Srpanj 15, 2025, 06:47:21 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolestan teleskop ili....?  (Posjeta: 1506 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Bolestan teleskop ili....?
« u: Kolovoz 04, 2011, 13:55:44 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Nisam se nadao da cu ovdje morati postati, ali eto, cini mi se da imam problem, pa molim pomoc!

Dakle, prvo tehnikalije...

AKVARIJ - 90x40x40, efektivno je tu cca 120 litara vode....
Temperatura vode je 24-25 stupnjeva
Parametri vode - tester pokazuje da je sve u granicama normale, No3 i No2 su na 0, GH je visok, oko 16, ph je (ako sam dobro mjerio) oko 8....
Akvarij pokrenut prije 10 mjeseci, cikliran cca mjesec dana, naseljene ribe, dno se usisava kod svake izmjene vode, voda se mjenja svakih 10-tak dana, otprilike 20-30%

FILTRACIJA je neki no-name kineski hang on, protoka 600L, plus jedan unutarnji, isto no name, protoka 300L. Filteri se ciste kod izmjene vode, u akvarijskoj vodi samo blago properem. Filter materijal je spuzva, a u velikom spuzva i keramika.

od OSTALE opreme - nista co2, kamenje, panjevi, sve ok, bez sluzi i algi. Grijaca nema, pumpe za zrak nema, jer su obadva filtera namjestena da mreskaju vodu. Kemija nista, gnojiva nista, od biljaka su unutra crypte, microsorumi i anubiasi.

STANOVNIKA 4 teleskopa, 3 ancistrusa, 1 misgurnus., starosti, stajaznam, par mjeseci, ancistrusi su mali. Nula terorista, svi se dobro slazu., Hranjenje 2 puta dnevno, male kolicine, sera goldfish u listicima i stapicima.

PROMJENA - nula bodova, nista nije dodavano ili oduzimano vec mjesecima.... Biljke zdrave, napreduju. Voda bistra, bez mirisa.

E sad, moj problem.... jucer sam primjetio da jedan teleskop (manji, cca 4-5cm duzine, u akvarij dodan zadnji, negdje u 3 mjesecu) lezi u cosku akvarija okrenut na ledja. Prvo sam pomislioo da je ugino, medjutim cim sam se priblizio, okrenuo se i normalno plivao. I to se tako ponavlja, ima period kad pliva, kopa, provlaci se, ima perioda kad lezi izvrnut na ledjima i voda ga nosi, do prvog coska u akvariju. Kod hranjenja normalno reagira, otima se s ostalima za hranu. Jedino sto sam jos cudno primjetio, kao da u plivanju ne koristi jednu prednju peraju, drugom mase, ovu ne pomice, nije priljubljena uz tijelo, u pravilnom je polozaju, ali ne pliva s njom. Ponasanje ostalih stanovnika najnormalnije......

E sad, pomozite, dali se radi o nekoj bolesti, parazitu, mozda kakvoj ozljedi te peraje.....bilo sta pomaze...

I usputno pitanje, kako da na najsigurniji nacin snizim GH vode, a samim time i PH, ali jako lagano i postepeno? Da probam sa Tetrinim PH minusom? Inace, ovaj problem tvrde vode mi je u svim akvarijima.

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Bolestan teleskop ili....?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 05, 2011, 23:40:45 poslijepodne »
Mislim da se radi o bakterijskoj infekciji. Bactopur riješava problem.  Iako stvarno mi je čudno kako se to moglo desiti ako praviš redovite izmijene vode. -? Filteri se čiste jedanput mijesečno. Što se tiče tvrdoće vode, takva je kakva je nemoj se zamarati s time, bitno je da je biološki čista.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 06, 2011, 00:32:24 prijepodne »
Nije ni meni jasno.....

Iako....danas cijeli dan gledam, pliva najnormalnije, ne izvrce se.... pokusao sam je cak i moliti da ponovi taj polozaj, ali nista... :D  :D

Valjda joj doslo da malo pliva ledjno, nemam drugog objasnjenja.... :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Kolovoz 08, 2011, 12:46:53 poslijepodne »
Pozdrav Damir_Sl.

Tvoja riba se tako ponaša zbog prejedanja suhom hranom koja nakon ulaska u probavni trakt nabubri, vrši jaku kompresiju na zračni mjehur kojem se smanjuje volumen a s time i volumen plina te riba pada na dno a okreće se na leđa zbog plina u crijevima nastalog radom bakterija u probavnom traktu.

Da se radi o Bakterijskoj upali zračnog mjehura tada bi se na bazi trbušnih peraja pojavila sitna krvarenja (crvenilo) i drugi simptomi.

Evo nekoliko savjeta kako češ popraviti situaciju u akvariju i pomoći ribama da normalno i sretno žive.

Filter materijal operi u akvarijskoj vodi jednom mjesečno ne češće a vodu uz obavezno usisavanje podloge moraš mijenjati jednom tjedno po cca 30% uz dodatak propisane doze Easy Life FFM-a.
Ribe hrani samo jednom dnevno po malo s time da svaki dan daješ drugu hranu (kuhane tikvice, kuhana blitva, špinat, kelj, ljuspice, granule i dr.)
Ribe obavezno jedan dan u tjednu trebaju biti bez hrane
nemoj hraniti štapičima
ako hraniš ljuspicama i granulama OBAVEZNO ih natopi u vodi da nabubre i tek inda davati ribama
Ne dodavati nikakvu kemiju za snižavanje pH jer tvojim ribama bez problema odgovara ova naša voda

Ovoj ribici možeš pomoći na način da ju nahraniš danas sa kuhanim graškom (isto i ostale ribe) a sutra i prekosutra nemoj dati ništa od hrane a kasnije kako sam napisao samo jednom dnevno po malo toliko da za jednu minutu pojedu svu hranu a posebno bi trebao dati ancistrusima najbolje prije gašenja svjetla naveče tabletice za ancistruse ili kuhano povrće.

Za sada toliko javi nam što si poduzeo i kako je riba, pozdrav i sretno.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 08, 2011, 14:22:46 poslijepodne »
Hvala na iscrpnom objasnjenju....

I ja sam posumnjao da se radi jednostavno o prejedanju.... Hranim ih onim tetrinim i serinim listicima, kao i tetrinim stapicima, naravno uz to dobivaju i kuhani grasak, mrkvu, za blitvom i spinatom nisu bas lude, ali pojedu....Naravno, jednom tjedno je post, ne dobivaju nista.

Znaci, vas savjet bi bio da te listice i stapice svakako malo namocim u vodi, a tek onda im dam?

Inace, riba je dobro, od zadnjeg izvjestaja se ne okrece vise, mozda se malo u tom momentu ruka "omakla" pa sam ubacio vise hrane, a naravno, one su to odmah iskoristile....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Kolovoz 08, 2011, 14:47:16 poslijepodne »
Da samo namoči hranu prije nego im ubaciš u akvarij, drago mi je da je riba sada ok, pozdrav i sretno.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 08, 2011, 14:49:53 poslijepodne »
Hvala jos jednom! Od sada, uvijek hranu budem namocio malo u vodi.... :zagrljaj:

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Kolovoz 08, 2011, 14:58:52 poslijepodne »
Preporucljivo je svakako jednom nedeljno dati im graska. Ja to radim na dan izmene vode (ili dan prije).
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi