Srpanj 23, 2025, 21:15:02 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: problem s okom corya  (Posjeta: 1093 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Picek23

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
problem s okom corya
« u: Travanj 19, 2011, 23:00:30 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 120l, 85x35x40
-   temperatura, 26
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH- ne mjeri
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  2,5 mjeseca
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, nakon 5 tjedana   
-   koliko često i koliko mijenjate vode: 10 dana
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: ne

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat): fluval 3 plus
-   način i periodi čišćenja filter materijala : 1 mjesecno
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) : spuzva

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  panj, 2 kamena testirani na vapnenac
-   grijač, 100w
-   pumpa za zrak , ne
-   CO2 sustav – kakav . nema jos
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.): Tetra PlantaMin 1 tjedno

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka : 5 corya (ne znam vrstu), 3 jabucara i 3 svrdlasta i mali milijon onih malih crvenih pizdeka
-   starost ribica ne znam   
-   ima li potencijalnih „terorista“  ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) : 2 puta dnevno 1 tableta Sera Viformo

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): malo mutnija zbog kasnjenja u izmjeni vode od par dana
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke: ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma: na oku vatasta nakupina
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... na oku
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...): ne jede i skriva se pod panjem
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...). normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili: danas
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima : ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  1
-  stanje ostalih stanovnika: odlicno, bez simptoma

Dakle, aq je od mog sogora. moram napomenut da zbog radnih dana od 12h ne zivi, pa tako kasni sa izmjenom vode par dana. danas mi je sister primjetila na coryevom oku vatastu nakupinu, on ne papa i skriva se (i nesto je manji od ostalih, al ne znam ima li to veze sa bolesti). tu je slika koju je jedva uspjela poslikati, nikako da ga ulovi da se vidi oko. na slici se ne vidi cory, al se vidi bijelo na oku  :D

jesu gljivice u pitanju ili nekaj drugo? s cim da krene lijecenje? ja sam joj rekla da sogi obavezno promjeni vodu prije lijecenja i ocisti filter (malo se protok smanjio vec). jos nesto??

ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: problem s okom corya
« Odgovori #1 u: Travanj 20, 2011, 10:32:54 prijepodne »
Pozdrav Picek, a što reči, čovjek ne održava svoj akvarij kako treba i zbog toga ispaštaju njegove jadne ribe.

S obzirom da corydorasi život provode na dnu a NE USISAVA se podloga, jadni cory-i žive u mulju prepunom raznoraznih bakterijskih kolonija i u takvim uvjetima života normalno je da riba dobije nekakvu infekciju. Ovdje je problem što ne vidimo kako izgleda oko jer ako je preko oka nekakva bjelkasta mrena tada se radi o bakterijskoj infekciji koja se može izliječiti antiseptikom poput Serinog Bactopura a ako se radi o bijeloj vati tada bi u pravilu trebala biti gljivična infekcija ali... Gljivične infekcije su vrlo rijetke i javljaju se nakon intenzivnog tretiranja akvarijske vode sa antibioticima kada su u akvariju poubijane sve bakterije. U slučaju da se radi o gljivicama recimo tipa saprolengije tada se treba liječiti sa Serinim Mycopurom.

Ribu se obavezno treba odvojiti u karantenu i u njoj liječiti pa makar to bila staklenka od minimalno 3 litra koja će plutati u velikom akvariju, naravno da u karanteni treba biti uključena pojačana aeracija.

Reci mu da ako ne misli održavati akvarij neka ga proda ili pokloni. Ako ga želi zadržati reci mu da kod svake izmjene vode OBAVEZNO mora usisati nečistoće sa dna a ako nema usisavač neka napravi DIV varijantu sa presječenom bocom od Jane i crijeva.

NE smije čekati da se u filteru smanji protok vode jer tada bude prekasno za zdravlje riba već neka obavezno jednom mjesečno opere filter materijal u akvarijskoj vodi.

Neka nabavi FFM te neka ga i koristi isto kao i vitamine za ribe, pozdrav i sretno.

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 20, 2011, 12:28:44 poslijepodne »
da, ma svijesni smo svega da je trebalo prije taj filter sredit, al nema ga doma nikad, trenutno je na poslu po 12h, pa nikako da to uspije. usisavac ide kupit ovaj vikend, voda ce bit sredena danas.
ok, koliko sam shvatila, riba u karantenu, i kazes sestra da je bas kao vata, kao da se nakupila bijela pljesan po okecu. pa predpostavljam da bi trebalo pocet sa Mycopurom?
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Travanj 20, 2011, 12:32:17 poslijepodne »
Da ako je kao vata treba sa Mycopurom.
U karantenu ide 50% vode iz slavine bez dodatka sredstva za neutralizaciju klora i 50% vode iz akvarija. Bilo bi dobro tijekom liječenja svaki dan zamjeniti 50% vode sa vodom iz pipe a koja je odstajala 24 sata te za toliko koliko smo zamijenili vode dodati još lijeka (50% od doze na litražu).

Pozdrav i javljaj promjene.

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 20, 2011, 13:21:33 poslijepodne »
hvala, Plavi, ja sam sve objasnila sogoru u mailu, danas ide po lijek, usisavac i po mali aq, pa se nadam da ce sve dobro zavrsit!!!

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 22, 2011, 08:47:39 prijepodne »
evo samo da javim, ribek je puno bolje, skoro je nestalo sve sa oka i zivnuo je i poceo papati!!!! hvala puno, akvarij je sreden, usisan, promjenjen i ja se nadam da ce i bit tako u buducnosti!!!  :up:

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 05, 2011, 10:54:46 prijepodne »
na zalost, lose vijesti. ribica je uginula.  :'(

nakon lijecenja sa mycopurom je bila vidno bolje, nestala je bijela nakupina, vratio se u aq i normalno jeo i igrao se sa ostalima. sestra je jedino primjetila da je dosta manji i mrsaviji od ostalih. jucer je promjenio boju trbuha u bijelo, legao na bok i odbijao hranu. danas su ga nasli uginulog i kaze sestra da izgleda kao da se potpuno posusio...
ja joj ni otprilike ne znam rec sto je uzrok smrti.
ima li itko slčicnih iskustava?
sogor je vrsio tjedne izmjene vode sa usisavanjem, filter je na redu ovaj vikend za ciscenje.
bas sam tuzna.
i jos jedno pitanje, kaze da jednoj ribici fali dio repa, jel moguce da si oni medusobno grizu peraje? nema u aq druge ribe osim corya i puzeva jabucara, planorbisa i svrdlastih.  ozljedit se mogao jedino na panj, makar neznam kak, jer je panj obraden i nema ostrih rubova.

hvala vam unaprijed na vremenu i odgovorima!!!!  :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Svibanj 05, 2011, 11:55:03 prijepodne »
Teško je bez više podataka i fotografije reči od čega je riba uginula...

Da li je liječenje Mycopurom provedeno do kraja (mislim da ide 5 dana)?

Ako liječenje nije provedeno do kraja postoji velika vjerojatnost da se infekcija gljivicama proširila tijelom i da je uzrok smrti unutrašnja gljivična infekcija.

Ako je liječenje protiv gljivica provedeno kako treba a s obzirom da je riba već bila oslabljenog imuniteta postoji velika vjerojatnost da je riba uginula od unutrašnje bakterijske infekcije uzrokovane bakterijom Aeromonas...

Glede oštečene peraje, vrlo je vjerojatno da ribe zbog nedostatka vitamina jedne drugim grickaju repove, stoga toplo preporučujem da jednom tjedno u vodu ili na hranu dodaje vitamine Sera Fishtamin ili JBL Atvitol.

Pozdrav.

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 05, 2011, 15:45:31 poslijepodne »
Pisalo je 3 dana,. i provedeno je tocno po uputama. i ja sam pretpostavila da je moguce da je unutarnja bakterijska infekcija, s obzirom da poslije oka nije bilo nikakvih vanjskih simptoma
ok, znaci kupit vitamine i ja sam savjetovala da posebno pripazi na te peraje da ne bi doslo do raspada uslijed nedostatka vitamina, pa me zanima jesam dobro savjetovala ili sam im samo paniku uzrokovala bezveze?
hvala, Plavi, puno, na strpljenju i odgovorima!!