Srpanj 21, 2025, 17:18:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi hladnovodni za zlatice - pomoc oko biljaka  (Posjeta: 2250 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline goxic

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Adams family
Novi hladnovodni za zlatice - pomoc oko biljaka
« u: Veljača 25, 2011, 10:11:54 prijepodne »
Pozdrav svima!

Novi smo ovdje, pripremam novi akvarij od 150 l da spasim svoje zlatice. Inace predstavili smo se ovdje:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=56569.0

Dakle, sljedeci tjedan krecemo s cikliranjem novog akvarija. Htjeli bi zasaditi biljke, da bude sve po ps-u. Nasli smo popis biljaka koje bi mogle k zlaticama:

Anubias
Callitriche hermaphroditica
Caratophyllum demersum
Egeria densa
Fontinalis antipyretica
Lagarosiphon major
Mentha cervina
Myriophylllum proserpinacoides
Potamogeton srispus
Elodea

E sad, zanima nas savjeti iskusnih drzaca zlatnih ribica, koje od navedenog je najbolje imati s obzirom na trajnost biljke i lakocu uzdrzavanja.

Nadalje, zanima nas gdje u Zagrebu naci bar neku od navedenih biljaka ili jos bolje da nam se javi netko tko ih eventualno ima za prodati?

Unaprijed se zahvaljujemo!

Offline Godfish

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Novi hladnovodni za zlatice - pomoc oko biljaka
« Odgovori #1 u: Veljača 25, 2011, 11:19:50 prijepodne »
Pozdrav,bojim se da osim anubiasa niti jedna od ovih biljka neće "preživjeti" zlatice.Naime zlatne su veliki biljožderi i "kravice" akvarija te će svo bilje osim tvrdolisnog vrlo brzo postati dio menija.Bilje za koje znam da je "zlatnaproof" je anubias,crypte uglavnom,možda mahovina.Dok su male još kako tako bilje opstaje ali čim porastu jedu više-manje sve.Anubiase i Crypte imaš u skoro svim dućanima (tebi su vjerojatno najbliži "Vili" ili "Aquaterra") a često ih se nađe i tu na forumu.Možeš možda i probati sa nekim biljem koje si naveo (egeria,elodea) jer relativno brzo rastu pa će zlatice imati izvor bilja a ti nećeš morati šišati isto.U tu svrhu preporučam i "limun" (Hygrophila corymbosa" ako se ne varam) jer također brzo raste.(Btw. ova "mentha cervina" što si naveo,nije akvarijska biljka.) Definitivno preporučam da ne odustaneš od bilja jer će i zlaticama biti ljepše, a i samo sa anubiasima i cryptama se može složiti krasan hladnovodni. (pogledaj aqua od "maslachak" na forumu) :up:
- :a042:

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #2 u: Veljača 25, 2011, 11:32:18 prijepodne »
moj savjet je da se uopce ne mucis s raznoraznim biljem i odmah stavis anubiase i kripte. meni je uvijek, godinama sve drugo propadalo i bilo ocerupano. tu i tamo su unistile i koji anubias, ali kripte opstaju  :up:
u viliju su mi prije vise od pola godine dali i nekakvu uskolisnu travu, visoku oko 20-ak cm koja nije akvarijska biljka, ali moze opstati oko 6 mjeseci u vodi. sad ju imam i vise od tih 6 mjeseci,lagano je pocela propadati ali se drzi i nju zlatice isto ne diraju.

Offline doc

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #3 u: Veljača 25, 2011, 11:41:01 prijepodne »
Najbolje stavi u akvarij brzorastuću biljku ( egeriu densu ili caratophylum demersum). ja ih imam u ribnjaku s velikim zlatnim ribicama i iako ih jedu ,one tako brzo rasu da ih ne mogu sve pojesti.

Offline goxic

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Adams family
« Odgovori #4 u: Veljača 25, 2011, 12:07:29 poslijepodne »
Wow... koliko vec odgovora... Pa vi ste zlatni.

Nismo niti mislili zasaditi sumu od svih ovih biljaka, vec samo zatraziti savjet iskusnijih sto je najbolje. I dobili ga. Hvala vam..

Mislim da cemo anubias i cryptu staviti sigurno, a i ubaciti jednu brzorastucu da imaju malo za grickanje (a i za skrivanje filtera). To jos moramo malo prosurfati. Idemo sad gledat akvarij od maslachak.

Hvala! :zagrljaj:

Offline Bety

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 29
« Odgovori #5 u: Ožujak 27, 2011, 17:40:54 poslijepodne »
Zdravo svima !
Help!!!
Za rođendan sam dobila 3 zlatne ribice i mislim da su Karasi. Uglavnom velike su maze i kad im moja mama hrani jedu joj doslovn iz ruke.Prvo su bile u plastičnom akvariju :down:, no kako se brzo zamastio prebacili smo ih u stakleni akvarij od 20 l.Budući da su mi se uvukle pod kožu odlučile smo moja mama i ja da se potrudimo oko njih i da im bude udobno. Imam puno pitanja.
Najvažnije: kolika bi trebala biti litraža aq?
1) Koje biljke staviti u akvarij i kako ih učvrstiti?
2) Kakvu podlogu trebaju biljke koje mi preporučujete?
3) Kakve ukrase (kamenje,školjke ili drvo) staviti u hladnovodni akvarij?
4)Kakvo im svjetlo i kakav filter bi bio najbolji?
Budući da je takav aq velik gdje bi ga bilo najbolje staviti (više ili manje svjetla)?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Ožujak 29, 2011, 10:51:41 prijepodne »
Bety, pozdrav!
Molim te, ubuduće otvori svaki puta novu temu a nemoj nastavljati na stare - naime, može se desiti da ne primijetimo tvoje pitanje.

A sad - s obzirom da si početnik, savjetujem ti da na našoj početnoj stranici si nađeš i dobro proučiš Vodič za početnike - to su osnove akvaristike u par riječi
koje će ti puno pomoći. Tamo imaš i nekoliko članaka o zlatnim ribicama - u rubrici "ribe" i u "članci" - pa i to pogledaj, da sad ne pišem romane ;)

Evo sad konkretnih odgovora na tvoja pitanja:
0. litraža za zlatice ide prosiječno 50 l po ribi, ali se uz dobru filtraciju može imati i 35 - 40 s time da se bude svjestan da kad narasu velike (a vjeruj, narastu veeeelike)
   ili idu u udomljavanje nekom tko ima uvjete za njih ili se nabaljva veći akvarij
1. za zlatne ribice se preporučaju biljke koje će najmanje uništavati (sve će na kraju sredit, togamoraš biti svjesna) - anubias, cryptokorine, echinodorusi
   anubias se koncem, najlonom ili gumicom fiksira za granu ili kamen, a ove druge normalno sade u podlogu
2.podloga - šljunak 3 - 5 mm promjera, nikako tucanik ili pijesak
3. školjke eventualno samo ako možeš nabaviti ljušture slatkovodnih školjki - morske nikako!
    drvo - prokuhana, očišćena loza, jabuka, kruška, gotovo drvo iz pet dućana...
    kamenje - oblutci raznih veličina - to su ribe nizinskih voda....dakle, ne neko uglato kamenje
4. svjetlo - kakvo već ide uz akvarij, ne traže dodavanje svjetla
    filter - vanjski, sa što boljim protokom - najbolji su ali skupi, "eheim" - no onda imaš nešto što će trajati i trajati
    pumpa za zrak - svakako i to na najjače namještena
5. smještaj akvarija - ne na direktno svjetlo, ne na propuh i mjesto uz koje se često prolazi
zaključak:
ponavljam - na sva ta tvoja pitanja zapravo imaš opširnije odgovore u Vodiču, a preporučam ti malo da, ako imaš vremena, pročitaš i teme na ovom podforumu
ima puno odgovora jer nas uglavnom sve muče više-manje ista pitanja!
sretno!  :)

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Ožujak 29, 2011, 11:06:36 prijepodne »
Čovjek sve reče,što da dodam.......
Sretno!

Offline Bety

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 29
« Odgovori #8 u: Ožujak 29, 2011, 12:18:34 poslijepodne »
Puno hvala na savjetima......Stavim slike kad bude sve tip-top uređeno!!!!!! :)