dragi moji, imam problem s 1 neonkom.
primjetila sam da je prije jedno 20 dana izgubila boju na trbuhu, ali na sredini, i na plavom i na crvenom dijelu. al nije bila bijela mrlja, nego bas kao da je netko obrisao crte (koji opis

)
promatrala sam je dugo i sve je bilo ok, normalno se igrala, jela, naganjala, nije se izdvajala, boravila je u jatu...
i danas ju pogledam, odjednom sva se izoblicila, tijelo joj se savilo u oblik slova S, pliva bocno, a trbuh joj je crven (ko krvave zilice). djeluje mi jako lose.
cim sam ju vidjela takvu, premjestila sam ju u karantenu.
druge ribe su zive i zdrave, nema naznaka nikakvih problema.
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, 30l
- temperatura, 26,5
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH : ne mjerim
- vrijeme od pokretanja akvarija: 4 mjeseca
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: mjesec dana
- koliko često i koliko mijenjate vode: 1 tjedno 25-30%
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat): atman hang on
- način i periodi čišćenja filter materijala: 2x mjesecno u akvarijskoj vodi
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) : spuzva
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? panj, nema nikakve sluzi
- grijač: 25w
- pumpa za zrak : ne
- CO2 sustav – kakav : nema
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.): easy carbo, profito
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: 6 neonki, 3 corya nanusa i bettan, jedno 8 odraslih kozica i male bebe, 1000 planorbisa i svrdlastih puzeva
- starost ribica: bettan jedno 10 mjeseci, neonke mozda 2 mjeseca, coryi jedno 4 mjeseca
- ima li potencijalnih „terorista“: ne
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) : 2x dnevno: SAK1 i listici za tropske ribice, coryi dobivaju tabletice Dajana
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): ne
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): ne
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke: ne
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma: opisano gore
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... gubitak boje, plivanje na boku,izoblicenje tijela
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...): papala je jucer, danas ne
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
- kad su se simptomi prvi puta uočili : prije jedno 20 dana gubitak boje
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima : jos nista
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? samo samoubojstava iskakanjem van (1 koza i 1 neonka, prvo ih je bilo 7)
- stanje ostalih stanovnika: super
mene zanima, jel to bolest neonki, moze li joj se ikako pomoci i ono najvaznije,kaj radit s ostalima ako primjetim iste simptome?
hvala unaprijed