Pozdrav svima!
Nisam se nadao da cu ovdje morati postati, ali eto, cini mi se da imam problem, pa molim pomoc!
Dakle, prvo tehnikalije...
AKVARIJ - 90x40x40, efektivno je tu cca 120 litara vode....
Temperatura vode je 24-25 stupnjeva
Parametri vode - tester pokazuje da je sve u granicama normale, No3 i No2 su na 0, GH je visok, oko 16, ph je (ako sam dobro mjerio) oko 8....
Akvarij pokrenut prije 10 mjeseci, cikliran cca mjesec dana, naseljene ribe, dno se usisava kod svake izmjene vode, voda se mjenja svakih 10-tak dana, otprilike 20-30%
FILTRACIJA je neki no-name kineski hang on, protoka 600L, plus jedan unutarnji, isto no name, protoka 300L. Filteri se ciste kod izmjene vode, u akvarijskoj vodi samo blago properem. Filter materijal je spuzva, a u velikom spuzva i keramika.
od OSTALE opreme - nista co2, kamenje, panjevi, sve ok, bez sluzi i algi. Grijaca nema, pumpe za zrak nema, jer su obadva filtera namjestena da mreskaju vodu. Kemija nista, gnojiva nista, od biljaka su unutra crypte, microsorumi i anubiasi.
STANOVNIKA 4 teleskopa, 3 ancistrusa, 1 misgurnus., starosti, stajaznam, par mjeseci, ancistrusi su mali. Nula terorista, svi se dobro slazu., Hranjenje 2 puta dnevno, male kolicine, sera goldfish u listicima i stapicima.
PROMJENA - nula bodova, nista nije dodavano ili oduzimano vec mjesecima.... Biljke zdrave, napreduju. Voda bistra, bez mirisa.
E sad, moj problem.... jucer sam primjetio da jedan teleskop (manji, cca 4-5cm duzine, u akvarij dodan zadnji, negdje u 3 mjesecu) lezi u cosku akvarija okrenut na ledja. Prvo sam pomislioo da je ugino, medjutim cim sam se priblizio, okrenuo se i normalno plivao. I to se tako ponavlja, ima period kad pliva, kopa, provlaci se, ima perioda kad lezi izvrnut na ledjima i voda ga nosi, do prvog coska u akvariju. Kod hranjenja normalno reagira, otima se s ostalima za hranu. Jedino sto sam jos cudno primjetio, kao da u plivanju ne koristi jednu prednju peraju, drugom mase, ovu ne pomice, nije priljubljena uz tijelo, u pravilnom je polozaju, ali ne pliva s njom. Ponasanje ostalih stanovnika najnormalnije......
E sad, pomozite, dali se radi o nekoj bolesti, parazitu, mozda kakvoj ozljedi te peraje.....bilo sta pomaze...
I usputno pitanje, kako da na najsigurniji nacin snizim GH vode, a samim time i PH, ali jako lagano i postepeno? Da probam sa Tetrinim PH minusom? Inace, ovaj problem tvrde vode mi je u svim akvarijima.