Srpanj 20, 2025, 14:41:57 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoć gupiji  (Posjeta: 1680 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline amater1981

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 43
Pomoć gupiji
« u: Siječanj 17, 2011, 14:46:12 poslijepodne »
Imam problem sa gupama odjednom par njih samo pluta po površini vode i skupjla peraja pa neznam razlog???
I da peraja su im ispucana nema bjelih pjega samo jednostavno kao da su izgrižena pa im fali po koji komadić.
Kako nisam baš iskusan sa akvaristikom tako da i neznam uzrok neko mi je rekao kao da ih je kisela voda nagrizla!!!????
ak. je 120l
samo gupe
bilje giganteja (ako sam se dobro izrazio)
temperatura 24c
ako može neki savjet  :-[  :-[
« Zadnja izmjena: Siječanj 17, 2011, 16:54:50 poslijepodne od Renta »

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: POMOĆ GUPE
« Odgovori #1 u: Siječanj 17, 2011, 15:12:38 poslijepodne »
Pozdrav amater,

za prvu ruku odmah zamijeni cca 40% vode (dobro usisati podlogu) sa vodom približne temperature u koju trebaš uliti neko sredstvo za neutralizaciju klora tipa FFM i sli., promučkati i usuti u akvarij.

Zatim ispuni Upitnik o bolestima riba koji se nalazi ispod moga posta a bilo bi odlično da napraviš koju fotografiju i pošalješ nam ju.

Požuri, čekamo...

Offline amater1981

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Siječanj 17, 2011, 15:31:46 poslijepodne »
LITARA 120 90/30/45
TEMP 24
1-2 GODINE OD AKTIVIRANJA PRIJE TRI MJESECA PREMJEŠTEN TEDA UGINU VEČI BROJ GUPA
VODU MJENJAM SVAKO 7-15 DANA TRECINU

FILTER VANJSKI
SPUŽVA
UGALJ
PJESAK
RADI POMOĆU PUMPE 600L SAT

NEMA SLIZI
GRIJAĆ 100W
PUMPA CHAMPION
SREDSTVO RIJETKO STAVLJAM A KADA KORISTIM TO JE JBL ZA VODU START

STANOVNICI GUPE 30-tak KOM
4 PLATE
7-8 ĆISTAĆA
HRANA DVA PUTA
MIRUJU NA POVRŠINI
SKUPLJAJU PERAJA
FALE DJELIĆI PERAJA
Toliko što znam da vam kažem

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #3 u: Siječanj 17, 2011, 16:53:42 poslijepodne »

Nije baš uobičajeno gupije zvati gupe al dobro....više me smeta naslov velikim slovima, konstantno ispravljam te gluposti.. :-X

Offline amater1981

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 18, 2011, 07:15:49 prijepodne »

Nije baš uobičajeno gupije zvati gupe al dobro....više me smeta naslov velikim slovima, konstantno ispravljam te gluposti.. :-X
Izvinjavam se nije bilo namjerno  -?

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Siječanj 18, 2011, 09:02:40 prijepodne »

Amater1981, baš i nisi ispunio podatke iz upitnika kako treba niti si poslao fotografiju tako da sada moram nasumično pogađati o čemu se zapravo radi pa hajdemo redom:

Tvoje su se ribe podigle na površinu a peraje su im se slijepile zbog toga jer je voda izrazito loše kvalitete sa jako povišenim razinama otvorvnih tvari (posfata, amonijaka, nitrata i dr.). U takvim uvjetima već su vjerojatno i započele bakterijske infekcije na oštečenim perajama. Sukladno ovome što sam rekao treba hitno napraviti izmjenu dijela vode (NADAM SE DA SI TO I NAPRAVIO) te KADA NAM POŠALJEŠ FOTOGRAFIJE riba reči čemo ti da li je potrebno započeti i liječenje OVISNO O FOTOGRAFIJAMA  sa antisepticima ili antibioticima.

MOLIM TE HITNO POŠALJI FOTOGRAFIJE JER POSTOJI VELIKA MOGUČNOST DA TI POUGIBAJU RIBE !

Kako bi ti ubuduće dobro funkcionirao akvarij naparvi ovo što ti pišem u nastavku:

1. Očito imaš neki napravljeni vanjski filter koji nikada nisi oprao a niti si oprao filter materijal - redovito ga peri u akvarijskoj vodi (filter materijal peri jednom mjesečno ili jednom u 2 mjeseca)
2. Iz filtera izbaci aktivni ugljen i PIJESAK a taj prostor zamjeni sa "Bio Balls" ili nekakvom keramikom te sa akvarijskom spužvom sa što sitnijim porama
3. Najsigurnije je vodu mijenjati jednom tjedno po cca 25 do 30% a svakih 15 dana može ako je dobar i čist vanjski filter a onda ide promjena cca 35 do 40%
4. Ribe je dovoljno hrniti jednom dnevno ili 2 puta ali po vrlo malo i to sa što raznolikijom hranom (lističi, granulice, krvavi crvi i dr)
5. Prilikom svake izmjene vode usisati prljavštinu sa podloge (sa šljunka)
6. jednom tjedno bilo bi dobro nakapati na hranu ili direktno u vodu vitamine za ribe (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)

Kada postaviš fotografije riba (POŽURI) kazat ćemo ti sa čime ih i da li ih treba liječiti, pozdrav.

PS. u svom profilu napiši i ostale podatke (datum i godina rođenja, mjesto u kojem živiš i dr.)

Offline amater1981

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Siječanj 19, 2011, 07:22:04 prijepodne »

Amater1981, baš i nisi ispunio podatke iz upitnika kako treba niti si poslao fotografiju tako da sada moram nasumično pogađati o čemu se zapravo radi pa hajdemo redom:

Tvoje su se ribe podigle na površinu a peraje su im se slijepile zbog toga jer je voda izrazito loše kvalitete sa jako povišenim razinama otvorvnih tvari (posfata, amonijaka, nitrata i dr.). U takvim uvjetima već su vjerojatno i započele bakterijske infekcije na oštečenim perajama. Sukladno ovome što sam rekao treba hitno napraviti izmjenu dijela vode (NADAM SE DA SI TO I NAPRAVIO) te KADA NAM POŠALJEŠ FOTOGRAFIJE riba reči čemo ti da li je potrebno započeti i liječenje OVISNO O FOTOGRAFIJAMA  sa antisepticima ili antibioticima.

MOLIM TE HITNO POŠALJI FOTOGRAFIJE JER POSTOJI VELIKA MOGUČNOST DA TI POUGIBAJU RIBE !

Kako bi ti ubuduće dobro funkcionirao akvarij naparvi ovo što ti pišem u nastavku:

1. Očito imaš neki napravljeni vanjski filter koji nikada nisi oprao a niti si oprao filter materijal - redovito ga peri u akvarijskoj vodi (filter materijal peri jednom mjesečno ili jednom u 2 mjeseca)
2. Iz filtera izbaci aktivni ugljen i PIJESAK a taj prostor zamjeni sa "Bio Balls" ili nekakvom keramikom te sa akvarijskom spužvom sa što sitnijim porama
3. Najsigurnije je vodu mijenjati jednom tjedno po cca 25 do 30% a svakih 15 dana može ako je dobar i čist vanjski filter a onda ide promjena cca 35 do 40%
4. Ribe je dovoljno hrniti jednom dnevno ili 2 puta ali po vrlo malo i to sa što raznolikijom hranom (lističi, granulice, krvavi crvi i dr)
5. Prilikom svake izmjene vode usisati prljavštinu sa podloge (sa šljunka)
6. jednom tjedno bilo bi dobro nakapati na hranu ili direktno u vodu vitamine za ribe (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)

Kada postaviš fotografije riba (POŽURI) kazat ćemo ti sa čime ih i da li ih treba liječiti, pozdrav.

PS. u svom profilu napiši i ostale podatke (datum i godina rođenja, mjesto u kojem živiš i dr.)
Ok za odraditi ali mi je problem postaviti slike jer sam se tek preselio u stan pa mi nije komp. instaliran ali ovde sa posla nisam u mogućnosti :(