Srpanj 22, 2025, 01:27:18 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolesne neonke  (Posjeta: 1519 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline koraljka

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
bolesne neonke
« u: Listopad 22, 2010, 09:20:50 prijepodne »
kupljene prije neka tri tjedna , uredno stavljene u karantenu, na prvi pogled zdrave, na drugi jednoj fali oko al ajde, ni to nije problem,hranjene živom artemijom, i mikrocrvima jer su jako sitne,1,5-2cm,kombinirano sa zamrznutom hranom i suhom sitnom, nakon tri tjedna imala sam pokušaj stavljanja istih dama u veliki ak. od 100l,nakon pola sata na jednoj od nih točkice, juhu,povadila sam ih nazad u nadi da neču morati liječiti veliki ak., dgla vodu na 28, postepeno, stavila  costapur, jutros ne vidim točkice, vjerujem zbog lošijeg svjetla, al neču ih opet brecati, sa njima havariju prolazi i balun ramirez,koji je uz put rečeno preslatki.A sad napokon pitanje: do koje temperature smijem dignuti vodu kad je ova ekipa u pitanju, smijem li dodati malo soli, stavila sam vitamine, stavljam ih od kad su došle, još koji pametni savjet bi mi dobro došao, ostale ribe u velikom su zdrave, takve su več 6 mj. pa so ove nove valjda to donjele sa sobom :'(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: bolesne neonke
« Odgovori #1 u: Listopad 22, 2010, 10:49:10 prijepodne »
Pozdrav Koraljka,

Dobro si napravila što si ribe držala u karanteni prije stavljanja u veliki akvarij za to sve moje pohvale te tako radi i ubuduće.

Zanima me kakve su se točke pojavile na jednoj neonki da li točkice kao kod Ich-a ili kao nekakav mali potkožni bijeli čir, te kako to da nisi primjetila da ribice imaju te točkice prije prebacivanja u akvarij?

Pojava točkice na površini kože je u stvari pojava cisti sa jajašcima parazita ali se te ciste ne mogu pojaviti za desetak minuta već kroz neko duže vrijeme (jedan dan do nekoliko dana nakon prebacivanja u novi akvarij zbog stresa kada ribama oslabi imunitet).

Ako tvoje ribe imaju Ich tada si sa njima zarazila i veliki akvarij jer je sigurno otpala barem jedna cista tako da će ukoliko se radi o ich-u tada oboljeti i tvoje ostale ribe pa trebaš započeti i liječenje velikog akvarija.

Temperaturu postupno možeš podiči do 30C a s ciljem da ubrzamo biološki ciklus razvoja parazita jer ga lijekovi mogu ubiti samo kada je u stadiju larve. Također možeš dodati sol predlažem Sera Ektopur (5g na 40l vode) dok neki predlažu i 1 čajna žličica na 1l vode ali ja smatram da je to ipak previše i ne bih preporučio a posebice ne u velikom akvariju.

Treba nam obavezno nekoliko kvalitetnih fotografija da vidimo o čemu se zapravo radi kod tvoje ribe, pozdrav i očekujem odgovor na postavljena pitanja.

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 22, 2010, 11:22:52 prijepodne »
ma sigurno je ichy, imala sam beštiju i uspješno ju lječila ali se pojavila kroz tjedan dana, i mene čudi da nisam vidjela ali dobro sam gledala i nije je bilo, u filteru sam ostavila vrečicu (najlon čarapa) sa tresetom koja je u filteru več mj dana pa se nadam da na njoj ima bakterija, jel to greška, hoće li pokupiti lijek?Jutros su opet čiste i ništ mi nije jasno, možda sam bolest uhvatila na početku pa reagiraju nalijek, vjerojatno će se još tokom dana osipati, bojim se za korije, imam 7 ribica,čitala sam da su osjetljivi na bakar što je osnova liječenja, ispravi me ako grešim, imam još ocije, sijamce, botije makrokante,skalare i platice koje sam liječila prije 2 god kad sam ih kupila, tad su sve preživjele.Smeta li kojoj ribici bakar i moram li ih vaditi iz ak. :dead:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Listopad 22, 2010, 11:30:20 prijepodne »
ma sigurno je ichy, imala sam beštiju i uspješno ju lječila ali se pojavila kroz tjedan dana,

Ovo mi nije jasno, kako se pojavila nakon tjedan dana ako si ju uspješno izliječila?
Znaš da se liječenje Ich-a provodi u 2 navrata (obavezno) prvo 7 dana pa pauza od 7 dana pa opet terapija od 7 dana i poslije toga u akvariju više ne bi trebala imati ich.

Treset neče pokupiti lijek njega kupi samo aktivni ugljen,FFM, AquaSafe i ostali kemijski preparati za tu namjenu.

Ove količine bakra koje su u lijeku ne smetaju ribama dok puževima i kozicama smetaju. Jedino budi operzna sa soli zbog corydorasa i botia pa nemoj pretjerivati.

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 22, 2010, 11:36:46 prijepodne »
beskrajno ti hvala, ma pojavila se za tj. dana od kupovine riba, ovo sad tri tjedna ništ pa onda ko grom iz vedra neba, koma,eto gledam ih pod lampom i čiste su, tek kod rame par točkica na perajicama :( :zagrljaj:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Listopad 22, 2010, 11:49:19 prijepodne »
Sada samo provedi liječenje kako piše u uputstvu 7+7+7 dana.

S obzirom da su bolesne ribe bile u velikom akvariju ponovo savjetujem liječenje cijelog akvarija kako se ova napst ne bi ponovo pojavila.

PS. molim te napiši gdje si kupila ribice sa ICH-om kako bismo pomogli drugim članovima da iste ne ubace u svoje akvarije.

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 22, 2010, 12:00:23 poslijepodne »
zoo-city  u mandiju,inače tamo uzimam ribice i do sad zadovoljna ali ovo s neonkicama  je peh,te male, te bez oka, te podvrsta dalmatiner -?, al sama sam si kriva, poslije sam u Belugu vidjela krasne, krupne ribice po nevjerovatnih 12kn :o

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Listopad 22, 2010, 12:03:10 poslijepodne »
Evo neka ovo bude upozorenje ostalima da u Zoo City u Mandiju sa ribama mogu doma donijeti i parazite!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Listopad 22, 2010, 12:03:41 poslijepodne »
 :D evo ne mogu obrisati ovaj greškom poslani post  :'( :roll: :D

Sorry

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 22, 2010, 13:12:34 poslijepodne »
još me muči jedna stvar, u ak imam filter samo ogromnu spužvu(zelenu) i pumpu, kupljeno po preporuci stričeka :) koji drži aqua teru u istom dučanu, da li da ju mičem kod stavljanja costapura

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Listopad 22, 2010, 13:25:27 poslijepodne »
To ti baš i nije najbolji filter za biljni akvarij pa bih ti predložio da nabaviš drugi posebice jer ovaj kada ga budeš išla prati, odnosno, za vrijeme podizanja iz vode, veliki dio prljavštine iz njega ostat će ti u akvariju i jako zamutiti vode...

Za vrijeme liječenja obavezno trebaš ostaviti u vodi filter jer parazita ima i u njemu pa trebaš sve poubijati a poslije liječenja trebaš obnoviri "dobre bakterije".

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 22, 2010, 15:43:05 poslijepodne »
  :up:

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #12 u: Listopad 23, 2010, 08:17:55 prijepodne »
Evo neka ovo bude upozorenje ostalima da u Zoo City u Mandiju sa ribama mogu doma donijeti i parazite!

Tamo pola riba ima ich. Strašno.

Offline Dentex

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #13 u: Listopad 23, 2010, 15:27:00 poslijepodne »
zoo-city  u mandiju,inače tamo uzimam ribice i do sad zadovoljna ali ovo s neonkicama  je peh,te male, te bez oka, te podvrsta dalmatiner -?, al sama sam si kriva, poslije sam u Belugu vidjela krasne, krupne ribice po nevjerovatnih 12kn :o

al za ribe iz beluga mozes bit sigurna da su zdrave  :up:  :klap:
zivio belugo :D :klap:
Ne volim januar, ni bele zimske vragove u svakom snegu vidim iste tragove, tragove malih stopa kako polako odlaze..

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 23, 2010, 19:39:53 poslijepodne »
slažem se s tobom, definitivno tamo  me više neče vidjeti jer eto cvilim cijelo popodne jer mi neonkice ugibaju jedna po jedna a ja sam nemočna :'( :'(, promjenila sam vodu, dodala vitamine, držala se propisane doze lijeka, usisavala pod, ojačala aeraciju, uduplala- filter i zračni kamen, dobile malo žive hrane, voda je ciklirana iz velikog, zdravog ak., digla temperaturu na 30,držala se svih savjeta a one ipak ugibaju, temprraturu dizala postepeno, možda su jednostavno premale da prežive :'( :'( , parametri vode savršeni prema trakici, nitrati-0, jesam li negdje pogriješila :dead: