Srpanj 25, 2025, 14:02:16 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Guppy rikavaju od crvića... crijevni nametnici..  (Posjeta: 6727 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline jurica75

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Guppy rikavaju od crvića... crijevni nametnici..
« Odgovori #25 u: Svibanj 31, 2011, 10:29:33 prijepodne »
Plavi,nemoj,majkumustaru! Popij pivicu,skuliraj se...........što ćemo bez tebe,ako nam se izvrneš? Nemreš svaku zabludjelu ovčicu izvesti na pravi put!
Čuj,ak se izvrneš i škrge ti poplave,ni sve izmjene vode sa svim fishtaminom ovog svijeta ne budu te vrnuli,prema tome-Zen :D :D :D

Offline vatroslav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: ZD
« Odgovori #26 u: Svibanj 31, 2011, 11:47:21 prijepodne »
Ma tako sam i mislio da mi ovaj ljek neće pomoć ali reko ajde da probam....  :nerv: :( :o :-X bljaakkkkk..... sad znaći uskoro opet moram po nove ribe!!! ufffffffffffffff......... ma bar bu pirane imale kaj za klopat!!!  ;) ma dat ću ja sve od sebe da ih pokoljem pa makar ih vadil jednog po jednog van! evo već krećem u dezinfekciju!!!!  :up: :up: :up:

Offline marijan1712

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Čakovec-Međimurje
« Odgovori #27 u: Svibanj 31, 2011, 12:09:25 poslijepodne »
ej,ja vas ništa ne razumijem...koji sam ja amater...meni sto gupiji krepavaju..a od čega nemam pojma.... :roll:

Offline vatroslav

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Svibanj 31, 2011, 13:26:50 poslijepodne »
Ma krepavaju ti jer nisi dobra dadilja ko ni ja!!! Takva je sudbina 9 od 10 prodanih u dućanu .

Offline marijan1712

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Čakovec-Međimurje
« Odgovori #29 u: Lipanj 01, 2011, 08:21:25 prijepodne »
da...kupujem u Zoo centru.... >:(

Offline vatroslav

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Lipanj 01, 2011, 09:04:44 prijepodne »
Ma mislim da nije toliko do zoo centara već do nas koji ih držimo u lošim uvjetima , proćitaj kod "plavog" šta je sve potrebno za normalno funkcioniranje akvarija , to ti ne piše na akvariju kad je na akciji  :D :roll: kad bi to sve pisalo nebi nikad nitko kupio akvarije i ribice ...

Offline vatroslav

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Lipanj 07, 2011, 11:02:35 prijepodne »
Dakle..... Costapur Sera nije za ove nametnike , nakon debelih doza u 4 navrata oni i dalje gmižu po akvarijima !!!  X-( :dead: :nerv: :punch: :down:  što je za zakljućit da je ekipa iz veterinarsake ambulante najvjerojatnije kupila diplomu u nekoj buregđinici ! :klap: :nerd:  sve ponovo izvadih oprah i krećem u potragu za Panacurom , zasad ribice ne ugibaju i nadam se da će tako i ostat ... :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #32 u: Lipanj 07, 2011, 11:44:48 prijepodne »
što je za zakljućit da je ekipa iz veterinarsake ambulante najvjerojatnije kupila diplomu u nekoj buregđinici ! :klap: :nerd:  

Na veterinarskom fakultetu imamo predmet Biologija i patologija riba na kojem smo naučili anatomiju i najčešće bolesti riba, međutim, to je predmet ako se dobro sjećam na trečoj godini studija.
Kada smo nakon 5 godina studiranja završavali veterinarski fakultet vrlo je malo toga ostalo u glavi tako da moram braniti svoje kolege.

Naime, kada sam obilazio fakultete u Americi jako me se dojmio njihov sistem školovanja. Oni se već u prvoj godini studija odlućuju za jedno područje, recimo ribarstvo i oni uz nešto općih predmeta vezanih za veterinu i struku cijelo školovanje uče samo o ribama i njihovim bolestima tako da kada čovjek završi fakultet on je profesionalac za sve vezano za ribe. Tako je isto i sa pticama, mesojedima, preživačima i kukcima.

Mi kada smo završili veterinarski fakultet znali smo relativno dosta o svim vrstama životinja i najčešćim bolestima ali više o velikim životinjama i peradi a manje o kukcima i ribama. Veterinari koje si pitao za savjet ne rade sa ribama tako da im ne zamjeram što su zaboravili nešto što su učili prije puno godina...

I na kraju, diploma sa veterinarskog fakulteta ne može se kupiti već se može dobiti nakon 6 godina mukotrpnog učenja i puno prakse.

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Lipanj 07, 2011, 11:50:41 prijepodne »
Kao i sve ostalo-nećeš ići veterinaru koji radi na selu više sa velikim živ kad ti papagaj ima neke probleme,malo se raspitaš gdje ćeš po savjete ići
Plavi,nemoj tako,naš fax mnogo vrijedi-veći sam stručnjak za pterodaktiličarstvo nego za ribe,ali jbg!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #34 u: Lipanj 07, 2011, 12:07:49 poslijepodne »
Hajde drago mi je da imamo još jednog kolegu veterinara na forumu i drago mi je da je naš forum najstručniji na širem regionalnom prostoru.

Da imaš pravo Jurice ja sam isto veći stručnjak u vojnoj struci jer sam se tamo usko specijalizirao a ovo sa ribama morao sam pod stare dane ponovo učiti da se svega podsjetim.

Nedavno je diplomirao na veterini tvoj sugrađanin Pavlun Dubravko i sada mislim da radi u veterinarskoj stanici u Sisku da li ga znaš?

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Lipanj 07, 2011, 12:37:54 poslijepodne »
Jok-ja sam u Gavriloviću-vidi avatar,do sada sam postao tata 55000 puta

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #36 u: Lipanj 07, 2011, 13:06:16 poslijepodne »
Čestitam na mnogobrojnom potomstvu Sususa, ostalo mi je u sjećanju iz Stočarstva: Sus scrofa ferus, Sus vittatus i Sus mediteraneus.

Offline vatroslav

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Lipanj 14, 2011, 22:22:58 poslijepodne »
evo našel sam jednu slikicu ! to je ta beštija !!! gledao sam je kod veterinara pod mikroskopom ! sutra trpam panacur , kolko treba stavit na 100 lit , ja sam izraćunao 0,2g ??? jel to ok , jel zna ko ? kaže 2 mg na 1 lit a 1 g panacura sadrži 222mg fenbendazola ... nisam neki matematičar  :dead: :nerd:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #38 u: Lipanj 15, 2011, 10:09:01 prijepodne »
evo našel sam jednu slikicu ! to je ta beštija !!! gledao sam je kod veterinara pod mikroskopom ! sutra trpam panacur , kolko treba stavit na 100 lit , ja sam izraćunao 0,2g ??? jel to ok , jel zna ko ? kaže 2 mg na 1 lit a 1 g panacura sadrži 222mg fenbendazola ... nisam neki matematičar  :dead: :nerd:

Fenbendazol se koristi za oralnu upotrebu jer nema dobru sposobnost za ulazak u tijelo ribe putem škrga. Dakle miješa se sa hranom i to 1,14 grama po kilogramu hrane. Riba se hrani 3 puta na dan koliko može pojesti a liječenje traje 3 do 5 dana. Tretman se mora ponoviti za 2 tjedna.

S obzirom da baš ne znam kako češ ti to izvesti predlažem ti lakši model sa Levamisolom a on se može koristiti kako u hrani tako i u vodi jer se dobro apsorbira u krv putem škrga. Oralna doza je 1,8 grama po kilogramu hrane a hrani se jedan dan u tjednu ujutro u podne i naveće i tako ponoviti u trajanju od 3 tjedna.
Ako Levamisol ulijevaš u akvarij tada je doza je 2 mg / litra a drži se u vodi 24 sata. Tretman se mora ponoviti nakon dva tjedna.

Ne moram napomenuti da prije početka liječenja trebaš dobrano usisati podlogu i očistiti sve nečistoće sa stakala i opreme te promijeniti cca 40% vode.

Još jednom napominjem da je najučinkovitije sredstvo za ubijanje svih Nematoda Serin "Nematol" te ti njega najtoplije preporučujem.

Offline vatroslav

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Lipanj 15, 2011, 14:03:58 poslijepodne »
Pa i o njemu sam nešto našao ali ga nisam nigdje vidio za kupit , jel slučajno znaš gdje ga imaju ?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #40 u: Lipanj 15, 2011, 14:18:56 poslijepodne »

Fenbendazol i Levamisol se kupuju u veterinarskim apotekama a Serin Nematol u Zoo Tukanu, bilo je u Aquaterri u Španskom ili preko interneta...

Offline vatroslav

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Lipanj 29, 2011, 08:34:01 prijepodne »
Evo to su definitino ovi na videu http://www.youtube.com/watch?v=5cwX57hAPzc&feature=player_embedded !! utrpal sam Panacur i zasad ih uopće više ne vidim , pitanje je kakvo je stanje u ribicama... sve izgleda ok zasad...