Srpanj 19, 2025, 15:01:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Paraziti, rupe u glavi, Geophagus  (Posjeta: 2707 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trpimirovich

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • trpimirovich design studio
Paraziti, rupe u glavi, Geophagus
« u: Travanj 08, 2011, 16:35:44 poslijepodne »
U nazad mjesec dana primjetio sam da mi se pojedini Geophagusi češu o podlogu i korjenje u akvariju. Jedan se okretao naglavačke pa čohao nos, a druga dva se čohaju donjim dijelom trbuha i perajom. Nervozno plivanje i čohanje kao i treperenje perajama odnosno ''otresanje'' upučuje me na parazite. Ne dišu otežano, ne otvaraju ubrzano usta, ne love zrak po površini, jedino su se u par navrata skrivali. Kako sam na jednom od njih odnosno na ovom koji se češe glavom primjetio mali hole in the head započeo sam tretman metronidazolom uz adekvatne zamjene vode. To je bilo prije tri tjedna. Kako sam završio tretman metronidazolom ubacio sam JBL Argudol, napravio tjedan dana pauze i od ovog ponedjeljka započeo drugi ciklus s Argudolom i onda sam primjetio da onaj Geophagus koji je imao malu hole in the head na glavi ima bijeli prišt na nosu. Izgledao je kao bijelo sjajno ispupčenje. U utorak je oko tog bijelog ispupčenja nastao crvenkasti krug-obrub kao da je zakrvavljeno tkivo. U četvrtak se pojavio iznad oka bijela ispupčena mrvica veličine 1mm što bi mogao biti neki anchor worm ili nešto slično. U četvrtak se ''prišt'' na nosu počeo odvajati a jutros je izgledao kao na primjer sažvakano riblje meso (kao kad jedete Oradu s gradela). Riba se čohala i uspjela je odbaciti taj komad ''nečega'' i ostala je rupa u glavi veličine glavice šibice. Nisam uspio uloviti mrežicom to što je izletilo jer su ribe bile brže. Mislio sam staviti pod mikroskop da pogledam no nisam stigao. Eto, kako se to ''nešto'' povlači po akvariju već skoro mjesec dana interesiraju me iskustva ciklidaša što bi to moglo biti i je li netko imao slične pojave (vjerujem da je) na svojim ribama. Popričao sam i s Juruparijem već par puta i držim se njegovih uputa kao svetog pisma, jer čovjek zna znanje, ali me interesiraju slični slučajevi kod drugih akvarista. Popunit ću i upitnik da se ne ljute doktori s foruma  :)

AKVARIJ:
-   150x50x60, 400lit vode
-   26,27,28, zavisi od doba godine
-   parametri vode: jako tvrda voda unatoć hrpi korjenja (zagreb), nitrati i nitriti OK, ph OK (tako barem kažu JBL trakice a ionako do sada nije bilo nikakvih problema) 
-   akvarij ustaljen, nije novo složen, zaje… je nastao kada sam očistio jedan od filtera a nisam taj tjedan još jednom zamijenio vodu   
-   voda se mijenja jednom tjedno oko 40%
-   dno se usisavajednom mjesečno s obzirom da Geophagusi ionako okrenu svu podlogu u dva dana

FILTER:
-   dva vanjska filtera TETRA EX 1200, UV lampa JBL 18W   
-   filteri se čiste naizmjenično svaka tri mjeseca kada se smanji protok (tako to radim već godinama)   
-   filter materijali su bio balls, keramički valjčići, bio vata, krupna, sitna   

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi jedno 40kg, bez sluzi, bez algi 
-   grijača dva po 300W
-   pumpa za zrak TETRA 400 s dva velika raspršivača   
-   kondicioneri za vodu kod svake promjene vode (FFM ili Nutrafin ili neki američki kojeg se ne mogu sjetiti kako se zove)

STANOVNICI:
-   Synodontis multipunctatus 15cm, mystus leuchopasis 32cm, plechostomus 22cm, agamixis pectinifrons 15cm, L190 11cm, clown loach 4 komada 10cm, botia histrionica 3 komada 10cm, geophagus abalios 9 komada 15 do 27cm
-   neke su stare 6 godina, a neke 2 godine       
-   ribe se hrane po sistemu ‘’kada se sjetim’’ jer tako jedu i u prirodi, ponekad jedu dva puta dnevno, ponekad ne jedu dva dana, hranim ih raznovrsnom hranom, malo SAK, malo Nutrafin, malo Tetramin, malo češnjaka… Mješavina bilje, proteinske, ponekad skuham koju tikvicu kada nema tikvice pojedu pokoji list kriptokorine   

PROMJENE:
-  jedina promjena koja se dogodila u akvariju su nove biljke od jednog forumaša (par stabljika kripti) koje sam tutnuo u hipermangan i čišćenje jednog filtera a da nisam zamijenio dva puta vodu u tom tjednu

SIMPTOMI:
- opisao sam ih u uvodu i nikada ne bih rekao das u rube bolesne a da nema čohanja i pubertetskih prišteva na jednoj ribi

P.S. SKIDAM KAPU VJERNIM FORUMAŠIMA KOJI IMAJU ŽIVACA PROČITATI SVE ŠTO SAM NAPISAO I ISKRENO CIJENIM VAŠ TRUD

Offline kostica1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
Odg: Paraziti, rupe u glavi, Geophagus
« Odgovori #1 u: Travanj 08, 2011, 16:55:12 poslijepodne »
pa, evo uzeo sam iz jedne enciklopedijice definiciju toga i malo je prilagodio, ta nakupina su zapravo crvene krvne stanice koje je neka bakterija ubila, obično one nastave svoj put do bubrega gdje se prerađuju, (to je i kod ljudi svakodnevno), ali ponekad se dogodi da se mala nakupinica toga primi za rub krvne žile i zakači se, pa na sebe navlači druge mrtve stanice itd. Kažem nisam 100% siguran, ali to je najbliža definicija koju sam supio naći.

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 09, 2011, 08:33:27 prijepodne »
Moram priznati da do sada za ovako nešto nisam čuo.
Jutros se rupa ponovno napunila bijelom masom i ispupčila i za očekivati je da će se do sutra opet to ''nešto'' odvojiti.

Offline kostica1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #3 u: Travanj 09, 2011, 12:51:21 poslijepodne »
Koliko je stara ta riba? I koje joj je ime?

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 11, 2011, 10:12:33 prijepodne »
To su Geophagus Abalios ribe

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Travanj 11, 2011, 10:21:37 prijepodne »
Pozdravljam kolegu.

Moram priznati da imaš zanimljiv mix riba u svom akvariju, u nastavku ću napisati što bi eventualno trebao raditi da izbjegneš zdravstvene probleme svojih riba.

Prije svega, ovi bijeli čiriči koji se, kada sazriju, odvajaju od tijela, klasični su simptomi poremećaja koji zovemo "Rupe u glavi" a koji se kod tebe javljaju zbog:
1. neadekvatne ishrane
2. neadekvatnog kemizma vode
3. nedostatka esencijalnih minerala
4. nedovoljne količine vitamina
5. nedovoljno "čiste" vode

1. Naime to su ribe koje se hrane kombinacijom proteinske hrane i bilja, dakle trebaju se hraniti glistama, artemijom, račičima, krvavim crvima, crvima za pecanje i dr.
2. to je vrsta riba koja živi u mekim vodama tvrdoće 1-10 te u kiselim vodama pH od 4 do 7
3. u našoj vodi uopće nema esencijalnih minerala pa se stoga u vodu trebaju dodavati posebni pripravici koji ih sadrže poput "diskuc Eliksira" ili raznih soli za ciklide koji bitno ne povećavaju tvrdoću
4. temperament ovih riba zahtjeva dovoljne količine vitamina koje moraš dodavati tjedno poput JBL Atvitol ili Sera Fishtamin
5. ova vrsta riba je jako osjetljiva na povečane razine nitrata i traži jako čistu vodu pa je obavezno potrebno raditi tjedne promjene vode 50 do 70%

Kada napraviš ovo što sam napisao ovi se simptomi više neće pojavljivati. Međutim, imam još neke savjete:

Trebao si se javiti prije tretiranja akvarija sa metronidazolom i Argudolom jer nisam 100% siguran da je liječenje uopće bilo potrebno. No, što je tu je, nadam se da i nakon liječenja filtriranjem sa aktivnim ugljenom i promjenom vode pokupio ostatke lijeka i da is filter materijal tretirao sa "dobrim" bakterijama te izvršio ubrzano cikliranje.

Predlažem da uz gore navedeno radiš slijedeće:

1. Uz obavezne tjedne promjene vode cca 50%, redovito barem jednom u 2 tjedna usiši podlogu
2. Filter materijal obavezno peri jednom mjesečno, jedan u jednom mjesecu a drugi u drugom
3. Iz filtera izvadi vatu jer se vata začepi več nakon nekoliko dana pa uz to što se protok filtera može smanjiti i do 50%, smanjuje se i biofiltracija... Vatu zamijeni sa spužvom sa što sitnijim porama ili ako ne želiš izbaciti vatu moraš ju mijenjati obavezno svaki tjedan.
4. Gotovo su sve ribe u akvariju mesojedi tako da ih moraš početi hraniti mesnom hranom a najbolja je hrana koja sadrži puno bjelančevina, vitamina i minerala su gliste za pecanje, račići, crvi za pecanje i dr. dok plehostomusa i L-a moraš hraniti biljnom hranom - tabletice za plehostomuse, kuhani kelj, špinat, blitva, tikvice i dr. a tu će hranu uzimati i druge ribe a što je dobro za probavu zbog biljnih vlakana.
5. Obavezno tjedno dodavaj propisanu dozu vitamina

S obzirom da su se Amerikanci već dobrano privikli na visok pH i visoku tvrdoću vode, samo redovito mijenjaj vodu, dodavaj vitamine i esencijalne minerale hranom i eventualno Diskus Eliksirom ili soli za ciklide, redovno dodavaj FFM i bude sve OK.

Pozdrav.

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #6 u: Travanj 11, 2011, 18:16:17 poslijepodne »
treba paziti na stres i sve ovo što plavi kaže.

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 13, 2011, 09:10:25 prijepodne »
Hvala na odgovorim a sada ću pokušati odgovoriti na post od Plavog.
Osim Geophagusa, sve ribe su u akvariju više od dvije godine. Geophagusi su jedno pola godine u akvariju. Nije bilo nikakvih problema jer mi je Jurupari napomenuo što i kako a i znam što je bitno za zdrav akvarij jer su kod mene doma akvariji prisutni otkad sam se rodio (tata akvaristički pionir). Problem se pojavio kada sam sje... jedan filter a taj tjedan nisam zamijenio vodu dva puta i to je bilo to. Rupica koja se pojavila u glavi je bila minimalne veličine i uspio sam riješiti problem prije dva tjedna. No drugi problem koji je ostao je taj što je metronidazola potamanio sve bakterije pa tako i one korisne i sada treba pričekati barem mjesec dana da se sve vrati na svoje mjesto. Nažalost. riba koja je počela s rupicom u glavi sada ih ima nekoliko dok su ostale OK i nadam se ta će tako ostati.
Što se tiče tvrdoće vode, koliko god imao korjenja u akvariju i stavio treseta u filter voda je tvrda. Takva je voda u Zagrebu i to je problem a ne želim kemikalijama mekšati vodu. Akvarij koji imam u Rijeci je puno bolji isključivo radi mekše vode.
Hrana mislim da je dovoljno raznovrsna jer ima svega baš radi mixa riba koje su biljojedi i mesojedi i svejedi. Od hrane za diskuse, suhih tubifexa, spiruline, miješane hrane (biljno-proteinske), kuhanih tikvica... Jedino što ne jedu su živa hrana jer zaista ne znam gdje bi sve to ugurao u raspored. Probati ću kupiti neku već zapakiranu hranu od svježih namirnica.
Vitamine im do sada nisam davao. Počeo sam im davati vitamine nakon liječenja.
Sol kao takvu sam stavljao u par navrata i to samo za vrijeme liječenja protiv ich-a koji se pojavio u jednoj fazi (dvije tri točkice na jednoj botiji).
Vodu mijenjam redovito iako radi posla i drugih životnih prioriteta je to nekada nemoguća misija pogotovo kada živim na dvije adrese.
Filtere uvijek čistim naizmjenično no ne u tako kratkim vremenskim razmacima jer nemam vremena pa su zbog toga i dva filtera na akvariju, a ribe koje su prije bile u tom akvariju su višestruko veći zagađivači (colossoma pacu od 35cm par komada uz ostale somove) no one su i znatno neosjetljivije na vodu pa nije bilo problema. Filter vata je sada unutra kao završni sloj da polovi sitno smeće, a nisam do sada naletio na spužvu sa najsitnijom strukturom jer to uglavnom zoo trgovine ne drže a neda mi se naručivati preko interneta.
Sve u svemu drago mi je da smo prokomentirali problematiku a vidjet ćemeo kako će se dalje odvijati život u akvariju. Ono što će sigurno biti uvedeno u akvarij je još raznovrsnija i proteinima bogatija hrana kao i multivitamini. Za sol moram još vidjeti jer moram izbalansirati omjer koji odgovara svim ribama.

Jura, ako ne budu ribe mogle normalno živjeti kod mene morati ćemo naći nekog tko će im osigurati bolje uvjete jer bi mi bilo jako žao da se upropaste.

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #8 u: Travanj 13, 2011, 14:08:09 poslijepodne »
zaboravio sam još jednu stvar - sera mineral salts! to bi trebalo dodavati u vodu. neki tvrde da pomaže prevenirati.

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 13, 2011, 14:14:14 poslijepodne »
zaboravio sam još jednu stvar - sera mineral salts! to bi trebalo dodavati u vodu. neki tvrde da pomaže prevenirati.

Sve bi bilo u redu da nisam usrao s filterima. Znaš da smo pričali o svemu i sada sam tu gdje jesam. Riješit će se sve samo treba vremena.
Druga stvar koje se bojim je dolazak ljeta jer je onda u akvariju temperatura koja nije podnošljiva. Između 30 i 32C.

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #10 u: Travanj 13, 2011, 14:16:35 poslijepodne »
njima to ne smeta

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #11 u: Travanj 13, 2011, 14:20:47 poslijepodne »
među ciklidima postoji uvijek hjerarhija i uvijek će zadnja riba u nizu biti lagano izzlostavljana. pada joj imunitet i ..... ;)

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 13, 2011, 14:22:02 poslijepodne »
među ciklidima postoji uvijek hjerarhija i uvijek će zadnja riba u nizu biti lagano izzlostavljana. pada joj imunitet i ..... ;)

To je to ali ova koja je bolesna je maltretirala NAJVEČEG mužjaka a po veličini je među manjima!!!

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 05, 2011, 09:13:51 prijepodne »
Nažalost, riba nije ništa bolje, još je gore. Na glavi ima 5 rupetina i ne događa se ništa novo. U prosjeku se pojavi jedna do dvije rupe tjedno. Ona najnormalnije pliva s ostalim ribama, hrani se, ne skriva se... Jedino rupe govore da joj nije dobro. Najvjerojatnije će uginuti za dva tri mjeseca.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Svibanj 05, 2011, 09:21:09 prijepodne »
Iskreno reci jesi li napravio ono što sam ti preporučio a posebice:

1. tjedne promjene vode
2. dodavanje discus eliksira
3. redovita tjedna primjena Easy Life FFM-a nakon promjene vode
4. redovito tjedno dodavanje mulitivtamina
5. redovito tjedno dodavanje mineralnih soli koje je preporučio Jurupari

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 05, 2011, 10:19:29 prijepodne »
Iskreno reci jesi li napravio ono što sam ti preporučio a posebice:

1. tjedne promjene vode - vodu mjenjam redovito a ovih dana čak i dva puta tjedno jer sam ubacio zadnju kuru protiv parazita kojih više nema
2. dodavanje discus eliksira - discus eliksir nisam našao ali imam nešto od EasyLifea na bazi biljnih preparata Voogle
3. redovita tjedna primjena Easy Life FFM-a nakon promjene vode - ne ubacujem FFM, ubacujem Nutrafin aqua +
4. redovito tjedno dodavanje mulitivtamina - dajem im Sera Fishtamin (dodavao sam i prije no neredeovito)
5. redovito tjedno dodavanje mineralnih soli koje je preporučio Jurupari - mineralne soli nisam našao ali sam ubacio malo nejodirane NaCl

Hranim ih i dalje raznoliko s time da sam im kupio i smrznute larve komaraca i tubifexe.
Nakon liječenja sam još ubacio i Easy Life Easy Start s obzirom da je u Jungle Labsima za parazite i metronidazol.
Jednostavno je ta riba osuđena na propast. Samo kod nje su ti simptomi a uz dosadašnju brigu o ribama uvedena im je i bolja hrana + vitamini.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Svibanj 05, 2011, 10:42:27 prijepodne »
Rupe u glavi nastaju u nedostatku posebice esencijalnih minerala i vitamina u vodi i u hrani. Uz to što se treba hraniti po mogučnosti sa živom i/ili svježom hranom, moraš obogatiti i akvarijsku vodu sa tim esencijalnim elementima uz redovite promjene vode. S obzirom da je ovo jako bitno i postavio sam ti pitanje da li si poduzeo mjere koje sam ti napisao na prvoj stranici a posebice ove:

1. tjedne promjene vode
2. dodavanje discus eliksira
3. redovita tjedna primjena Easy Life FFM-a nakon promjene vode
4. redovito tjedno dodavanje mulitivtamina
5. redovito tjedno dodavanje mineralnih soli koje je preporučio Jurupari

Jer ako ne provodiš ovo što sam ti napisao nemoj očekivati da će se prestati pojavljivati rupe u glavi.

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 05, 2011, 10:52:56 prijepodne »
Odgovorio sam ti (plavo što je citirano nadopisano uz tvoj tekst)  :)