Svibanj 05, 2025, 00:27:45 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Puzici!  (Posjeta: 2141 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline čiovo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Puzici!
« u: Siječanj 01, 2011, 12:08:41 poslijepodne »
Pozdrav,

u aq sam "fala bogu" sa nekon biljcicon uveo puže, uklonio sam ih dosta rucno i mamljenjem na salatu, ali ima ih još. Htio sam stavit u aq helene - ali ja u aq imam i jabucare. Zanima me kako bi se helene ponašale prema njima (pretpostavljam da bi ih marendale). Također sam cu za neku ribicu plexxxx nešto da je ucinkovita prema puzicima, e kakva bi ona bila prema jabucarima!

hvala vam

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
Odg: Puzici!
« Odgovori #1 u: Siječanj 01, 2011, 12:15:42 poslijepodne »
Puževe ti najbolje tamane yoyo botie (striata/lohachata/almorhae). Minimum je 3 kom, narastu ti max 12 cm a žive 12-30+ g. ovisno o tome koliko si im dobar vlasnik. Vrlo su srdačne ribice koje se uopće ne skrivaju za razliku od macracanthi (one mi rijetko jedu puževe a skupljam ih i kotim baš za njih...).
 Helene se vole zakopavati pa ako imaš finiju podlogu i sitno bilje - očekuj svaki dan popikavanje u podlogu ukoliko se odlučiš na njih kao idealni pužomor. Helene puštaju jabučare na miru samo ako su veći od njih. Sretno!

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 01, 2011, 12:32:30 poslijepodne »
hvala na odgovoru!

Kako je yoyo botie ponašao prema bilju, jer sam u prvom aq od 100L uveo botie macracantha i u pocetku su bile dobe, posje su sorile bilje i grizle jabucare koji su poslije od ugriza ugibali! tako da neznam kako ce se ove ponasati!

i ovo sa slike jeli to yoyo botia!

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 01, 2011, 13:10:59 poslijepodne »
yep - to je odrasla yoyo :) Vrlo vesela ribica bez imalo srama.

I moje macracanthe su bile nezainteresirane za jabučara mjesec dana i onda je njih 4 zatuklo jabučara veličine ping-pong loptice.. Prvo sam pomislila da su kornjače- no one bi zatukle puževe odmah i ne bi ni sekunde čekale, a još sam kasnije našla bandu macracanthi kod ostataka puža. Kako je bio jako velik - odmah sam morala izmjenu vode raditi (krepani veliki puž i razina ispuštenog amonijaka- brrrr.... Bolje spriječit' nego liječit'.) Samo su mu stopalo pojele. Poklopac sam našla na jednom kraj akvarija, ostaci su bili na trećem, a kućica u njihovoj pećini.  :D :D :D Masakr je valjda trajao cijelu noć.

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 02, 2011, 17:51:38 poslijepodne »
Još netko za pomoc, savjte!!!

hvala

Offline bettazg

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 59
« Odgovori #5 u: Siječanj 02, 2011, 19:40:54 poslijepodne »
Ja bi ucinio ono sto ti kaze Iris. :up:
Cayman 110 PRO, 230L

Offline JohnnyV

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Sisak
« Odgovori #6 u: Siječanj 02, 2011, 20:07:30 poslijepodne »
Nema šanse da će ti jabučar preživjet kraj botie, s helenama može jer im je za njihov ukus prevelik. Bar kod mene ih ne diraju. Što se tiče malih pužića nemoj pretjerivat s hranjenjem i njihovu populaciju ćeš držat pod kontrolom. Ukoliko ima previše ostataka hrane doći će ti do baby buma neželjenih ti pužića.
Sisak; N45°27.472692, E016°23.090616

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 04, 2011, 12:13:41 poslijepodne »
Pozdrav,

i ja sam mišljenja da ce botije uciniti svoje sa pužima, tj. vidio sam to na svoje oci! A i ono što su mi ucinile sa biljem u starom aq...!! Malo sam se educirao za helene i mislim da su one bolji izbor, jabucari su mi vec ponarasli. Sa hranjenjem ne pretjerujem... Samo bi me još zanimalo kako ce se helene ponašati prema bilju!

hvala Vam na odgovorima!  :klap: :klap:

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 06, 2011, 20:07:43 poslijepodne »
Evo o ovoje se ekipi puzica radi, zna li netko malo više o njima! Jer nisam baš primjetio da mi je bilje izbuzano (za sada). Hoce li ovo helene potamaniti!

hvala

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 06, 2011, 20:15:30 poslijepodne »
To su ramshornovi (Planorbis sp.),  čini mi se. Ne bi trebali raditi štetu ak' imaju manje od 1 cm. Odlični čistači. Imam takve crvene. Zgodno izgledaju kraj bilja- dok in botie ne srede.

Offline babylon

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
  • LUKI ! ! !
« Odgovori #10 u: Siječanj 06, 2011, 22:17:10 poslijepodne »
Ja imam jednog takvog puza u posebnom akvarijumu ali,nigde nemogu da nadjem jos nekog da ima drustvo (a u prodavnicama ih ne prodaju nego ih bacaju...).....meni su ti puzici okej... :) Dali neko zna koliko mogu da porastu???  :-[
:021::a05r0::hul:

Offline Kwan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #11 u: Siječanj 07, 2011, 08:55:20 prijepodne »
To su ramshornovi (Planorbis sp.),  čini mi se. Ne bi trebali raditi štetu ak' imaju manje od 1 cm. Odlični čistači. Imam takve crvene. Zgodno izgledaju kraj bilja- dok in botie ne srede.

nisam siguran da su to ramshorn, kolko sam shvatio ramshorn dok puze kucica mu je uspravna, ovima je polegnuta i ne narastu veci od pol centimetra.
Mislim da su ovo neki vulgaris i da su stetni, ja ih isto imam u tanku i dio vadim,a dio drobim ribicama za hranu

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 07, 2011, 14:29:22 poslijepodne »
Nisam vidjela da imaju polegnutu kućicu.. Ramshorn ima plosnatu zavijenu kućicu i kad piči po akvariju stoji mu uspravno.

Ovak' bi trebali izgledati (moji su crveni poput ovog sa slike, ali ima i žućkastih i smeđih raznih nijansi): http://www.aquahobby.com/gallery/e_Planorbis_Ramshorn.php

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #13 u: Siječanj 07, 2011, 14:47:28 poslijepodne »
iris što ti botiji ne žele te pužeke popapati -?i da ja sa njima hranim svoje helene obožavaju ih :up:

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 07, 2011, 14:51:32 poslijepodne »
Papaju samo male  :D imaju 3 veća unutra oko kojih stalno šnjofkaju, ali to je sve što s njima (za sada) mogu.  :D Yoyo su mi još premlade za veliki zalogaj.

Najdraži su im svrdlasti što me ne veseli.  -?

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 07, 2011, 14:53:43 poslijepodne »
imam pitanje dali se mogu oni iz bare puževi ali ono baš koje sam izvadio iz bare mogu li se oni dat helenama -?

Offline nick08

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #16 u: Siječanj 07, 2011, 14:55:46 poslijepodne »
Imao sam i ja u najmanjem akvariju (25L - gupidarij) najezdu istih puževa - svaki dan sam ih vadio 10-15 kom, a slijedeći dan mi se činilo da ih je još više.

Nabavio sam 4 male helene (svega 3-4 mm), i u roku od mjesec dana više ne mogu naći ni jedan puž, niti sam vidio da helene diraju biljke.

Sada su mi dvije helene preko 1 cm, jedna malo manja (oko 7 mm) a četvrtu ne mogu naći... iznimno vidim sve 4 kada palim svjetlo usred noći.  U drugim akvarijima sada pokušam uzgojiti puževe da ih mogu ubaciti helenama! Gledati kako love ramshorn puževe nije baš pretjerano uzbudljivo, ali je zanimljivo!
 :r038:

Čim uočim pomladak helene, počet ču ih nastaniti u druge akvarije i djeliti drugima.

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 07, 2011, 14:58:27 poslijepodne »
i da ljudi ako nekom treba takvih puževa najlakše je otič u zoo i zamolit prodavača da vam da tih nametnika meni su u zoo dali oko 40 kom svrdlastih koje su moje helene pojele u jedan tjedan  :(

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 07, 2011, 15:00:22 poslijepodne »
Nisam vidjela da imaju polegnutu kućicu.. Ramshorn ima plosnatu zavijenu kućicu i kad piči po akvariju stoji mu uspravno.

Ovak' bi trebali izgledati (moji su crveni poput ovog sa slike, ali ima i žućkastih i smeđih raznih nijansi): http://www.aquahobby.com/gallery/e_Planorbis_Ramshorn.php

i ovo je vjerojatno iz porodice planorbis, samo sto nije ramshorn,tj taj kojeg ti imas, jel su jako zastupljeni i mnoze se ko mutavi,buduci da na ramshorne jos nisam nigdje naletio u shopovima, makar nisam niti obracao paznju, nevjerujem da su to ti, ja ih uglavnom zdrobim i pustim da ih ribice popapaju, skalari su mi kad sam ih imao obozavali,sad vidim da i rasbore i neonke oce pojest zdrobljenog puza, jedino kaj ga jako moram zdrobit da ga mogu pokidati i pojesti.
neznam koliko je to pametno,zbog komadica kucice koje gutnu, al znam da su mi skalari bili totalno divlji na te puzeve,cak nakon nekog vremena sam istrijebio puzeve, tak da mislim da su ih i cijele poceli papati

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 07, 2011, 15:06:05 poslijepodne »
imam pitanje dali se mogu oni iz bare puževi ali ono baš koje sam izvadio iz bare mogu li se oni dat helenama -?

Bolje ne. Divlji puževi prenose kojekakve boleštine i u najgorem slučaju ćeš u trenutku nepažnje zaraziti sebe i završiti ciklus parazita.
Ovo je super tekst s jezivim slikama: http://www.prirodom-do-zdravlja.net/tekst/stosuparaziti.html

Kao što možemo vidjeti, ljudi su tipični domaćini jedino za stadij odraslih metilja i tada samo u crijevima. Možete li zamisliti pustošenje u svom tijelu ako odradite i pužev posao? Kad odrasli paraziti dospiju u jetru pojavljuje se faktor rasta zvan ortho-phospho-tyrosine. Čudovište je rođeno! Faktori rasta čine da se stanice dijele. Sada će se vaše stanice početi također dijeliti. Sad ste dobili rak.

Zgodna horror pričica, zar ne?

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 07, 2011, 15:09:27 poslijepodne »
iris ja sam mislio te puževe nekako tretirat da mi ne prenesu sve te boleščine i ja po bari čeprkam sa rukavicama a ne sa golim rukama ;)

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 07, 2011, 15:09:54 poslijepodne »
@ Kwan - ne vjerujem da fino drobljena kućica može ribi naštetiti. Ima kojekakvih finih neprobavljivih čestica i u kupovnoj hrani. Mislim da tim drobljenjima puža i vraćanjem u akvarij čak pomažeš u širenju jajašaca.

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Siječanj 07, 2011, 15:12:44 poslijepodne »
iris ja sam mislio te puževe nekako tretirat da mi ne prenesu sve te boleščine i ja po bari čeprkam sa rukavicama a ne sa golim rukama ;)

Jedino ako ih skuhaš prije. Nažalost.

Svaku biljku koju uzmem iz prirode natapam u hipermanganu (uspjela sam nažicati suhi hipermangan u prahu u Virovitici). Ta otopina je strašno jaka- pola bilja 'skuri, al' opet- nema ni puževa, ni njihovih jaja. Imaš PP.  ;)

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 07, 2011, 15:21:15 poslijepodne »
@ Kwan - ne vjerujem da fino drobljena kućica može ribi naštetiti. Ima kojekakvih finih neprobavljivih čestica i u kupovnoj hrani. Mislim da tim drobljenjima puža i vraćanjem u akvarij čak pomažeš u širenju jajašaca.

ima istine u tome, ali ako ih naviknem na puzeve, onda ce oni tek izlegnuti i sitni bit prva meta ribicama, bar se nadam  :-[
a velke cemo podrobiti  >:(