Srpanj 26, 2025, 09:23:49 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Filter i bolesti  (Posjeta: 1214 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trpimirovich

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • trpimirovich design studio
Filter i bolesti
« u: Studeni 01, 2010, 21:22:08 poslijepodne »
Uvijek me interesiralo na koji način spriječiti ponovnu pojavu bolesti u akvariju nakon liječenja ako filter kao takav nije isto tretiran?
Na što mislim? Recimo da se na neki način u akvarij unio ICH. Ubacite lijekove za ICH, isključite filtraciju jer je u filteru aktivni ugljen (vanjski karnistarski filter), završite proces liječenja i onda upalite filter. Pretpotavka je da je u filteru također ICH ostao neuništen. Kako ubiti ICH (ili bilo koju drugu bolest) ako se filter ne dira osim da se vadi aktivni ugljen i nastavi mehanička filtracija?

Offline silvitara

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
Odg: Filter i bolesti
« Odgovori #1 u: Studeni 02, 2010, 08:43:07 prijepodne »
Pa ne gasiš filter... Izvadiš aktivni uglen prije lijecenja, zamijeniš ga necim dr.
Lijecenje na taj nacin mi nema smisla jer i filter bude "zaražen".
A da ne govorimo o tome da na nacin da filtrer ne radi par dana, dobre bakterije nemaju dotok kisika...
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 02, 2010, 09:01:07 prijepodne »
Sve jasno, no mene ineteresira baš to izbjegavanje vađenja ugljena jer je to velika  :-X
A što bi bilo na primjer s povećanjem koncentracije lijeka u akvariju tako da aktivni ugljen ne stigne sve apsorbirati?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Studeni 02, 2010, 09:32:50 prijepodne »
Pozdrav Trpimiroviću,

aktivni ugljen nema što raditi u filteru zbog više razloga...

Jedan je od razloga taj što se aktivni ugljen nakon nekog vremena deaktivira i postaje neaktivan, drugi je razlog taj što bez veze zauzima mjesto u filteru gdje mogu biti dobre bakterije, smanjuje protok filtera i dr.

Liječenje se mora provoditi sa upaljenim filterom u kojem mora ostati sav filter materijal jer se jedino tako mogu poubijati svi paraziti i loše bakterije.

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 02, 2010, 09:59:44 prijepodne »
Pozdrav Trpimiroviću,

aktivni ugljen nema što raditi u filteru zbog više razloga...

Jedan je od razloga taj što se aktivni ugljen nakon nekog vremena deaktivira i postaje neaktivan, drugi je razlog taj što bez veze zauzima mjesto u filteru gdje mogu biti dobre bakterije, smanjuje protok filtera i dr.

Liječenje se mora provoditi sa upaljenim filterom u kojem mora ostati sav filter materijal jer se jedino tako mogu poubijati svi paraziti i loše bakterije.

Znam da ugljen ''ubija'' gnojivo ako je riječ o biljnom akvariju no ja ga imam u filterima jer ne mijenjam vodu baš prečesto (jednom mjesečno a akvarij na moru još i rjeđe). Kod izmjena vode uvijek natovarim preparate za kondicioniranje da poubijam klor i kloramine i ostale teške i neteške metale. Kemijao sam jedno vrijeme s nekakvim bajpasima koji su išli preko aktivnog ugljena nakon lječenja i izmjene vode, ali je sve to prekomplicirano (vremenski a i vode uvijek ima tamo gdje je ne treba). Znam da je sve što si napisao točno, ali sam kao ''mali Ivica'' pitao onako da potvrdim sam sebi svoja mišljenja. To me uvijek mučilo da li stavaljati ugljen ili ne, neki pišu da, neki pišu ne, pa čak i stručna literatura govori oprečne stvari. U akvariju gdje imam samo ribe filteri su uvijek puni ugljena. Nekako mislim da će im voda biti ''ljepša'' s ugljenom :) Hvala na informacijama!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Studeni 02, 2010, 10:07:58 prijepodne »
Čuj, u današnje vrijeme postoje kemikalije koje gotovo u potpunosti zamjenjuju aktivni ugljen. Tako recimo FFM i druge kemikalije za neutralizaciju klora neutraliziraju i ostale kemijske
"otrove" iz vode tako da ti ako koristiš te kemikalije aktivni ugljen zaista ne treba. Posebice nije dobro da ti aktivni ugljen zauzima prostor kada vodu mijenjaš tako rijetko a još i ako gnojiš bilje zanš i sam da nije dobro.

Rješi se aktivnog ugljena a na njegovo mjesto stavi plavu spužvu a vodu ipak mijenjaj barem svakih 15 dana a filter peri jednom mjesečno, pozdrav i sretno.

Offline Ktinga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Studeni 18, 2010, 10:23:50 prijepodne »
Evo, da ne otvaram novu temu (iako nema veze s bolestima nego s aktivnim ugljenom) ..

Sredujem akvarij za zlatice, nedavno sam bio u nabavi filter materijala - kupio fluval, dvije spuzve (grubu i meku) i vatu, ali su mi savjetovali da uzmem i aktivni ugljen.

Namjeravam koristiti FFM pa pitanje - da li da ipak stavim ugljen ili ne?

Takoder - imam namjeru staviti nesto biljaka (pitanje je koliko ce prezivjeti uz zlatice, ali ..) i za tu svrhu dodavati Easy Carbo - ne znam "kosi" li se on s funkcijama ugljena ..

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #7 u: Studeni 20, 2010, 19:50:03 poslijepodne »
aktivni ugalj   bi se trebo  mjenjat svaki 7 dana ,
moj savjet  izbjegavat  po svaku cijenu
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,