Dakle, radi se o mini akvariju. Gotovo 18 godina imam stolitraša kojega sam odlučio isprazniti i preurediti (unutrašnji pregradi filtar, umjetna pozadina, novi poklopac i rasvjeta). Zbog toga sam za njegove sadašnje stanovnike i kao buduću karantenu odlučio napraviti ovu mini staklenku.

Akvarij je dimenzija 250x400x300mm (dubina x duljina x visina), što hoće reći nekih 30 litara brutto.
Stranice su izrađene od stakla debljine 6mm iako se moglo koristiti tanje staklo.
Ovo je moja prva samogradnja akvarija (bar što se tiče lijepljenja akvarija). Koristio sam henkelov crni Ceresit silikon kupljen za nekih 25kn. Namijenjen je lijepljenju akvarija do 300 litara i ima na sebi nacrtan akvarij i ribicu.
Crni silikon sam uzeo zbog efekta rubova, želio sam stvoriti prividni "okvir" akvarija no više mi se ta ideja ne sviđa. Štoviše, nedavno sam vidio akvarije lijepljene silikonom koji uopće nemaju unutrašnju ugaonu fugu po visini nego samo po dnu. S obzirom na tako malu litražu i veliku površinu nalijeganja stakla o staklo (6mm) mislim da sam tu fugu mogao izostaviti.
U akvarij je uložena minimalna oprema, tj. oprema je naslijeđe iz 18 godina akvaristike, tako da je aquaclear powerhead filtar malo prevelik, grijač je serin 75w, a rasvjeta je Osram dulux 18W daylight štedna.
Poklopac je izrađen u kombinaciji bočnih baza od jelovine i Al-lima debljine 1 mm. Drvene površine su zaštićene sa 2 sloja dvokomponentnog laka za parkete. nadajmo se da će lak pokazati dobra svojstva zaštite drveta.
No hajdemo redom: