U nazad mjesec dana primjetio sam da mi se pojedini Geophagusi češu o podlogu i korjenje u akvariju. Jedan se okretao naglavačke pa čohao nos, a druga dva se čohaju donjim dijelom trbuha i perajom. Nervozno plivanje i čohanje kao i treperenje perajama odnosno ''otresanje'' upučuje me na parazite. Ne dišu otežano, ne otvaraju ubrzano usta, ne love zrak po površini, jedino su se u par navrata skrivali. Kako sam na jednom od njih odnosno na ovom koji se češe glavom primjetio mali hole in the head započeo sam tretman metronidazolom uz adekvatne zamjene vode. To je bilo prije tri tjedna. Kako sam završio tretman metronidazolom ubacio sam JBL Argudol, napravio tjedan dana pauze i od ovog ponedjeljka započeo drugi ciklus s Argudolom i onda sam primjetio da onaj Geophagus koji je imao malu hole in the head na glavi ima bijeli prišt na nosu. Izgledao je kao bijelo sjajno ispupčenje. U utorak je oko tog bijelog ispupčenja nastao crvenkasti krug-obrub kao da je zakrvavljeno tkivo. U četvrtak se pojavio iznad oka bijela ispupčena mrvica veličine 1mm što bi mogao biti neki anchor worm ili nešto slično. U četvrtak se ''prišt'' na nosu počeo odvajati a jutros je izgledao kao na primjer sažvakano riblje meso (kao kad jedete Oradu s gradela). Riba se čohala i uspjela je odbaciti taj komad ''nečega'' i ostala je rupa u glavi veličine glavice šibice. Nisam uspio uloviti mrežicom to što je izletilo jer su ribe bile brže. Mislio sam staviti pod mikroskop da pogledam no nisam stigao. Eto, kako se to ''nešto'' povlači po akvariju već skoro mjesec dana interesiraju me iskustva ciklidaša što bi to moglo biti i je li netko imao slične pojave (vjerujem da je) na svojim ribama. Popričao sam i s Juruparijem već par puta i držim se njegovih uputa kao svetog pisma, jer čovjek zna znanje, ali me interesiraju slični slučajevi kod drugih akvarista. Popunit ću i upitnik da se ne ljute doktori s foruma
AKVARIJ:
- 150x50x60, 400lit vode
- 26,27,28, zavisi od doba godine
- parametri vode: jako tvrda voda unatoć hrpi korjenja (zagreb), nitrati i nitriti OK, ph OK (tako barem kažu JBL trakice a ionako do sada nije bilo nikakvih problema)
- akvarij ustaljen, nije novo složen, zaje… je nastao kada sam očistio jedan od filtera a nisam taj tjedan još jednom zamijenio vodu
- voda se mijenja jednom tjedno oko 40%
- dno se usisavajednom mjesečno s obzirom da Geophagusi ionako okrenu svu podlogu u dva dana
FILTER:
- dva vanjska filtera TETRA EX 1200, UV lampa JBL 18W
- filteri se čiste naizmjenično svaka tri mjeseca kada se smanji protok (tako to radim već godinama)
- filter materijali su bio balls, keramički valjčići, bio vata, krupna, sitna
OSTALA OPREMA:
- panjevi jedno 40kg, bez sluzi, bez algi
- grijača dva po 300W
- pumpa za zrak TETRA 400 s dva velika raspršivača
- kondicioneri za vodu kod svake promjene vode (FFM ili Nutrafin ili neki američki kojeg se ne mogu sjetiti kako se zove)
STANOVNICI:
- Synodontis multipunctatus 15cm, mystus leuchopasis 32cm, plechostomus 22cm, agamixis pectinifrons 15cm, L190 11cm, clown loach 4 komada 10cm, botia histrionica 3 komada 10cm, geophagus abalios 9 komada 15 do 27cm
- neke su stare 6 godina, a neke 2 godine
- ribe se hrane po sistemu ‘’kada se sjetim’’ jer tako jedu i u prirodi, ponekad jedu dva puta dnevno, ponekad ne jedu dva dana, hranim ih raznovrsnom hranom, malo SAK, malo Nutrafin, malo Tetramin, malo češnjaka… Mješavina bilje, proteinske, ponekad skuham koju tikvicu kada nema tikvice pojedu pokoji list kriptokorine
PROMJENE:
- jedina promjena koja se dogodila u akvariju su nove biljke od jednog forumaša (par stabljika kripti) koje sam tutnuo u hipermangan i čišćenje jednog filtera a da nisam zamijenio dva puta vodu u tom tjednu
SIMPTOMI:
- opisao sam ih u uvodu i nikada ne bih rekao das u rube bolesne a da nema čohanja i pubertetskih prišteva na jednoj ribi
P.S. SKIDAM KAPU VJERNIM FORUMAŠIMA KOJI IMAJU ŽIVACA PROČITATI SVE ŠTO SAM NAPISAO I ISKRENO CIJENIM VAŠ TRUD