja. Kada se pumpa vrati sa popravka probati cu odvojiti crijeva i pustiti ih na svaku stranu akvarija ponovno bez prigusnice, pa da vidimo.

Offline Vipko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #3 u: Rujan 05, 2011, 14:38:12 poslijepodne »
Uh pa koliki su ti onda to mjehurici u akvariju kada si oba spojio u jedno i direk u akvarij :) Meni je su na jedan izlaz stavljen T koji ide na 2 strane i to mi je previse, i morao s ventilom prigusiti :)

Nego mislim da ti ipak to je gusilo pumpu, jer ti si stavio jedan T tako da ti 2 izlaza iz pumpe idu u T i treci ide u akvarij. Sam promjer cijevcice i kolicina zraka koja prolazi i za koju je pumpa napravljena je jedna vrijednost, a ti si te 2 spojio tj. zbrojio i opet sve gurao kroz istu cijev vani. Cak ti nebi pomogla niti veca izlazna cijev jer opet ti T ce gusiti na isti promjer kao i ona 2 ulaza. Znaci eventualno da je naci neki T koji ima 2 ulaza sirine kao na pumpi, i jedan izlaz malo siri, sto je mislim tesko naci.

Tako da si ti samo s tim T sto si zbrojio 2 izlaza iz pumpe, i prema akvariju isao s istom cijevi zagusio svaki izlaz iz pumpe za 50%.

Ako ti se neda raditi ove kerefeke, napravi to sto si rekao, stavi svaki izlaz iz pumpe zasebno u akvarij, bez nekog ventila znaci da pumpa puse koliko hoce bez prigusivanja. Obavezno stavi nepovratni ventil ako ti je pumpa ispod razine akvarija jer u suprotnom ce ti povuci vodu kada nestane struja, sto ti moze u najboljem slucaju drasticno skratiti vjek mebrane, u losijem slucaju napraviti kratki spoj u pumpi i izgoriti je, i u najgorem slucaju isto kao i losiji slucaj samo da jos i zapali kucu  :D

Offline riomabiker

• Novi član
  • *
  • BergZa Kvatrić
« Odgovori #4 u: Rujan 06, 2011, 08:36:48 prijepodne »
imas pravo sa ovim sistemom T zagusenja i meni je to palo na pamet, ali opet mislim da to kod kvalitetnijh uredjaja ne bi trebao biti problem,sada cu napraviti onako kako sam planirao pa pa se nadam da ce ovaj put biti duzeg zivotnog vijeka  :)