nije mi jasno jer su ribe bile točno do kraja terapije u karanteni i ona koja je bila "naizgled" zdrava i trebala sam ju idući dan vratiti nazad je samo uginula
Čuj sve zavisi o kojoj se bolesti radi i sa kojim si lijekom liječila ribu, na primjer:
1. Ako si liječila tešku upalu unutarnjih organa ili septikemiju sa običnim Bactopurom (što bi bila apsolutna pogreška), tada je riba nakon 5 dana mogla pokazati simptome poboljšanja ali bolest nisi izliječila i kada si prestala dodavati antiseptik a ribu prebacila u drugi akvarij, bolest se ponovo aktivirala i riba je uginula.
2. Ako si ribu liječila recimo sa General Tonicom (koji je iznimno jak lijek) a riba je već bila oslabljena i u opčenito slaboj kondiciji, tada se zbog jačine lijeka zna dogoditi da još za vrijeme liječenja ali i nakon liječenja riba ugine jer jednostavno jetra oslabljene ribe nije uspjela iz organizma isčistiti ostatke lijeka i neutralizirati otrove...
3. Možda je tvoja riba bolovala od virusne bolesti (virusna septikemija, virusna upala bubrega i dr.) a ti si ju liječila sa antibioticima koji ne djeluju na viruse...
4. Riba može uginuti i nakon pravilnog liječenja a zbog slijedečeg:
- imunitet je gotovo na nuli,
- potpuno joj je uništena crijevna flora "dobrih" bakterija,
- jetra je povečana (otečena) zbog čišćenja ostataka lijekova i toksina koje su u krv ispuštale bakterije,
- otečeni su svi organi koji proizvode crvene a posebno bijele krvne stanice
- oštečene su epitelne stanice škrga (organ za disanje i uriniranje)
- oštečena je sluznica kože...
Sukladno navedenom, jasno je da bi ribu koja se nalazi u ovakvom stanju trebalo obavezno još neko vrijeme držati u tkz: "stacionaru", odnosno, u akvariju u kojem se po mogučnosti nalazi ciklirana voda, u koju se dodaje FFM (sa ciljem ubrzanja zarastanja rana i obnavljanja sluznice i epitela), u koji se dodaju vitamini zbog podizanja imuniteta te se hrane raznovrsnom hranom sa dobro izbalansiranim hranjivim tvarima.
To sam napravila sa zlatnom...tek je prije par dana otišla u stari akvarij nakon višemjesečnog boravka u karanteni (gdje je sve što se dalo izbrstila Cheesy )
Ovo si i ti napravila sa tvojom zlatnom i rezultati su izvrsni.
Još jednom pohvaljujem tvoje postupke, samo tako nastavi dalje, pozdrav i sretno