Srpanj 23, 2025, 16:55:03 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Calvus dise ubrzano!  (Posjeta: 941 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline papa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • samo CARica od sada na dalje
Calvus dise ubrzano!
« u: Travanj 23, 2010, 23:42:03 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, - 130x50x60 cca400l
-   temperatura, - 25/26
-   parametri vode (ako se znaju), ph 8-8,5
-   vrijeme od pokretanja akvarija, vise od dva mjeseca
-   kad su useljene prve ribice, nakon 25 dana cikliranja
-   period i količina mijenjanja vode - svakih 15 dana 20%

FILTER:
-   tip i marka filtera - Fluval 405
-   način i periodi čišćenja
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) - jucer maknut i stavljena juwel zelena i plava spuzva filtracijska u te komore gdje je bio ugljen

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje - samo kamenje + pjesak
-   grijač - juwel 300w
-   pumpa za zrak - maxima R
-   CO2 sustav – kakav
-   kemija?

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - 6x Cyphotilapia Gibberosa Blue moba Zair, 12x Leleupi, 4x Calvus "black pearl", 2x gibiceps, 3xancistrus
-   starost ribica - mlade su sve neznam tocno, Calvusi su oko4 m velicine
-   ima li potencijalnih „terorista“
-   hranjenje – koliko i što - 1-2 puta dnevno raznoliko (JBL novo tanganyika, SiLine larve komaraca, JBL novo fill blood worms, Nutrafin Max, krill pacifica racici smrznuti

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - jucer izbacio aktvini ugljen i ubacio juwel plavu i zelenu spuzvu u te komore, oprao postojecu spuzvu u akvarijskoj vodi
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima... - Calvus koji je najveci nakon zadnjeg danas hranjenja dise ubrzano pri dnu je a jedino sto je na tjelu neobicno ima povelik trbuh kao da se prejeo i nemoze provariti, jeidno mi to pada napamet jel je do prije hranjenja bio aktivan ko i ostale ribice....
-   kad su se simptomi prvi puta uočili - danas predvece
-   pokušaj liječenja, čime
-   koliko je ribica bolesno, uginuća?
-   stanje ostalih stanovnika - sve ribe su aktivne, razigrane i ponasaju se najnormalnije!

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
Odg: Calvus dise ubrzano!
« Odgovori #1 u: Travanj 24, 2010, 07:19:06 prijepodne »
meni se čini da pre malo vode mjenjaš svakih 15 dana samo 20 %, ja mjen jam svakih sedam dana po 30 % uz dodatak ffm- a
ali nebi reko da je ta voda uzrok zašto calvus ubrzano diše, plavi če ti reči šta da radiš
Virovitica - Brezovica

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #2 u: Travanj 24, 2010, 10:21:54 prijepodne »
Ja mjenjam 40-50% svaki tjedan iako koristim ffm(al sta je sigurno sigurno je)
dal se stanje popravilo?
PH je visok jel?Altosima treba visok.
Gnjavi li ga kakva riba?
Brzo disanje,promjena boje-sokiran calvus,al od cega ne znam..
mozda se prejeo?
Reci jel se stanje popravilo,slikat mozda..
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 24, 2010, 11:39:52 prijepodne »
Ma nije do vode sve ribe su preaktivne, ph treba biti takav, temp je ok, jedino kaj ti velim mislim da sam pretjerao sa hranom zadnja dva dana, jel sam mislio samo na frontoze nove koje manje jedu kad dodju i cini se koda se prejeo, trbuh mu je veliki bio. Ali dobro sad sve to pada u vodu jel ga nemrem nac u akvariju nigdje, ni tjela ni njega pogledao ispod svakog kamena i nema ga, pa kaj moguce da je postao vecera ali tak da nis ne ostane?!!  :o

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Travanj 26, 2010, 12:42:31 poslijepodne »
Pozdrav Papa postoji mogučnost da se riba prejela te da je prejedanje uzrokovalo zastoj probave ali prije bih rekao da se radi o lošoj kvaliteti vode (prevelika razina amonijaka, nitrata i nitrita) zbog obilnog hranjenja riba, te zbog relativno slabog filtera za tvoj ciklidni akvarij i zbog male površine spužva u filteru (dobro da si izvadio ugljen i zamijenio ga sa spužvama).

Naime ja imam neciklidni akvarij od 250l a filter fluval 405 i smatram da bih trebao imati jači filter a ribe hranim jednom dnevno a srijedom poste te vodu mijenjam svakih 15 dana po 35 do 40%.

Također moraš raditi veče promjene vode.

Dakle, sukladno navedenom (ukoliko se radi o zastoju u probavi) bolesnu ribu prebaci u karantenu:

1. u vodu sipati gorku sol (predlaže se 1/8 čajne žlice na svakih 5 litara vode ali ja bih ipak stavio malo više)
2. temperatura vode ista na kojoj inaće držiš ribe (ne viša od 28C)
3. uključiti aeraciju
4. ribu ne hraniti dva do 3 dana
5. četvrti dan ribi ponuditi za hranu malo dobro kuhanog graška (ne previše da se otapa u vodi a ne premalo da ne bude tvrd)
6. peti dan također hraniti sa graškom a šesti dan početi davati normalnu hranu jednom na dan

Dakle ako se riba ne isčisti kroz ovo vrijeme tada možemo zaključiti da se radi o trbušnoj vodenici (unutarnja bakterijska upala pa se riba treba nastaviti liječiti sa antibiotikom (mislim da su kolege sa foruma imali uspjeha sa liječenjem eritromicinom pa je tada uputno pročitati njihove postove)) ili se radi o malawi bloatu što se pak liječi metranidazolom.

Javi što si poduzeo i kako teće oporavak ribe.

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 29, 2010, 08:40:34 prijepodne »
Hvala na iscrpnom odgovoru ali bojim se da je on odplivao svoje jos tu noc, nasao sam dva dana kasnije tjelo sva sreca netaknuto od strane drugih riba, trbuh mu je bio malo natecen ali nije bio nakostrjesen, doimalo se koda je cak malo crvenkast na predjelu trbuha. Kaj se tice promjene vode promjenio sam politiku i sada mjenjam svakih 10 dana cca 25% vode, izmedju 75-100l od 400l akvarija, naravno nema nutra vode 400l tu je pjesak i kamenje... Kaj se tice vode za sada nekako sumnjam da je lose kvalitete provjeravam povremeno Ph i stabilan je 8-8,5 receno mi je ako se poremeti neki drugi parametar da ph varira takodjer, a sto se tice filtracije huh to mozda jos nisam prestrucan sudit dali je dovoljan ali cini mi se da je u akvariju je samo 24 ribe od toga su njih 18 male jos uvijek ispod 5 cm, neznam vidjet cu kako ce se razvijat situacija dalje ali imam sada i karantenski akvarij u pripravi pa ako nedaj boze opet se ponovi nesto slicno riba ide odma nutra i pratim upute...

Misljenja sam da sam pretjero s hranom tih tjedan dana kad su mi stigle nove frontoze, jel mi je bilo samo na pameti da one pocnu jest redovito pa sam stavljao po vise puta dnevno hranu po malo ali ocito previse jel dok one tada jos nisu jele bas nesto ostali stanari su se prejedali, bilo ih je tesko nabavit i nisu bome ni jeftine pa me to okupiralo vise nego da pazim na sve stanare. A meni na dusu ovaj ribek, nadalje svi ostali su vrlo aktivni i cine se zadovoljni, nadam se da nece biti vise problema...