Srpanj 14, 2025, 20:23:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolesna molly!  (Posjeta: 4276 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sara.111

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Poreč
Bolesna molly!
« u: Lipanj 13, 2010, 11:58:44 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, 42L
-   temperatura,: nazalost 29 stupnjeva.. :rolleyes:
-   parametri vode (ako se znaju),: neznam
-   vrijeme od pokretanja akvarija, 4 ili 5 mj
-   kad su useljene prve ribice, 2 tj se ciklirao pa sam stavila ribe (imala sam 1/4 stare vode i stari filter)
-   period i količina mijenjanja vode: tjedno 1/5

FILTER:
-   tip i marka filtera: vanjski neznam, a unutarnji Atman 360L/h
-   način i periodi čišćenja: kada vidim da se smanjio protok, u akvarijskoj vodi
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen): vanjski ima aktivni ugljen

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje: vinova loza, i šljunak kao podloga
-   grijač: ugasila, ionako je pre visoka temp...
-   pumpa za zrak: ne
-   CO2 sustav – kakav: nema
-   kemija?: Tetra Plant (planta Min, za bilje) i Multi fit (Aquariumpflege,Wasseraufbereiter)

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: 6 neonki, 4mollya,3corydorasa i guppyi..
-   starost ribica : mollyi vise oko 1 god stari, corydorasi, 1 ima 1,5 god, ostala dva neznam,neonke sam dobila odrasle,a guppya ima svakakvih..
-   ima li potencijalnih „terorista“:nema
-   hranjenje – koliko i što: hrana za toplovodne ribice, ujutro i navecer, i svako toliko tabletice za dno (jednom tjedno)

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) povišenje temperature i dodavanje male količine planta min i multi fita.
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) nema

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima... molly ribica ima stalno otvorena usta, na gornjoj strani usta kao da je nateceno, ima malo crvenih tockica, a na gornjoj "usnici" kao nesto bjelkasto sluzavo... čini mi se da malo ubrzano diše,jela je normalno ujutro, sada se pocela sakrivati na dnu, ostalih promjena nema.
-   kad su se simptomi prvi puta uočili: prije 1h
-   pokušaj liječenja, čime: ništa, ničime
-   koliko je ribica bolesno, uginuća?: samo ta jedna
-   stanje ostalih stanovnika: svi se normalno ponašaju i izgledaju

zanima me kako da je lječim, je li potrebno odvajanje u drugi akvarij, i dali može zaraziti ostale ribe... i dali joj ima spasa.. foto aparat mi ne radi tako da je ne mogu slikati...:/

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Bolesna molly!
« Odgovori #1 u: Lipanj 14, 2010, 09:51:20 prijepodne »
Pozdrav Sara,

ima više stvari koje ne radiš dobro pa bih te molio da pažljivo pročitaš što ću ti napisati te da se toga ubuduće i držiš.

Naime, tvoja (za sada samo jedna) riba oboljela je od bolesti "Columnaris", to je bakterijska bolest za koju je karakterističan bijeli sluzavi prsten oko usta a vrlo čeasto i oko leđne peraje (izgled sedla). Ova se bolest pojavljuje u akvarijima u kojima ima puno riba, u akvarijima u kojima je voda loše kvalitete i dr. To je zarazna bolest koja vrlo često i vrlo brzo prelazi na večinu stanovnika akvarija ili vrtnog jezerca.

1. Moraš oprati sav filter materijal jednom mjesečno u akvarijskoj vodi
Citat:
-   način i periodi čišćenja: kada vidim da se smanjio protok, u akvarijskoj vodi

Ovo što ti radiš nikako nije dobro jer kada se smanji protok več je prekasno jer se naglo dignu količine amonijaka, nitrata, nitrita i fosfata a koje djeluju na aktivaciju bakterija (ubrzano razmnožavanje) i pojavu bolesti.

2. Moraš mijenjati veču količinu vode jednom tjedno s obzirom da imaš previše riba u akvariju od 42L (a zbog panja i podloge i bilja imaš u stvari vode oko 30L), recimo 1/3 ili 1/4 vode tjedno

Citat:
-   period i količina mijenjanja vode: tjedno 1/5

3. Izvadi ugljen iz akvarija jer nema smisla gnojiti bilje ako je u filteru aktivni ugljen jer isti neutralizira večinu gnojiva...

Citat:
-   vanjski ima aktivni ugljen

Citat:
-   kemija?: Tetra Plant (planta Min, za bilje) i Multi fit (Aquariumpflege,Wasseraufbereiter)

4. Ribe je dovoljno hraniti jednom dnevno (osim mlađ) a obavezno je ostaviti ih jedan dan bez hrane

Citat:
-   hranjenje – koliko i što: hrana za toplovodne ribice, ujutro i navecer, i svako toliko tabletice za dno (jednom tjedno)

5. S obzirom da je ova bolest direktno povezana sa lošom kvalitetom akvarijske vode i sa prevelikim brojem riba predlažem slijedeće:

Ako samo ova riba ima simptome bolesti odvoji ju u karantenski akvarij i započni liječiti sa antibioticima: Serinim "Bactopur Direct" ili sa JBL "Furanol" uz uključenu jaku aeraciju

U akvariju odmah napravi promjenu cca 40% vode i operi sav filter materijal te u akvarij ubaci duplu dozu Easy Life FFM-a a slijedeći dan duplu dozu vitamina te odmah prijeđi na sistem prehrane koji sam ti napisao gore.

Pozdrav i javljaj što si poduzela i kako teće liječenje

Offline sara.111

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Poreč
« Odgovori #2 u: Lipanj 14, 2010, 16:23:39 poslijepodne »
ovako, jos jucer sam premjestila ribu u posudu jer nemam akvarij za ljecenje, pomjesala akvarijsku i novu vodu i usula malo soli. danas je ribi bolje, manje su joj otvorena usta a onog bijelog ima jos vrlo malo i to samo u ustima. jela je normalno a sutra idem po ljekove. U zajednickom akvariju sam promijenila 50% vode, oprala sav filter materijal u akvarijskoj vodi i ulila ovo navedeno pod "kemija".. izvadila sam aktivni ugljen.. ubuduce cu se pridrzavati svega sto ste napisali..javit cu vam kakvo je daljnje stanje ribe i ostalih... i samo bih htjela znati kako izgledaju prvi simptomi ove bolesti kako bih znala uociti na drugim ribama i brzo reagirati! pozdrav!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Lipanj 15, 2010, 09:05:32 prijepodne »
Pozdrav Sara, ribi u odvojenoj posudi uključi aeraciju i što prije započni sa liječenjem.

Simptomi bolesti u akutnoj (početnoj) fazi:

Ukoliko je bakterija inficirala usta ribe, bolest se na početku manifestira kao bjelkasto do sivkasto zamučenje (izgubljeni sjaj), a potom se pojavljuju bijele mrlje oko usta. Sami rubovi bijelih mrlja crvenkaste su boje a što je klasični znak upalnog procesa. Kako bolest napreduje, bijele mrlje poprimaju izgled „vate“ koja se širi i zauzima sve veču površinu oko usta i širi se na glavu ribe.

Riba ne uzima hranu, mirna je, povlači se na osamljeno mjesto, drži se pri površini vode i diše ubrzano. Ako se riba ne počne liječiti nakon prvih simptoma bolesti, može uginuti u roku od 48 do 72 sata.

Pozdrav i javljaj promjene