Srpanj 18, 2025, 15:09:10 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Napuhani Otocinlusi  (Posjeta: 1658 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dmnaklice

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 45
Napuhani Otocinlusi
« u: Lipanj 05, 2011, 18:35:06 poslijepodne »
Bok svima, molim vas pomoć/savjet, evo podaci prema upitniku:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, Dubai 80, 125litara
-   temperatura, 26
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH, napravljen test 6u1 prije par dana, sve je u parametrima normale
-   vrijeme od pokretanja akvarija, 18 dana
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, 9 dana
-   koliko često i koliko mijenjate vode, samo 7-8 litara prebačeno u karantenski, dodano 10 l koje sam tretirao aquasafeom
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija, da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat), Blue wave 3, 500l/h unutarnji
-   način i periodi čišćenja filter materijala, nisam još čistio filter
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...), spužva, keramika, ne znam šta je još unutra 

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   1 kamen + 1 panj, nema sluzi
-   grijač - Blueclima 150W
-   pumpa za zrak   - nema
-   CO2 sustav – kakav - nema   
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) za sada aquasafe i aquastart, te jedna doza FFM-a

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka 4 otocinclusa, 1pleho, 2botie, 3kozice + 1 ancistrus uginuo nakn 5-6 dana 
-   starost ribica - ne znam, mali su svi   
-   ima li potencijalnih „terorista“   - ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   u akvariju je bilo dosta alge, tako da nisam puno hranio dodatno. Kada se situacija poboljšala počeo sam ubacivati tetra tabi min 2+2tabletice dnevno, novo prawn JBL hrana za kozice, proteinske granule. Jučer im ubacio samo malo graška i danas kuhanu tikvicu + 1 tabletu tetra tabi min

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne, tu i tamo koji listić otpadne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma  2 od 4 otocinslusa su napuhana već nekoliko dana. Inače se ponašaju skroz normalno, plivaju, jedu, u pokretu su cijelo vrijeme. Slike u privitku.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - nema osim napuhanosti
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - hrane se normalno, ponašaju se normalno
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) končasti, ali bez sluzi i ne zamućen
-  kad su se simptomi prvi puta uočili - prije 4-5 dana 
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  - još ne, samo dijeta od prekjučer
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  2 ribice, uginuo je 1 ancistrus
-  stanje ostalih stanovnika - kozice OK, boite OK, plehi OK, 2 otocinlusa OK

Molim vas za mišljenje što bi im moglo biti, odnosno što mogu napraviti? Ukoliko je potrebno mogu ih prebaciti u karantenski akvarij od 7 litara?

hvala

Offline svizac

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Napuhani Otocinlusi
« Odgovori #1 u: Lipanj 05, 2011, 22:26:49 poslijepodne »
Prva i glavna greška koliko sam vidio je starost postava u akvariju.Mora proći najmanje 30 dana prije useljenja u akvarij jer traje faza cikliranja samog akvarija i javljaju se određene promjene u razvoju loših u korisne bakterije i općenito sam razvoj bakterija.Malo je rano za ribe, i otići vole dobro zacikliran akvarij pošto i sami slove kao zahtjevnije ribe.Možda nije ništa pošto su i moji debeli,ali ako su bili normalni kada su stigli u akvarij onda možeš sumnjati na boleštinu.Mislim da bi mogla biti trbušna vodenica,ali javiti će se sigurno netko tko više zna.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #2 u: Lipanj 05, 2011, 22:39:16 poslijepodne »
Mislim da su prehranjeni,dajes previse hrane na mali broj riba,nemoj dati nista slijedeci dva tri dana i prati situaciju
Moguce da su i ovo zenski otici,oni inace imaju veci trbuh

Offline dmnaklice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Lipanj 05, 2011, 23:05:59 poslijepodne »
Smanjio sam im prehranu i ubacio malo skuhanog graška i tikvice danas.

Čitam tu po netu, proučavam i ne izgleda mi baš kao trbušna vodenica  -?

Ljuske im nisu nakostriješene, normalno plivaju i hrane se bez ikakvih promjena tj. non stop :)

Koliko dugo može trajati, tj. koliko se razvija trbušna vodenica?

I Svizac, imaš li možda koju sliku tvojih (debelih) otića, čisto da ih usporedim?

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #4 u: Lipanj 06, 2011, 08:34:34 prijepodne »
Smanjio sam im prehranu i ubacio malo skuhanog graška i tikvice danas.

Čitam tu po netu, proučavam i ne izgleda mi baš kao trbušna vodenica  -?

Ljuske im nisu nakostriješene, normalno plivaju i hrane se bez ikakvih promjena tj. non stop :)

Koliko dugo može trajati, tj. koliko se razvija trbušna vodenica?

I Svizac, imaš li možda koju sliku tvojih (debelih) otića, čisto da ih usporedim?

prestani im davati tetra tabi min. To nije dobra hrana za biljojede. kupi plecomin tablete. one su za ancistruse i sl, imaju veliku kolicinu spiruina algi.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Lipanj 06, 2011, 09:32:10 prijepodne »
Pozdrav dmnaklice,

Ovaj trbuh nikako ne izgleda dobro i sve mi više vuće na trbušnu vodenicu.

Kada kažeš da je kvaliteta vode u granicama normale to ti baš ne vjerujem jer u nepotpuno iscikliranom akvariju u kojem ribe previše hraniš te si napravio u 125 litara promjenu samo 7-8 litara, ne može situacija biti sjajna ali ok ako ti tako kažeš.

Ubuduće jednom tjedno mijenjaj cca 25% vode uz obavezno usisavanje podloge, filter materijal operi jednom mjesečno u akvarijskoj vodi (ako je kojim slučajem u filteru aktivni ugljen - obavezno ga izvadi napolje). Ribe hrani jednom a pošto su male, možeš vrlo rijetko i 2 puta na dan ali vrlo malo. Ribe jedan dan u tjednu trebaju biti bez hrane.

Dobre bakterije si trebao dodavati svakih sedam dana a sveukupno najmanje 21 dan.

S obzirom da su ribe mlade ne bih rekao da se radi o ženkama koje nose ikru tako da ostaje pretpostavka na zečep i trbušnu vodenicu.
Sukladno navedenom predlažem da ribe prebaciš u karantenu a kako bismo iskuljučili začep predlažem da ribe ostaviš 2 dana bez hrane a treči i četvrti dan im ujutro daj malo kuhanog graška.
U karanteni mora biti uključena aeracija putem zračne pumpe i grijač. Svaki dan promjeni cca 15% vode (sa vodom odstajalom 24 sata bez dodatka kemije) na način da sa cjevčicom usišeš dno akvarija. Također kupi u apoteki "Gorku sol" i tretiraj sa pola čajne žlice na 5 litara vode i tako svaki dan koliko vode zamijeniš toliko dodaj gorke soli.

Ako se situacija ne popravi javi se ponovo petog dana pa ćemo krenuti sa terapijom protiv trbušne vodenice.

Pozdrav i sretno.

Offline dh99

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #6 u: Lipanj 06, 2011, 09:52:28 prijepodne »
Ja sam imao dva i jedan se tako napuhao i ponašao se skroz nornalno ali je za par dana, možda 10 dana nestao, vjerovatno uginuo, ali su ga kozice rješile preko noći. Nevjerujem da je iskočio
Nisam reagirao jer sam mislio da je ženka i puna ikre, ali nisam siguran.
To je bilo prije dva tjedna.
Problema u aq nema pa valjda nije bila neka bolest.

Offline dmnaklice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Lipanj 06, 2011, 22:04:41 poslijepodne »
Evo prebacio sam 7l vode u karantenu, i promjenio još 25 litara u glavnom. Usisao tih 20tak litara sa dna, i poslije testirao tu vodu još jednom sa 6u1 testerom i opet mi je pokazalo da je sve u normali -?

Karantena složena sa grijačem, zračnom pumpom i hang on filterom, te stavljena gorka sol (treba li mi filter raditi u karanteni?).

Samo sad još treba pohvatati ekipu pa ću ih prebaciti na promatranje.

Ostavio sam im jučer komad tikvice, cijelog su ga izdubili, ja se još uvijek nadam da su samo žderonje  :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Lipanj 07, 2011, 08:53:59 prijepodne »
U karanteni ne moraš imati filter ako dio vode mijenjaš svaki dan.

Kada im daješ tikvicu i drugo povrće nikako ju ne smiješ ostaviti u akvariju nakon što su se ribe najele jer poćne vrlo brzo trunuti i jako zagađuje vodu.

To općenito vrijedi za svu hranu ona ne smije nepojedena ostajati na dnu!

Offline dmnaklice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Lipanj 07, 2011, 10:16:43 prijepodne »
OK, i držao sam je samo dok su izdubili sredinu, a nije im trebalo dugo  :)

Prebacio sam jednog jutros u karantenu, nije ih baš lako uhvatit! Mali su i živahni,  sat vremena sam ovoh jednog prebacivao  :D

Offline dmnaklice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Lipanj 07, 2011, 20:02:13 poslijepodne »
Evo ih oba u karanteni :klap:

Nema nikakvih pogoršanja zasad  :)

Offline dmnaklice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Lipanj 11, 2011, 22:48:33 poslijepodne »
Ekipa, pomagajte.

Evo prošlo je 4-5 dana u karanteni, dva dana dijete, pa ostatak na grašku. Drobovi su im se smanjli, s time da ih još imaju ali ne onako napuhane kao prije.

Izkenjali su sve živo, i normalno se ponašali cijelo vrijeme s time da su danas dosta posvjetlili???

Slika u privitku, da li ih vratim u akvariji ili je ovo posvjetljenje sada neki problem?

hvala

Offline dmnaklice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Lipanj 11, 2011, 23:13:15 poslijepodne »
Evo, potamnili su  :o

Izgleda da je problem bio samo u rasvjeti, cjeli dan je bila ugašena. Čim sam im upalio svjetlo potamnili odma!

Samo mi stres nabijaju ova dva malca :D

Onda, plavi jel ih mogu vratit nazad u glavni?

Offline penang eruption

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Dob: 63 Lokacija: Osijek
  • Savjeti i info:0915822089
« Odgovori #13 u: Lipanj 12, 2011, 13:37:33 poslijepodne »
Ekipa, pomagajte.

Evo prošlo je 4-5 dana u karanteni, dva dana dijete, pa ostatak na grašku. Drobovi su im se smanjli, s time da ih još imaju ali ne onako napuhane kao prije.

Izkenjali su sve živo, i normalno se ponašali cijelo vrijeme s time da su danas dosta posvjetlili???

Slika u privitku, da li ih vratim u akvariji ili je ovo posvjetljenje sada neki problem?

hvala
pročitao sam ovdje da su na grašku  ,nemisliš li da se od graška napuhavaju  njima je provenstveno hrana alga pa ih netreba dodatno hraniti , ako misliš da nema alge ,što ja mislim zanjih uvjek dovoljno hrane se tableticama od spiruline iji komadić lista špinata gurneš u vrelu vodu par sek i objesiš na akvarij ili salate

Offline penang eruption

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Dob: 63 Lokacija: Osijek
  • Savjeti i info:0915822089
« Odgovori #14 u: Lipanj 12, 2011, 13:42:45 poslijepodne »
Ekipa, pomagajte.

hvala
koliko ja ovdje vidim oni su normalni  ispraznili se nema algi  sve je ok :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Lipanj 13, 2011, 10:26:25 prijepodne »
Možeš biti miran ribe su ti sada ok.

Slobodno ih vrati u akvarij i drži se gore navedenih uputa.