Srpanj 26, 2025, 06:59:03 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolesna betta  (Posjeta: 2580 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ana07

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 37
bolesna betta
« u: Svibanj 16, 2010, 13:35:49 poslijepodne »
imam akvarij 54 l, u njemu 3 corya, 1 ancistrus, 5 neonki, 5 krijesnica i 1 mužjak betta...

zadnjih par dana betta ne pliva, uglavnom leži na listu, a danas sam primijetila da su mu peraje nekako slijepljene i oči mutne, zanima me mogu li ga odvojiti u teglu i sutra probati s liječenjem (danas je nedjelja pa nemam gdje kupiti lijek) i ima li uopće spasa za njega?  :(

Offline Fuman

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
Odg: bolesna betta
« Odgovori #1 u: Svibanj 16, 2010, 14:09:26 poslijepodne »
Ovo sto lezi na listu je normalna stvar za bette a za ostalo ne znam...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Svibanj 17, 2010, 09:42:56 prijepodne »
Ana, nešto ne valja sa tvojom vodom ako je dobio zamučenje očiju a peraje su mu slijepljene.
Molim te ispuni ovaj upitnik i ako možeš pošalji fotografiju bolesne ribe, uz pitanja u ovom upitniku reci nam da li si nedavno provodila kakvo liječenje riba i sa kojim sredstvom te kada si kupila bettana i u kojem shopu, pozdrav.

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Offline ana07

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Svibanj 17, 2010, 14:11:41 poslijepodne »
evo ispunit ću upitnik ali da odgovorim prvo, bettana sam kupila prije 6 mjeseci u pet shopu tu u zaprešiću, nisam dosada provodila nikakvo liječenje... sad sam dobila upute da promijenim 30% vode, liječim baktopurom, te na kraju promijenim 50% vode...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Svibanj 17, 2010, 14:21:10 poslijepodne »
evo ispunit ću upitnik ali da odgovorim prvo, bettana sam kupila prije 6 mjeseci u pet shopu tu u zaprešiću, nisam dosada provodila nikakvo liječenje... sad sam dobila upute da promijenim 30% vode, liječim baktopurom, te na kraju promijenim 50% vode...

Ja bih bolje išao u 2 smjera.

- Prvi smjer, Popravljanje kvalitete akvarijske vode, odnosno, promjena 30% vode, pranje filter materijala i dodatak Easy Life FFM-a u duploj dozi a sutradan dupla doza vitamina
- Drugi smjer, ribu liječiti u karanteni.

Ali prije nego ti kažemo da li ribu uopće treba liječiti trebaju podatci koji se traže u upitniku jer recimo riba može dobiti zamučenje očiju i zbog visoke razine amonijaka, nitrata, nitrita i klora pa je dovoljno da se popravi kvaliteta akvarijske vode i da riba ozdravi.

Također, postoji i sumlja na gljivično oboljenje zbog slijepljenih peraja pa je zato potrebna fotografija...

Treči je problem starost tvoje ribe, mislim da bette žive svega 2 godine a nitko ne zna koliko je betta bila stara kada si ju kupila...

Offline ana07

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Svibanj 17, 2010, 14:29:26 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža = 54l
-   temperatura = 27 C
-   vrijeme od pokretanja akvarija = 7 mjeseci
-   kad su useljene prve ribice = prije 6 mjeseci
-   period i količina mijenjanja vode = 30%, svaka 3 tjedna

FILTER:
-   tip i marka filtera = vitakraft unutarnji filter
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) = spužva, nema aktivni ugljen

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje = da
-   grijač = da
-   pumpa za zrak = ne
-   CO2 sustav – kakav = ne
-   kemija? = ferropol

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka = 3 corydorasa, 1 ancistrus, 6 hasemania nana, 5 neonki, 1 bettan
-   hranjenje – koliko i što = 1 dnevno, listići i tablete za ribe dna

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) = ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) = zadnja 2 dana masna površina vode

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma = bettanu malo zamućene oči, slijepljene peraje, uglavnom miruje ali jede
-   kad su se simptomi prvi puta uočili = prije 4 dana
-   pokušaj liječenja, čime = ne
-   koliko je ribica bolesno, uginuća? = ostale djeluju normalno, samo je bettan bolestan
-   stanje ostalih stanovnika = nepromijenjeno

evo ne znam koliko se vidi na slikama...
« Zadnja izmjena: Svibanj 17, 2010, 14:33:38 poslijepodne od ana07 »

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Svibanj 17, 2010, 14:34:21 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža = 54l
-   period i količina mijenjanja vode = 30%, svaka 3 tjedna

FILTER:
-   tip i marka filtera = vitakraft unutarnji filter
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) = spužva, nema aktivni ugljen

PROMJENE:
--   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) = zadnja 2 dana masna površina vode

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma = bettanu malo zamućene oči, slijepljene peraje, uglavnom miruje ali jede
-   kad su se simptomi prvi puta uočili = prije 4 dana

po meni definitivno prerjetko mijenjanje vode, pogotovo za tako mali akvarij... a i masna površina upućuje na višak proteina...
promjeni vodu (trećinu, odstajalom!!!), isperi filter materijal (u akvarijskoj vodi) i dodaj FFM i sutra vitamine... i mjenjaj vodu barem jednom tjedno!

P.S. koliko hraniš ribe? da nema možda malo previše hrane koja raspadanjem prlja vodu dodatno?
P.S.2. "vježba" li tvoja Betta?
« Zadnja izmjena: Svibanj 17, 2010, 14:41:12 poslijepodne od smileyzg »

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Svibanj 17, 2010, 14:43:22 poslijepodne »
Masne naslage na površini vode su znak bujanja bakterija koje stvaraju sluzavi film na površini vode.
S obzirom da betta diše na način da s površine vode uzima atmosferski zrak očito je već prije oštečenu sluznicu sa amonijakom, nitratima, nitritima i fosfatima, inficirala sa bakterijama.

U prilog ovoj tvrdnji ide i ovo što si napisala:
Citat:
period i količina mijenjanja vode = 30%, svaka 3 tjedna

Morat češ buduće češće mijenjati vodu a barem svaka 2 tjedna po 35%.

Sukladno navedenom napravi kako sam napisao u prijašnjem postu (2 smjera).

Predlažem liječenje sa Serra "Bactopurt" ili sa JBL "Ekto Fluid" u propisanom trajanju.

Bactopur doziramo
1. dan 1ml na 20 litara vode
2. dan ništa ne dodajemo u vodu
3. dan 1ml na 20 litara vode
4. dan ništa ne dodajemo u vodu
5. dan promjena vode

Liječenje traje 5 dana
U tvrdim vodama preporučujem da se doza malo pojača ( 1,5ml na 20 litara vode).
Po mogučnosti dodati nejodiranu sol (Sera ectopur) 5g (čajna žličica) na 50 litara vode

Ektol fluid doziramo:
10ml na 40 litara akvarijske vode. U mekanim vodama sa niskim GH i KH (manje od 8°) dodajemo pola preporučene doze a u vodama velike tvrdoće (više od 15°) dodajemo duplu dozu od preporučene. Liječenje traje 4 do 5 dana.
Po mogučnosti dodati nejodiranu sol (Sera ectopur) 5g (čajna žličica) na 50 litara vode

Offline ana07

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Svibanj 17, 2010, 14:47:58 poslijepodne »
da, izgleda da je to prerijetko mijenjanje vode iako su mi tako rekli u pet shopu...

liječit ću baktopurom prema uputama i nadam se da će biti sve ok...

hvala na odgovorima, javljam rezultate  :)

Offline ana07

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Svibanj 19, 2010, 12:57:04 poslijepodne »
budući da sam morala mijenjati dio vode (koja je morala odstajati) danas sam počela s liječenjem i stavila prvu dozu baktopura, voda je sad zelena ali to je od lijeka pa onda valjda ne smeta ribicama? imam pitanje, 5.dan mijenjam isto oko 30% vode ili više?

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Svibanj 19, 2010, 13:02:36 poslijepodne »
ne znam napamet, ali koliko ja znam prije trećeg dodavanja ide izmjena vode... ali sve piše u uputi...

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Svibanj 19, 2010, 13:18:02 poslijepodne »
Bilo bi najbolje ako možeš zamijeniti svu vodu nakon liječenja.

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #12 u: Svibanj 22, 2010, 01:44:55 prijepodne »
citat:
Masne naslage na površini vode su znak bujanja bakterija koje stvaraju sluzavi film na površini vode.

A ne može li biti uzrok i hrana životinjsko porijekla tj. bjelančevine i masti? 
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #13 u: Svibanj 22, 2010, 01:52:50 prijepodne »
FFM-a nekako nema u posljednje vrijeme  :'(...ja sam si za zamjenu uzela toxivec (smanjuje amonijak, nitrate, nitrite i ostale štetne stvari malo bolje od običnih tekućina za pripremu vode) plus neke filter kulture. Je off topic, ali da ljudi ne odustanu ili zakasne sa terapijom ako nema dotičnih proizvoda u trgovinama trebalo bi napisati i neke alternative.
A za bette mislim da sam na stranicama od tetra vidjela baš za pripremu vode specijalo za njih, ali ne mogu reći da li toga ima za uzeti kod nas.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline ana07

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Svibanj 23, 2010, 22:27:04 poslijepodne »
evo danas je 5. dan pa sam napravila izmjenu vode, ali bettan mi izgleda isto, nije se ništa promijenilo   :( i dalje su mu slijepljene peraje, većinom leži na dnu i tu i tamo zapliva...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Svibanj 23, 2010, 23:12:58 poslijepodne »
Mislim da nece bit nista od toga ako se nebude betta lijecila malo jacim antiparazitikom...

Sljepljene peraje najcesce znaci parazit chilodonella koji uzrokuje sljepljene peraje i upalu svih sluznica. Lijeci se kao i drugi jednostanicni paraziti, no kada je upala vec toliko jaka da riba postaje sluzava i sljepljena potrebno je nekad i kombinirati lijekove, pa cak i upotrijebiti antibiotik jer su sekundarne bakterijske infekcije vrlo ceste. Ovo je jedan od tezih parazita jer se tesko lijeci a prilicno je agresivan. Ono sto je kod njega dobro je sto je zarazan samo za ribe sa vrlo oslabljenim imunitetom pa nije potrebno lijeciti cijeli akvarij.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Svibanj 25, 2010, 13:47:42 poslijepodne »
Mislim da nece bit nista od toga ako se nebude betta lijecila malo jacim antiparazitikom...

Sljepljene peraje najcesce znaci parazit chilodonella koji uzrokuje sljepljene peraje i upalu svih sluznica. Lijeci se kao i drugi jednostanicni paraziti, no kada je upala vec toliko jaka da riba postaje sluzava i sljepljena potrebno je nekad i kombinirati lijekove, pa cak i upotrijebiti antibiotik jer su sekundarne bakterijske infekcije vrlo ceste. Ovo je jedan od tezih parazita jer se tesko lijeci a prilicno je agresivan. Ono sto je kod njega dobro je sto je zarazan samo za ribe sa vrlo oslabljenim imunitetom pa nije potrebno lijeciti cijeli akvarij.

Ovako, Bactopur sam predložio zbog toga što mi je bio cilj izliječiti mrenu na oku koja je najvjerojatnije rezultat bakterijske infekcije. A što se tiče slijepljenih peraja tu uzrok bolesti može biti i bakterija i gljivica i protozoa. Na fotografijama koje su poslane ja na perajama ne vidim nikakve ozbiljne simptome bolesti već više vidim ribu koja je beživotna, bezvoljna, letargična... pa stoga niti ne širi peraje pa se ima utisak da su slijepljene. (Stavljaj ogledalce ispred akvarija pa vidi da li se bettan šepuri i širi peraje).

Kolegica Gwyneeth misli da se radi o protozou (Chilodonelli), ali ja ne vidim simptome infekcije ovim protozoima tako da nisam pobornik prijedloga da se krene liječiti sa sredstvom koje ubija ove protozoe (Srećom, chilodonella je lako liječiti, a jedan tretman je obično dovoljan. Uobičajeni tretmani su:    Kalijev hypermanganat, Malahit i formalin, Bakrene kupke, Solne kupke )
Naime za infekciju ovih parazita je karakteristično pojačano lučenje sluzi preko ljuski, kože i škrga a sluz bude na određenim dijelovima tijela gušća i zamučena...

Evo i par fotografija pa sama procijeni da li se radi o invaziji ovoga parazita ili ne ali malo soli ne može škoditi, pozdrav

Offline ana07

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Svibanj 25, 2010, 23:05:56 poslijepodne »
probat ću sutra ponovo slikati pa da se bolje vidi, jer peraje su bettanu baš slijepljene tako da i teže pliva...
baktopur sam uzela na preporuku Tomislave iz pet shopa tu u Zaprešiću (ona je prije radila u Zoo Vili) kad sam joj rekla da su bettanu slijepljene peraje... ovako preko slika bolesti koju spominjete teško mi je reći ali mislim da nije to, ali stvarno ne znam više...
a što se tiče soli - nije li ona štetna za corydorase?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #18 u: Svibanj 26, 2010, 08:53:34 prijepodne »
Sol smeta corydorasima i normalne i umjerene doze ih ne ubijaju...

Ali zar nisi bettana liječila Bactopurom u karanteni?

Ja sam predložio liječenje u 2 smijera i obaveznu upotrebu soli u karanteni !!!!!!!!!

Citat:
Ja bih bolje išao u 2 smjera.

- Prvi smjer, Popravljanje kvalitete akvarijske vode, odnosno, promjena 30% vode, pranje filter materijala i dodatak Easy Life FFM-a u duploj dozi a sutradan dupla doza vitamina
- Drugi smjer, ribu liječiti u karanteni.

Citat:
Predlažem liječenje sa Serra "Bactopurt" ili sa JBL "Ekto Fluid" u propisanom trajanju.

Bactopur doziramo
1. dan 1ml na 20 litara vode
2. dan ništa ne dodajemo u vodu
3. dan 1ml na 20 litara vode
4. dan ništa ne dodajemo u vodu
5. dan promjena vode

Liječenje traje 5 dana
U tvrdim vodama preporučujem da se doza malo pojača ( 1,5ml na 20 litara vode).

Ektol fluid doziramo:
10ml na 40 litara akvarijske vode. U mekanim vodama sa niskim GH i KH (manje od 8°) dodajemo pola preporučene doze a u vodama velike tvrdoće (više od 15°) dodajemo duplu dozu od preporučene. Liječenje traje 4 do 5 dana.

Čuj, ako nisi provela liječenje kako sam napisao u KARANTENI sa upotrebom soli, onda, niti nemoj očekivati da češ ribu izliječiti niti nas više nemoj pitati što da radiš kada cijelo vrijeme radiš po svom!!!