Ja imam doticnu pumpu vec 3-4 godine na slatkovodnom akvariju od staraca, i meni se isto dogodilo nakon 6 mjeseci rada, membrana otisla i pumpa pocela slabije da puse. Otvorio vidio da su gume otisle, narucio zamjenski dio. Ono sto sam vidio kada sam stavio spare part da s mojim ventilima koji su prigusivali zrak (jer je bio prejak) pumpa je se konstantno mucila i radila povratni pritisak u pumpi. Imao sam na ona 2 izlaza od pumpe na svakom po jedan T (znaci imao sam 4 izlaza svaki s svojim ventilom) i iskoristavao sam 4 crijeva za rasprsivace.
I s time je se pumpa bas mucila jer je prejaka, a ja joj nisam dao da toliko mi puse zraka vani nego bi je prigusio s ventilima (jer ne zelim da mi akvarij izgleda ko da vrije od jacine zraka na rasprsivacima). Nakon toga sam napravio sljedece. Najprije sam dodao na sva 4 nepovratne ventile (tetrini, 10-15kn komad) da slucajno mi pri nestanku struje ne povuce vodu jer sam stavio pumpu ispod nivoa akvarija. I druga stvar sto sam napravio da sam na svaki izlaz od pumpe stavio jos jedan T, tako da mi svaki izlaz s pumpe ima po jedan T slobodan i njega bio ostavio prazan bez crijeva (on ima ventil na sebi). Tu nemoze nista biti s vodom jer je nepovratni ventil prije T-a, tako da se voda zaustavlja prije nego dojde do T.
Sad je bilo samo par minuta igre da namjestim tocan protok zraka u rasprsivace u akvariju,
ali s sto vecim otvorom onog jednog praznog izlaza. Stos je da na to prazno crijevo u biti izlazi odusak zraka, koji je visak, a ne da kompletan zrak prigusimo pa da se pumpa ne gusi i s time ubije membranu jako kratko. Znaci pumpa uredno radi i magneti i membrane uvijek imaju isti i puni amplitudu djelovanja (sto je dobro jer to je pretpostavljeni nacin rada + ne radi se pritisak u pumpi) u tank mi idu 4 rasprsivaca s prigusenim koliko hocu izbacivanjem zraka, a sav ostatak neiskoristenog pritiska ide kroz onaj extra T (tzv. odusak

) i sve super radi. Eventualno onaj odusak uvali u jedan prigusivac (ja sam napravio od one plastika od kinder jaja) tako da se ne cuje pssssssss kako izlazi zrak

Nakon sto sam to napravio pumpa radi vec preko 3 godine bez ikakvih problema niti mjenjanja mebrane niti buke niti vibracije. Pumpa je zakon