Srpanj 30, 2025, 08:11:53 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Coryiji i liječenje  (Posjeta: 2026 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mins

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Coryiji i liječenje
« u: Srpanj 08, 2010, 09:54:31 prijepodne »
Pzdrav,
zanima me kako coridorasi podnose liječenje anibioticima? Pitam jer stvarno više ne znam što misliti. Naime, već sam imala slučajeva da mi u karanteni gdje vodi posebno pridajem pažnju da bude tip top nakon nekoliko dana liječenja nakon što se završi terapija, ribica počne jesti i sve izgleda kao da ima sretni završetak drugi dan ugine i na trbuhu kod nekih bude krvavi podljev.
Inače su mi te bolesti kod coriya jako misteriozne jer nikada nije bolesno više od jedne dvije jedinke iz veće skupine. Bolest počinje letargijom ili kao da nešto ne štima sa mjehurom s obzirom da nakon pokušrja da se vinu u visinu "padaju" na dno, a nekad i na bok.
Drugih vanjskih simproma nema, nekad (ali stvarno samo tu i tamo) bude istrošena peraja - to je kod zadnjeg, ali taj je bio star onak više godina isto tako i sa brkovima. Da nema tog ponašanja nikako na izgled se ne vidi da je riba bolesna. Jedino na kraju dobiva bljeđu boju.

Vodu mjenjam i kontroliram redovito, nema ostataka hrane, pazim da dno bude prohodno tj, nema mrtvih mjesta sa zaprekama, ostali stanovnici su zdravi, zadnje sam unjela crvenonosne tetre prije par mjeseci, a prije toga ništa više od godinu dana. Niti biljku. Općenito su ribeki na manje hrane i tjednom postu, posebno sad kad su vrućine. Temperatura u karanteni je oko 25-26, u u glavnom oko 27-28 (dodala i zračnu, dodatni mali fiter sa pumpom (tako da u svakom kutu nešto vrti vodu) otvoreni poglopac, redukcija svjetla...
 -?

« Zadnja izmjena: Srpanj 08, 2010, 10:00:32 prijepodne od Mins »
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Coryiji i liječenje
« Odgovori #1 u: Srpanj 08, 2010, 11:31:46 prijepodne »
Pzdrav,
zanima me kako coridorasi podnose liječenje anibioticima?

Sve ribe pa tako i corydorasi liječenje antibioticima podnose relativno dobro ako se liječe sa propisanim dozama, međutim, problem se javlja nakon liječenja jer su poubijane i sve "dobre" bakterije u crijevima i cjelokupnom probavnom traktu a isto tako i u akvariju i u filtermaterijalu u filteru. Stoga je od iznimne važnosti razdoblje nakon izvršenog liječenja jer ribama moramo pomoči da obnove crijevnu floru a isto tako da izvršimo postupak ubrzanog cikliranja akvarija i filter materijala...

Citat:
Inače su mi te bolesti kod coriya jako misteriozne jer nikada nije bolesno više od jedne dvije jedinke iz veće skupine. Bolest počinje letargijom ili kao da nešto ne štima sa mjehurom s obzirom da nakon pokušrja da se vinu u visinu "padaju" na dno, a nekad i na bok.

Da, ovo su najvjerojatnije problemi vezani uz zračni mjehur bilo da se radi o upali zračnog mjehura bilo o upali nekog drugog unutarnjeg organa koji svojim oticanjem vrši kompresiju na zračni mjehur...

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #2 u: Srpanj 08, 2010, 16:31:12 poslijepodne »
Znači, ako su bile u karanteni onda ih se treba vratiti u glavni akvarij koji je ostao u normalnom tj. cikliranom stanju? A sama riba? Nakon nekog vremena će vratiti svoju mikrofloru? U biti nije mi jasno jer su ribe bile točno do kraja terapije u karanteni i ona koja je bila "naizgled" zdrava i trebala sam ju idući dan vratiti nazad je samo uginula  :(

Drugo, češto znam pročitati kako se ne preporučuje ribicu odmah vraćati nazad već bi u biti trebao imati bolnicu pa naokn nje karantenski akvarij sa cikliranom vodom gdje bi nakon kompletnog poboljšanja trebala ići napokon u stari akvarij.
To sam napravila sa zlatnom...tek je prije par dana otišla u stari akvarij nakon višemjesečnog boravka u karanteni (gdje je sve što se dalo izbrstila  :D )

A ne znam, možda ne prepoznajem simptome (za razliku od hadnovodnih ili skalara kod koji na prvi pogled vidm kakv im je "dan").
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Srpanj 09, 2010, 09:55:32 prijepodne »
Citat:
nije mi jasno jer su ribe bile točno do kraja terapije u karanteni i ona koja je bila "naizgled" zdrava i trebala sam ju idući dan vratiti nazad je samo uginula

Čuj sve zavisi o kojoj se bolesti radi i sa kojim si lijekom liječila ribu, na primjer:

1. Ako si liječila tešku upalu unutarnjih organa ili septikemiju sa običnim Bactopurom (što bi bila apsolutna pogreška), tada je riba nakon 5 dana mogla pokazati simptome poboljšanja ali bolest nisi izliječila i kada si prestala dodavati antiseptik a ribu prebacila u drugi akvarij, bolest se ponovo aktivirala i riba je uginula.

2. Ako si ribu liječila recimo sa General Tonicom (koji je iznimno jak lijek) a riba je već bila oslabljena i u opčenito slaboj kondiciji, tada se zbog jačine lijeka zna dogoditi da još za vrijeme liječenja ali i nakon liječenja riba ugine jer jednostavno jetra oslabljene ribe nije uspjela iz organizma isčistiti ostatke lijeka i neutralizirati otrove...

3. Možda je tvoja riba bolovala od virusne bolesti (virusna septikemija, virusna upala bubrega i dr.) a ti si ju liječila sa antibioticima koji ne djeluju na viruse...

4. Riba može uginuti i nakon pravilnog liječenja a zbog slijedečeg:

-  imunitet je gotovo na nuli,
-  potpuno joj je uništena crijevna flora "dobrih" bakterija,
-  jetra je povečana (otečena) zbog čišćenja ostataka lijekova i toksina koje su u krv ispuštale bakterije,
-  otečeni su svi organi koji proizvode crvene a posebno bijele krvne stanice
-  oštečene su epitelne stanice škrga (organ za disanje i uriniranje)
-  oštečena je sluznica kože...

Sukladno navedenom, jasno je da bi ribu koja se nalazi u ovakvom stanju trebalo obavezno još neko vrijeme držati u tkz: "stacionaru", odnosno, u akvariju u kojem se po mogučnosti nalazi ciklirana voda, u koju se dodaje FFM (sa ciljem ubrzanja zarastanja rana i obnavljanja sluznice i epitela), u koji se dodaju vitamini zbog podizanja imuniteta te se hrane raznovrsnom hranom sa dobro izbalansiranim hranjivim tvarima.

Citat:
To sam napravila sa zlatnom...tek je prije par dana otišla u stari akvarij nakon višemjesečnog boravka u karanteni (gdje je sve što se dalo izbrstila  Cheesy )
Ovo si i ti napravila sa tvojom zlatnom i rezultati su izvrsni.

Još jednom pohvaljujem tvoje postupke, samo tako nastavi dalje, pozdrav i sretno  :zagrljaj:

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #4 u: Srpanj 09, 2010, 10:23:26 prijepodne »
Hvala na iscrpnom savjetu. Inače, mislim da bi bilo više uspjeha kad bi se moglo i kod nas nabaviti drugačijih ljekova. Negdje ima vrlo detaljno opisano po simptomima i ono što bih joj ja dala je sasvim drugačiji lijek od "naših" nifurpirinola. Bolje je probati nešto nego ništa.
A drugo, neke ribeke jednostavno lakše "pročitamo" ili oni bolje reagiraju na lijek, hranu, kvalitetu vode...to prvenstveno mislim na ribe većih dimenzija. Eto, oprostite na offtopicu i hvala još jednom. :)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #5 u: Kolovoz 30, 2010, 13:02:33 poslijepodne »
Evo par lijekova koje sam testirao na Corrydorasima:

-Dobio sam 4 bolesna Corrydorasa (oni najmanji 3-4 cm) u jednom shopu gdje nisu imali volje ili vremena liječiti ih pa su mi ih dali pošto sam kupio neke druge stvari:

Simptomi:

Svi unutarnji organi otečeni i jako upaljeni (izrazito upaljene škrge i "korjeni" peraja) - crveni podljevi ; jednome su i brkovi bili oštećeni
Spuštene peraje
Letargičnost
Blijedi (skoro prozirni)
Otežano disanje

Lječenje 1: Contraspot

Sumnjajuči na parazite kao uzročnika dva sam liječio sa Contraspotom 5 dana

- Nakon 5 dana, jedan je cory izgledao još gore, dok se kod drugog napredak bolesti zaustavio, ali od oporavka ništa u oba slučaja
-nakon pauze od 2 dana sam  i njih počeo liječiti antibijotikom (Liječenje 2)

Lječenje 2: Medazol

Druga sam dva u isto vrijeme odlučio lječiti sa Medazolom (25 mg / 5 lit.)

- nakon 3 dana su se podljevi počeli povlačiti, a nakon 5 dana su bili spremni za rehabilitaciju
- U rehab. su ostali 7 dana (ffm, vitamini, mješavina 4 vrste hrane, pojačana ereacija)
- Potpuni oporavak je uslijedio nakon svega 20 dana
- Danas plivaju lijepih bijelih trbuščića i tamnih boja sa ekipom mojih satrijih Corrydorasa

-------------------

Dva cory-a koja su prvo prošla liječenje sa Conrtaspotom, puno su teže podnijela naknadno liječenje Medazolom, i samo se je jedan potpuno oporavio, dok jedan još uvjek pliva u karanteni zacvenjenim škrgama i mislim da taj neće preživjeti :(

=====================================================================

....Možda nekome pomognu ova opažanja...

A i postavio bi pitanje:

-Ukoliko je riba napadnuta parazitima i oni su prouzročili infekciju, dali najrije suzbiti infekciju ili prvo parazite ?

Cheers

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Kolovoz 30, 2010, 13:30:28 poslijepodne »
Simptomi:

Svi unutarnji organi otečeni i jako upaljeni (izrazito upaljene škrge i "korjeni" peraja) - crveni podljevi ; jednome su i brkovi bili oštećeni
Spuštene peraje
Letargičnost
Blijedi (skoro prozirni)
Otežano disanje

Lječenje 1: Contraspot

Sumnjajuči na parazite kao uzročnika dva sam liječio sa Contraspotom 5 dana

gstaraz, simptomi riba koje si išao liječiti ukazuju na trovanje amonijakom i njegovim nusproduktima ili pak klorom ako su u pet shopu ulijevali vodu direktno iz pipe...

Sukladno navedenom ribe bi se možda oporavile da si ih stavio u čistu iscikliranu vodu te dodavao FFM i vitamine te hranio kvalitetnom hranom.

Uopće ne znam zašto si ribe išao liječiti contraspotom kada se taj lijek koristi za liječenje ICH-a i (kako autor navodi i nekih drugih vanjskih parazita). Metronidazol je antibiotik kojega koristimo za ubijanje parazita hexamite i nekih drugih ali ne preporučujemo za liječenje bakterijskih bolesti riba zbog određenih razloga...
Citat:
A i postavio bi pitanje:

-Ukoliko je riba napadnuta parazitima i oni su prouzročili infekciju, dali najrije suzbiti infekciju ili prvo parazite ?

Prvo suzbiti infekciju a potom liječiti parazite jer su paraziti bića kojima je u interesu da jedinka na kojoj parazitiraju ostane živa da bi ovi mogli dulje živjeti, međutim,  velika parazitarna infekcija u vodi loše kvalitete a i kod riba kojima je oslabio imunitet izazivaju smrt riba...

Da zaključim, najvažnije je postaviti dobru dijagnozu a temeljem vanjskih obilježja koja pokazuje riba, kada je postavljena dobra dijagnoza treba liječiti sa lijekovima koji su namijenjeni isključivo za tu bolest jer svako eksperimentiranje može ubiti našu ribu. Posebice pri tome trebamo imati na umu da je to naš mali ljubimac, da je i on Božje stvorenje te i oni osječaju jake bolove i da mogu jako patiti.  Sukladno navedenom predlažem da svi kada uoće vanjske simptome proguglaju po internetu točno o kojoj se bolesti radi te da liječe sa lijekovima za tu bolest.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #7 u: Kolovoz 30, 2010, 13:49:39 poslijepodne »
Hvala, 985plavi

-Contraspotom sam ih liječio jer sam sumnjao na parazite na škrgama (koji su se proširili i uzročili navedene upale), a on je pogodan i za to.

Citat:
Metronidazol ne preporučujemo za liječenje bakterijskih bolesti riba zbog određenih razloga...

može li molim te koj link o tim razlozima ili koj redak, (ako se ne radi o utjecaju antibijotika na bubrege i to... što mi je poznato)

Hvala još jednom

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Kolovoz 30, 2010, 14:04:39 poslijepodne »
Hvala, 985plavi

-Contraspotom sam ih liječio jer sam sumnjao na parazite na škrgama (koji su se proširili i uzročili navedene upale), a on je pogodan i za to.

Citat:
Metronidazol ne preporučujemo za liječenje bakterijskih bolesti riba zbog određenih razloga...

može li molim te koj link o tim razlozima ili koj redak, (ako se ne radi o utjecaju antibijotika na bubrege i to... što mi je poznato)

Hvala još jednom

Čuj, metronidazol je antibiotik relativno uskog spektra djelovanja koji ubija određene rodove anaerobnih bakterija a kod ljudi se koristi najčešće za liječenje vaginalitisa i blažih želučanih čireva te rijetko kao antiparazitik.

Dakle osim što je antibiotik uskog spektra djelovanja, izrazito je fotosenzibilan što znači da ako u akvariju imaš upaljeno svjetlo nakon 8 sati već je nestalo više od 50% aktivne supstance lijeka, uz navedeno vrijeme poluraspada i raspada u vodi je vrlo brz u roku od 24 sata gotovo da ga više i nema u vodi.

Uz sve navedeno ako u akvariju nije dobro usisana podloga, dobro oprani filter, usisne cijevi i staklo gotovo 40% lijeka odmah kemijski reagira za razne organske otpade pa se i tu ima veliki gubitak...

Kada liječimo sa metranidazolom 100% učinak postižemo samo ako ga stavljamo svakih 8 sati u vodu....

Što se tiče škržnih parazita osim što izazivaju crvenilo škrga i truljenje za gotovo sve njih je karakteristično da se mogu vidjeti ili golim okom (uz pomoč povečala) ili pod mikroskopom a glede liječenja ovaj lijek nije dobar za njih jer u njemu nema praziquantela a to je kemijski spoj koji ih ubija...       

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #9 u: Kolovoz 30, 2010, 15:40:09 poslijepodne »
Hvala najlijepša  na odgovoru i objašnjenju  :up:

Račun ide na mene ako se ikad sretnemo na kafici i kolačima  ;)

Cheers,
Gianni.