Srpanj 23, 2025, 20:31:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: overtank rasvjeta vs. poklopac - prednosti i mane  (Posjeta: 2371 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
overtank rasvjeta vs. poklopac - prednosti i mane
« u: Svibanj 25, 2011, 20:53:46 poslijepodne »
razmišljam svoj poklopac zamjeniti overtank rasvjetom, 2x24w, u koju bi mogao kombinirati ili stavljati T5 ho 24w ili T5 he 14w, po želji.

sada je samo pitanje praktičnosti "otvorenog" tanka doma, odn koje su mane overtank rasvjete u odnosu na standardni poklopac i neonke ispod.

Koliko over tank rasipa svjetlo po sobi, odn da li smeta prilikom gledanja tv-a, ako aq i tv nisu na istom zidu, odn jedan do drugoga.

:nerd: :nerd:

Offline Brljator

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: overtank rasvjeta vs. poklopac - prednosti i mane
« Odgovori #1 u: Svibanj 26, 2011, 21:15:34 poslijepodne »
Meni je  ljepše vidjet kad svijetli lampa ispod poklopca nego iznad, ovak svijetli akvarij, a onak pola sobe , ( moje mišljenje )

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 26, 2011, 22:38:49 poslijepodne »
Meni je neonka iznad akvarija, znaci nije zakacena na akvarij....da, bljesti sve, posebice ako ti je akvarij negdje blizu tv-a, nimalo zgodno... ali to se rijesi obicnim komadom kartona, koji se pricvrsti za tu plohu ispred neonke, kao i jedan isti takav komad iza neonke, drugim rijecima napravi se sjenilo s obadvje strane. vanjsku stranu kartona obljepis crnom tapetom (ili vec nekom bojom koja ti se uklapa), unutarsnju mozes (a kod jacih neonki i ne moras) obljepiti alu folijom, ili samoljepljivom alu tapetom.... i nista ne bljesti van tog sjenila, akvarij je super osvjetljen, jedini nerijeseni problem je sto svjetli akvarij i sve kraj njega (ormaric ili vec na cemu stoji) po sirini sjenila....to nisam smislio kako cu rjesiti, ali meni ne smeta, to je zanemarivo, cak i u slucaju da je akvarij iznad tv-a.....

Ako ti smeta - poklopac....

Offline DeX_13

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 26, 2011, 23:27:44 poslijepodne »
Meni je neonka iznad akvarija, znaci nije zakacena na akvarij....da, bljesti sve, posebice ako ti je akvarij negdje blizu tv-a, nimalo zgodno... ali to se rijesi obicnim komadom kartona, koji se pricvrsti za tu plohu ispred neonke, kao i jedan isti takav komad iza neonke, drugim rijecima napravi se sjenilo s obadvje strane. vanjsku stranu kartona obljepis crnom tapetom (ili vec nekom bojom koja ti se uklapa), unutarsnju mozes (a kod jacih neonki i ne moras) obljepiti alu folijom, ili samoljepljivom alu tapetom.... i nista ne bljesti van tog sjenila, akvarij je super osvjetljen, jedini nerijeseni problem je sto svjetli akvarij i sve kraj njega (ormaric ili vec na cemu stoji) po sirini sjenila....to nisam smislio kako cu rjesiti, ali meni ne smeta, to je zanemarivo, cak i u slucaju da je akvarij iznad tv-a.....

ma nebi radio nikakve uradi sam sheme. overtank bi bila kupovna, sa sjenilima i alu konstrukcijom. samo me muči opcija "otvorenog" akvarija, i gornji, suhi rub staklam koji i sada izgleda užasno od kamenca i sl

Ali imam prednost manjeg grijanja i nepotrebnih ventilatora i sl

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 26, 2011, 23:52:37 poslijepodne »
za gornji rub stakla - crna folija ili obicna crna izolirka, zaljepis ukrug oko akvarija, debljine po procjeni i potrebi, recimo ako akvarij punis  5cm do ruba, onda stavis sirinu te trake cca 7cm, ako punis vise, onda uza traka i rijesio si problem..... traka ce ti uvijek pokrivati taj rub vode koji ce biti od kamenca i sl, dakle nece se vidjeti, uvijek ga punis na istu visinu, traka uvijek prekriva dio koji ne punis do vrha i stvar rjesena....

a ni ne izgleda lose tako crni obrub oko vrha akvarija, jos ako ti je akvarij ljepljen crnim silikonom....

Offline kreso10

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #5 u: Svibanj 27, 2011, 00:06:39 prijepodne »
Po meni je ljepse da ti je over tank. Kad je poklopac dobro je sto ne vidis taj rub od kamenca i ne bljesti soba ( ako nije dobro usmjereno svijetlo). Al opet, puno mi je prirodnije kad nema poklopca, em vidis odozgora  :D em svako malo mozes gurnuti ruku i prckati po biljkama a da imas svijetla (sto kod poklopca ne mozes jer ga moras skinuti u vecini slucajeva). Traku crnu ne bih stavljao, jer "prereze" onak dobar pogled. Kamenac rijesis tako sto svaka 2 dana malo nadosipas litru-dvije ovisi koliko ispari, a kod promjene vode prodjes malo sa octom i to je to.

Offline gvjeko

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Svibanj 28, 2011, 12:37:31 poslijepodne »
Overtank je ljepši i praktičniji zbog izmjene vode,čiščenja,hranjenja,kondenzata,grijanja vode preko ljeta....Sve ostalo na je na strani poklopca ali su to i najvažnije po meni stvari:blještanje,kamenac,cijevi filtera i kisika,co2,znači sve vidljivo što narušava ambijent.A pogotovo navečer je u kuči ko u piličnjaku.

Offline koraljka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #7 u: Svibanj 28, 2011, 13:15:24 poslijepodne »
Uvijek glasam za over tank, plutajuće bilje na površini, meni osobno, upotpunjuje akvarij, ak je poklopac ne vidiš ga, kaj se tiče blještenja, ak imaš usmjerivače, oko lampi tog gptovo nema, prigušeno je, jedino kaj tu i tam ribe prošeću po prostoriji što naravno završava sa mačkovim veseljem, u mom slučaju, a i desilo se svega dva puta, i to kad sam imala dva sijamca koji su se naganjavali ko ludi

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #8 u: Svibanj 28, 2011, 14:01:07 poslijepodne »
Ovetank! :up:

Offline nesa1

• Punopravni član
  • Dob: 58 Lokacija: Vrsac
« Odgovori #9 u: Svibanj 28, 2011, 18:10:14 poslijepodne »

ma nebi radio nikakve uradi sam sheme. overtank bi bila kupovna, sa sjenilima i alu konstrukcijom. samo me muči opcija "otvorenog" akvarija, i gornji, suhi rub staklam koji i sada izgleda užasno od kamenca i sl

I ja sam za overtank.
Planiram da uradim umesto poklopca.
Imas li neke fotografije ili sajtove na kojima su overtankovi,
da se pogleda?
Kakav si ti overtank zamislio da postavis?

Offline overload0303993

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #10 u: Svibanj 28, 2011, 18:40:19 poslijepodne »
ja sam za tanki poklopac, zbog isparavanja (vecina vode se vraca u akvarij), a i ne volim zice da vise od stropa do overtanka te nije potrebno toliko svjetla da bi bilo dovoljno par-a i za najzahtjevnije bilje, a i time se stedi na struji... jedino mi je problem prčkati u akvariju sa poklopcem, ali na novom cu si napraviti poseban mehanizam de ni to nebu problem....

Offline kreso10

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #11 u: Svibanj 28, 2011, 19:06:28 poslijepodne »
Ne moras nuzno u strop usarafiti. Napravis si 2 nosaca koji ce ti biti usarafljeni za ormaric i na njih 'okacis' . Za nedaj boze da moras micati nesta.

Offline dkukanja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Vrgorac
« Odgovori #12 u: Svibanj 28, 2011, 19:18:43 poslijepodne »
meni je poklopac praktičnije rješenje, ostavim centimetar dva otvoren poklopac na poklopcu, tako da se zrak mijenja, i to je to.. imam 4 sijamca i svaku večer čujem "bum....bum..." naganjanje oko hrane ili iz čista mira je stalno i stalno iskaču i lupaju u poklopac, ali izgleda da imaju tvrde glave....
i nekako mi je draže da mi manje vlage ide u zrak, ovako poklopac zaustavi dosta isparavanja i vrati vodu u akvarij....

Offline DeX_13

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 29, 2011, 10:17:22 prijepodne »

I ja sam za overtank.
Planiram da uradim umesto poklopca.
Imas li neke fotografije ili sajtove na kojima su overtankovi,
da se pogleda?
Kakav si ti overtank zamislio da postavis?

ovaj:
dimenzije su: L: 24" (61cm) W: 6.88" (17.5cm) H: 2.36" (6.0cm)
tako da na AQ 60x30 skoro pokriva cijeli tank, pa se moze rec da je naka vrsta pokloca.

ima opciju visilice ili postavljanja na staklo. meni ce ic na staklo.
Lampe su 2x24w