Srpanj 18, 2025, 21:55:07 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Raspadanje peraja  (Posjeta: 1561 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ChichazZ

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
Raspadanje peraja
« u: Svibanj 21, 2010, 21:02:35 poslijepodne »
Danas sam primjetio da se kod blackmollya raspadju peraja, ne bih previse panicio jer sam i do sada ovo imao i prilicno uspijesno lijecio...po savjetu sam u novo izmijenjenu vodu stavljao kasikicu soli i peraja bi vec ujutro bila zdrava i izlijecena ali ovo je pocelo precesto da se desava i samo kod mollya ostale ribe su OK. Prije 7 dana sam imao mollya za kojeg sam mislio da je trudan i prebacim ga u kotilicu i umjesto da ujutro nadjem malce nasao sam njega mrtvog, nije imao nikakvih simptoma samo sto je imao malo veci stomak pa sam mislio da je noseci... :(
AQ je 100L, sa DYS prelivnim filterom i pumpom podesenom na 50L/H, cikliran prije 25 dana...ostale ribe u savrsenom stanju, PH je izmedju 6 i 7 po lakmus testerima.
Postoji li mogucnost da je problem u tome da su ova 3 mollya u bliskom srodstvu odnosno mama i 2 djece pa da su zbog genetske povezanosti podlozniji bolestima nego druge ribice? Mama je zdrava a ovi su malci vjecito bili nesto zakržljali...
« Zadnja izmjena: Svibanj 21, 2010, 21:13:08 poslijepodne od ChichazZ »
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Odg: Raspadanje peraja
« Odgovori #1 u: Svibanj 21, 2010, 21:41:01 poslijepodne »
Raspadanje peraja nije sigurno rezultat lose genetike... moguce da se moliji medjusobno grickaju pa su zato podlozniji upalama, ali upala sama po sebi se nece desiti ako je sa vodom sve ok. Kazes da si cesto lijecio ovu bolest? Ona se nebi smjela nikako cesto desavati jer je to cisti dokaz vrlo lose vode!
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #2 u: Svibanj 22, 2010, 08:23:49 prijepodne »
Sad mi stvarno nije nista jasno...jutros je sve OK iako nista nisam stavio u vodu cekao sam savjete...  -?  Ma ovo mi nije uopste izgledalo kao neka upala malo je teze opisati kako to izgleda uglavnom na leđnom peraju su ostale samo koscice (kao kad podignes 4 prsta) ...zao mi je sto ne mogu slikati...ali sad je sve OK, pa ne znam sta da radim.
« Zadnja izmjena: Svibanj 22, 2010, 08:28:48 prijepodne od ChichazZ »
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #3 u: Svibanj 22, 2010, 14:26:51 poslijepodne »
Kako moze biti ok ako riba ima brtljak umjesto peraje?? Bez obzira koji je razlog, nesto sigurno nije ok. Nigdje ne pise da li su provjereni parametri vode. Akvarij koji je cikliran prije 25 dana nemoze biti stabilan ako ima previse riba ili previse hrane. PH ako je kiseliji moze pomoci ali neznaci nista. Amonijak/nitriti?
...Pula...

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #4 u: Svibanj 23, 2010, 09:29:26 prijepodne »
Kako moze biti ok ako riba ima brtljak umjesto peraje?? Bez obzira koji je razlog, nesto sigurno nije ok. Nigdje ne pise da li su provjereni parametri vode. Akvarij koji je cikliran prije 25 dana nemoze biti stabilan ako ima previse riba ili previse hrane. PH ako je kiseliji moze pomoci ali neznaci nista. Amonijak/nitriti?

Njena se peraja potpuno opopravila i nije imala neke simptome bolesne ribe...kasnije sam se potrudio i na forumu pronasao dosta ovakvih slucajeva ali nijedan konkretan odgovor jer se ne radi o raspadanju uslijed bakterijske infekcije...kod svih su simptomi isti danas se pojavi a sutra nestane.Kad sam rekao da je AQ cikliran 25 dana htio sam reci da su ribe u AQ 25 dana a on se prije toga ciklirao oko 2 sedmice...Unutra je oko 30 riba i manje vise ne smetaju jedni drugima...Samo sam se malo nepotrebno uspanicio   :roll:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #5 u: Svibanj 23, 2010, 13:52:41 poslijepodne »
Peraje ne otpadaju same od sebe pa onda zarastaju bez povoda! Mozes lagat sam sebe al nemoras uvjeravat i nas u to :D
...Pula...

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #6 u: Svibanj 23, 2010, 14:16:26 poslijepodne »
Karantena ili humana eutanazija, inače će loša kvaliteta vode pridonjeti nove žrtve. Barem ubaci zeolitha da pokupi dio amonijaka i mirise, ali to nipošto ne rješava slučaj neodržavanja (koliko god mi mislili da smo savjesni, ribe beš ne ugibaju od zdravlja ili starosti uz ove simptome.
Ako se voda i ostalo ne održava kvalitetnim (izmjena pravilno priređenom i temperiranom vodom, omjer bilja/riba po obujmu akvarija, vrijeme rasvjete i vanjske teperature, križanje srodnika...itd) nema niti zdravih riba.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #7 u: Svibanj 24, 2010, 00:17:49 prijepodne »
Peraje ne otpadaju same od sebe pa onda zarastaju bez povoda! Mozes lagat sam sebe al nemoras uvjeravat i nas u to :D

Peraja nisu ni trebala otpasti mislim da to nigdje nisam napisao...mislim da otpadanje i raspadanje nije isto bar ne meni i riba nije imala simptome bolesti mirnoca, povlacenje, gubitak apetita...cast svakom ali niko nikoga ne mora nazivati lazovom pomoc je na dobrotvornoj bazi ako znas i hoces pomognes ako ne predjes preko toga, ima drugih ljudi...nekad je jako tesko objasniti i opisati sta se desava ako se ne moze slikati ili bar ja osobno sa tim imam problema...  :down:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Svibanj 24, 2010, 02:14:30 prijepodne »
Ok, da preforumuliram: peraje ne nestaju, ne otpadaju, ne raspadaju se, ne budu odgrizene i opcenito - ne mjenjaju oblik same od sebe. Nikad.
...Pula...

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #9 u: Svibanj 24, 2010, 16:46:10 poslijepodne »
Ok, da preforumuliram: peraje ne nestaju, ne otpadaju, ne raspadaju se, ne budu odgrizene i opcenito - ne mjenjaju oblik same od sebe. Nikad.

OK...pozdrav

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Svibanj 24, 2010, 16:59:58 poslijepodne »
Ok, sretno :D
...Pula...

Offline BATO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: ZAGREB DUBRAVA
  • YUVEL 450 VISION
« Odgovori #11 u: Svibanj 24, 2010, 21:56:22 poslijepodne »
Kod mene se to dešavalo , pa sam dobio savjet da redovito mjenjam vodu .
Nakon par redovitih izmjena ista stvar samo što kod mene jako dugo nije
bilo uginuča hvala Bogu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Svibanj 25, 2010, 11:20:39 prijepodne »
Ljudi nemojte se ljutiti ali nakon dugo vremena sam se dobro nasmijao čitajuči tekst u ovome crnom i sumornom podforumu...

Lega iz Sarajeva veli: nestale peraje i ostale samo žbice a ujutro se vratile i sve OK, moja poštovana Predsjednica Gwynet lijepo čovjeku veli nemoj nas zafrkavati...
a lega se ljuti, pa ide ono ljutito: OK !  X-( , pa odgovor OK, OK  X-(  X-( !!!...