Kod mene je u sobi dosta hladno citavu godinu,cak i po ljeti kada su najtoplji dani uopce ne bude toplo(cca 22-23C max),zbog polozaja kuce i lokacije gdje zivim.
I kod mene je sjeverna strana kuće, nikad mi sunce ne sija u stanu i nikad nije pretoplo, pa mi je svejedno dizalo temperaturu. Da nemam klimu iznad akvarija bilo bi svega...iz iskustva govorim da ćeš sa dvije lampe bez problema moći napravit biljni akvarij, a sa t5 ćeš morat držat i manji period osvjetljenja jer nije normalno koliko su jake. A ti ako želiš stavi 5 lampi, meni apsolutno svejedno...samo što ćemo se onda dopisivati u nekoj drugoj temi o algama.

Cek malo!Pa zar se snaga svjetla ne mjeri u lumenima ili lux-u po prostornom metru?
Ček malo i ti...lumen je jedinica svjetlosnog toka, obilježena SI jedinicom lm, a svjetlosni tok predstavlja snagu zračenja koju emitira izvor svjetla u svim smjerovima. Sve to stoji, al kakve to koristi ima tebi kod određivanja rasvjete. Kako ćeš ti znat koliko lumena trebaš iznad akvarija? Šta opet nekakve računice lumena po litri koje je napisao ne znam tko na nekom webu pa je automatski istina ili kako?! Možeš mislit šta jedan Takashi Amano ili Cliff Hui ili ne znam tko, uzme kalkulator i pa računa lumene ili luxe i onda eureka, zna koliko treba rasvjete.

Za uzgajanje bilja se mislim gleda koliko lampa ima lumena i boju a ne koliko ima watiRecimo da sunce kada je lijepo vrijeme isijava priblizno 100 000 lumena ili lux po kvadratnom metru i kako sam vidjeo za sadnju bilja se to uzima kao neko mjerilo kojem se tezi.Naravno da neces toliko dobit lampama.....mozes ali....
To sam proucavao na jednom forumu gdje ekipa sadi
a vjerujem da ako je netko u to upucen da su to oni....
Baš mi je drago da ti misliš, al drugi put malo razmisli prije nego nešto takvo pišeš i o tome koga uzimaš za usporedbu jer je to smiješno. Ekipa koja uzgaja travu nema ograničenja kakva akvaristi imaju u akvariju. Nemaju ni alge ako stave hrpu svjetla, nemaju ni visinu akvarija iznad kao ograničenje (kao recimo ti u ovom akvariju - 30cm), ne moraju ni trpat co2 umjetnim putem niti pokušavaju napravit aquascape od trave.

Znači nije to baš tako kako si ti zamislio. Nije samo svjetlo u igri. Nitko tebi ne brani da ti nekako staviš "novo sunce" iznad akvarija, al ja bi volio da mi objasniš kako ćeš ispratiti toliku svjetlost sa ostalim potrebama biljaka co2, makro i mikroelementima. Da to i uspiješ nekim čudom opet kako ćeš uopće imati lijepi akvarij kad ćeš stalno šišat biljke, koje će rast ko mutave ispod "novog sunca" i začas će doći do tvojih 30cm visine. Rezultat svega toga će biti algarij, a ne biljni akvarij kakav ti želiš.

Za lumene sam ti napisao gore...dok boja lampe definira samo izgled akvarija. Sa bilo kojom lampom spektra cca 4000-10000K ćeš moći napravit biljni akvarij. Znači to je stvar ukusa. O wattima neću ni raspravljat jer je i to glupost. Jedino ti ostaje broj lampi...2 lampe sa reflektorima, duž akvarija, će odradit svaki setup skoro. Ako je baš dubok akvarij ili ekstremno širok, onda još 2 takve će odradit sve. Tebi je u interesu taman svjetla za rast biljaka, da bi mogao uskladit sve ostalo. Tako radi Amano i svi ostali aquascaperi. Pogledaj malo aquascape helpdesk, pisali smo već o tome. Također ima i članak o rasvjeti u biljnim akvarijima na portalu. Za biljnu akvaristiku gledaš akvarističke forume, a ne forume o travi.

Neznam koliko se T5 neonke griju tako da ne mogu tvrditi ali moja CFL Envirolite 125w(10 000 lumena) za propagaciju i pocetak rasta sadnica iz ove ove teme bas i ne grije nesto sa obzirom na snagu i jacinu svijetla.
Griju itekako t5 lampe...duplo više nego t8.