Srpanj 29, 2025, 14:48:38 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Par pitanje za početak  (Posjeta: 5225 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
Odg: Par pitanje za početak
« Odgovori #25 u: Travanj 23, 2011, 23:21:03 poslijepodne »
90lman molim te samo malo manje se trudi,nejasan si svima osim valjda sebi  :up:

Prvo nek se sve zaciklira,rasvijeta ne smeta prilikom cikliranja,samo treba paziti da nije preduga da ne izbiju alge

Offline 90lman

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #26 u: Travanj 23, 2011, 23:21:54 poslijepodne »
nero ovako stoje stvari
platika voli so
somovi ne vole so 
tako da ako zelis imat obe vrste moras se odluciti kome da zagorcas zivot(bolje ga zagorcaj platikama  one ce to bolje podneti od somova)

ovo zagorcati je suvise gruba rec
to je vise odstupanje od ideala nego zagorcavanje

sve u svemu ...na tebi je da odlucis
pardon i da se ispravim
platike spadaju u xsifoforuse a ne u poecile ali to je skoro isto
« Zadnja izmjena: Travanj 23, 2011, 23:24:57 poslijepodne od 90lman »
nikola radic

Offline NoNameBoy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #27 u: Travanj 24, 2011, 13:08:13 poslijepodne »
da probam malo pomoc

ribe useljavas postepeno, to si vjerojatno procitala
neonke nemoj dok se akvarij dobro ne isciklira
živorotke bi i mogle

ja sam stavio anscitruse nakon niti tjedan dana i sivi su ok sad sam krenuo dalje naseljavat
stavio sam razbore, i one su tjedan dana ok, osim jedne, al to je bio sok useljavanja, nije bilo bas kako treba
sad nisam doma par dana valjda ce bit ok, nadam se da radi hranilica
ako ti vode bude trebalo oako si negdje blizu centra mogu ti i ja dat. samo se javi

zemlju za cvijeće mozes u podlogu i to ti je najjeftinije
florabelle imas u gradu za kupit

Offline nera076

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 48
« Odgovori #28 u: Travanj 24, 2011, 20:15:34 poslijepodne »
Hvala na odgovorima, li a sada nećemo još puno razmišljat o ribicama. Trenutno razmišlja o račićima umjesto neonki jer je stvarno 25l malo.
Sad ću ovih dana stavit zemlju i zasadit biljke pa nek sve stoji još neka 2 tj., a onda ćemo polako o ribicama.

Trenutno me zanima ova mreža za komarce šta ide između zemlje i šljunka . Neznam kako se biljke sade preko nje, ali isto tako me zanima da ne kupujem sad onu čvrstu dali je ok ona mrežica šta se kupuje za na prozore  i vrata ali je kao od tkanine makana i pričvrsti se čičkom? Nadam se da znate o čemu pričam.

Ps. Koliko treba biti jako postolje za akvarij od 60l jel to nekih 100kg sa svime?

Offline nera076

• Novi član
  • *
« Odgovori #29 u: Travanj 24, 2011, 20:21:06 poslijepodne »

ako ti vode bude trebalo oako si negdje blizu centra mogu ti i ja dat. samo se javi

Hvala ti! nisam blizu centra, susjed je na putu pa ga nisam ni pitala za vodu,ali  mislim da će i ovako bit ok nakon 2-3 tj.
Imala sam doma neku drugu zemlju ne florabellu, ali piše da su štetne tvari ispod dozvoljenih pa će valjda bit ok. Moči se već 2 dana i sutra ju prokuham, a onda nek se moči dok ne nabavim biljke.

Offline nera076

• Novi član
  • *
« Odgovori #30 u: Travanj 28, 2011, 20:28:52 poslijepodne »
 Mozete mi samo rec sa čime da zaljepim pozadinu iza s vanjske strane? bit ce ipak bolje nego da se vidi plavi zid

Offline 90lman

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Travanj 28, 2011, 23:36:09 poslijepodne »
pa lepljivom trakom (onom koja je lepljiva sa obe strane)
a ima da se kupi i samolepljiva pozadina
nikola radic

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #32 u: Travanj 29, 2011, 00:07:24 prijepodne »
Samo bi preporučio da odustaneš od zemlje za cvijeće. Kao prvo ona nije toliko laka za koristit i mogući su problemi a druga stvar je da nigdje ne piše kakve biljke želiš držati, odgovara li rasvjeta koju taj akvarij ima izrazito hranjivoj podlozi (zemlja), hoćeš li dodavati co2 ili ne...
U svakom slučaju dobro sve prouči prije nego se odlučiš stavit zemlju kao podlogu, a onda definitivno stavi provjerenu marku (florabela, terra magma).
Ukoliko želiš hranjivu podlogu u akvariju vulkanit je odličan izbor, njega prekriješ kvarcnim pijeskom i to je to.

Uostalom uz dobru rasvjetu, gnjojenje i dodavanje co2 možeš držati gotovo sve biljke bez ikakve hranjive podloge u čistom kvarcnom pijesku.
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline 90lman

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Travanj 29, 2011, 12:23:21 poslijepodne »
Samo bi preporučio da odustaneš od zemlje za cvijeće. Kao prvo ona nije toliko laka za koristit i mogući su problemi a druga stvar je da nigdje ne piše kakve biljke želiš držati, odgovara li rasvjeta koju taj akvarij ima izrazito hranjivoj podlozi (zemlja), hoćeš li dodavati co2 ili ne...
U svakom slučaju dobro sve prouči prije nego se odlučiš stavit zemlju kao podlogu, a onda definitivno stavi provjerenu marku (florabela, terra magma).
Ukoliko želiš hranjivu podlogu u akvariju vulkanit je odličan izbor, njega prekriješ kvarcnim pijeskom i to je to.

Uostalom uz dobru rasvjetu, gnjojenje i dodavanje co2 možeš držati gotovo sve biljke bez ikakve hranjive podloge u čistom kvarcnom pijesku.
da :) dovoljno djubrivo im je riblji izmet i ostaci hrane
nikola radic

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #34 u: Travanj 29, 2011, 15:13:25 poslijepodne »

Ja ne kužim ljude sa ovim neonkama. Di kupujete ribice, kak iz držite.

Ja sam stavio neonke u akvari koji je zacikliran bio cca 25-26 dana i do sada samo su deblje i veće :))). Niti jedna nije uginula, a kao treba 3-4 mjeseca biti stari akvarij.

Podlogu stavi crnu jer daje dobar kontrast. Ja osobno sam stavio debeli fascikl crni i zalkjepio malo sa selotejpom.
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline 90lman

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Travanj 29, 2011, 16:07:42 poslijepodne »
misim da bi bolja kombinacija bila crna pozadina i beli pkesak
nikola radic

Offline nera076

• Novi član
  • *
« Odgovori #36 u: Travanj 29, 2011, 16:11:07 poslijepodne »
Hvala na ideji nisam se sjetila obostrano ljepljive trake a imam ju doma. Samo neznam dali ce se vidjet kroz vodu?

0Odustala sam od zemlje i kupila Aqualit on je jeftiniji od vulcanita i gore stavila malo šljunka jer su ga dečki kupili još prije. Stavila sam i jedan komad drva kojeg smo kupili ( 24 sata se močio i 2 puta sam ga prokuhala) ali malo je obojao vodu. Šta  da radim a da ne kupujem ugljen ili da ne mjenjam vodu? Posadila sam valisneriju i stavila malo rogolista da pluta, a malo posadila ako se uhvati. Mislim da ni mi na tu malu litražu lijepo došla javanska mahovina  ili tako nešto da dođe u prvi plan a da bude primjereno maloj litraži..

Od gnojiva mislim koristit samo Profito i Easy carbo. Kupila sam i tetrin tester 6 u 1 jer iako su nepouzdani to mi je sad najjeftinije. stavila sam i 1,5 l susjedove vode iz aq i samo malo nadodala ove iz slavine. ostalo je voda koja ciklira već 10. dan. Stavljen je od Dajane Easy start i biofilter, a tester pokazuje samo visok CL2 i po njemu se poklapa sa 0,8 i piše da se koristi Aquasafe, a ja mislim da je easy start to isto samo drugi proizvođač.
Evo kako ispada kompletan test: NO3 10, NO2 1, GH oko 16 ima neka mrlja zelena koja znači da je 0, KH 6, PH 8, CL2 08.
Šta da još napravim i koliko da sad ostavim stajat aq da ciklira pa da stavimo 2 platija ( najmanja koja nadjem) unutra ili je bolje 3?

onda ću dalje razmišljat o pužu, jer mislim da uzmem ribicu koja čisti dno i staklo da bi bilo pretjesno, kad mali želi ili neonke ili kozice još unutra. Kad nađem mjesto definitivno ću uzet veći aq al za sad ga nemam.

Malo sam pisala zbrda zdola ali nemam puno vremena pa pišem kako se sjetim. sorry

Offline nera076

• Novi član
  • *
« Odgovori #37 u: Travanj 29, 2011, 16:12:26 poslijepodne »
misim da bi bolja kombinacija bila crna pozadina i beli pkesak

Ova pozadina je dosta tamna pa će bit ok, a šljunak i je skoro bijeli.

Offline kreso10

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #38 u: Travanj 29, 2011, 21:24:02 poslijepodne »
Hvala na ideji nisam se sjetila obostrano ljepljive trake a imam ju doma. Samo neznam dali ce se vidjet kroz vodu?

0Odustala sam od zemlje i kupila Aqualit on je jeftiniji od vulcanita i gore stavila malo šljunka jer su ga dečki kupili još prije. Stavila sam i jedan komad drva kojeg smo kupili ( 24 sata se močio i 2 puta sam ga prokuhala) ali malo je obojao vodu. Šta  da radim a da ne kupujem ugljen ili da ne mjenjam vodu? Posadila sam valisneriju i stavila malo rogolista da pluta, a malo posadila ako se uhvati. Mislim da ni mi na tu malu litražu lijepo došla javanska mahovina  ili tako nešto da dođe u prvi plan a da bude primjereno maloj litraži..

Od gnojiva mislim koristit samo Profito i Easy carbo. Kupila sam i tetrin tester 6 u 1 jer iako su nepouzdani to mi je sad najjeftinije. stavila sam i 1,5 l susjedove vode iz aq i samo malo nadodala ove iz slavine. ostalo je voda koja ciklira već 10. dan. Stavljen je od Dajane Easy start i biofilter, a tester pokazuje samo visok CL2 i po njemu se poklapa sa 0,8 i piše da se koristi Aquasafe, a ja mislim da je easy start to isto samo drugi proizvođač.
Evo kako ispada kompletan test: NO3 10, NO2 1, GH oko 16 ima neka mrlja zelena koja znači da je 0, KH 6, PH 8, CL2 08.
Šta da još napravim i koliko da sad ostavim stajat aq da ciklira pa da stavimo 2 platija ( najmanja koja nadjem) unutra ili je bolje 3?

onda ću dalje razmišljat o pužu, jer mislim da uzmem ribicu koja čisti dno i staklo da bi bilo pretjesno, kad mali želi ili neonke ili kozice još unutra. Kad nađem mjesto definitivno ću uzet veći aq al za sad ga nemam.

Malo sam pisala zbrda zdola ali nemam puno vremena pa pišem kako se sjetim. sorry

Dobro je sto se nisi patila sa zemljom za cvijece, to je malo duza procedura. Panj ce s vremenom manje pustati boju, a umjesto aktivnog ugljena mozes raditi male promijene vode. Mahovinu mozes staviti, no ona nema korijen, pa ces ju morati vezati ili za drvo ili za primjerice plosnate kamencice koje onda mozes slagati kako hoces. Malo po forumu pretrazi, ima dosta tema o biljkama za prednji plan. Taj easy start su dobre bakterije, one koje trebaju naseliti filter i podlogu, a za klor moras koristiti za to namijenjen preparat ili ostaviti vodu da odstoji 24h. Oko mjesec dana bi se trebao ciklirati, al ako stavljas bakterije mozes malo i prije, prezivjet ce. Sto se tice komunalaca, ako hoce kozice-odlican izbor.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #39 u: Travanj 29, 2011, 22:30:43 poslijepodne »

Žučkastu boju ribe vole. Nisam primjetio niti jednu rijeku ili jezero da ima kristalno prozirnu vodu :)).

Žučkasta boja mi je onak više '' Natur ''.

moja je isto žučkasta od mopana
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline nera076

• Novi član
  • *
Odg: Par pitanja za početak
« Odgovori #40 u: Svibanj 01, 2011, 11:38:15 prijepodne »
Ma ne smeta mi žuta boja, nego sam mislila da nebi smetala ribicama.
« Zadnja izmjena: Svibanj 02, 2011, 15:53:16 poslijepodne od nera076 »

Offline Triput

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #41 u: Svibanj 01, 2011, 11:57:02 prijepodne »
Ne smeta ribama, dapače.
Neonke bi ju pogotovo trebale simpatizirati s obzirom da se u prirodi nalaze
isto u vodi koja nije kristalno čista nego obojena muljem i taninom od lišća itd.

Otoccinclusi su mali, a dobri čistaći algi i pašu uz neonke.

Dobri su i malayski puževi jer su mali i svuda se zavuku, ali oni su bolji
za rješavanje viška hrane po podlozi i za rovarenje po supstratu.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #42 u: Svibanj 01, 2011, 12:41:57 poslijepodne »
Stavljen je od Dajane Easy start i biofilter, a tester pokazuje samo visok CL2 i po njemu se poklapa sa 0,8 i piše da se koristi Aquasafe, a ja mislim da je easy start to isto samo drugi proizvođač.

Nije tako. Aquasafe se koristi za neutralizaciju klora i teških metala i trebala bi ga koristiti uvijek kad mijenjaš vodom iz pipe. Easy start i slični su kultura bakterija koje ubrzavaju cikliranje. Ako si stavila Easy start u frišku vodovodnu vodu postoji dobra šansa da su sve bakterije koje si unijela s njim pocrkale pa bi trebala ponoviti radnju - sad je klor već ispario iz vode.

Offline 90lman

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Svibanj 01, 2011, 18:16:26 poslijepodne »

Žučkastu boju ribe vole. Nisam primjetio niti jednu rijeku ili jezero da ima kristalno prozirnu vodu :)).

Žučkasta boja mi je onak više '' Natur ''.

moja je isto žučkasta od mopana
da sve ribe vole malo zuckastu vodu
osim mozda kazuariusa i drugih riba iz potoka(gde je voda bistra )
nikola radic

Offline Triput

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #44 u: Svibanj 03, 2011, 09:01:52 prijepodne »
Afrički ciklidi isto (načelno) žive u prozirnoj vodi, ali većina ostalih voli farbu :)

Offline nera076

• Novi član
  • *
« Odgovori #45 u: Svibanj 08, 2011, 20:10:38 poslijepodne »
Stavila sam Start plus i na njemu piše kao i na Aquasafe-u da uništava klor i ostalo, a Biofilter  su mi dobre bakterije.
Nego prije par dana su počele po šljunku i po stijenkama da se stvaraju alge, skroz su tamnozelene kao neka prašina, postoji nešto da uspem da ih uništi ili šta da radim? Ribice smo planirali tek ovaj tj. kupiti. 2 Micky M platyja. Danas sam pomijenila i 1/4 vode, ali nisam uspijela pokupiti puno algi s dna.

Offline kreso10

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #46 u: Svibanj 09, 2011, 00:28:52 prijepodne »
Trebat ces poslikati alge, ili probaj pronaci ovdje koja je najslicnija
http://www.jsctech.co.uk/theplantedtank/algae.htm