AKVARIJ:
- Akvarij je 50x30x30, 45L,
- temperatura je 26C,
- parametri vode ne znam,
- Akvarij je pokrenut prije 6 mjeseci,
- Nakon mjesec i tjedan dana su stigle prve ribe (ne ove o kojima je riječ),
- Jednom tjedno mijenjam 30 % vode i prilikom izmjene usisavam podlogu.
FILTER:
- Filter je Eheim 2008, unutarnji.
- Filter materijal čistim u akvarijskoj vodi koju sam prethodno izvadio i to kad se protok kroz filter smanji, to je otprilike jednom mjesečno.
- U filteru je original spužva koju sam dobio s filterom.
OSTALA OPREMA:
- Imam dva drveta iz pet centra i kamenje s jaruna. Jedan je s gornje strane pozelenio od algi i vidim sad upravo da je po vrhu jednog drveta isto malo zeleno, bice da ima algi i po njemu.
- grijač Elite 100W
- pumpu za zrak nemam.
- CO2 sustav nemam
- Prilikom izmjene vode dodajem FFM ali ne svaki put, ProFito 1ml tjedno. Svakih dva do tri dana navečer kad se ugasi svijetlo stavim 5 kapi JBL Atvitol-a. a neki puta znam stavit i kap direktno na tabletu da upije pa ju ubacim.
STANOVNICI:
- 3 Otocinclusa, sva tri iz Aqua Terre. Jedan je kod mene 4mj, a druga dva 1mj.
- 5 Ancistrusa, kupljeni preko foruma (bebaći), kod mene su 2 i pol mjeseca.
- Nema potencijalnih „terorista“
- Ribe sam hranio TetraPlecomin-om dok sam ga imao, a sad hranim SAK – green tabletama. Hranim ih jednom dnevno s pola tablete iz razloga sto ni tu polovicu ne pojedu do kraja tokom dana. Hranim ih i špinatom, blitvom, liščem kelerabe, tikvicama, i onda naj češće ne stavljam tablete jer ih ne fermaju neg klopaju zelenjavu.
- U akvariju još imam Stargrass, ricciu zavezanu za kamen i nešto leče po površini…
PROMJENE:
- Nema promjena u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna upravo iz razloga sto ne znam sto je s Ancistrusima.
- Nema nikakvih promjena kvalitete vode. Nemam više ni one masne mrlje po površini.
- Od kako sam kupio ProFito počupo sam sve biljke iz akvarija koje su imale trulo lišće tj.
koje je propadalo i posadio sam vrhove koji nisu imali trulih listova. Nakon početka gnojenja mi biljke puno gušće rastu i nema više trulih listova. Ima tu i tamo koji ali mislim da to nije nešto strašno.
Jedino kaj sad svaki tjedan čistim zelenu algu sa stakla, ali nema nje puno od kako sam smanjio dozu gnojenja.
SIMPTOMI:
Ancistrusi imaju na dijelovima tijela svjetliju boju kože, kao neke bijele blijede mrlje. One njihove točkice se vide ali je koža izbljedila. Izgleda kao da na mjestima izgube onu smeđu pigmentaciju. Nemaju to stalno, malo im se raširi pa nestane pa opet dođe i tako. Mrlje su najčešće između gornje peraje i očiju i oko završetka gornje peraje i početka repa.
Promjena na perajama, škrgama očima i drugim dijelovima tijela nema, samo na koži te fleke.
Što se tiče uzimanja hrane sve normalno jedu zelenjavu ko ludi, i tablete jedu bez problema, disanje normalno, ponašanje normalno. Plahi su, kad se približim akvariju zbrišu ispod drveća ali od uvijek su bili takvi.
Izmet je normalan, nisam primijetio nikakve čudne promjene.
Simptomi su se prvi puta uočili nakon mjesec dana.
Pokušaj liječenja se do sad sveo na pokušaj podizanja kvalitete vode. Počeo sam koristiti FFM prilikom promjena vode, biljke koje su imale smeđe listove sam izvadio van. Kupio sam ProFito da mi biljke ne trunu jer sam pročitao da se prilikom truljenja listova otpušta neka kemija koja isto smeta ribama, počeo sam detaljnije čistit podlogu prilikom mijenjanja vode, kupio sam JBL Atvitol vitamine jer sam mislio da je ribama možda imunitet pao pa da će to pomoči. Stavio sam par puta i propisanu dozu na moju litražu Easy Lidfe Easy Start-a jer sam mislio da sam uslijed pranja filter materijala izgubio tj. oprao i previše dobrih bakterija iz filtera pa da je možda to uzročnik. Uginuća nije bilo i za sad ih još uvijek nema što mi je jako drago.
Jučer sam bio u jednom dućanu s ribama i ovo sve ali ne ovako detaljno ispričao sam prodavaču. Njegovo objašnjenje je bilo da u akvariju imam neke bakterije i da si trebam kupiti Mycopur i da njega ubacim ali ne propisanu dozu koja je kako je reko 1kap jedna litra nego pola manje. I to zato, kako je on reko, jer su ancistrusi dosta osjetljive ribice pa da im kao ne na škodi… I ja sad ne znam što da radim… Da kupim to i da probam s mycopurom???
Što se tiče Otocinclusa kod njih sam jedino primjetio da su se počeli skrivat ispod panjeva i tokom dana ih uopče ne vidim. Obično pred večer i po noći znaju plivati i bit zakeljeni po staklu, al preko dana ih nema…
Sutra ću dobit fotič pa ču probat neke slike stavit…