Eh svi odu u Tanganyiku

,pa tako i treba.
Šta reči o školjkašima,to su jedni od najmanjih ciklida i kao takvi uspešno se snašli u sirovoj okolini samoga jezera Tanganyika i zbog svoje inteligencije ,kad su se naselili u te kuče ,puža Neothaume,i preživjeli.
Sad za njih jeste dovoljan akvarij i od 60 litara,sa tim,da se ima u tom akvariju samo par ili eventualno trio,koga sačinjavaju mužjak i ženke.
Svakako jeste bolji izbor 240 l akvarij,gdje naselimo više tih ciklida.Večinoma školjkaši žive u kolonijama.Obično treba jednom paru otprilike 5-6 praznih kuča.Kad je več reč o kučama,ja bih svejedno preporučio Irusnjaku,da nabavi kuče vrtnih ili vinogradskih puževa,a eventualno da ih kupi i u delikatesi,prije još se dobro najede.
Samo uredjenje akvarija sastoji se iz finog peska /nekako sam uveren,da bih trebalo potražiti u Bauhausu kremenčev pesak ,koji se inače koristi za peščene filtere vanjskih bazena/,jeste smedje boje,kremenac,sitne granulacije,ko stvoren za Tanganyika školjkaše.
Po dnu stavimo puno praznih kuča puža i pokoje kamenje,koje služi tim ciklidima za teritoriju.Ti ciklidi imaju teritoriju otprilike 30 cm.E kod kuča puževa treba obratiti pažnju,da imaju veliki otvor,kako bih ti ciklidi mogli iči unutra.
Sa tim ciklidima ide i bilje,što da ne,samo treba ga malo zaštiti sa kamenjem.
Voda,voda za Tanganyike ciklide jeste malo drukčija od vode za malawi ciklide,pogotovo je tu viši pH,pa ako naša voda nema,moja je preporuka,da se koristi bufere.Ipak pH oko 9,temperatura 26 stepeni /konstantna/ i naravno tvrda voda.
Kad se priča o promeni vode,ima tu puno iskustva razlićitih autora,neki preporučuje 50% nedeljno,dok drugi 30% nedeljno,a opet treči 30% na dve nedelje.Ali kad se zna,da Tanganyika ciklidi loše podnose NH3,NO2 ,čak i NO3,ipak najbolje je vodu menjati sedmično,naravno iste kvalitete.
Dobri sustanari,su baš ciklidi,koje ti je več Cico 047 naveo,dakle Altolamprologus-e ili Paracyprichromis-e.
Pošto žive školjkaši više manje na dnu akvarija,treba im i dobra hrana,koja brzo tone,neke granule i ponekad smrznuta hrana.
Eto malo o tim školjkašima.