Srpanj 31, 2025, 04:27:22 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Hitno Pomagajte... Uginuo mi Platy i 1 ramirez  (Posjeta: 2232 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline eantema

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Hitno Pomagajte... Uginuo mi Platy i 1 ramirez
« u: Veljača 04, 2011, 21:04:43 poslijepodne »
Kako nesreća nikad ne dolazi sama, baš sam bio na službenom putu zadnjih 5 dana (žena se brinula za dodavanje hrane, EC i ProFlora).

Zadnja 2-3 dana mi je uginuo 1 platy i 1 ramirez. Drugi ramirez je jako bolestan, ništa ne jede i molio bih vas da mi pomognete da ga izlječim....
Ramirez ima nešto kao bijelu pljesan oko glave.

Maloprije sam ga stavio u karantenski (1L) akvarij. Odmah sam mu dodao 3 kapi Baktopura (kako piše u upustvima). Planiram sljedeće: sutra ne stavljat ništa (ne mijenjati vodu), a prekosutra ponovno staviti 3 kapi bakopura...

Danas sam pripremio vodu pa ću sutra izmjeniti 30% vode u akvariju.

Molim Vas možete li odgonetnuti o kojoj se bolesti radi

Molim vas recite dali radim sve ispravno????

I još dodatno. Ovaj ramirez koji mi je uginuo prije 2 dana, nikako ga ne mogu naći u akvariju, tražio sam ga pola sata. Jeli moguće da su da druge ribe možda pojele?

AKVARIJ:
-   54l, 60x30x30
-   26-27 °C,
-   prema 5 u 1 zadovoljavajući parametri vode
-   akvarij pokrenut prije 4,5 mj.,
-   prve ribice uselile nakon 4 tj od startanja akvarija, razmirezi se uselili 5-6 tj. nakon startanja akvarija
-   cca 20-30% 1 put tjedno. Zadnjih 4 tjedna zbog poslovnog puta jednom u 2 tjedna

FILTER:
-   EHEIM 2008
-   čistim 1put/mj u akvarijskoj vodi
-   nema aktivni ugljen

OSTALA OPREMA:
-   1 panj
-   grijač 50W
-   pumpa za zrak: NE
-   CO2 sustav: NE
-   Makro i mikroelementima gnojim redovito (makro -Proflor 1put/tjedno, mikro -EC svaka dva dana)
-   Jedanput tjedno stavljam par kapi vitamina u akvarij

STANOVNICI:
-  4 otocinclus aff
-  2 ramirez (bar su bili prije 2 dana) kupljeni u Aqua terre
- 1 betta sp.
- 1 black molly
- 1 platy (do jučer)
- 1 švert
- 9 neonki
- 5 corydorasa pal.
-   hranjenje 1xdnevno SAK mix

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna: ništa
-   promjena kvalitete vode: NE
- Prije 2 dana dodana preporučena redovita količina FFM-a

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma: Kao što se vidi na slikama ramirez mi ima nešto kao gljivične ili pljesne bijele izbočine na prednjem dijelu (oko glave), ništa ne jede i stoji između biljki (samo miruje)
-   kad su se simptomi prvi puta uočili: od prije 2 dana
-   pokušaj liječenja, čime: DA, od prije pola sata kako sam napisao gore, stavio sam ga u karantenski akvarij i tretirao bakupururom
-   koliko je ribica bolesno, uginuća? 1 platy i 1 ramirez
-   stanje ostalih stanovnika: OK
« Zadnja izmjena: Veljača 05, 2011, 21:18:41 poslijepodne od eantema »

Offline eantema

• Punopravni član
Odg: Hitno Pomagajte... Uginuo mi Platy i 1 ramirez
« Odgovori #1 u: Veljača 05, 2011, 21:15:04 poslijepodne »
Evo mali update

Nažalost morao sam eutanizirati ovog drugog ramireza  :'( Nažalost, bio je preslab, nije mogao ni plivati a bijele izrasline u obliku plijesni su bile sve veće i veće. Zadnjih sat vremena je bio pri površini vode, kao da uzima zrak...

Danas sam promijenio 30% vode. Sve ostale ribice (neonke, cory-i, otići, 1 švert, 1 moly i 1 betta) se ponašaju potpuno normalno, hrane se normalno, nema nikakvih simptoma..
Parametri vode su i prije izmjene bili zadovoljavajući, bar prema 5u1 trakicama..

Sad imam 2-3 pitanja:
- dali je nastala situacija rizična po ostale moje ribice?
- o kojoj se je bolesti radilo, što je krenulo krivo, jeli nešto opasno? (negdje sam čitao da je riblja tuberkuloza opasna, nadam se da ovo nije to)
- misterij... Danas sam cca 1h tražio ostatke prvog ramireza koji je uginuo. Kako to da nisam mogao naći ni jedan trag  :question: :question: Akvarij ipak nije nešto velik..
« Zadnja izmjena: Veljača 05, 2011, 21:19:00 poslijepodne od eantema »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Veljača 07, 2011, 11:45:29 prijepodne »
Pozdrav eantema.

Sorry što se nisam prije javio. Idemo redom:

1. u malom akvariju imaš previše riba
2. dodaješ makro elemente a na dodaješ CO2 (biljke bez dovoljno CO2 ne mogu iskoristiti makroelemente te oni negativno djeluju na zdravlje riba i dovode do pojave bolesti...)
3. ribe hraniš jednoličnom hranom (Sak) a nadam se da to nije spirulina jer nisu sve tvoje ribe vegetarijanci
4. napravio si grešku jer nisi svaki tjedan mijenjao dio vode

Sukladno navedenim, gnojenjem makroelementima povisuješ količinu amonijaka, nitrata, fosfata i dr. a koji su u tvrdoj vodi otrovni za ribe a kada se u obzir uzme prenapučenost akvarija smanjena količina kisika i izostanak svakotjedne promjene vode, ribe sa slabijim imunitetom su oboljele. Ramirezi su inače osjetljiviji na povišene razine amonijaka i nitrata...

Ima već nekoliko članova koji su javili da su im pougibali Ramirezi kupljeni u Aquaterri pa budite oprezni. Ne znam što se događa sa ribama jer je navodno taj kontingent Ramireza uvezen iz Češke (ja sam sumljao na Singapur...ali možda su ovi iz Češke uvezli iz Singapura i onda ih samo preprodali Aquaterri, ne znam ali nije dobro...)

Na fotografijama koje si poslao ne vidi se najbolje što je to na glavi Ramireza, prvo mi je izgledalo kao bolest "Rupe u glavi" ali si ti kasnije napisao da je to bijelo raslo pa si morao ribu eutanizirati. Ako je to raslo onda bi to mogao biti kožni parazit Glossatella (fotografija u prilogu) a ti se paraziti ubijaju klasičnim lijekovima protiv Ich-a.

Platy je vjerojatno uginula ili zbog povišenja razine otrovnih tvari u vodi ili zbog bakterijske infekcije prouzrokovane takvom vodom.

Vodu održavaj čistom i urednom s time da zbog velikog broja riba moraš svaki tjedan mijenjati vodu a filter materijal prati jednom mjesečno. Temperaturu spusti na 25C, ne dodavaj makroelemente ako ne dodaješ CO2, ribe hrani raznovrsnom hranom (granulice, ljuspice, kuhana tikvica, kuhani kelj, blitva, gliste i dr.) a jednom tjedno ribe moraju postiti.

Pozdrav i sretno.

Offline eantema

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 07, 2011, 13:31:15 poslijepodne »
Pozdrav 985plavi

Kao prvo, želim ti zahvaliti sa odgovorima i analizom... Isčekivao sam tvoj odgovor  ;)

Aj drago mi je da nije nešto opasno, ili jest...

Mogu ja samo prokomentirati i postaviti koje pitanje ako mi nije jasno?

1. Slažem se da je prenapućen akvarij. Razmišljao sam da stavim malo jači filter. Umjesto EHEIM 2008 da stavim 2010? Što ti misliš o tome?
Usput, kako da najbezbolnije promjenim filter. Da ih prva 3 tjedna oba držim u akvariju, pa tek kad se zaciklira ovaj 2010 da maknem stari?

2. Ukoliko prestanem dodavati Proflor (makro), pitanje je kako će se moje biljke ponašati. Naime, ja bih pokušao izbjeći CO2 za sada (novčani problemi)

3. Hrana je Sak Mix. Naime, u AquaTerri su mi dali tu i rekli da mogu hraniti sve gore navedene ribice s tom hranom (premda sam se i ja čudio da to odgovara ramirezima). Betti 1put/tj dajem njenu posebnu granu s račićima... Dali je dobra Sak Mix za spomenute ribe?

4. To sam svjestan i prihvaćam pogrešku. Nazalost bio sam na službenom putu pa nisam mogao zamjeniti vodu. Inače, redovito (1 put/tj cca 20-30%), mjenjam vodu koju prethodno zagrijem na 26 stupnjva i koja odleži cca 6-8h, te je tretiram sa AquaStart (mislim da se tako zove, ali uglavnom koristi se za rastapanje klora)

I sad još jedno dodatno pitanje (nadam se da se nećeš ljutiti zbog velikog broja pitanja i zbog toga što nije tema o bolesti, nažalost sam još nezreo u akvaristici)
Znam da mi je prevelik broj ribica u akvariju, ali ako riješim bolji filter i ako redovito mjenjam vodu, razmišljao sam ubaciti 2 Apistogramma macmastera. Vidio sam da se odlično slažu s neonkoama a i vegetarijanci su, tako da mogu jesti istu hranu... Napravio bih i malu špilju za njih jer sam čitao da to vole

Unaprijed puno hvala svima na savijetu!!!!
« Zadnja izmjena: Veljača 07, 2011, 13:57:46 poslijepodne od eantema »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Veljača 07, 2011, 14:11:28 poslijepodne »
Nisi mi odgovorio da li je na Ramirezu bilo ovo bijelo kao na fotki koju sam poslao?
Citat:
Razmišljao sam da stavim malo jači filter. Umjesto EHEIM 2008 da stavim 2010? Što ti misliš o tome?
Usput, kako da najbezbolnije promjenim filter. Da ih prva 3 tjedna oba držim u akvariju, pa tek kad se zaciklira ovaj 2010 da maknem stari?

Uz svakotjednu promjenu vode i održavanje higijene tvoj je filter ok, bolji filter također može samo se bojim da ne bude prejak glede strujanja vode ali ako to budeš uspio rješiti može i taj jači filter.
Najbolje je držati oba filtera kako si rekao dok se ne isciklira ovaj drugi.

Citat:
2. Ukoliko prestanem dodavati Proflor (makro), pitanje je kako će se moje biljke ponašati. Naime, ja bih pokušao izbjeći CO2 za sada (novčani problemi)

Za ovako male akvarije DIV CO2 sustav je odlično rješenje pa prouči kako to napraviti i staviti u funkciju (na forumu ima više tema). Da malo pojasnim, kada dodaješ makro i mikro elemente potičeš biljke na rast ali kako nema dovoljno CO2 tada biljke fotosintezom ne mogu stvarati dovoljno hrane za rast i razvoj pa se višak makroelemenata zadržava u vodi jer ostaje neiskorišten a to šteti ribama.
Također predlažem da dodavanje makroelemenata iskombiniraš tako da propisanu tjednu dozu razdjeliš na dane pa jedan dan dodaješ mikro a drugi dan makro elemente (manje su doze i ravnomjernije raspoređene kroz tjedan dana).

Citat:
3. Hrana je Sak Mix. Naime, u AquaTerri su mi dali tu i rekli da mogu hraniti sve gore navedene ribice s tom hranom (premda sam se i ja čudio da to odgovara ramirezima). Betti 1put/tj dajem njenu posebnu granu s račićima... Dali je dobra Sak Mix za spomenute ribe?

Ja nisam bio zadovoljan sa hranom SAK, vitaminske, mineralne i nutritivne elemente ima JBL hrana (moje osobno iskustvo). Moraš ribama davati što raznovrsniju hranu i povrće

Citat:
razmišljao sam ubaciti 2 Apistogramma macmastera. Vidio sam da se odlično slažu s neonkoama a i vegetarijanci su, tako da mogu jesti istu hranu... Napravio bih i malu špilju za njih jer sam čitao da to vole

Mogu iči ribe ali one znaju biti dosta agresivne posebno prema ribama dna kada imaju mrijest i čuvaju mlade pa dobro razmisli

Offline eantema

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 07, 2011, 14:28:10 poslijepodne »
Nisi mi odgovorio da li je na Ramirezu bilo ovo bijelo kao na fotki koju sam poslao?

Hvala puno na odgovorima!!!
Čini se da ovo s CO2 neću moći izbjeći nego zasukat rukave i provati napraviti DIY CO2. Ja se uvijek kod toga bojim da nebi nešto krenulo na loše budući da sam čitao na forumu dosta smrtnih situacija u akvarijima upravo zbog CO2...

Što se tiče ramireza, bilo je nešto slično, ne mogu točno vidjeti na ovoj slici..
Uglavnom rane na ramitrezu bih opisao kao mala bijela izbočina a na njoj je plijesan, kao dio (gornji dio) maslačka, ili tako nešto slično... Koliko sam primjetio samo je na glavi bilo....

Offline zdgrunf

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Veljača 09, 2011, 12:46:22 poslijepodne »
Ima već nekoliko članova koji su javili da su im pougibali Ramirezi kupljeni u Aquaterri pa budite oprezni. Ne znam što se događa sa ribama jer je navodno taj kontingent Ramireza uvezen iz Češke (ja sam sumljao na Singapur...ali možda su ovi iz Češke uvezli iz Singapura i onda ih samo preprodali Aquaterri, ne znam ali nije dobro...)

Možda OT:
Zašto je bitan Singapur? Da li zbog npr. iridovirusa kod colisa iz Singapura? Znaš li za nešto slično i kod ramireza?
Hvala

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Veljača 09, 2011, 13:13:11 poslijepodne »
Ima svakakvih priča vezanih za ribe iz Singapura, Indonezije i dr.

Kao prvo ribe se drže i razmnožavaju u vodama koje su od naših umnogome razlikuju po pH, Gh, Kh a uz navedeno tamo se radi masovni uzgoj u vodama koje su kemijski i bakteriološki vrlo često onečišćene.

Također se priča među našim uzgajivačima da postoji velika vjerojatnost da se ribe zbog dalekog puta (putovanje brodovima i avionima), drogiraju, odnosno da se tretiraju kemijskim sredstvima koja ih smiruju i uspavljuju, odnosno, da ih se tretira hormonima...

Osim navedenog postoji razmišljanje (sumnja) da su neke ribe namjerno zaražene bakterijama koje imaju kronični tijek bolesti (bolest se ispoljava tek nakon nekoliko tjedana) ili kojekakvim virusima...

Evo za primjer, mislim da su rijetki ljudi koji su kupili diskuse iz tih zemalja a da im nisu pougibali u roku od nekoliko mjeseci.