Srpanj 18, 2025, 12:10:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Čančara - pomoć!  (Posjeta: 5947 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jezurko

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Čančara - pomoć!
« u: Lipanj 06, 2010, 01:40:00 prijepodne »
Poštovanje!

Jucer sam sasvim neplanirano, neocekivano dobio na poklon čančaru. Kum je bio u Zadru na par dana, naletio na malu čančaru na cesti, splasio se da ne nastrada i uzeo ju sa sobom te donio meni u Zagreb.

Dali je to najpametnije što je mogao učiniti (za nju), neznam, pošto sam upoznat da je čančara zakonom zaštićena vrsta, ugrožena itd. vjerojatno nije, ali sta je tu je.

Inace obozavam zivotinje ali nikada do sada se nisam brinuo za kornjacu kao ljubimca pa nemam bas previse iskustva, te bih stoga trebao vasu pomoc.

Znaci zivim u Zagrebu, podsljemenska zona. Imam prilicno veliko dvoriste, a pokraj i sumu tako da je priroda tu :)

Znam da cancare vole zemlju, da se hrane pretežito biljem....no volio bih da mi netko malo detaljnije da savjete kako bih se najbolje pobrinuo da njemu ili njoj :) nista ne fali.

btw. kornjaca je velicine oko 6-7 cm.

Ja sam ju za pocetak smjestio u vecu kutiju za cipele, stavio sam zemlje, trave i posudu za vodu. Ona si je vec iskopala rupu i zavukla se u zemlju u djelu gdje je trava.

E sad par stvari koje me zanimaju; pomoci cu vam sa pitanjima, a vi se raspisite  :D

1. Sta tocno smije sve jesti i koliko cesto ju se treba hraniti?

2. Da li da ju drzim vani u ogradenom prostoru ili da zasada bude u toj kutiji za cipele?

3. Ili mozda kombinacija, prek dana kad je lijepo vani,a po noci unutra?

4. Da li joj smeta kisa, ako bi bila vani, pod uvjetom da se ima gdje skloniti?

5. Koliko je rizično ovo podneblje u temperaturnom smislu posto znam da one pretezito prevladavaju u Dalmaciji?

Eto, vjerojatno ima jos stvari koje me interesiraju ali trenutno mi nis ne pada na pamet. :P

Kroz par dana cu postat i slike.

Zahvaljujem na odgovorima!

Offline KLOKI95

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
Odg: Čančara - pomoć!
« Odgovori #1 u: Lipanj 06, 2010, 11:09:31 prijepodne »
Nemam nikakvog iskustva sa kornjacama,ali koliko sam procitao po forumu da se one cuvaju u vrtovima dakle najbolje je da je pustis u prirodu ako nemas vec nekakav vrt ;)

Offline VB

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Lipanj 06, 2010, 12:42:34 poslijepodne »
Nemam nikakvog iskustva sa kornjacama,ali koliko sam procitao po forumu da se one cuvaju u vrtovima dakle najbolje je da je pustis u prirodu ako nemas vec nekakav vrt ;)
slažem se,mislim da bi to bilo najbolje za nju.
noize

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Lipanj 06, 2010, 14:08:05 poslijepodne »
Pozdrav,

tvoj kum ju je trebao odnijeti negdje dalje od ceste u prirodu ako ju je htio spasiti, ovako je napravio vise stete nego koristi. Ako ti tu kornjacu zadrzis ona je za prirodu mrtva jer se vise ne moze razmnozavati i osiguravati nastavak svoje vrste.

Osim sto si time prekrsio zakon i nanio stetu populaciji iz prirode ti ovoj kornjaci sigurno neces moci osigurati uvjete kakve ima u prirodi. Kornjaca se ne smije hraniti iskljucivo povrcem i vocem (sto si predpostavljam uzeo zdravo za gotovo), njena glavna hrana su trave i mediteransko bilje. Ako se kornjaca hrani pogresno biti ce joj unisteni probavni organi i uginuti ce sa 20-ak godina, a inace mogu zivjeti 120 godina! Ako kornjaci ne mozes priustiti da ona svaki trenutak ima na raspolaganju svjeze trave i mediteransko bilje ne mozes je pravilno hraniti.

Niti tako malu kornjacu ne mozes drzati u kutiji za cipele. One trebaju puno vise prostora za kretanje. Cancare su zivotinje koje prakticki zive od sunca. Njihov organizam ovisi o UVA-UVB zracenju i toplini, one moraju zivjeti pod pravim suncem!
Klima u Zagrebu je ipak ostrija i hladnija nego na primorju tako da postoji veca opasnost da se kornjaca uz ovo ludo vrijeme razboli. Iz tog razloga kornjaca ne bi smjela niti hibernirati vani na ovim prostorima.

Ako volis zivotinje i ako ti je stvarno stalo do te kornjace vratiti ces ju u prirodu (naravno na podrucje od kuda je i uzeta!), a ne samo mahnuti rukom i reci "sta je tu je".
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #4 u: Lipanj 06, 2010, 17:01:35 poslijepodne »
Kori ti je sve rekao ali evo ti i od mene da potvrdim.
Vrati kornjacu u Dalmaciju, ako joj zelis dobro, te kornjace
trebaju uvjete koje nije lako priustiti ako nisi upucen u neke stvari.
O hibernaciji i da ne pricam.
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline torywe

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Listopad 02, 2010, 10:48:59 prijepodne »
bok ljudi prije dva mjeseca sam u nasem vrtu primjetila malu čančaru, a i nije bas mala ima joj oklop 5 cm baš je bila slarka :-[ pa sam ju zadrzala u drugom dijelu vrta (puštena je u velikom :zagrljaj: vrtu) prvo je bila plašljiva a vise nije,, prirasla mi je srcu i ne zelim ju ni slučajno izgubiti ali sad dolazi zima i bojim se ako se ukopa da na proljeće više neće biti tu . pa moze jedan savjet o tome oce li izaci na isto mjesto ? dali kada se ukopa dali radi tunele pod zemljom pa nestane ? ili se zakopa miruje i u proljeće izađe na isto mjesto? hvala na pomoci :)

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #6 u: Listopad 02, 2010, 11:06:37 prijepodne »
zakopa se i tu hibernira. Izacice na istom mjestu gdje sei zakopala ali
nemas garanciju da nece naci neku rupu u tom vrtu i otici kada proljece kada se probudi iz hibernacije.
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline alejandra

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Listopad 05, 2010, 22:36:34 poslijepodne »
Pomoc, vec tri mes cuvam cancaru, staru oko 3 god. Sama je dosla, jer mesto gde zivim je okruzeno sumom. Dva puta smo je vracali u sumu, ali ona je opet dosla kod nas, znaci da joj odgovaramo, pa smo odlucili da joj kad je vec tako obezbedimo najbolje uslove. Brine me hibernacija, ne znamo sta da radimo? Ona zivi u dvoristu, a u toku noci je drzimo u stakleniku( Kucica u basti) sada je tamo oko 10 stepeni, ali zimi ce biti jako hladno, pa ne znam da li da je prenesemo zimi u podrum. Imamo terarijum oblozen stiroporom, a unutra ima mahovine i suvog lisca. POMOZITE! Vec 4 dana nista ne jede, a redovno je setam u obliznu sumu oko sat vremena dnevno i ona jede sama sta zeli, uglavnom detelinu, maslacak, bokvicu itd.a voli i rajcicu i lubenicu..unapred hvala ! pozdrav, Alex

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #8 u: Listopad 05, 2010, 22:40:15 poslijepodne »
Kako je mala, pusti je u vrt (dovoljno velik s puno grmova i zaklona, sama ce nac mjesto gdje ce se ukopati i hibernirati ;)
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Listopad 06, 2010, 00:32:46 prijepodne »
Pomoc, vec tri mes cuvam cancaru, staru oko 3 god. Sama je dosla, jer mesto gde zivim je okruzeno sumom. Dva puta smo je vracali u sumu, ali ona je opet dosla kod nas, znaci da joj odgovaramo, pa smo odlucili da joj kad je vec tako obezbedimo najbolje uslove. Brine me hibernacija, ne znamo sta da radimo? Ona zivi u dvoristu, a u toku noci je drzimo u stakleniku( Kucica u basti) sada je tamo oko 10 stepeni, ali zimi ce biti jako hladno, pa ne znam da li da je prenesemo zimi u podrum. Imamo terarijum oblozen stiroporom, a unutra ima mahovine i suvog lisca. POMOZITE! Vec 4 dana nista ne jede, a redovno je setam u obliznu sumu oko sat vremena dnevno i ona jede sama sta zeli, uglavnom detelinu, maslacak, bokvicu itd.a voli i rajcicu i lubenicu..unapred hvala ! pozdrav, Alex

Pozdrav i dobro dosla na forum!

Kada pada temperatura normalno je da kornjaca odbija hranu i polako se priprema za hibernaciju, ne brini sto je prestala jesti. Sada je samo pitanje od kuda nam se javljas i da li je ta kornjaca podrijetlom iz tvog kraja? Ako je njeno prirodno staniste oko tvoje kuce onda bez problema moze hibernirati vani u vrtu bez potrebe da je ikada spremate unutra. Međutim, ako je ilegalno donesena iz toplije klime u hladniju svakako bi je bilo pametno spremiti na kontroliranu hibernaciju u taj staklenik ili u podrum.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org