Kolovoz 17, 2025, 01:44:10 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bette: Mužjak i ženka u istm akvariju  (Posjeta: 1857 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline BATO

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: ZAGREB DUBRAVA
  • YUVEL 450 VISION
Bette: Mužjak i ženka u istm akvariju
« u: Listopad 22, 2010, 08:48:57 prijepodne »
Imam jedno pitanje .Imao sam mužjaka bilo mi ga je žao pa sam mu jučer nabavio ženku stavio sam ih u isti akvarij i sve je ok ,
Da li neko od iskusnih zna hče li biti problema.Za sad se dobro slažu u gusto zasađenom akvariju od 450 lit.

Offline hematoplovac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: split
Odg: Mužjak i ženka u istm akvariju
« Odgovori #1 u: Listopad 22, 2010, 08:51:15 prijepodne »
ja sam imao mužjaka sa dvije ženke i bilo je sve ok jer su u velikom akvariju i bilo je dosta bilja..tako da vjerujem d ani tvom mužjaku s eneče desiti ništa nepredviđena, guštat če i šetat kao i ženke bez tučnjave....a možda ti se i mrijeste nikad neznaš.... :up:

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Listopad 22, 2010, 11:26:41 prijepodne »
pa muzijaku se ni nece niša desit već je pitanje za zenke...držim fige

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #3 u: Listopad 22, 2010, 14:04:32 poslijepodne »

Neznam zasto svi misle da ce zenka nadrljati a najcesce je bas obrnuto :D Ako ima mnogo bilja moguce da ce sve biti ok ali mi uopce nije jasno - zasto? Kao prvo - u 450 l betta? Koliko je visok taj akvarij? To je jako neprirodno za bettu... I jedna zenka? Zasto bi bio jadan jer je sam? Prije nego si razmisljate o zivotinjama kao o sebi razmislite o njihovim prirodnim potrebama. Moj potpis kaze "ljudi trebaju prijatelje, bette ih mrze" u blagom prijevodu :D U prirodi su bette samotnjaci i ne druze se s drugima osim u okrsajima za teritorij i mrijestu. Jedan muzjak i jedna zenka je jako los omjer. Jedan muzjak i nitko vise. Vise zenki zajedno - moze i opet moguci problemi. Muzjaci nikad neidu sa zenkama i ne - sigurno se nece mrijestiti. Ako nekim cudom do mrijesta i dodje u tako ogromnom akvariju - toliko je tesko odrzati mrijest i u kontroliranim uvjetima da je naprosto nemoguce u tom akvariju.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline hematoplovac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: split
« Odgovori #4 u: Listopad 22, 2010, 14:48:46 poslijepodne »
nisam napisoa da če ženka nadrljat od mužjaka jer je svaka riba pravilo za sebe a k tome i nema fiksni pravila ko i kod ljudi.....sto ljudi sto čudi tako i kod riba..

neke se ribe slažu neke ne, tako i bette .....neke če trpiti mužjaka ili mužjak ženku nek ih je i više neke neče ..napisao sam imao sam dvije ženke i mužjaka bilo je skladno i družili su se normalno u akvariju bez rata i tuče kao i normalna druga riba.......
bitno im je samo da ima bilja da se sklanjaju i one vole da odmaraju na lišču da na tim biljkama i odmaraju......a akvarij je dovoljno velik da se i mimoiđu bez problema......

kod kolege s posla su se i mrijestile u akvariju od 150 litara ....bili su jedan mužjak i jedna ženka  bette, mrijest je bio da on nije ni htio ni znao da ima mlade, samo je jednom vidio mlade u akvariju...
kako sam kazao čudnih stvari ima ....a sljepih pravila poput štiva u knjigi tu nema.......kod nekih uspejeva a nežele da im uspije, dok drugi teže da nešto postignu u akvariju i s ribama a neuspjeva im ma kako se držali nekih pravila o ribama ili knjigama.......

isksutvo je največe pravilo u svemu pa tako i u ovom, kao i ono što se desi u akvariju........
« Zadnja izmjena: Listopad 22, 2010, 14:57:04 poslijepodne od hematoplovac »

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #5 u: Listopad 22, 2010, 15:11:08 poslijepodne »

Neznam zasto svi misle da ce zenka nadrljati a najcesce je bas obrnuto :D Ako ima mnogo bilja moguce da ce sve biti ok ali mi uopce nije jasno - zasto? Kao prvo - u 450 l betta? Koliko je visok taj akvarij? To je jako neprirodno za bettu... I jedna zenka? Zasto bi bio jadan jer je sam? Prije nego si razmisljate o zivotinjama kao o sebi razmislite o njihovim prirodnim potrebama. Moj potpis kaze "ljudi trebaju prijatelje, bette ih mrze" u blagom prijevodu :D U prirodi su bette samotnjaci i ne druze se s drugima osim u okrsajima za teritorij i mrijestu. Jedan muzjak i jedna zenka je jako los omjer. Jedan muzjak i nitko vise. Vise zenki zajedno - moze i opet moguci problemi. Muzjaci nikad neidu sa zenkama i ne - sigurno se nece mrijestiti. Ako nekim cudom do mrijesta i dodje u tako ogromnom akvariju - toliko je tesko odrzati mrijest i u kontroliranim uvjetima da je naprosto nemoguce u tom akvariju.

Ja sam, glupan i neznalica, na početku svoje akvarističke karijere imao mužjaka i ženku u kombinaciji sa guppijima i koridorasima u nekih 15tak litara. Sa jako malo biljaka... I sve je super funkcioniralo. MRIJESTILI SU SE! :) Čak!  Ajme koji je to meni bio doživljaj, gradnja gnijezda od onih mjehurića, ženka polaže jaja a mužjak ih hvata u usta i polaže u gnijezdo... Čak je i par malaca proplivalo, bili su valjda manji od milimetra, ali ono, neadekvatna prehrana i nisu baš ni puno izrasli prje nego se zauvijek zaspali... Tako da... moguće je :) Nikad ne reci nikad!

Offline BATO

• Punopravni član
  • YUVEL 450 VISION
« Odgovori #6 u: Listopad 23, 2010, 18:18:29 poslijepodne »
Ma ne interesira me mrijest nego da nebi bilo mrtvih.Ali ako do njega i dođe nebi imao ništa protiv.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #7 u: Listopad 23, 2010, 18:21:38 poslijepodne »
Imam jedno pitanje .Imao sam mužjaka bilo mi ga je žao pa sam mu jučer nabavio ženku stavio sam ih u isti akvarij i sve je ok ,
Da li neko od iskusnih zna hče li biti problema.Za sad se dobro slažu u gusto zasađenom akvariju od 450 lit.

Kako ste shvatili o kojoj se životinji radi  :question: :question: :question: :question:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Listopad 23, 2010, 18:36:27 poslijepodne »
Postupajte kako zelite, iako ne kuzim cemu pitanja ako se opet ide po svome. U akvaristici uvijek ima iznimaka, ali to sto je necija riba suzivjela koji mjesec pa cak i godinu u uvjetima koji nisu za nju stvoreni, ne znaci da je to bilo najbolje za nju. Jednostavno bette nisu ribe za zajednicke akvarije, tko ih oce tako drzati - slobodno, jos ne postoji zakon koji to brani.
Mi smo tu samo da kazemo svoje iskustvo.
...Pula...

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #9 u: Listopad 23, 2010, 18:47:03 poslijepodne »

Kako ste shvatili o kojoj se životinji radi  :question: :question: :question: :question:

...ah, Betta Svijet ...  :-[

-Bettu u 450 litara  :o

Trebalo bi te odvesti na kupanje usred Pacifika i pustiti te tamo da se bacakaš u "pličaku" ... i družicu di dofurat, da ti ne bude dosadno...  :D

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #10 u: Listopad 23, 2010, 18:51:13 poslijepodne »
Postupajte kako zelite, iako ne kuzim cemu pitanja ako se opet ide po svome. U akvaristici uvijek ima iznimaka, ali to sto je necija riba suzivjela koji mjesec pa cak i godinu u uvjetima koji nisu za nju stvoreni, ne znaci da je to bilo najbolje za nju. Jednostavno bette nisu ribe za zajednicke akvarije, tko ih oce tako drzati - slobodno, jos ne postoji zakon koji to brani.
Mi smo tu samo da kazemo svoje iskustvo.

Ma svaka čast, cijenim iskustvo i znjanje i praksu i sve, dapače... Ovo moje je bila samo mala crtica iz mojih početaka, neznjanje i neiskustvo :)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #11 u: Listopad 23, 2010, 19:07:02 poslijepodne »
Ma nema ljutnje, ali probala sam drzati muzjake i dugorepe i kratkorepe u raznim litrazama s time da je najveca bila 80 l... i nije nikad taj u vise litara zivio duze od godinu dana... I nikad nije imao cijele peraje. Nekad je imao zensko drustvo iako vise zenki, nikad samo jedna... i najcesce bi ga one pocupale s vremena na vrijeme. Steta ribe, njemu treba dati mir. Ne kazem 2 litre, ali niska voda (20 cm max), nebitno koja litraza i iskljucivo neutralne ribe za sustanare (kao corydorasi) ili nitko.
...Pula...

Offline BATO

• Punopravni član
  • YUVEL 450 VISION
« Odgovori #12 u: Listopad 23, 2010, 23:34:19 poslijepodne »
Neznam puno o betama , ali gospodin koji mi je poklonio mužjaka mi je rekao kako če mu biti dobro u mom akvariju.

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #13 u: Prosinac 01, 2010, 21:01:06 poslijepodne »
Potpisujem sve što je Gwyneeth napisala.Bette nisu jatašice, nisu društvene ribe. Bette su samotnjaci po svojoj prirodi. I ne vidim niti jednog razloga zašto inzistirati i silovati stvari i što je još gore - silovati životinje.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker: