Srpanj 21, 2025, 00:19:45 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pare mi se kongo tetre  (Posjeta: 2080 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DavorT

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
Pare mi se kongo tetre
« u: Srpanj 18, 2012, 12:41:10 poslijepodne »
Bok,

zadnjih tjedan dana kondicioniram živom smrznutom hranom par kribensise (ženka vulgaris, mužjak niger red varijanta) koji su se napokon uparili nebili ih potaknuo na parenje...i to sve fino fukcionira kako je planirano...no dobio sam side effect u akvariju....naime jucer sam primjetio mužjaka i ženku kongo tetri kako paralelno plivaju ko luđjaci po akvariju, prvo mi se učinilo da ih mužjak kribensisa tjera od gnjezda pa da su zbog toga nekako usplahireni, uz to sam primjetio da njih dvoje lagano odbijaju hranu i da nisu uobičajno proždrljivi, danas ista stvar ujutro - paralelno plivanje, minimalno uzimanje hrane i novi moment mužjak i ženka su se totalno povukli bliže dnu oko anubijasa i vallisneria ko da su bolesni - i rekao nije valjda da ih je nešto napalo...kad ono pogledam bolje i vidim kako se dodiruju analnim perajama i frca ikra na sve strane a protok iz filtera ju nosi po dnu akvarija....ikra je iznimno mala i prozirna, tak da mislim da nemam bas previse sanse da ju pokupim...

sad neznam što dalje, i dalje plivaju paralelno, znači da nisu gotovi...jel da pokusavam copiti ikru ili da pustim i gledam jel će tko preživiti ? vađenje svih riba iz biotopnog akvarija nije nikakva opcija.

Offline DARIO 28

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Odg: Pare mi se kongo tetre
« Odgovori #1 u: Srpanj 18, 2012, 12:47:05 poslijepodne »
Uf možda se nešto i izlegne ako ikru ostaviš,ali vjerojatno će biti pojedena,jedino kako si rekao da odvijiš ikru crijevom u drugi manji akvarij... :up:

Offline bishop052

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #2 u: Srpanj 18, 2012, 15:11:20 poslijepodne »
mozes ovako pokusati,

ugasi filter , pokupi ikru i stavi u kotilicu ,
i to tako da je kotilica blizu strujanja vode ako je moguce , pa da ikra ne miruje

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Srpanj 18, 2012, 15:19:28 poslijepodne »
Mislim da to s kotilicom neće raditi.... Ptvori na kotilici su preveliki....

Ako si odlučio pokupiti ikru a nemaš dodatni akvarij uzmi staklenku od krastavaca ili nešto slično... Kamen + zračna pumpica + sredstvo protiv plijesni i zamrači posudu....

Ako će biti sreće imat ćeš podmladak, ako ne uvijek možeš ciljano ići na mrijest

Offline DavorT

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 18, 2012, 18:08:22 poslijepodne »
 jedan dio ikre je završio pod panjem/kamenjem i do njega nemam pristup tak da se nadam da će možda nešto proplivat pa cu onda intervenirat i prebaciti u mali akvarij ekipu...ak nis sad znam proceduru za parenje kongo tetri - parametre vode, prehranu, temperaturu.

Offline DavorT

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 24, 2012, 13:27:58 poslijepodne »
mali update...

iz prošlog parenja nije niš proizašlo, ali vidim da svaki put kad ponovim sljedeči proces  par dana - parenje krene opet. Naime danas mi se druga ženka parili s mužjakom...Možda nekom pomogne.

Parametri vode:
PH 7,2
GH 16
KH 6
NO3 - <10 mg/L
NO2 - 0 mg/L

Temperatura:
Kontinuirano 3-4 dana na 25C (dan i noč bez nekih oscilacija)

Hrana:
Tjedan dana intenzivno 1x dnevno kockica bloodworms-a.
Navecer prijed gašenje svijetla živa hrana - mušice, komarci, mini leptiri, mini skakavci (pokupljeni s lampe na balkonu)
Jednom dnevno lističi na bazi algi i bilja u manjoj količini.

Parenje:
- Proces krene na način da dan prije parenja počnu intenzivno plivati paralelno mužjak i ženka u gornjem dijelu akvarija ljevo desno
- Dan prije parenja smanje inače normalnu proždrljivost i jedu dosta slabo, čak skoro da ni ne jedu (što se lako skuži jer su proždrljive do besvjesti i uvijek mogu jesti nevjerojatno puno)
- Kad su spremne za parenje počnu se spuštati sve niže i niže i plivati paralelno a mužjak ju bocka glavom oko guzice
- Ikru izbace po podlozi na mahove - obično je to oko 15-20 komada ikre
- Ikru izbace na centimetar od podloge i to samo na mjestima oko bilja, s tim da je na tim mjestima protok vode dosta jak (naime čim ugasim filter  odmah prestanu s parenjem)
- Parenje traje 3-4 sata, kad su gotovi totalno se umire i samo čame na jednom mjestu, svaki na svom kraju

PS.Nemam nikakve šanse da pokupim ikru, jer je premala, preraštrkana, još k tome mali synodontis pliva iza tetri i srče ikru, kao i mužjak kribensisa koji uz to što brani teritorij nakon parenja (cijelu podlogu akvarija) je isto skužio da kad tjera ovo dvoje iza njih ostaje hrana...