Kolovoz 04, 2025, 08:26:01 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: uvod i mali black water  (Posjeta: 2663 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline inemec

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
uvod i mali black water
« u: Kolovoz 31, 2011, 12:37:33 poslijepodne »
Pozdrav svima,

Čitam vec dosta dugo vase postove na ovom forumu ali nikako da postavim svoj...Nekada davno sam se okušao sa svime ovim, al sam očito jos bio premali pa sam poprilicno brzo i odustao iako mi je ostala ljubav prema ribicama i vodi jos uvijek  :zagrljaj:. Ali naravno kako sam ja odustao tako sam zarazio svoju stariju sestru  :D koja je ubrzo i kupila svoj akvarij i dan danas ga ima. I tako da neduzim prije par mjeseci dok sam sjedio kod nje uspila je ona mene navuci da uzmem od nje svoj stari akvarij 50L i pokusam ponovno  :D.
Naravno ja sam imao jos nekog stakla sa strane pa sam si napravio jos jedan ne puno veci od 70L a naravno totalno se zarazio i poceo skupljati novce za jedan 200x50x60.

Kako god u ovom 70L sam se okusao sa ciklidima (onim mix, naravno totalna pogreska, kud mix kud u 70L),ali sta je tu je...ucim na svojim greskama kad nisam htijeo na vasim  -?. U tom akvariju se trenutno borim s algama (cijano bakterijom predpostavljam, ona zeleno modra sto se hvata na prednjem staklu i pijesku). Nemam slikica nikakih al budem stavio.

A sad da se vratim na naslov za koji sam vas htijeo pitati prije nego sto opet napravim gresku u startu...
Pokusao bih u onaj akvarij od 50L napraviti nekakav mali black water sa jedno 5 cory pandama i 5 neonkica. Znaci minimalna rasvjeta, cisto neka spot lampica, unutarnji filter koji trenutno imam na raspolaganju (protok 240L/h), jedan mali panj, par grancica od loze, hrastovo lisce na kvarcni pijesak (ne puno naravno radi coryija, da mogu po pijesku ceprkat) i mozda malo treseta u carapu u pijesak cisto da malo oboja vodu.
Lijepo sam si ja to zamislio u glavi kao, ali zanima me vase misljenje oko toga, kako bi to funkcioniralo? dali bi mi buknule alge?

nadam se da cu i ja se uspiti vratiti u ovo al ovaj puta u pravom smijeru i za ozbiljno  :-[

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: uvod i mali black water
« Odgovori #1 u: Kolovoz 31, 2011, 15:31:26 poslijepodne »
Da, lepo si to zamislio.
Sve to može, ali moraš imati na umu da ti se akv mora dobro zaciklirati prije nego sto ubacis ribice. Eventualno možeš staviti u filter zacikliranog (iz "starog" zacikliranog filtera) filter materijala i vode iz "starog" akv da ubrzas cikliranje.
Treset možeš i ne moraš staviti posto će ti svo to granje i lisce takodjer pustiti boju. Ja sam ga stavio u filter.
Sretno!

I naravno dobrodosao!
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 01, 2011, 06:30:46 prijepodne »
Vec sam pripremio akvarij i vodu da se ciklira, al budem dodao onda vode iz staog akvarija. Filter materijal nemogu jer mi je u oba dva unutrasnji filter sa spuzvom. Ali i sama voda ce makar malo pridonjeti.
Kako god hvala ti na odgovoru.

Usput dali zna netko gdje bi mogao nabaviti corydoras pande u blizini Slavonskog Broda?

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Rujan 01, 2011, 07:44:12 prijepodne »
Možeš i spuzve iz starih filtera iscediti u novi akv, odnosno po spuzvi od novog filtera.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 01, 2011, 07:57:53 prijepodne »
Pomislih na to al reko nije to to  :D al ak ti kazes da i to moze onda budem i to napravio  ;)

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 01, 2011, 12:38:34 poslijepodne »
akvarij u procesu cikliranja....samo da jos uspijem naci pandice i super  :)

Offline rovinjguppy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Rujan 02, 2011, 11:24:30 prijepodne »
ako bas zelis black water onda nemoj puno kemijat nego samo kupi sretstvo za pripravak vode koje ti odmah napravi i crniju vodu zove se : "aquatan black water" zuta bocica sa crvenim cepom i na slici su ti 2 kozice  crvena i crna kozica

inace  aquatan black water je puno bolji od obicnog aquatana

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 02, 2011, 15:52:53 poslijepodne »
mopan panjevi dobro farbaju vodu

sredstva za pripremu vode i ne farbaju to toliko koliko bi mi željeli,treba dobro prigušit rasvjetu da bi dobili efekt koji želimo
osim aquatana black water ima i od jbl-a tropol - tropol mi se čini bolji jel sadrži i orahovog ekstrakta koji je antifungicidan

Offline rovinjguppy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Rujan 02, 2011, 15:57:19 poslijepodne »
istina

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 06, 2011, 09:25:29 prijepodne »
Jučer sam trazio treset ali naravno da nisam nista nasao...odnosno neznam ni sam jesam nasao jer neznam sta od toga smije ici u akvarij a u pet shopu imaju samo za terarije. A ova dva pripravka sto ste naveli nedrze ovi kod nas.
Al budem poslao curinu sestru da pogleda u aquaterri u ZG.

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #10 u: Rujan 06, 2011, 12:46:52 poslijepodne »
Jučer sam trazio treset ali naravno da nisam nista nasao...odnosno neznam ni sam jesam nasao jer neznam sta od toga smije ici u akvarij a u pet shopu imaju samo za terarije. A ova dva pripravka sto ste naveli nedrze ovi kod nas.
Al budem poslao curinu sestru da pogleda u aquaterri u ZG.
http://www.sera.de/en/products/technical-equipment/filter-media/other-filter-media/sera-super-peat.html?0=

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 06, 2011, 13:28:32 poslijepodne »
To te ja pitam  ;) zahvaljujem

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #12 u: Rujan 06, 2011, 21:08:32 poslijepodne »
Jučer sam trazio treset ali naravno da nisam nista nasao...odnosno neznam ni sam jesam nasao jer neznam sta od toga smije ici u akvarij a u pet shopu imaju samo za terarije. A ova dva pripravka sto ste naveli nedrze ovi kod nas..

Kolega ja sam iz SB...

Jbl Tropol koji koristim u mrijesnim akvarijima i koji je odličan imaš u Zoo-Oscaru u Gupčevoj i u Zoo-City kod Supernove u Osječkoj ulici.
Također treset imaš u Zoo-Oscaru i u Zoo-City
A od Prodaca imaš neki njihov blackwater proizvod u Oscaru na istu foru kao i ova dva već spomenuta.

Koristio sam od Sere i ovaj od JBL-a i ovaj drugi je puno jači tj. treba ga puno manje stavit da oboja vodu ...

Offline rovinjguppy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Rujan 06, 2011, 21:22:50 poslijepodne »
kupi preko interneta tamo ces naci sigurno  ;)

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 07, 2011, 07:54:29 prijepodne »
hvala veco  :) budem onda opet otisao pogledati, ovaj puta cu sam potraziti.
Bio pitao u Zoo-City-u i rekli mi da nemaju tako nista...grrrrr....i za treset mi rekli da imaju samo onaj za terarije. Ocito ni sami neznaju sta imaju u trgovini.

Uglavnom hvala na informaciji.  ;)

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #15 u: Rujan 07, 2011, 10:12:27 prijepodne »
Curke one koje rade tamo nekad znaju biti zbunjene
Kupovao sam mali akvarij od 10l tamo samo staklo dobio sam odgovor da nemaju trenutno, a njoj iznad glave na polici hrpa takvih akvarija :D isto i sa jager precision grijačima nisu ni znali da imaju u dućanu te modele grijača dok nisam im skrenuo pozornost