Srpanj 05, 2025, 17:16:17 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: barbus  (Posjeta: 1223 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gogo_x

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
barbus
« u: Svibanj 18, 2011, 15:57:59 poslijepodne »
imam pet barbusa.. i sad jedan od njih kad sere govno u je prvo na pocetku crvenu a na kraju bjelo(sluzavo) jel to neka bolest ili..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: barbus
« Odgovori #1 u: Svibanj 19, 2011, 09:10:08 prijepodne »
Ako te to zaista zanima ispuni Upitnik o bolestima riba koji se nalazi ispod moga posta pa čemo ti konkretno reči što ne valja u tvom akvariju i o čemu se radi.

PS. Upiši u svoj profil i ostale podatke (datum i godina rođenja i dr.)

Offline gogo_x

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #2 u: Svibanj 19, 2011, 16:42:41 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, d-60, š-30, v-30, 54l
-   temperatura,25/26
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH -neznam too
-   vrijeme od pokretanja akvarija,2 mjeseca   
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice- nakon tri tjedna   
-   koliko često i koliko mijenjate vode-svaki drugi tjedan oko 30% vode
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija-ne

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - super mini kameleon 360 unutrašnji(340l/h) 
-   način i periodi čišćenja filter materijala  - isperem ju u akvarijskoj vodi(koja mi ostane prilikom mjenjanja vode) i čistim ga svaki mjesec jednom
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   -spužvu

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?imam jedan panj i nema sluzi ni na panju ni na podlozi   
-   grijač-jager 50w
-   pumpa za zrak-ne   
-   CO2 sustav – kakav-ne   
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)-gnojivo(easy-life profito)

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka-5   barbusa tetrazon,4 čistača, bikolor i dvije kozice)
-   starost ribica   -nezz
-   ima li potencijalnih „terorista“ -nema 
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) -kad dodem doma cu napisat kojom hranom jer neznam ime

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) ne 
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke-ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... ne
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)-jedan se stalno skriva u mracnijem djelu akvarija(mislim na barbusa)
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)pola crven a pola bjeli sluzavi(al sam jedan barbus ima takav izmet)
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  -prije dva dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima -ništa 
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?-jedino mi je prie mjesec dana uginuo čistač je se prenajeo(ja sam kriv)   
-  stanje ostalih stanovnikaodlično

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Svibanj 19, 2011, 22:11:38 poslijepodne »
Trebaš  nabavit, napravit  usisavač i usisat dno, ja kad mjenjam vodu mijenjam ju na taj način da usisavam dno oko 60-70 %

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Svibanj 20, 2011, 09:11:16 prijepodne »
Pozdrav gogo,

Sada je već bolje i situacija je puno jasnija.

Povlaćenje ribe na tamnija i mirnija mjesta uvijek je znak da sa ribom nešto nije u redu, također je pojava sluzavog izmeta znak da je riba pod stresom ili da boluje od unutrašnjih parazita.
U tvom slučaju vjerujem da se radi o reakciji ribe na lošu kvalitetu vode pa stoga hitno moraš poduzeti neke korake kako bi sredio situaciju sa akvarijskom vodom.

Naime, moraš napraviti slijedeće:

1. izmjena cca 40% vode (uz usisavanje podloge(prepolovi bocu od Jane od pola litre i na grljak namontiraj crijevo i imaš usisavač) + dodatak Easy Life FFM-a ili ako ga nemaš barem nekog sredstva za neutralizaciju klora
2. drugi dan ulij duplu dozu vitamina (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
3. treči dan ulij duplu dozu FFM-a
4. četvrti dan ulij duplu dozu vitamina
5. dan propisana doza FFM-a
7. sedmi dan promjena 35% vode i propisana doza FFM-a
8. osmi dan propisana doza vitamina

Uz ovu terapiju za popravak akvarijske vode i podizanja imuniteta ribama trebaš raditi slijedeće:

1. ribe hrani jednom dnevno po malo, toliko da za 1 do 2 minute pojedu svu hranu a hrana nikako ne smije nepojedena ostati na dnu
2. jedan dan u tjednu ribe obavezno moraju biti bez hrane
3. redovito svaki tjedan mijenjaj cca 30% vode uz usisavanje podloge
4. filter materijal peri kao i do sada jednom mjesečno ali ne previše več ga samo ispereš

Ukoliko riba nema unutrašnje parazite ova će joj terapija pomoči da se oporavi a ako se budeš pridržavao ovoga što sam ti napisao nečeš imati problema sa bolestima.

Pozdrav i sretno u akvaristici i u upisu u srednju školu (nadam se da će imati veze sa prirodnim znanostima).