Svibanj 09, 2025, 20:15:54 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Bijele tockice (zrnca) po akvariju  (Posjeta: 1967 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ktinga

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Bijele tockice (zrnca) po akvariju
« u: Svibanj 13, 2011, 13:30:06 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Evo prije nekih mjesec i kusur pojavila su mi se nekakva bijela zrnca po akvariju (sam akvarij je u akciji cca 7 mjeseci). U pocetku smo mislili da su ribachi odlucili ostaviti podmladak, ali izgleda da nije tako.

Prvo su se pojavila na panju pa zatim na jednoj stijenci, kasnije i na drugoj - i na kraju cak i po puzevima.

Oblik je elipsast, velicina cca 1x2 mm. Ne micu se, tvrda su. Najvise ih je bilo na panju (dosta odozdola pa ne vjerujem da su puzevi krivci).

Prije par dana sam ih mehanicki uklonio ni vec ih je danas ponovno par komada na stijenci u blizini/smijeru dovoda filter vode..

Ima li itko ikakovu ideju sto je to/je li opasno za ribache/kako se toga rijesiti ?

Inace imam 3 zlatice (2 pajcolanke i teleskopa), 1 jabucara, 1 neritu i 4 nashorna + nesto bilja.

Od kemije koristim Tetra aquasafe, nitrate minus i easy balance + easy life - easy carbo.

Evo fotke (nazalost mobitel, ali kuzi se).

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Bijele tockice (zrnca) po akvariju
« Odgovori #1 u: Svibanj 13, 2011, 13:34:04 poslijepodne »
To ti je od Easy Balance, te se kuglice rastope za koji sat.

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Svibanj 13, 2011, 13:37:57 poslijepodne »
Jaja od puža?

Offline Ktinga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Svibanj 13, 2011, 13:42:13 poslijepodne »
@ plavi - nadam se da je, ali problem je sto se meni nisu rastopile niti nakon mjesec dana, dok ih napokon nisam mehanickim putem uklonio.

Malo me cudi da ih je na svim dijelovima panja bilo barem 30 (ostatak je bio uglavnom po 2 ruba akvarija i nesto malo na stijenkama (+ nekolicina po 2 puza  :D (jabucar i nashorn)).

@ jurica
I ja sam mislio da su puzeva jaja, ali - ne znam kako bi ih bilo koji puz stavio na donju stranu panja, a osim toga - "inkubacija" traje malo predugo..

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Svibanj 13, 2011, 13:44:15 poslijepodne »
Unutarnji ili vanjski neprijatelj?

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Svibanj 13, 2011, 13:50:15 poslijepodne »
Ne znam koliko često mijenjaš vodu ali ako je voda relativno čista (malo ili nimalo NO3 i NO2) tada granulice Easy Balance ne mogu kemijski reagirati i ostaju neotopljene.

Drugi je slučaj da je Easy Balance prošao rok trajanja pa su granulice skamenjene i ne mogu kemijski reagirati.

Treča je mogučnost istovremena kombinacija FFM-a i Easy Balance pa ove opet ne mogu kemijski reagirati jer to napravi FFM i očisti vodu.

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #6 u: Svibanj 13, 2011, 13:51:25 poslijepodne »
Ma neritina jaja, tak i kod mene izgleda.

Offline Ktinga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Svibanj 13, 2011, 14:01:06 poslijepodne »
Ma neritina jaja, tak i kod mene izgleda.

To bi mi bila najdraza opcija, ali - nista se ne dogada s njima (koliko traje inkubacija/trebaju li biti oplodena or what?) + kao sto sam vec rekao - ne vidin macin na koji bi ih stavila "ispod" panja ..

@ plavi - vodu mijenjam svakih 7-10 dana cca 20%. Easy balance traje do 2013, a FFM sam prestao koristiti prije par mjeseci (umjesto njega koristim gore navedena 3 preparata jer ljudi kazu da su bolji za zlatice) - moozda ga je jos ostalo u nekih siiitnim natruhama, ali tesko jer od kad sam ga zadnji put koristio proslo je barem 6-7 izmjena po 20 % vode .. 

Offline Ktinga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Svibanj 13, 2011, 14:08:02 poslijepodne »
Hmm.. sad sam malo zujao glede neritinih jajasaca i nasao donji topic, ali i dalje mi nije jasno kako bi ih uspjela polijepiti po nekim dijelovima akvarija do kojih fizicki ne moze doci  ..

http://www.hraquascape.org/forum/viewthread.php?thread_id=198